Aivot - tärkein pääomasi

7-osaisessa ohjelmasarjassa annetaan vinkkejä aivoterveyden vaalimiseen. Toimittajana Satu Kivelä.

Jaksot

 • Työelämän muutokset aiheuttavat haasteita myös aivoterveyden kannalta. Yksi tärkeimmistä taidoista on osata pitää itsestään huolta. ”Käsillä on tärkeä rooli ajattelussamme”, kertoo neurologi Kiti Müller. Nokialla työskentelevä Müller kertoo, että hänen nykyisessä työpaikassaan kokoustetaan kävellen ja piirretään tauluille. Toimittaja Satu Kivelä tapasi neurologi Kiti Müllerin.

 • Joka päivä Suomessa sairastuu 68 ihmistä aivoverenkiertohäiriöön. Koko maailmassa aivoverenkiertohäiriöön sairastuu vuosittain noin 15 miljoonaa ihmistä. Miten omilla elintavoilla voi yrittää ennaltaehkäistä aivosairauksia? Neurologian professori Risto O. Roine kertoo aivoverenkiertohäiriöiden syistä. Oululainen Esa Karjalainen on sairastanut kaksi aivoinfarktia. “Jos entinen minä kävelisi kadulla vastaan, en tunnistaisi häntä”, sanoo Esa Karjalainen. Toimittajana Satu Kivelä.

 • Käsityöt aktivoivat monipuolisesti eri osa-alueita aivoista ja niillä on ihmisen
  hyvinvoinnin kannalta suuri merkitys, kertoo aivotutkija Minna Huotilainen. Lapsille on erityisen tärkeää päästä tekemään asioita käsin. Voiko käsitöitä tekemällä ennaltaehkäistä aivo- ja muistisairauksien puhkeamisen? Toimittaja Satu Kivelä tapasi aivotutkija Minna Huotilaisen.

 • ”Tutin imemisrytmiä voidaan pitää mittarina sille, mitä vauva pitää uutena tai kiinnostavana”, kertoo tutkijatohtori Paula Virtala. Esimerkiksi vastasyntyneillä on valmiuksia erottaa oma äidinkielensä muiden kielten joukosta. Toimittaja Satu Kivelä tapasi tutkijatohtori Paula Virtalan, joka kertoo vauvojen aivotutkimuksesta ja Lukivauva-hankkeesta.

 • Unen aikana aivot tekevät asioita, joita ne eivät voi tehdä valveilla. Monien kroonisten sairauksien iso riskitekijä on unettomuus, sanoo neurobiologi Henna-Kaisa Wigren Helsingin yliopistosta. Leeni Peltonen kärsi pitkään unettomuudesta ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan. ”Tuntui kuin aivoissa olisi hiekkaa”, Peltonen kuvailee kokemuksiaan unettomuudesta. Toimittaja Satu Kivelä tapasi neurologi Henna-Kaisa Wigrenin ja Leeni Peltosen.

 • ”Musiikki vaikuttaa meidän fysiologiseen tilaamme”, kertoo aivotutkija Minna Huotilainen Turun yliopistosta. Huotilaisen mukaan voidaan sanoa, että musiikki on ensimmäinen kielemme. Miten musiikki vaikuttaa meihin? Millaiset ovat muusikon aivot verrattuna muiden aivoihin? Toimittaja Satu Kivelä tapasi aivotutkija Minna Huotilaisen.

 • Stress free area -konseptin äiti Margit Sjöroos kertoo, että konseptin tarkoituksena on minimoida fyysiset stressiärsykkeet, joita syntyy muun muassa valosta, väreistä ja äänistä. Esimerkiksi punainen saa ihmisen tiedostamattaan valitsemaan helpompia tehtäviä kuin vihreässä tilassa. Tutkitusti aistiystävälliset tilat laskevat stressiä ja voivat vaikuttaa jopa tuottavuuteen. Toimittaja Satu Kivelä tapasi Stress free area -konseptin kehittäneen Margit Sjöroosin eräässä matkatoimistossa, joka on suunniteltu aistiystävälliseksi.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä