Mikä on se juoksun taika, joka saa puoli miljoonaa suomalaista säännöllisesti lenkkipolulle? Kuusiosaisessa Juoksijat-sarjassa tutustutaan henkilöihin, joiden elämässä juoksemisella on ollut suuri rooli. Miten heistä tuli juoksijoita ja miten juokseminen vaikuttaa heidän elämäänsä?
Ohjelman toimittaa Kaisu Suopanki.

Jaksot

 • 23-vuotias Noora Honkala juoksee 60-150 km viikossa. Hän on historian nuorin naispuolinen Spartathlonilta maaliin selviytynyt juoksija. Ateenasta Spartaan juostava ultramatka on 246 kilometriä pitkä, ja siitä on selviydyttävä alle 36 tunnissa.

  Mikä motivoi nuoren henkilön tavoittelemaan moisia matkoja?

  Toimittajana Kaisu Suopanki.

 • Kymmenen vuotta sitten näyttelijä Kari Ketonen juoksi vielä lenkkareilla ja kärsi akillesjänteen tulehduksista. Lopulta hän heitti lenkkarit romukoppaan ja juoksee nyt kolmatta kesää paljain jaloin.

  Enää hän ei lähde lenkille, jos ei tunnu siltä, että haluaa juosta. Ketonen ajattelee, että paljasjalkajuoksussa kehon jokainen osa tekee sitä tehtävää, mihin se on evoluutiossa luotu.

  “Kun juoksin lenkkareilla, olin lenkin jälkeen levoton. Paljasjalkajuoksussa maadoitun.”

  Toimittajana Kaisu Suopanki.

 • Joonas Laurilan jalkaterästä löydettiin syöpäkasvain hänen ollessaan 18-vuotias. Vaihtoehtoina olivat joko jalan amputaatio polven alapuolelta tai sarja leikkauksia, joiden jäljiltä jäisi riski syövän uusiutumiseen.

  Laurila päätti pitää jalkansa. Nykyisin hän juoksee työkseen. "Juokseminen on väline hallita omaa elämääni."

  Toimittajana Kaisu Suopanki.

 • Kirjailija Leila Simonen juhlisti 60-vuotispäiväänsä juoksemalla maratonin. Edelleenkin hän nauttii juoksemisen huumasta. Rakkaus harrastustaan kohtaan näkyy myös hänen kirjoissaan.

  Toimittajana Kaisu Suopanki.

 • “Todellinen itsensä haastaminen on sitä, että tehdään sellaisia asioita, joista emme edes tiedä, ovatko ne saavutettavissa”, uskoo rumpali Sami Nummela. Hän juoksi ensimmäisen 100 kilometrin kilpailunsa kesäkuussa. Tuolla matkalla hän kävi päänsisäistä dialogia, jonka aikana kehollinen ja mielensisäinen minä taistelivat.

  Juoksemalla ennen esiintymistä hän kokee olevansa parempi, läsnäolevampi esiintyjä.

  Toimittajana Kaisu Suopanki.

 • Vuonna 2010 Virpi Taipale oli matkaamassa Flow-festivaalille. Katsellessaan raitiovaunun ikkunasta samaan aikaan järjestettävälle Helsinki City Marathonille suuntaavia juoksijoita, hän tajusi, että haluaisi mieluummin olla matkalla juoksemaan kuin festarille. Taipale päätti alkaa maratoonariksi.

  Paria vuotta myöhemmin hän katsoi Lontoon olympialaisten maratonia ja viehättyi juoksija Tiki Gelanan rennosta, upeasta juoksutavasta sekä habituksesta, joka poikkesi klassisen kaunottaren olemuksesta. Gelanasta tuli lähtökohta Taipaleen juoksijoita kuvaaville maalauksille.

  “Juokseminen voi olla rakkaudenteko”, Taipale uskoo.

  Toimittajana Kaisu Suopanki.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä