Mahadura & Özberkan

Torstaisin klo 13.02, Yle Puhe

Mahadura & Özberkan - rohkeat suomalaiset, jotka eivät pelkää ravistella yhteiskuntaa ja valtarakenteita.

Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan antavat tabuille ja ennakkoluuloille kenkää ja puhuvat rohkeasti ja avoimesti vaietuista aiheista. Studiossa kuullaan teräviä puheenvuoroja naurulla ja hyvällä mielellä höystettynä.

Jaksot

 • Mikä sen parempi tapa lopettaa tämä vuosi kuin pohtimalla, että mitä se tulevaisuus tuo tullessaan erityisesti meidän vällyjen väliin eli petipuuhiin.

  Mahadura & Özberkanissa pohditaan mikä on seksin, rakkauden, ihmissuhteiden ja intohimon tulevaisuus? Korvaavatko seksirobotit ihmisen? Tuleeko meille geenitinder, joka valikoi meille täydellisen kumppanin? Tarvitsemmeko ylipäätään kumppaneita, jos voimme tilata nettikaupasta robotin, joka on ohjelmoitu rakastamaan meitä?

  Lähetyksessä kuullaan lyhyitä haastatteluita, joissa perehdytään seksitrendien ja masturboinnin tulevaisuuteen, seksinukkebordelleihin sekä ihmisten asenteisiin seksirobotteja vastaan.

  Kommentaattoreina Kaverin puolesta kyselen -podcastin tekijät Tiia Rantanen sekä Anna Karhunen.

 • Mahaduran ensirakkaus oli Prätkähiirien Vinski. Onko outoa haaveilla häistä ja kielareista piirretyn hahmon kanssa? Özberkan puolestaan otti tequilapäissään tatuoinnin, koska luuli pääsevänsä muhinoimaan kuuman tatuoijan kanssa. Too much? Ehkä vähän.

  Mahadura & Özberkanin joulujaksossa pureudutaan ihmiskunnan suurimpaan mysteriin, eli ihmissuhteisiin, rakkauteen ja kumppanuuteen. Studiossa muistellaan ensirakkauksia, ekoja kertoja, sinkkuelämää ja pohditaan mihin kumppaneita tarvitaan. Tarvitseeko jokaisen suhteen kestää ikuisesti niin, että kuollaan yhdessä lusikassa samaan aikaan? Miksi ihmeessä sinkkuus mielletään tilaksi, jossa etsitään sitä oikeaa?

  Tarvitseeko ihminen rinnalleen toisen ollakseen onnellinen ja onnistunut elämässä? Pitääkö parisuhteen kestää ikuisesti? Voimmeko olettaa, että yksi ja sama ihminen voi tarjota toiselle kaiken? Miten polyamorinen suhde toimii ja missä kohtaa avoin suhde voisi olla toimiva vaihtoehto?

  Studiossa vieraana moninaisuuskouluttaja Kasper Kivistö, kulttuurituottaja ja drag-artisti Mira Eskelinen sekä kirjoittaja ja puhetaiteilija Jenni Janakka.

 • Suomalaiset eivät osaa suhtautua kuolemaan ja pelkäävät kuoleman kohtaamista sanovat asiantuntijat.

  Kuolema on osa elämää, mutta silti siitä puhuminen koetaan araksi, vaikeaksi ja pelottavaksi, miksi? Minkälaisia tabuja kuolemaan liittyy? Pitäisikö jokaisen terveen ihmisen valmistautua omaan kuolemaan?

  Mitä ajattelee saattohoidossa oleva ihminen kun aikaa on jäljellä viikkoja tai päiviä ja mistä tukea läheiselle? Miksi surutyö on tärkeää?

  Studiossa vieraana toimittaja Maria Veitola, suomalaisesta surusta väitellyt Mari Pulkkinen sekä saattohoitokoti Koivikko-kodin johtaja Riikka Koivisto.

 • Suomi on YK:n tuoreen raportin mukaan maailman onnellisin maa. Samaan aikaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana ja yli puolella heistä se uusiutuu. Miten tämä on mahdollista?

  Miten Suomi näyttäytyy maailmalle? Mitä korkeat masennusluvut kertovat meidän yhteiskunnasta? Miten masennuksesta puhutaan entä mitä asialle pitäisi tehdä?
  Vieraina toimittaja, käsikirjoittaja ja jalkapalloselostaja Ville Makkonen sekä vloggaaja Mansikka, eli Maiju Voutilainen.

 • Mahadura & Özberkanissa keskustellaan suomalaisten luontosuhteesta.

  Sanotaan, että suomalaiset ovat luontokansaa. Kuitenkin reilu 70% suomalaisista asuu kaupungeissa, onko suhteemme luontoon romantisoitu? Millä tavoin luonto määrittelee suomalaisten identiteettiä vai määritteleekö se enää tänä päivänä?

  Miten metsämme ja sen asukit voivat ja millä tavoin ilmastonmuutos ja ihminen uhkaa luontomme monimuotoisuutta?

  Studiossa vieraana biologi, eräopas ja ympäristökasvattaja Sini Malminiemi sekä toimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Kimmo Ohtonen.

 • Tilastojen mukaan suomalaiset harrastavat vähemmän seksiä mutta sooloseksi maistuu yhä useammalle. Mahadura & Özberkan kysyvät, miksi näin on?

  Harrastatko sinä masturboimista, runkkausta vai sooloseksiä? Rakkaalla harrastuksella voi olla monta nimeä, mutta miksi siitä puhuminen tuottaa häpeää?

  Seksihalut eivät ole kadonneet mihinkään, mutta jostain kumman syystä oma käsi houkuttelee meitä enemmän kuin seksikaveri.
  Mitä hyötyä sooloseksistä voi olla yksilölle tai suhteelle? Miten päästää irti häpeästä ja ajatuksesta siitä, että sooloseksi on jotenkin paha ja likainen asia? Millä tavoin itsetyydytys on tärkeä osa seksuaaliterveyden ylläpitämistä? Saako kumppanin itsetyydytyksestä tuntea mustasukkaisuutta?

  Studiossa vieraana koomikko Juuso Kekkonen, Sexpon seksuaaliterapeutti Henriikka Sundell sekä kirjailija Rosa Meriläinen.

 • Mahadura & Özberkanin jaksossa pohditaan, millä tavoin rasismi vaikuttaa rodullistettujen suomalaisten mielenterveyteen. Onko rasismin vaikutuksia mielenterveyteen tutkittu ja tunnistettu Suomessa ja mitä siitä tiedetään? Millä tavoin terveydenhuollossa pystytään auttamaan ihmisiä, jotka kohtaavat rasismia arjessaan?

  Mitä tarkoitetaan vähemmistöstressillä? Mitä seurauksia rasismilla voi olla? Minkälaisia työkaluja rasismia kohdanneet ihmiset tarvitsevat? Miten yhteiskunta voi tukea rasismia kohdanneita ihmisiä?

  Studiossa vieraana psykologian maisteri ja aikuispsykiatrissa työskennellyt Ewan Kunchev, lääketieteen opiskelija Aurora Lemma sekä media-alan opiskelija Leif Hagert.

 • Suomessa on laajimman intersukupuolisuuden määritelmän mukaan lähes 100 000 intersukupuolista ihmistä eli ihmisiä joiden keholliset, anatomiset tai muut sukupuolen tunnusmerkit eivät ole yksiselitteisesti nais - tai miestyypilliset.

  Minkälaisia asioita intersukupuoliset ihmiset kohtaavat työpaikalla, parisuhteessa tai harrastuksissa?

  Mitkä ovat intersukupuolisten ihmisten oikeudet Suomessa ja miten edistää niitä?

  Studiossa vieraana Setan TIKA-hankekoordinaattori Jaana Pirskanen, toimittaja, vapaa taitelija, aktivisti Melissa Mäntylä sekä mediakasvattaja, DJ, aktivisti Aikku Meura.

 • Mahadura & Özberkanissa keskustellaan vanhemmuudesta isien ja isäksi identifioituvien näkökulmasta. Kuinka paljon yhteiskunnassa puhutaan monimuotoisista perhemalleista ja vanhemmuudesta ja kuinka paljon annetaan tilaa tuoreille isille?

  Lähetyksessä kysytään, mikä on isän rooli tänä päivänä ja minkälaisia tunteita vanhemmuus tuo tullessaan. Saako vanhempi myöntää tarvitsevansa apua ja mistä saada tukea vanhemmuuteen?

  Keskustelemassa ovat mukana kansanedustaja Jani Toivola, Silmu-toiminnan isä työntekijä - Nuoret isät kehittämishankkeesta Jussi Vehniäinen sekä transtaustainen kahden lapsen isä Emil.

 • Mahadura & Özberkanissa pohditaan mitä poliittinen korrektius oikeastaan tarkoittaa ja kysytään, onko kansalaisten sananvapaus uhattuna? Mitä vaikutuksia vihapuheella on yhteiskuntaan ja miten kitkeä sitä?

  Vieraina toimittaja ja aktivisti Maryan Abdulkarim, ylikomisario Jussi Huhtela sekä Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson.

 • Mahadura & Özberkan tekevät tutkimusmatkan orgasmin huipulle.

  Miksi orgasmi on tasa-arvokysymys? Miten huipulle päästään ilman paineita? Kenen orgasmilla on väliä?

  Orgasmioppaiksi tälle tutkimusmatkalle lähtevät seksuaaliterapeutti, kirjailija ja Puhu muru -blogin kirjoittaja Marja Kihlström sekä parisuhdebloggaaja ja kirjailija Sami Minkkinen.

 • Onko kirkossa tilaa sateenkaariväelle? Onko Jumala tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kannattaja? Mikä on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema kristinuskossa?

  Mahadura&Özberkanissa keskustellaan uskosta, Jumalasta ja tasa-arvosta.

  Studiossa vieraana pappi Laura Mäntylä sekä teologian opiskelija ja aktivisti Mio Kivelä, joka tekee sateenkaarevaa työtä kirkossa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä