YleX Etusivu

Maanantain koko lähetys: Perusopetuksen eriarvoisuutta, entisiä olympiaurheilijoita sekä ylikulutuskrapulaa

 • 1 h 57 min
 • ei kuunneltavissa

Tänään ylikulutuspäivänä olemme laskennallisesti kuluttaneet kaikki uusiutuvat luonnonvarat, joita maapallo tuottaa tämän vuoden aikana. Ylikulutuspäivästä puhutaan joka vuosi, mutta silti se aikaistuu joka vuosi. Merkitseekö tällainen päivä siis oikeastaan mitään? YleX Etusivussa ehdotetaankin ylikulutuspäivän karnevalisointia: kaikille kauhea kulutuskrapula, niin eiköhän se ylikulutus saada kuriin! Koulut alkavat ja opetuksen taso puhuttaa. Selvityksen mukaan suomalainen huippuinnovaatio peruskoulu on jäänyt ajastaan jälkeen. Onko peruskoulumme eriarvoistava? Rion olympialaisten avajaisviikonloppu on takana, mutta yksi asia puuttuu Brasiliasta: se kuuluisa olympiahenki. Pohditaan myös urheilijoiden elämää olympialaisten jälkeen. Kuka pitää entisistä urheilijoista huolta? Lähetyksen toimittavat Eve Väyrynen ja Henry Tikkanen.

Lähetykset

 • ma 8.8.2016 10.59 • YleX

Jaksot

 • YleX:n Etusivu on Suomen ainoa nuorille suunnattu asiaohjelma valtakunnallisella radiokanavalla. Ohjelma pureutuu kriittisesti päivän merkittävimpiin uutisiin ja puheenaiheisiin. Etusivu selvittää, kyseenalaistaa ja viihdyttää.

  Soita (09) 1482822, ylex.fi, ylex.etusivu@yle.fi

 • Etusivua puhuttaa tänään koirat! Miksi ihminen on jalostanut jotkut rodut sairaiksi asti? Entä miten lemmikeillä tehdään bisnestä? Vieraana Kaikenkarvainen kansa -tietokirjan kirjoittajista Kati Pehkonen ja Anniina Vainio. Lisäksi puhetta ainakin ammattikoulujen opetuksesta sekä suomalaisia uhkaavasta vaaliähkystä! Studiossa Hanna ja Jussi.

 • Maanantaita! Aamulehti päätti lopettaa sukupuolittuneiden ammattinimikkeiden käytön, eli puhemies vaihtuu puheenjohtajaksi! Etusivu ruotii tänään päätöstä ja reaktioita siihen. Entä miksi suomalaiset ottaa pikavippejä ja olisko positiivinen luottorekisteri ratkaisu suomalaisten velkaantumisen pysäyttämiseen? Lähetyksessä vieraana velkaongelmaisia jeesivän Takuu-Säätiön Juha A. Pantzar. Lisäksi puhetta telkkarisarjojen ahmimisesta! Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Hyvää perjantaita jengi! Yksinäisten määrä on koululaisten keskuudessa pysynyt about samana jo monta vuotta, mutta nyt yksinäisyys tuntuu pahemmalta kuin ennen! Mistä tää johtuu? Mitä voitais tehdä? Entä muuttaako koko kansan Siltsun huumeidenkäyttö suomalaisten suhtautumista huumeisiin laajemminkin? Lisäks puhetta yhdistelmästä kännykkä + leffateatteri! Studiossa Hanna ja Jussi.

 • Etusivu on tänään filosofisissa tunnelmissa! Pappi Kai Sadinmaa sai tuomiokapitulilta "vakavan moitteen" - mikä merkitys on symbolisella rangaistuksella, jos sillä ei ole mitään konkreettisia seuraamuksia? Entä miten ansaitaan lisää yhteiskunnallista arvostusta? Sitä kaivataan lastentarhan opeille! Lisäksi puhumme Myanmarin tilanteesta. Entä onko tieteen kohtalo olla pelkkä sisäänheittäjä sloganissa Myytinräjäyttäjät -ohjelmassa? Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Kivaa keskiviikkoa ihmiset! Uus iPhone lanseerattiin, ja puheenaiheeksi nousi pääasiassa hinta. Onko järkee maksaa puhelimesta tonnia? Onko omenaihmiset oma kulttinsa? Lisäksi asioiden kämäsyys pitää nostaa kunniaan! Entä miksi kouluissa opetetaan uskontoa erillisillä tunneilla? Eiks yks riittäis uskontokunnasta riippumatta? Studiossa Hanna ja Jussi.

 • Tiistaita tiskiin! Tänään Etusivu on perusasioiden parissa, sillä Hanna ja Jussi pohtivat perunoita. Pitäisikö kunnalla olla lupa ostaa kouluruokaloiden perunat kunnan omalta lähitilalta, vai pitääkö ne ostaa sieltä mistä halvimmalla saa - vaikka Saksasta asti? Etusivu is very international today too, koska mietimme, pitäisikö englannista tehdä Suomen virallinen kieli. Espoossa näin on jo päätetty tehdä. Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Maanantain kunniaksi Jussi is bäk! Aiheena tänään mm. Susijengin fanitus, joka on Jussin mukaan (ainakin toistaiseksi) puhtainta mahdollista fanitusta. Entä kannatatko SINÄ kansalaistottelemattomuutta? Voiko tähän kysymykseen vastata kyllä tai ei? Lisäksi puhetta romantiikasta! Miksi itsetehdyt asiat nähdään romanttisina? Studiossa Jucci ja Hanna.

 • Perjantaita! Areenadokkari kertoo miehille järjestettävistä pokauskursseista. Miksi kurssia ei voisi järjestää yhtäaikaa miehille ja naisille? Ja miksi Hannan mielestä kurssit mystifioi naisia ihan turhaan? Näitä pohditaan tänään Etusivussa! Nyt alkaa olla kaappien syyssiivouksen aika, mut mihin ne poisheitetyt vaatteet päätyy? Lähetyksessä vieraana Helsingin Kierrätyskeskuksesta Pia Engström. Lisäksi luvassa parhaat vinkit lukujumin selättämiseen! Studiossa Ida ja Hanna.

 • Huikeaa torstaita! Suomi 1 - Ruotsi 0, ainakin pankkimaaottelussa tällä hetkellä! Nordean pääkonttori tulee Suomeen mutta liikuttaako se muita kuin talousviisaita? Idaa on ainakin mietityttänyt hurrikaaniuutiset. Jos Helsinkiin iskisi hirmumyrsky, mihin sitä itse lähtisi? Lisäksi luvassa spekutuksia Hannan suosikkisarjasta Twin Peaksista - mitä vikassa jaksossa tapahtui? Studiossa Hanna ja Ida.

 • Kivaa keskiviikkoa! Tänään puhuttaa mm. naapurikyttäys - se rakentaakin yhteisöä positiivisella tavalla. Kuulutko sä oman kotipaikkasi FB-ryhmään? Jaatko siellä juttuja ja "kyttäätkö" muita? Lisäksi puhetta syistä tehdä töitä (raha vs merkityksellisyys) sekä jokamiehen kiinniotto-oikeudesta. Studiossa Hanna ja Ida.

 • Tiistaita tyypit! Millainen vaatetus sopii eduskuntaan? Pitääkö kansanedustajien painaa jakkupuku päällä vai onko rennompi asu ok? Tästä keskustellaan tänään Etusivussa! Lisäksi puhetta kierrättämisestä - Ida on yrittänyt olla hyvä kansalainen ja kierrättää oikein mutta se onkin hankalaa. Miten systeemiä parannetaan? Entä voisko Ylen keräämillä verorahoilla tehdä eettistä pornoa kansalaisille? Studiossa Hanna ja Ida.

Klipit

 • Pitäisikö rotukoiran sijaan hankkia rescuekoira ja ovatko sekarotuiset koirat terveempiä kuin rotukoirat? YleX Etusivussa puhuttiin koirista, niiden jalostuksesta ja koirabisneksestä kun vieraaksi saapuivat Kaikenkarvainen kansa – Miten koirista tuli miljoonabisnes -kirjan tekijöistä Kati Pehkonen ja Anniina Vainio. Kuva: Caroline Blumberg/EPA

 • Määrärahojen puute on muuttanut ammattikouluissa opiskelun yhä omaehtoisemmaksi, kertoo Helsingin Sanomat. Opettajien määrä on vähentynyt, eli etäopiskelun ja työssäoppimisen määrä lisääntynyt. Opiskelijoilta vaaditaan viitseliäisyyttä, jos haluaa oppia mahdollisimman paljon. YleX Etusivu etsi ratkaisuja ammattikoulutuksen ongelmiin.

 • Turun puukotusten jälkimainingissa on puhuttu paljon kansalaistottelemattomuudesta muun muassa paperittomien turvapainahakijoiden piilottelun yhteydessä. Asiaa ovat kommentoineet useat poliitikot. Muun muassa Touko Aalto on puhunut omasta harkinnasta liittyen kansalaistottelemattomuuteen. Eikö demokraattisessa kansalaisyhteiskunnassa, kuten Suomessa, löydy erilaisia väyliä vaikuttaa asioihin? Täällä voi osoittaa mieltä, ottaa yhteyttä kansanedustajiin tai kirjoittaa mielipidekirjoituksia. Mihin kansalaistottelemattomuutta tarvitaan, sitä pohdittiin YleX Etusivussa.

 • Tiedostavan taviksen ei kannata ostaa kymmentä biletoppia ja maksaa niistä satasta, vaan ostaa yksi hyvä ja maksaa siitä se sata euroa. Näin paaluttaa hyvän kuluttamisen periaatteita kierrätysguru Pia Engström. Miksi ratkaisu vaatejätteeseen ei ole kierrättäminen vaan kuluttamisen vähentäminen? Entä mihin kierrätyslaatikkoon viety biletoppi lopulta päätyy? YleX Etusivun haastiksessa Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen kehitysprojektipäällikkö Pia Engström. Toimittajina Ida Roivainen ja Hanna Hantula.

 • Twin Peaksin kaksi viimeistä jaksoa voi tiivistää tähän lauseeseen: Mitä ihmettä juuri tapahtui?! Etusivun popkulttuuriraadin analyysissä on kulttisarjan kolmannen tuotantokauden loppuspektaakkeli, joka saattaa olla myös koko sarjan ja agentti Cooperin tarinan loppu. Saatiinko ysäriklassikon uudelleenlämmittelyltä sitä mitä haluttiinkin? Oliko nyt nähty kausi liian vaikea tulkita? Onko Twin Peaksia tarkoituskaan ymmärtää? Twin Peaksin mysteereitä perkaavat Etusivun Hanna Hantula, ylex.fi:n Katri Norrlin ja YleX Viikonlopun Womma Seppälä. Kuva: HBO

 • Skamista tuli maailmanlaajuinen menestyssarja. Tuntemattomat nuoret nousivat tavallisista teineistä näyttelijöiksi, joilla on satoja tuhansia – jopa miljoonia – someseuraajia. Nooraa näytelleestä Josefine Pettersenistä tuli kansainvälisesti tunnettu näyttelijä vain yhden roolin jälkeen.

  Ennen Skamia Pettersenillä oli 200 Instagram-seuraajaa. Nyt niitä on 1,6 miljoonaa.

  YleX.fi:n Katri Norrlin haastatteli Petterseniä Helsinki Script -tapahtuman yhteydessä.

 • YleX Etusivun Jussi Latvala tapasi Chicago Bullsin riveissä ensi kaudella aloittavan Lauri Markkasen, joka on tullut vahvistamaan Susijengiä koripallon EM-kisoihin. Millä eväillä Suomen koripallomaajoukkue hitsautuu yhteen ja millaiseksi roolimalliksi Markkanen itsensä kokee? Kuva: Jussi Nukari/Lehtikuva

 • OMG mikä lopetusjakso! YleX Etusivun raati analysoi Game of Thronesin seitsemännen kauden viimeisen jakson tapahtumat. Käsittelyssä myös koko viimeisin tuotantokausi: oliko kausi tapahtumiltaan niin epälooginen kuin netissä puhutaan? Kuka saa itselleen Rautavaltaistuimen? Mitä valkoiset kulkijat tavoittelevat? Entä mitä voidaan odottaa sarjan kahdeksannelta ja viimeiseltä tuotantokaudelta? GoT:in tuoreimpia käänteitä ruotimassa Etusivun Jussi Latvala, Hanna Hantula sekä ylex.fi:n jaksoarvioita kirjoittava Katri Norrlin. Kuva: HBO

 • Keskisuomalaisen teettämän kyselyn mukaan 60% suomalaisista pitää sallittavana autoilun yhden alkoholiannoksen nauttimisen jälkeen. YleX Etusivun toimittajat pitivät kyselyn tulosta yllättävältä, sillä Jussi ja Hanna olivat kumpikin nollatoleranssin kannalla.

 • YleX Etusivussa haukuttiin kaikki, niin vasemmisto kuin oikeistokin. Vieraaksi saapui Paska Suomi -kirjan kirjoittanut Heikki Pursiainen. Kirjassaan Ajatuspaja Liberan tutkimusjohtajana Pursiainen kirjoittaa, että yhdelläkään puolueella ei ole hyvää visiota siitä, mikä Suomi voisi tulevaisuudessa olla. Kenen syytä visiottomuus on, kenellä näkemys tulevaisuuden Suomesta pitäisi olla ja kuinka onnistuu koko puoluekentän haukkuminen viidessä minuutissa, se selvisi Jussi Latvalan ja Hanna Hantulan luotsaamassa haastattelussa.

 • Toimittaja ja käsikirjoittaja, Ani Kellomäki julkaisi hetki sitten Kosteusvaurioita -nimisen kirjan, jossa hän kertoo omista kokemuksistaan alkoholistiperheessä. Samassa teoksessa avataan myös useiden muiden perheiden tarinoita. Kellomäki kävi kertomassa kokemuksistaan Ylex Etusivussa.

 • Miltä vanhemman juominen näyttää lapsen silmin? YleX Etusivun vieraaksi saapui Kosteusvaurioita-kirjan kirjoittanut Ani Kellomäki. Kirjassa hän avaa omia ja 40 saman kokeneen ihmisen tuntemuksia ja kokemuksia alkoholistiperheen lapsena.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä