Radio Suomi Rovaniemi

Ensi kesänä Perämeren lohta kotoutetaan Kemijärveen – lohien ylisiirtoa seuraamassa

 • 10 min
 • toistaiseksi

'Lohi on suurta herkkua ruokapöydässä mutta itse piru neuvotteluissa.' Näin väittää vanha utsjokelainen kansanviisaus. Se on taivahan tosi. Jokainen joka seuraa kala- tai erityisesti lohipolitiikkaa tietää, että mistään asiasta ei saa niin helposti riitaa aikaan. Lohta on ylisiirretty muuan vuosi Ounasjoelle ja viime kesänä myös Yli-Kemille. Viime vuoden lopulla lohikiima tarttui kemijärveläisiin kalamiehiin ja he päättivät ehdottaa kalatalousviranomaiselle, että osa Kemijärven säännöstelyn haittakorvauksista kohdennetaan Perämeren lohien ylisiirtoon. Niinpä ensi kesänä lohta kotoutetaan Kemijärveen ja sitä saa vapaasti pyytää.
Tapani Niemi tapasi Lapin kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Eero Liekosen, joka seuraa läheltä lohien ylisiirtoa Kemijärveen, mikäli viranomainen niin suo. (Kuva: Ritva Jaatinen)

Lähetykset

 • ma 4.7.2016 15.06 • Yle Areena

Jaksot

 • Porocup on käynnissä Lapissa. Porocup-kisat ovat tärkeä osa lappilaisten ihmisten elämää. Kisoihin tulee parhaimmillaan tuhansia ihmisiä. Matkaa kisapaikalle tulee helposti 500kilometriäkin. Seija Matero porokuskina ollut viidellä vuosikymmenellä.

  Seija Matero on lähtenyt maailmalle Savukoskelta ja ajanut urallaan rapiat 5500 lähtöä. Poron perään Seija lähti 1984 eli kohta 40vuotta on mennyt ajaessa. Kaksi kertaa eli vuosina 1991 ja 2018 hän on saavuttanut porokuninkuuden ajajana. Juha Mäntykenttä on porocup-kisapaikalla..

 • Kolarin ja Kittilän rajalta löytyy Ylläsjärvi. Siellä Ylläsjärvet ovat asuneet kohta 250 vuotta. Jarkko Ylläsjärvi lähti sieltä maailmalle, mutta muutaman vuoden maailmankatselun jälkeen mies palasi takaisin kotiin. Aluksi tulo takaisin jännitti ja mietitytti että miten kotikonnuilla pärjää ja mille hommille siellä alkaa. Nyt usean vuoden ajan mies on pitänyt Ylläksellä taksia. Lisäksi mies toimii monien tapahtumien kuuluttajana. Juha Mäntykenttä haastattelee..

 • Millaista on erota uskonnollisesta yhteisöstä? Mikko Gröhn kertoo, miten hänen elämänsä muuttui, kun hän 19-vuotiaana jätti Jehovan todistajien liikkeen. Uskontojen Uhrien tuki ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila puolestaan kertoo, millaisia henkisiä seuraamuksia esimerkiksi karttaminen voi aiheuttaa.
  Juontaja Timo Metsäjoki, toimittaja Mia Sivula.

 • Rovaniemen Lyseonpuiston lukiossa on harjoiteltu tietoisuustaitoja, joilla erilaisista riippuvuuksista, kuten älypuhelin- tai mobiilipeliriippuvuudesta, voi päästä eroon. Opiskeluhuollon psykologi Tuomas Kolehmainen on Mia Sivulan haastattelussa.

 • Alakemijoen VPK on toiminut vuodesta 2016 lähtien uusissa avarissa tiloissa Muurolan kylällä rautatien ja Nelostien vieressä. Varsinaisia tulipalojen sammutuksia on enää vähemmän. Eniten työllistävät liikenneonnettomuudet. Juha Mäntykenttä on tututustumassa tiloihin Alakemijoen VPK:n päällikön Mika Teräsniskan kanssa.

 • Yksi ihminen kuoli Rovaniemellä helmikuun alussa sattuneessa kolarissa. Onnettomuus sattui Kemintiellä eli nelostiellä lähellä Muurolan kylää. Onnettomuuden jälkeen osa ihmisistä ei välitttänyt tapaturmasta vaan ajoivat onnettomuuspaikan ohi kevyenliikenteen väylää pitkin, esteistä ja kielloista huolimatta. Pelastushenkilökunta sai kuulla päälle vielä haistattelua. Kerta ei ole ensimmäinen. Ihmisten välinpitämättömuus onnettomuuspaikoilla on lisääntynyt.
  Lapin pelastuslaitoksen palopäällikkö Ari Saarenpää ja Alakemijoen VPK:n päällikkö Mika Teräsniska ovat Juha Mäntykentän haastattelussa.

 • Saana Guttorm teki historiaa tämän vuoden Voice of Finlandissa. Hän lauloi saamen kielellä. Idean tähän hän sai pojaltaan, joka kuulemma vähän väliä on ihmeissään siitä, miksi hänen kaverinsa eivät tunne saamelaismusiikkia. Toimittajana Jarmo Siivikko.

 • Pekka Jääskö palasi vastikään työkomennukselta Kiinan Zibonista, missä hän oli suomalaisen firman työntekijänä maanpuhdistustöissä. Rovaniemeläinen Jääskö onnistui työkavereineen saamaan liput kiinlaisen lentoyhtiön koneeseen ja saapui Suomeen tiistaina 11.2.2020. Hän ihmetteli Helsingissä, että kukaan ei tarkistanut millään tavallla koneen matkustajia, vaikka se tuli Kiinasta Korona-virusalueelta. Sirkku Savusalo haastattelee Pekka Jääsköä.

 • Emilia Hanhivaara tarjosi sosiaalisessa mediassa ilmaista lastenhoitoapua yksinhuoltajille ja sai valtaisan tykkäysaallon. Maria Hietanen tykkäsi ideasta ja keksi pari muutakin ilmaista hyvää apua, jota läheinen voisi arvostaa.

 • Sodankyläläinen Maria Hietanen lähtee usein iltaisin kahdeksan kilometrin kävely- tai juoksulenkille kolmevuotiaan Nilsin kanssa, joka istuu rattikelkassa.

 • Savukosken lukiossa pistettiin kekkerit pystyyn viiden abin voimin: kuvassa Inka Karvonen, Asla Matero, Janna Ratavaara, Saana Suokanerva ja Pinja Karjalainen.

 • Tuomas Liitolan on elänyt mielenkiintoisen elämän vaikka ikää on vasta 33 vuotta. Mies on toiminut TPS:n liigajääkiekkojoukkueen joukkueenjohtajana, videovalmentajana, maanviljelijänä, myllärinä. Nykyisin Tuomas Liitola on Rovaniemen Kiekon naistenjoukkueen päävalmentaja. RoKin naiset pelaavat jääkiekko korkeimmalla sarjatasolla. Mikä on saanut vaihtamaan uraa useita kertoja elämässään ja millaista toimiminen myllärinä oli? Juha Mäntykenttä on Lapin Urheiluopistolla Rovaniemellä..

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä