Vega Söndag

Sunnuntaisin, Yle Vega - Yle Areena 30 pv

Stora samhällsfrågor med mänskligt perspektiv. Om att må, känna, tro, växa och utvecklas.
Kl 9-13 med Dokumenterat och Månadens Dokumentär.
Programledare Kike Bertell.

Jaksot

 • När ska man säga Gott slut! och vem var Knut som avslutar julen? Ylva Byrman och Henrik Rosenkvist svarar på en samling frågor om jul och nyår. Programledare: Emmy Rasper. Produktion: Sveriges Radio.

 • Kosmopoliten Kim Lerche färgar kontexten kring ordet medborgare tillsammans med Kike Bertell och Eva Kela i Ordet läcker.

 • Faktaresistens och falska nyheter förknippas allt oftare med medielandskapet. Heidi Finnilä, som jobbar med Nyhetsskolan på Svenska Yle, vill öka de ungas mediekunskap och ge skolelever en möjlighet att delta i samhällsdebatten. Hon besöker studion strax efter kl.10. Andreas Närvä inspireras av barnets sätt att röra sig och tränar med naturen som redskap. Vi ringer upp honom för att få veta mer om OCR (Obstacle Course Running).

 • Avkopplande och upplysande diskussioner om kultur och hälsa tillsammans med Kike Bertell.

 • Varför är det just bananer som används i olika uttryck och inte andra frukter som plommon eller äpple? Det funderar språkvetaren Ylva Byrman på. Att säga eller hur? kan både vara en fråga och ett bekräftande. Hur kan det ha blivit så? Programledare: Emmy Rasper. Produktion: Sveriges Radio.

 • Mörkret håller på att ge vika efter några månader av mer eller mindre frånvaro av solljus på vårt norra halvklot. Mörker är ordet som skärskådas denna gång i Ordet läcker tillsammans med Kike Bertell, Eva Kela och Jasmine Kelekay, som är doktorand i sociologi vid University of California, Santa Barbara.

 • Kombinationen kvinna och konstnär var ingen självklarhet kring sekelskiftet 1900. Helene Schjerfbeck har diskuterats mycket i medierna på senaste tid, men hon är långt ifrån den enda i sitt slag. Historikern Julia Dahlberg är expert på konstnären och författaren Helena Westermarck (1857-1938) och berättar om henne.

 • Avkopplande och upplysande diskussioner om kultur och hälsa tillsammans med Kike Bertell.

 • Hur vi pratar om tid skiljer sig åt i olika dialekter och språk. Språkvetaren Ylva Byrman berättar om tiden och olika system för att benämna klockslag världen över. Programledare: Emmy Rasper. Produktion: Sveriges Radio.

 • Ordet läcker är en reprissändning från mars i år. Historikern Maren Jonasson dryftar kring ordet räls tillsammans med Kike Bertell och Eva Kela.

 • Munhygien har redan länge kunnat upprätthållas genom att tvätta tänderna, men när började vi använda tandborsten regelbundet? Redaktören Andrea Nordqvist ger oss en överblick över tandborstens historia strax efter kl.10.00. Skådespelaren Jerry Wahlforss är mest känd för sina teaterroller men nu också som musiker. Tillsammans med Pekka Munsterhjelm har han bluesbandet SeglarJerrysÅnger, som sjunger sina sånger på svenska. Jerry besöker studion strax innan nyheterna kl.11.00.

 • Avkopplande och upplysande diskussioner om kultur och hälsa tillsammans med Kike Bertell.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä