Vega Lördag

Lauantaisin, Yle Vega - Yle Areena 30 pv

Om hem och hus med familj, fritid, hobbyer och hälsa alla lördagförmiddagar kl 9-13 med Kike Bertell.

Jaksot

 • Om hem, händelser och hobbyer.

 • Den mångsidiga sångartisten Angelika Klas är speciellt känd för sina argentinska tangotolkningar. Hon sjunger in julen med sångkollegor de närmaste veckorna och besöker studion strax efter kl.11.

 • Hur demokratiska ska de vardagliga besluten i barnfamiljer vara? Få barnet själv bestämma sina kläder, vänner och näringsintag? Kike Bertell diskuterar barnens rätt till delaktighet tillsammans med Pia Graniittiaho som är sakkunnig i barn- och familjearbete.
  Visste du att det är olagligt att cykla i mörkret utan ljus? Cykelaktivisten Tobias Simons var med och delade ut LED-lampor till cyklister i Vasa förra veckan. Vi ringer upp honom för att höra mer om belysning, reflexer och cykellampor. I år firar Island sina 100 år av självstyre och det isländska språket uppmärksammas internationellt under veckoslutet. Aslaug Hersteinsdóttir-Hölttä är lärare i isländska och förser Kike med användbara isländska fraser och ord.

 • Över en tiondel av maten slängs bort i Finland. Matsvinnet är ett stort problem i hela västvärlden. Under en veckas tid fick Kenneth Nars råd och tips av freganen Jessica Suni. Hon säger att det skett en stor förändring under de senaste tjugo åren. - Förr var soporna olåsta utanför mataffärerna och det var bara att plocka åt sig. Idag är de betydligt svårare att dyka efter livsmedel. I dag får hon sina produkter direkt från några affärer hon har kontakter till. Olika applikationer på mobiltelefonen har också dykt upp där olika företag erbjuder mat som räddats ur soporna. Sopdykning upplevs som radikalt, men vad kan var och en av oss göra för att minska på matsvinnet och tänka klimatsmart kring livsmedel och matförpackningar?

 • Hur demokratiska ska de vardagliga besluten i barnfamiljer vara? Få barnet själv bestämma sina kläder, vänner och näringsintag? Kike Bertell diskuterar barnens rätt till delaktighet tillsammans med Pia Graniittiaho som är sakkunnig i barn- och familjearbete.

 • Om hem, händelser och hobbyer. Programvärd Kike Bertell

 • Musikern, låtskrivaren och dirigenten Emma Salokoski fann tröst och ro i bland annat Edith Södergrans dikter efter en kreativ utbrändhet för några år sedan. Nu är Salokoski tillsammans med Ilmiliekki Quartet aktuell med nykomponerad musik till finlandssvenska och svenska dikter. En skiva som fick sitt upphov i funderingar kring det moderna livet och dess utmaningar. Programvärd Kike Bertell.

 • Hur ser papparollen ut i dagens samhälle där invanda mönster och strukturer fortfarande stöder det traditionella? Är vi redo för ett större pappaengagemang eller exkluderas pappor rent av? Inför farsdagen diskuterar Kike Bertell och Petra Willamo, som är organisationschef vid Barnavårdsföreningen, om papparollen.
  Kike Bertell ringer även upp Jeanette Toivonen som ger ut boken “Greta börjar skolan en bok om Downs syndrom”. Boken ligger henne varmt om hjärtat eftersom hon själv har en dotter med Downs syndrom, som hösten 2019 ska börja skolan.

 • Att lägga undan mobiltelefonen och i stället uppmärksamma sina medmänniskor var mycket mer utmanande är vad Janne Grönroos kunnat tänka sig. I veckans Efter Nio utmanades han bland annat med att bjuda okända på kaffe och bemöta folk med vänlighet. Utmaningen gjorde att han själv konfronterade sina ensamhetskänslor. Vad krävs för att vi ska vara empatiska medmänniskor och tillgängliga för varandra? Med och diskuterar är också diakonissan Cecilia Forsén. I Efter Nio radio utmanar Sonja och Mårten sina gäster till att utmana sig själva.

 • Singelaktuella Fredrik Furu turnerar igen tillsammans med viskollegan Jack Vreeswijk. Tillsammans med Kike Bertell pratar de bland annat om nordisk musik och finska covers.

 • Dansaren, artisten och programledaren Tino Singh, känd bland annat från musikalen Hype och tv-programmet Passi ja hammasharja, blev snabbt ett hett namn i underhållningsbranschen när det begav sig i medlet av 90-talet. Efter flera intensiva år i rampljuset beslöt han sig för att lämna både Finland och underhållningsbranschen. Idag är han en framgångsrik startup-företagare och VD för ett barnmatsföretag.

 • Hur kunde man implementera trollkonstnärernas fingerfärdighet och förmåga att skapa illusioner i undervisningssyfte? Diplomingenjören och trollkonstnären Kettil Cedercreutz, vars far grundade den första cirkusskolan i Finland och som själv jobbat som utbildningsplanerare inom universitetsvärlden i USA, har tankar kring det här.

Klipit

 • Gåkampen närmar sig sitt slut. Har Yle Vegas soffpotatisar Karisn, Mirja och Synnöve fått bättre kondition?

 • Michelle Gustafsson i Karis som tog time-out med studierna.I stället satsar hon det här året på att resa runt i världen och bekanta sig med sådant som ligger nära hjärtat. Som till exempel naturskydd. I slutet av augusti blev det en resa till Afrika och Botswana

 • Tiinas soffpotatisar presenteras, första länken, Gåkampen2016 kör igång. Lite coachning av Ian Granström, före detta soffpotatis numera aktiv motionär och idrottare.

 • Nu är det dags för soffpotatisarna Karin Svahnström, Synnöve Lindholm, Mirja Koponen och hennes man Arto att testa konditionen under ledning av idrottsinstruktör Heikki Kiili.

 • Soffpotatisarna Karin Svahnström och Synnöve Lindholm begrundar resultaten på sina konditionstest. En ny PT presenteras.

 • "Välkomna på föräldramöte allihopa! Vi samlas först i matsalen och sedan i de enskilda klassrummen." Den nya läroplanen uppmanar till större föräldradelaktighet i skolan, ändå är det alltid lika obekvämt när klassföräldrarna skall väljas. Följ med på terminens första föräldramöte i Kårböle lågstadium och träffa både föräldrar och lärare.

  Antti är en pappa som på grund av sitt jobb inte hinner göra mycket mer än läxor med sina barn. Läraren Klaus Grönqvist säger att lite tvång ibland är nödvändigt för att få med föräldrarna och rektorn Mia Förars Pöytäniemi säger att skolan måste bli bättre på att hitta de former som fungerar för både föräldrar och lärare.
  Red. Heidi Grandell-Sonck

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä