Kuuta ei ole! Salaliittoteorioiden kulttuurihistoriaa

Elvis Presley on nähty surffaamassa Havaijilla. Maailmaa hallitsee liskoihmisten rotu. Paul McCartney kuoli 1960-luvulla. Kuussa ei ole käyty. Yhdysvaltain hallitus piilottelee ufoja salaisessa tukikohdassa. Kaksoistornit tuhottiin tarkoituksella. Michael Jackson muutti kuolemansa jälkeen Kanadaan. Ilmastonmuutos on katala juoni. Facebook kuuntelee salaa puhelintasi.

Meille ei kerrota kaikkea. Meiltä pimitetään tietoa. Meitä johdetaan harhaan. Meihin vaikutetaan. Meille valehdellaan. Salaliittoteorioiden syntyminen ei ole mikään ihme.

Maailma on salaperäinen ja kummallinen paikka. Joskus on liiankin helppoa uskoa, ettei aivan kaikki tässä maailmassa ole tapahtunut niin kuin on kerrottu. Me emme kestä sitä epävarmuutta, sitä epätietoisuutta, joka valtaa meidät kun me kohtaamme satunnaiselta näyttäviä, ennustamattomia, yllättäviä tai selittämättömiä tapahtumia.

Me haluamme selittää, me etsimme syytä tai syyllistä. Kaikelle on syynsä, kaikelle on selityksensä. Meillä on aina ollut tarve selittää jokin suuri, merkittävä, ja mieltä kuohuttanut tapahtuma jollakin suurella, merkittävällä ja mieltä kuohuttavalla syyllä. Siksi nykyinen maailma ja etenkin Internet on täynnä salaliittoteorioita.

Salaliittoteoriat selittävät maailman monimutkaisuuden. Ne tarjoavat selkeät rakennuspalikat ymmärtämiselle. Ne kertovat syyn kaikkeen. Salaliittoteoriat ovat kuin maatuska-nukke tai sipuli. Kerroksia voi kuoria, mutta niiden alta löytyy aina jotakin uutta.

Kuuta ei ole! -sarja on tutkimusmatka salaliittoteorioiden salaperäiseen ja yllättävään maailmaan. Se on sukellus Internetin syövereihin ja outoja ajatuksia herättävien kirjojen sivuille. Se on matka epäluulon, vaihtoehtoisten selitysten ja vinksahtaneen mielikuvituksen kummitusjunassa.
Sarjan on toimittanut Jukka Mikkola.

Jaksot

 • Älypuhelin, tabletti, tietokone ja televisio katselevat ja kuuntelevat meitä. Laitteilla on silmät ja korvat, koska niissä on kamera ja mikrofoni. Meidän mieltämme ei hallita ainoastaan television välityksellä, sanovat salaliittoteoreetikot. Kuka tuntee sinut parhaiten, kysyy toimittaja Jukka Mikkola. Kuuta ei ole! -sarjan seitsemännessä jaksossa hän sukeltaa Internetin, digitaalisen joukkovalvonnan ja salaisen mielenhallinnan syövereihin.

 • Asuuko maan alla liskoihmisten rotu? Denverin kansainvälisen lentoaseman alla on uuteen maailmanjärjestykseen pyrkivän eliitin salainen päämaja, väittävät salaliittoihin uskovat. Miksi Yhdysvaltain dollarin setelissä lukee: Novus ordo seclorum, uusi maailmanjärjestys, kysyy toimittaja Jukka Mikkola. Kuuta ei ole! -sarjan kuudennessa jaksossa hän törmää maanalaisiin arvoituksiin, maailmanvallan tavoittelijoihin ja historian kieltäjiin.

 • Kaksoistornien ei olisi pitänyt romahtaa. Syyskuun 11. päivän tapahtumiin liittyy tragiikan lisäksi niin paljon outoja seikkoja, ettei epäilysten ja salaliittoteorioiden syntyminen ole mikään ihme. Miksi virallisiin selityksiin ei haluta uskoa? Kuka on todellinen syyllinen? Mitä suurempi onnettomuus, sitä helpommin se synnyttää salaliittoteorioita, sanoo toimittaja Jukka Mikkola. Kuuta ei ole! -sarjan viidennessä jaksossa hän pohtii väärän lipun taktiikkaa, syyskuun 11. päivän tapahtumia ja Titanicin tuhoa.

 • Miksi satoja vuosia sitten perustetut salaseurat herättävät yhä kiivasta keskustelua, epäilyksiä ja kiinnostusta? Salaseurat ja niihin liittyvä mystiikka ovat aina kiinnostaneet salaliittoteoreetikkoja. Rituaalien ja symbolien takana on nähty asioita, jotka eivät kestä päivänvaloa. On myös salaseuroja, jotka itse tunnustavat olevansa salaseuroja, toteaa toimittaja Jukka Mikkola. Kuuta ei ole! -sarjan neljännessä jaksossa hän sukeltaa temppeliherrojen, Illuminatin ja salaseurojen maailmaan.

 • Kuu on ainoa taivaankappale, jonka pinnalle ihminen on astunut. Vai onko? Monet epäilevät, että Kuun valloitus vuonna 1969 oli lavastettu. Hurjimmat salaliittoteoriat esittävät, että Kuuta ei edes ole olemassa, ja että sininen taivaskin on vain kulissi. Miksi ihmeessä Kuun valloitus piti lavastaa, kysyy toimittaja Jukka Mikkola. Kuuta ei ole! -sarjan kolmannessa jaksossa hän seikkailee avaruuden arvoitusten, ufojen ja humanoidien seurassa.

 • Paul McCartney kuoli jo vuonna 1966, väittävät salaliittoteoreetikot. The Beatlesin sanotaan jättäneen lauluihinsa ja levyjensä kansiin lukuisia vihjeitä asiasta. Elvis Presley ja Michael Jackson sen sijaan elävät edelleen, väittävät toiset. Kuka murhasi Wolfgang Amadeus Mozartin? Mitä prinsessa Dianalle todella tapahtui, pohtii toimittaja Jukka Mikkola. Kuuta ei ole! -sarjan toisessa jaksossa hän ihmettelee kuolleita julkkiksia ja heidän myöhempiä vaiheitaan.

 • Vaihdettiinko Urho Kekkosen tilalle 1960-luvun lopulla toinen mies? Eräs suomalainen kirjailija on leikitellyt ajatuksella vaihdetusta presidentistä. John F. Kennedyn murha oli sen sijaan totta, mutta onko totuutta vieläkään saatu selville? Kennedyn murhan ympärille on puolessa vuosisadassa kutoutunut mutkikas ja sekava epäilyjen ja salaliittoteorioiden verkosto. Myös Olof Palmen ja Adolf Hitlerin vaiheet kiinnostavat toimittaja Jukka Mikkolaa. Kuuta ei ole! -sarjan ensimmäisessä osassa hän pohtii valtionpäämiesten outoja kohtaloita.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Vakoillaanko meitä Internetin välityksellä? Epäilijät sanovat, että älypuhelin, tabletti, tietokone ja televisio katselevat ja kuuntelevat meitä. Laitteilla on silmät ja korvat. Niissä on kamera ja mikrofoni. Ja monesti me olemme itse antaneet muille luvan niiden käyttöön. Sähköpostin ja kännykkäpuheluiden vakoilu tuntuu pikkujutulta, kun aletaan puhua salaisesta mielenhallinnasta. Meidän mieliämme ei hallita ainoastaan televisioiden välityksellä, sanovat salaliittoteoreetikot, vaan myös järeämmillä laitteilla. Näyte lokakuussa 2016 Yle Radio 1:ssä alkavasta sarjasta "Kuuta ei ole! Salaliittoteorioiden kulttuurihistoriaa". Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Maapallolla on useita satoja salaisia maanalaisia tukikohtia, sanovat salaliittoteoreetikot. Niiden sanotaan olevan salaisia yleensä siksi, että ne ovat sotilaallisessa käytössä. Tämä on ymmärrettävää. Mutta miksi kaikkein salaisimpana ja omituisimpana paikkana pidetään erästä suurta kansainvälistä lentoasemaa? Miksi salaliittoihin uskovat puhuvat uudesta maailmanjärjestyksestä? Näyte lokakuussa 2016 Yle Radio 1:ssä alkavasta sarjasta "Kuuta ei ole! Salaliittoteorioiden kulttuurihistoriaa". Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Tuskin mikään muu tapahtuma maailmanhistoriassa on kyennyt saamaan aikaan niin monia epäilyjä ja mitä erilaisimpia salaliittoteorioita kuin vuoden 2001 syyskuun yhdennentoista päivän tapahtumat. Miksi? Syyskuun yhdennentoista päivän tapahtumilla oli paljon todistajia, paljon silminnäkijöitä. Heidän kertomustensa johdosta salaisuus ei ole säilynyt, tai ainakin epäilykset ovat heränneet. Mitä suurempi onnettomuus, sitä helpommin se synnyttää salaliittoteorioita. Näyte lokakuussa 2016 Yle Radio 1:ssä alkavasta sarjasta "Kuuta ei ole! Salaliittoteorioiden kulttuurihistoriaa". Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Miksi joku keskiajalla syntynyt salaseura herättää yhä kiivasta keskustelua ja epäilynsekaista kiinnostusta? Kun maailmassa tapahtuu jotakin epäilyttävää, me tahdomme löytää syyllisen. Meitä kiinnostaa löytää taho, jota voi syyttää kaikesta? Joku ihminen tai ihmisryhmä. Mieluiten salaseura. Syyllisiä on löydetty säännöllisesti jo keskiajalta lähtien. Eräs kestosuosikeista on ollut vapaamuurareiden veljeskunta. Mutta keitä olivat Kristuksen ja Salomon temppelin köyhät ritarit? Näyte lokakuussa 2016 Yle Radio 1:ssä alkavasta sarjasta "Kuuta ei ole! Salaliittoteorioiden kulttuurihistoriaa". Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kuu on ainoa taivaankappale, jonka pinnalla ihminen on kävellyt. Vai onko? Monet epäilevät, että ihmisen ensimmäinen matka Kuuhun vuonna 1969 oli lavastettu. Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välinen kilpa avaruuden valloituksesta on 1960-luvulla kiivaimmillaan. Kuu oli valloitettava, hinnalla millä hyvänsä. Piti tehdä jotakin, joka ainakin näytti Kuun valloitukselta. Pitikö Kuun valloitus lavastaa? Näyte lokakuussa 2016 Yle Radio 1:ssä alkavasta sarjasta "Kuuta ei ole! Salaliittoteorioiden kulttuurihistoriaa". Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Elvis Presley elää. Eikä vain meidän muistoissamme. Amerikkalainen The Elvis Sighting Society kerää Elviksen nähneiden ihmisten kertomuksia ja kokemuksia. Niiden ihmisten kertomuksia, jotka ovat nähneet Elviksen hänen kuolemansa jälkeen. Internetissä on useita samankaltaisia sivustoja, ja niitä silmäilemällä Elvis vaikuttaa hyvin aktiiviselta eläkeläiseltä. Näyte lokakuussa 2016 Yle Radio 1:ssä alkavasta sarjasta "Kuuta ei ole! Salaliittoteorioiden kulttuurihistoriaa". Toimittajana Jukka Mikkola.

 • John F. Kennedyn murhan ympärille on yli puolessa vuosisadassa kutoutunut verkko, jossa kaikki liittyy kaikkeen. Kennedyn murha on mitä parasta materiaalia kaikkeen mahdolliseen spekulointiin. Ennen murhaa tapahtuneet asiat liittyvät murhan jälkeisiin tapahtumiin ja päinvastoin. Salaliittoteorioiden sekamelskassa syy- ja seuraussuhteet näyttäytyvät uudessa valossa. Näyte lokakuussa 2016 Yle Radio 1:ssä alkavasta sarjasta "Kuuta ei ole! Salaliittoteorioiden kulttuurihistoriaa". Toimittajana Jukka Mikkola.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä