Horisontti

Esikoislestadiolaisuus jättää kirkon

 • 43 min
 • toistaiseksi

Lestadiolaisuus on jakautunut historian saatossa monta kertaa. Nyt se tapahtuu taas: esikoislestadiolaisuus on jakautumassa, kun osa jäsenistä haluaa ottaa sakramentit omiin käsiinsä. Miksi lestadiolaisuus on herkkä oppiriidoille? Miten traumaattisesta repeämästä on nyt kyse? Aiheesta ovat keskustelemassa kirkkohistorian professori Jouko Talonen sekä Esikoiset ry:stä Pentti Nieminen. Ohjelman toimittavat Samuli Suonpää ja Anna Patronen.

Lähetykset

 • su 28.8.2016 12.15 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kirkossakin on havahduttu huomaamaan, että kirkon kieli on vanhahtavaa, joskus vaikeaselkoista ja toisinaan sukupuolittunutta. Voiko sanoja muuttaa? Jos tuomiokirkko olisi katedraali olisiko kirkkoherra esipaimen? Menevätkö seurakuntalaisten pasmat sekaisin, jos diakonissa onkin mies ja kesäisäntänä työskentelee nainen?

  Keskustelussa kielitieteilijä Kaius Sinnemäki, toimittaja ja pappi Jussi Rytkönen sekä piispainkokouksen sihteeri Anna-Kaisa Inkala. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Vanhoillislestadiolaisuudessa ruumis on pyhä ja taivasta varten luotu. Mutta mitä sitten kun oma keho ei kestäkään ehkäisykieltoa, jatkuvaa synnytystä? Teologian tohtori Meri-Anna Hintsala tarkasteli väitöskirjassaan vanhoillislestadiolaisten keskusteluja verkossa. Hän keskittyi erityisesti uskon ja ruumiin, kehon suhteeseen. Millaisia keskusteluja vanhoillislestadiolaiset käyvät netissä? Toimittajana on Anna Patronen.

 • Helsingin piispanvaali nosti jälleen keskustelun sukupuolesta kirkon johtotehtävissä. Onko piispan sukupuolella väliä? Onko arkkipiispanvaalissakin ehdokkaita ja naisehdokkaita? Keskustelemassa ovat pastori, kirjailija Hilkka Olkinuora, pastori Riina Storhammar sekä kirkkoherra Heikki Arikka. Toimittajina ovat Samuli Suonpää ja Anna Patronen.

 • Helsingin tuomiokapituli käsitteli ensimmäisen kantelun, joka oli tehty samaa sukupuolta olevan parin vihkineestä papista, pastori Kai Sadinmaasta.

  Helsingin piispa Irja Askola olisi katsonut Sadinmaan pikemminkin soveltaneen määräyksiä yhdenvertaisuuden nimissä, mutta kapituli päätyi Helsingin tulevan piispan Teemu Laajasalon kannalle ja katsoi Sadinmaan toimineen pappisviran velvollisuuksien ja pappislupauksensa vastaiseksi. Rangaistusta Sadinmaalle ei määrätty, vaan tuomiokapituli antoi hänelle "vakavan moitteen"

  Mitä vakava moite tarkoittaa ja jatkuuko samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen kirkossa? Haastattelussa pastori Kai Sadinmaa ja hiippakuntavaltuuston maallikkojäsen Jaakko Weuro.

 • Kirkolliskokous pyysi selvittämään, voitaisiinko avioliittokeskustelu kirkossa ratkaista vihkimisoikeudesta luopumalla. Professori Eila Helander luovutti nyt piispainkokoukselle selvityksensä ja sen mukaan kirkon ei pitäisi luopua vihkimisistä vaan päinvastoin antaa pappien vihkiä myös samaa sukupuolta olevat parit. Professori Helanderia haastatteli Samuli Suonpää.

  Ohjelmassa myös Horisontin eutanasiakeskustelu uusintana tammikuulta 2017 sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen. Eutanasiakansalaisaloite on nyt menossa valiokunnan käsittelyyn. Onko kirkolla sanottavaa eutanasiasta?

  Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Viiden kansanedustajan alullepanema eutanasiakansalaisaloite sai yli 60.000 allekirjoittajaa ja lähetettiin eduskuntaan keväällä 2017. Nyt syysistuntokaudella aloitetta käsittelee eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta. Kuunteleeko eduskunta kirkon kantoja? Samuli Suonpään haastattelussa valiokunnan puheenjohtaja, SDP:n Tuula Haatainen

 • Kirkkoturva puhuttaa Suomen lisäksi myös Ruotsissa. Malmössä 30 poliisia ilmestyi yllättäen seurakunnan perheleirille ja kaikkiaan viisi kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta turvapaikanhakijaperhettä otettiin kiinni. Aiemmin poliisi oli Ruotsissakin kunnioittanut "kirkkoturvaa". Myös Porissa, Teljän seurakunnassa on käyty sakottamassa turvapaikanhakijoita laittomasta maassa oleskelusta. Horisontti soitti pastori Per Kristianssonille Malmöhön ja kirkkoherra Kaisa Huhtalalle Poriin. Mitä kirkkoturvalle on tapahtumassa?

 • Mitä eroa on shiia- ja sunnimuslimeilla? Suomen lähes sadastatuhannesta muslimista noin kymmenesosa on shiialaisia. Mitä se tarkoittaa? Keitä ovat Suomen shiiamuslimit? Keskustelemassa ovat yrittäjä Sara Salmani, opiskelija ja bloggaaja Amir Zuhairi sekä toimittaja ja tietokirjailija Liisa Liimatainen. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Namibiassa naisilla on enemmän tohtorintutkintoja kuin miehillä. Presidentti Ahtisaaren mukaan suomalaisten tulisi mennä ottamaan oppia Namibiasta tasa-arvoasioissa. Anna Patronen tapasi Namibian pääministeri Saara Kuugongelwa-Amadhilan Windhoekissa samaan aikaan, kun kaupungissa vietettiin Luterilaisen maailmanliiton yleiskokousta.

 • Miten ääriajatteluun voitaisiin puuttua jo ennen, kuin se johtaa väkivaltaisiin tekoihin? Keskustelemassa ovat sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen, Kadar Gelle, joka työskentelee maahanmuuttajien osallisuutta lisäävässä projektissa Helsingissä sekä asiantuntija Stiven Naatus Kirkkohallituksesta. Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Helsingin Narinkkatorille kokoontui maanantaina kristittyjä, muslimeja, juutalaisia, hinduja, buddhalaisia ja sikhejä muistamaan Turun sarjapuukottajan uhreja. Tervehdyksensä toivat myös valtiovallan ja kaupungin edustajat. Tarkoituksena oli myös osoittaa, että kulttuurit ja uskonnot voivat yhdessä elää rauhanomaisesti ja toisiinsa luottaen. Toimittajana on Anna Patronen.

 • Moni haluaa kuulua kirkkoon sen tekemän diakonian vuoksi. Onko kirkon diakonia maineensa veroista? Kun hätä muuttaa muotoaan, mukautuuko diakonia sen mukaan? Kuinka kirkko onnistuu puhumaan köyhien puolesta? Keskustelemassa ovat köyhyystutkija Anna-Maria Isola, johtava diakonianviranhaltija Tuula Mäkinen Vuosaaren seurakunnasta sekä diakoniajohtaja Jarmo Kökkö Helsingin Diakonissalaitokselta. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

Klipit

 • Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari puhuu suomalaisten erityissuhteesta Namibian kanssa. Maan itsenäisyyden kätilöksi tituleerattu Ahtisaari on puolisonsa kanssa Namibian kunniakansalainen.

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä