Karjula & Tuomola - Kurkunleikkaajat

Pysy lujana - miksi ravintoaineista proteiinin rooli on ylikorostunut

 • 54 min
 • toistaiseksi

Suomalaiset ovat viime vuosina hakeneet sisua rahkapurkeista. Rahkaa syödään niin ahnaasti, että valmistajilla on kiire pysyä perässä. Myös kananmunien kulutus on kovassa kasvussa ja lisäravinnehyllyt löytyvät pienimmistäkin ruokakaupoista. EU - tasolla on panostettu sianlihan menekin edistämiseen ja lihan kokonaiskulutus on kasvanut 1960-luvulta aina tähän päivään saakka. Syömme enemmän proteiinia kuin koskaan aikaisemmin, mutta samalla fyysinen kuormitus on vähentynyt.

Kuinka paljon ihminen oikeasti tarvitsee proteiineja ja tarvitaanko suorituskyvyn ylläpitämiseen eläinkunnan tuotteita? YK julisti vuoden 2016 Kansainväliseksi palkokasvien vuodeksi.
Kasvikunnan proteiinien lisääminen parantaisi kansanterveyttä ja vähentäisi ruoantuotannon ympäristövaikutuksia.

Jakson vieraana on kasvissyöntiin ja ravitsemukseen perehtynyt Jussi Riekki. Hän työskentelee liikunta-alan yrityksessä, joka kouluttaa personal trainereita ja ravintovalmentajia. Haastattelussa kuullaan terveystieteiden maisteria Leena Putkosta. Hän on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monessa liemessä keitetty ruoka-alan sekatyöläinen.

Lähetykset

 • ke 27.7.2016 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Suomalainen ruokakulttuuri on aikaisemmin rakentunut pitkälti luonnon kierron mukaan. Juhlapyhät ja rituaalit olivat vakiinnuttaneet paikkansa kasvukauden eri vaiheita mukaillen. Globaalisaation seurauksena ruokakulttuurimme on sekoittunut melko tasapaksuksi puuroksi, josta on vaikea enää erottaa eri raaka-aineiden sesonkeja. Halloweenkurpitsat ja pääsiäislampaat ovat suhteellisen uusia ilmiöitä juhlapöydissämme.

  Ruoka ei ole enää pelkkää selviytymistaistelua, vaan se on poliittinen kysymys sekä kansallisen politiikan että henkilökohtaisuuden tasolla: yksilö voi muuttaa maailmaa omilla valinnoillaan. Mitä suomalaisten ruokatottumukset kertovat tästä ajasta?

  Jakson vieraana on Suomen ainoa ruokakulttuuriprofessori Johanna Mäkelä. Haastattelussa kuullaan Helsingin kaupungin entistä ruokakulttuuristrategia Ville Relanderia, joka työskentelee nykyään ravintola-alalla.

 • Suomalaiset ovat viime vuosina hakeneet sisua rahkapurkeista. Rahkaa syödään niin ahnaasti, että valmistajilla on kiire pysyä perässä. Myös kananmunien kulutus on kovassa kasvussa ja lisäravinnehyllyt löytyvät pienimmistäkin ruokakaupoista. EU - tasolla on panostettu sianlihan menekin edistämiseen ja lihan kokonaiskulutus on kasvanut 1960-luvulta aina tähän päivään saakka. Syömme enemmän proteiinia kuin koskaan aikaisemmin, mutta samalla fyysinen kuormitus on vähentynyt.

  Kuinka paljon ihminen oikeasti tarvitsee proteiineja ja tarvitaanko suorituskyvyn ylläpitämiseen eläinkunnan tuotteita? YK julisti vuoden 2016 Kansainväliseksi palkokasvien vuodeksi.
  Kasvikunnan proteiinien lisääminen parantaisi kansanterveyttä ja vähentäisi ruoantuotannon ympäristövaikutuksia.

  Jakson vieraana on kasvissyöntiin ja ravitsemukseen perehtynyt Jussi Riekki. Hän työskentelee liikunta-alan yrityksessä, joka kouluttaa personal trainereita ja ravintovalmentajia. Haastattelussa kuullaan terveystieteiden maisteria Leena Putkosta. Hän on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monessa liemessä keitetty ruoka-alan sekatyöläinen.

 • Maaliskuun lopussa Britannian suurin kauppaketju Tesco jäi kiinni markkinointisumutuksesta, jossa se kauppasi omia merkkejään tekaistujen maatilojen nimillä luoden kuluttajille mielikuvia paikallisista tuotteista. Keväällä 2016 Maaseudun tulevaisuus on kiinnittänyt huomiota kauppaketju Lidlin suomalaisuuskampanjaan.

  Harva meistä kuluttajista tietää millä kriteereillä tuotteisiin sirkkalehtimerkki, avainlippu tai luomumerkki saadaan laittaa? Entä mitä tarkoittaa “mummon”, “maatilan”, “alkuperäinen” tai lähellä tuotettu? Takaako luomun tai reilun kaupan merkki tuotteen laadun? Kuinka lähi- tai sesonkiruoka määritellään?

  Tässä ohjelmassa kerrotaan mihin merkkeihin ja laatustandardeihin voi luottaa ja mitkä kannattaa jättää omaan arvoonsa.

  Jakson vieraana on kuluttajaekonomisti Mari Koistinen, joka on pohtinut ostopäätösten eettis-ekologisia merkityksiä yli 10 vuoden ajan. Haastattelussa kuullaan Suomen ensimmäisen freerange kanalan perustanutta maanviljelijää Mikko Välttilää.

 • "Syö kalaa kaksi kertaa viikossa" on varmasti kaikille tuttu lausahdus. Kalan syöminen on ollut tällä vuosituhannella pienessä nosteessa. Vaikka kulutus on kasvussa, vaihtelee kalansyönti hyvin paljon eri ihmisten ja kotitalouksien välillä. Lihaan verrattuna kala on terveysvaikutusten ja ympäristökuormituksen näkökulmasta selvästi parempi proteiinin lähde.

  Vaikka kotimainen kalavalikoimamme on laaja, on ravinnoksi käytettävien lajien skaala valitettavasti ajan saatossa päässyt kapeutumaan. Tällä hetkellä syömme ahventa ja silakkaa yli 10 kertaa vähemmän kuin norjalaista tuontilohta.

  Tässä ohjelmassa pohditaan syitä kuinka tähän tilanteeseen on ajauduttu. Mitkä ovat tällä hetkellä
  suurimmat rajoittavat tekijät kotimaisen kalan saatavuudessa? Entä kuinka kotimaisen kalan
  saatavuutta voitaisiin parantaa?

  Jakson vieraana on biologi Matti Ovaska, joka toimii WWF:n suojeluasiantuntijana. Haastattelussa
  kuullaan Järki Särki -kalasäilykkeitä valmistavaa Marja Komppaa.

 • Suomalaisten kotitalouksien ruokamenojen osuus oli vuonna 1966 runsaat 27 prosenttia kotitalouksien kaikista menoista, mutta nykyään se on noin 10 prosenttia. Tästä huolimatta koemme terveellisen ruoan olevan edelleen liian kallista.

  Moni kuluttaja tekee ruokaa ostaessaan ostopäätöksiä kilohinnan perusteella, vaikka läheskään
  aina se ei ole järkevin mittari. Ohjelmassa puhutaan mistä raaka-aineista terveellinen ruokavalio
  koostetaan ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota aterioiden suunnittelussa sekä ruokakaupassa
  asioidessa. Onko terveellinen ruokavalio rahasta kiinni vai liittyykö siihen muita suurempia ongelmia?

  Jakson vieraana on ravitsemustieteilijä Annikka Marniemi kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Syö
  Hyvää -hankkeesta. Haastattelussa kuullaan valtiotieteiden maisteri (sosiaalipolitiikka), tutkija
  Maria Ohisaloa.(Ensilähetys 29.6.2016)

  Ohjelmassa leikataan Samuli Karjulan ja Antti Tuomolan johdolla siivet perättömiltä väittämiltä ja etsitään parempia tapoja syödä ja nauttia ruuasta. Vaikka kysymykset ovat vaikeita, ratkaisut osoittautuvat hämmästyttävän yksinkertaisiksi. Istu seuraan ja nauti!

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä