Hyviä uutisia

Hyviä uutisia: Brother Christmas: "Voivottelulla ei muuteta mitään, teot ratkaisevat"

 • 25 min
 • toistaiseksi

Brother Christmas on jakanut Helsingin Myllypuron leipäjonossa makkaroita, tarjonnut sotaveteraaneille liput jääkiekko-otteluun ja kestinnyt lastentarhanopettajia. "Jouluveli" sanoo olevansa tavallinen suomalainen kahden lapsen isä. Hän toteuttaa tempauksensa yhteistyössä yritysten kanssa, jotka haluavat osallistua hyväntekeväisyyteen.

Brother Christmas järjesti myös juhannusjuhlan kodittomille, ja kesä jatkuu parin kolmen tapahtuman viikkovauhtia.

-Maailma ei parane sillä, että makaa sohvalla ja kauhistelee vääryyksiä, sanoo toistaiseksi tuntemattomana pysyttelevä hyväntekijä.

Hyviä uutisia myös työttömyysasteen pienenemisestä, lukiolaisille tarjottavasta vertaistuesta sekä kotimaisten marjojen aikaisesta sadosta.

Lähetykset

 • ma 27.6.2016 12.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Aikapankkitoiminnasta on kirjoitettu ensimmäinen suomenkielinen kirja nimeltään Tovin arvo - aikapankki hyvinvoinnin edistäjänä. Kirjaa toimittamassa ollut Hanna Koppelomäki kertoo muun muassa sen, miten Suomen aikapankki- ja tovitukitoiminta eroaa muiden maiden vastaaviin pankkeihin. Lisäksi ääneen pääsee aikapankkitoiminnassa mukana oleva Marjut Sonck.

 • Lempäälässä Pirkanmaalla kunnan työntekijät on otettu mukaan ideoimaan, miten asioita voisi kehittää ja tehdä fiksummin omassa työssä. Ideoiden määrä räjähti heti muutamasta vuosittaisesta aloitteesta yli 600:een, ja myöhemmin myös kuntalaisten toivotaan osallistuvan ideointiin.

  Osa ehdotuksista on jo toteutettu, esimerkiksi kunnassa käytössä olevat puhdistusaineet on vaihdettu paremmin säilyviin. Suunnitteluasteella on muun muassa asiakasraadin perustaminen terveyskeskussairaalaan.

  Ideoiden ansiosta noin 23 000:n asukkaan Lempäälässä on säästetty tänä vuonna jo pari miljoonaa euroa. Tiukkoina taloudellisina aikoina toimintoja onkin pakko uudistaa, jos halutaan tarjota hyviä palveluja kuntalaisille. Ajatuksena on myös yhteistyön ja työhyvinvoinnin lisääminen muutosten pyörteissä, kertoo Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö.

  Hyviä uutisia myös muun muassa syksyn omena,- ja sienisadosta sekä härkäpapuinnovaatiosta.

  Toimittajina Jarmo Laitaneva ja Silja Raunio.

 • Suomen Pakolaisapu tutustuttaa suomalaisia ja maahan muuttaneita toisiinsa "Kahvitellen kaveriksi" -kohtaamisten avulla. Osallistujat saavat mahdollisuuden tutustua toistensa kulttuuriin rennon yhdessäolon merkeissä, ja samalla uusien tulokkaiden suomen kielen taito karttuu.

  Helsinkiläiset Riina Kasurinen ja Timo Kahola ovat tavanneet irakilaisen Saif Al-Salihin perhettä kesän aikana muun muassa irakilaisen ja suomalaisen ruoan merkeissä. Perheet viihtyvät yhdessä niin hyvin, että aikovat jatkaa tapaamisia. Nyt suunnitteilla on retki Nuuksion kansallispuistoon.

  Hyviä uutisia myös, ruokakorin hinnan laskusta, sekä matkailualan elpymisestä.

 • Pokémon Go -pelillä on hyviä vaikutuksia nuorten elämään. Peli rohkaisee nuoria tutustumaan uusiin kavereihin ja julkisiin paikkoihin. Joillekin nuorille se on ihan uutta, sillä kotoa lähteminen on voinut aikaisemmin olla ison kynnyksen takana. Kuopiossa kokeillaan nyt hittipelin mahdollisuuksia nuorisotyössä. Vamos Kuopio ja Pelituki -hanke suunnittelevat yhdessä nuorten kanssa, kuinka Pokémon-peliä voidaan hyödyntää nuorisotyössä.

  Hyviä uutisia myös taloudesta, sienisadosta sekä maamme turvallisuudesta. Toimittajina Jarmo Laitaneva ja Silja Raunio.

 • Lapinlahden vanhassa mielisairaalassa, Helsingissä edistetään mielenterveyttä kulttuurin keinoin. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt kulttuuripalkinnon Lapinlahden sairaala-alueelle perustetulle kulttuurin ja mielen hyvinvoinnin kohtaamispaikalle, Lapinlahden Lähteelle.

  Duodecimin kulttuuripalkinto jaetaan joka toinen vuosi henkilölle tai työryhmälle, joka on työllään merkittävästi edistänyt terveyden, sairauden ja kulttuurin keskinäisen yhteyden ymmärtämistä. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa

  Lapinlahden Lähteen suunnittelijan Katja Liuksialan mukaan "mielenterveyden hoito on meidän jokaisen yhteinen asia".

  Hyviä uutisia myös merikotkien pesinnästä ja taloudesta.

 • Helsingin poliisi otti tänä vuonna käyttöön kaksipyöräiset, sähkökäyttöiset Segwayt, osana poliisin ajoneuvokalustoa. Kyseessä on kokeilu, joka jatkuu tämän kesän. Millaisissa tehtävissä näitä segwayta käytetään ja miten kaupunkilaiset ovat suhtautuneet poliisin uusiin menopeleihin? Puheen Päivän Alina Kulo soitti aiheen tiimoilta Helsingin poliisin komisario Henri Helmiselle.

  Hyviä uutisia myös hillapoimurista, joka mahdollistaa selkävaivaisille marjan keruun, sekä nyhtökaurasta.

 • Suomen Punaisen ristin teettämän kyselyn mukaan Suomalaiset yritykset suhtautuvat myönteisesti maahanmuuttajien ja oleskeluluvan saaneiden pakolaisten palkkaamiseen. Yli viisi henkilöä työllistävistä yrityksistä jopa 92 prosenttia pitää mahdollisena, että ne voisivat tulevaisuudessa rekrytoida Suomessa pidempään asuneita maahanmuuttajia.

  Hyviä uutisia myös kesän satokaudesta sekä rapusaaliista.

 • Kesällä moni ihminen jää yksinäisemmäksi kuin muulloin. Palvelut ovat suljettuina ja ihmiset lomilla ja etenkin seniorit ja nuoret voivat kokea yksinäisyyttä kesäisin.

  Sexpo tarjoaa nuorille maksutonta seksuaalineuvontaa läpi kesän. Neuvontapuhelin Sexpoon soittavat lähinnä nuoret, jotka kaipaavat tietoa siitä, mikä on normaalia ja miten ihastusta voisi lähestyä.

  HELSINKI MISSIO puolestaan tarjoaa senioreille ystävällisen kuulijan ja juttuseuran aamun varhaisina hetkinä. Auttava puhelin Aamukorva vastaa puhekuihin joka arkiaamu viidestä yhdeksään.

  Hyviä uutisia myös lomaileville lemmikkien omistajille.

 • Vielä ehtii tarjota parin viikon kesäduunin nuorelle, sanoo kesätyöagentti Tero Kuusela. Kesätyöagentti etsii työpaikkoja nuorille niin yrityksistä, yhdistyksistä kuin yksityisiltä ihmisiltäkin.

  Monet kunnat ovat alkaneet jakaa nuorille kesätyöseteleitä, jotka mahdollistavat työehtosopimusten mukaisen palkan maksamisen. Kesätyösetelien ansiosta Helsingissä peruskoulun päättäneen nuoren palkkaaminen vaikkapa lastenhoitajaksi tai pihatöihin kahdeksi viikoksi maksaa vähän yli 300 euroa, Oulussa alle 300 ja Rovaniemellä 250 euroa.

  Hyviä uutisia myös otsonikerroksen tervehtymisestä.

 • Brother Christmas on jakanut Helsingin Myllypuron leipäjonossa makkaroita, tarjonnut sotaveteraaneille liput jääkiekko-otteluun ja kestinnyt lastentarhanopettajia. "Jouluveli" sanoo olevansa tavallinen suomalainen kahden lapsen isä. Hän toteuttaa tempauksensa yhteistyössä yritysten kanssa, jotka haluavat osallistua hyväntekeväisyyteen.

  Brother Christmas järjesti myös juhannusjuhlan kodittomille, ja kesä jatkuu parin kolmen tapahtuman viikkovauhtia.

  -Maailma ei parane sillä, että makaa sohvalla ja kauhistelee vääryyksiä, sanoo toistaiseksi tuntemattomana pysyttelevä hyväntekijä.

  Hyviä uutisia myös työttömyysasteen pienenemisestä, lukiolaisille tarjottavasta vertaistuesta sekä kotimaisten marjojen aikaisesta sadosta.

 • Netissä on julkaistu saamenkielinen soundboard, joka on esimakua syksyllä julkaistavasta suomi-pohjoissaami fraasisanakirjasta. Hankkeen äiti, dokumentaristi Katri Koivula kertoo, että sanakirjan tarkoitus on muun muassa elvyttää saamen kieltä.

  Soundboardista löytyy 24 sanontaa, esimerkiksi “Tavataan torilla” ja “Hyvää matkaa!”. Sanakirjaa varten on jo käännetty yli tuhat ilmausta, joista noin kolmasosa on tullut yleisöltä. Ehdotuksia otetaan yhä vastaan.

  Hyviä uutisia myös Suomen talouden kasvusta sekä kauran menestyksestä maailmalla.

 • Tampereella on kehitteillä menetelmä, jonka avulla voidaan korjata silmän sarveiskalvon vaurioita. Näkökykyä heikentäviä vaurioita voi syntyä sarveiskalvossa esimerkiksi jonkun sairauden tai tulehduksen takia.

  Tampereen yliopiston BioMediTechin Silmäryhmä valmistaa samanlaisia kantasoluja, joilla terve silmä uudistaa sarveiskalvon pintaa. Uusi hoitomuoto voisi olla yleisessä käytössä noin kymmenen vuoden kuluttua, arvioi vanhempi tutkija Tanja Ilmarinen Silmäryhmästä. Jopa miljoonat ihmiset voisivat saada apua hoidosta.

  Hyviä uutisia myös nuorten kesätöistä, sekä psyykelääkkeiden käytön vähenemisestä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä