KulttuuriCocktail

Neuromaani imee katsojan esityksen sisälle

 • 56 min
 • toistaiseksi

KulttuuriCocktailin syksyn ensimmäisissä lähetyksissä perehdytään kauden kiinnostaviin teatteriensi-iltoihin.

Valtteri Raekallion Neuromaani-esitys vie katsojan lakkautettuun helsinkiläiseen Marian sairaalaan. Siinä katsoja vaeltaa tiloissa, joissa mielikuvitus ja todellisuus sekoittuvat erikoisilla tavoilla. Ovatko immersiiviset eli katsojat sisäänsä upottavat esitykset lyömässä vihdoin Suomessa läpi?

Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Hanna Helavuoren mukaan teattereiden syksy on runsas kuin sienisato. Mitä siitä pitää tietää?

Helsinkiläisen Kapsäkki-teatterin Seepranainen-esitys kertoo itseään viiltävien naisten elämästä. KulttuuriCocktailissa kuullaan yhden naisen tarina.

Toimittajana on Anu Heikkinen.

Kulttuurin kiinnostavimmat havainnot Yle Puheen perjantai-iltapäivissä. Tuotanto: Yle Kulttuuri

Lähetykset

 • pe 26.8.2016 17.01 • Yle Puhe

Jaksot

 • Missä kulkee faktan ja fiktion raja, kas siinä historioitsijoiden ja historiallisia aiheita käsittelevien kirjailijoiden yksi kiperimpiä kysymyksiä. KulttuuriCocktail kutsui studioon kirjailija Mike Pohjolan, akatemiaprofessori Hannu Salmen ja filosofian tohtori Panu Savolaisen pohtimaan historiantutkimuksen etiikkaa. Keskustelun sytykkeenä on vuoden 1827 Turun palo ja KulttuuriCocktailin saama kritiikki siitä, että annoimme kirjailija Mike Pohjolan spekuloida liikaa aihetta käsittelevässä artikkelissamme.

  Toimittaja Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Tällä viikolla tehdään television historiaa. David Lynchin Twin Peaksin kolmas kausi tuli maanantaina päätökseensä. Miten uudet jaksot vastasivat odotuksia? Twin Peaks -fanit Tytti Rantanen ja Oskari Onninen summaavat näkemänsä ja kokemansa.

  Tulevana lauantaina puolestaan esitetään Helsingin elokuvateatteri Andorrassa todellinen tv-aarre, jonka kulttimaine on omassa luokassaan. Kyseessä on Neil Hardwickin dekkarisarja Musta tuntuu, jota ei ole nähty vuoden 1988 jälkeen. Sarjan luultiin kadonneen vuosikymmeniksi, kunnes KulttuuriCocktailin salapoliisityön avulla sen nauhat löytyivät. Miksi sarja katosi jopa sen tekijöiltä ja miksi se on yksi suomalaisen tv-historian tärkeimpiä teoksia? Vieraana on Musta tuntuu -sarjan ohjaaja Neil Hardwick.

  Toimittaja: Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Me kannatamme Trumpia!

  Kannatusluvut laskevat, poliittiset uudistukset takkuavat, median käsittely on alati kriittisempää... Kuka vielä uskoo Donald Trumpiin presidenttinä? KulttuuriCocktail kutsuu kolme Trumpin kannattajaa studioon kertomaan, miksei heidän kantansa horju. Keskustelemassa ovat Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja Juha Ahvio, perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari sekä vapaa toimittaja Michel Grünstein.

  Toimittaja: Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Miten mies voikaan kirjoittaa näin kauniisti rakkaudesta! Näin ihasteli moni lukija KulttuuriCocktailissa julkaistua Martti Kirsitien kirjettä kuolleelle rakastetulleen, Marita Lindahlille. Lindahl valittiin Miss Maailmaksi vuonna 1957, mutta jättäytyi pois parrasvaloista keskittyäkseen perhe-elämään ja läheisiinsä. Kirsitie ei ole puhunut julkisesti Lindahlin kuolinuutisen ja kirjeensä julkaisemisen jälkeen. KulttuuriCocktailin suorassa radiohaastattelussa Martti Kirsitie kertoo, millaista on ollut elää menetyksen keskellä ja mitä hän ajattelee rakkaudesta tänään.

  Toimittaja: Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Ah! Mikä onkaan ihanampaa kuin tuohtua elokuvateatterissa huonolle seksikohtaukselle tai pettyä kotisohvallaan seksiä käsittelevään televisiokeskusteluun. Vaikka toivomme aiheen rohkeaa ja vapauttavaa käsittelyä kipsaannumme helposti, kun puhe menee lihallisiin teemoihin. Miksi seksin käsittely menee usein mönkään? Onko sen myös tarkoituskin mennä? KulttuuriCocktail ottaa riskin ja puhuu seksistä suoraan professori Panu Rajalan kanssa. Tuotanto: Yle Kulttuuri. yle.fi/kulttuuricocktail

 • Nyt puhutaan sähkökitaroista!
  Millaisia vaatimuksia ZZ Topin kitaristilla Billi Gibbonsilla on kitaransa suhteen? Millä tavoin suomalainen yhden hengen kitarapaja Versoul onnistui saamaan kitarat Rollareiden ja muiden kuuluisuuksien arsenaaliin? Miksi kitaradesign toistaa edelleen 1950-60-luvulla syntyneiden Fender ja Gibson -kitaroiden malleja, ja miksi rohkeat irtiotot ovat harvinaisia? Millainen steampunk-sähkökitara syntyisi 1800-luvun lopun tekniikan lähtökohdista? Kulttuuricocktailin kitaraspesiaalissa mikrofonin ääreen on houkuteltu kaksi kitaranrakentajamestaria: Juha Ruokangas ja Kari Nieminen.

  Toimittaja Olli Kangassalo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Arkkitehtuurilla voi parantaa maailmaa.

  KulttuuriCocktailin radiokeskustelu siitä, miten arkkitehdin osaamista voi käyttää esimerkiksi köyhyyden lievittämiseen kehittyvissä maissa tai toisaalta Suomessa asukkaiden osallistamiseen. Ja miten arkkitehdit voivat auttaa itse itsensä ulos kapeista ammattirooleista, ja ryhtyä kikattamaan vapaasti siinä missä muutkin ihmiset. Mukana arkkitehdit Noora Aaltonen, Elina Koivisto, Maiju Suomi ja Inari Virkkala. Toimittajana on Jonni Roos.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Rättö ja Lehtisalo: Circle, 26 vuotta seikkailuja kokeellisen musiikin käymättömillä korpimailla

  Circle on legendaarinen taiderockbändi, Dagens Nyheteriä lainaten maailman paras rockyhtye, maailmalla tunnettu ja tunnustettu kulttibändi. Kulttuuricocktail kutsui Yle Puheen studioon bändin johtajan Jussi Lehtisalon ja Circlen laulajan, elokuvaohjaaja-kirjailija Mika Rätön. Puhumme bändin pitkästä historiasta, ja siitä mitä nämä muusikot tavoittelevat pelottomalla 26 vuotta kestäneellä seikkailullaan kokeellisen rockin, psykedelian ja hardrockin ihmemaassa.

  Toimittaja: Olli Kangassalo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

  (Ensilähetys 5.5.2017)

 • Rosa Meriläinen: Olen ollut itselleni julma esimies

  Joka neljäs työikäinen suomalainen kokee eriasteisia työuupumuksen oireita. Kirjailija ja kolumnisti Rosa Meriläinen uupui vakavasti kansanedustaja-aikoinaan 2000-luvun puolessa välissä. Se vaikutti hänen minäkuvaansa ja kykyynsä tehdä päätöksiä. Mitä hän on tehnyt, ettei uupumus uusiutuisi?

  Neuropsykologi Laura Sokka vertaa työuupuneen ihmisen aivoja auton moottoriin. Kun ajetaan liian pienellä vaihteella kovaa, ajo ei ole kovin taloudellista ja pahimmillaan moottori leikkaa kiinni tai ihmiselle tulee burn out. Tänä keväänä väitellyt Sokka kertoo KulttuuriCocktailissa, mitä ihmisen aivoissa tapahtuu kun ihminen kuormittuu työssään.

  Toimittaja: Anu Heikkinen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Esi-isien tajunta laajeni juoksemalla

  Esi-isämme laajensivat tajuntaansa juoksemalla, ja kertoivat kokemuksistaan kuvin.
  Kuvataiteilija Mikko Ijäs on perehtynyt kuvien alkuhämärään: kalliomaalaukset kertovat varhaisten metsästäjien kokemuksesta pakenevien saaliseläinten kannoilla. Elämää savanneilla sävyttivät pitkien juoksumatkojen aikana syntyneet muuttuneet tajunnantilat, jollaiset ovat nykyisinkin ultrajuoksijoiden ulottuvilla. Voiko varhaisimmista elämäntavoista ottaa oppia myös nykyaikana?

  Toimittaja: Jonni Roos
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Painavaa puhetta sarjakuvasta!

  Yle Puheen Kulttuuricocktail marssittaa mikrofonin ääreen kotimaisen nykysarjakuvan neljä huippua: Tommi Musturi, Hanneriina Moisseinen, Tiitu Takalo ja Matti Hagelberg. Aihepiirit vaihtelevat scifistä ja surrealismista päiväkirjarealismiin ja sotaan kuvattuna siviilien ja eläinten kautta. Nyt kuullaan, mikä sarjakuvassa on mahdollista.

  Toimittaja: Olli Kangassalo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Jyrki Lehtola: Kirjoitan pienen ihmisen nöyryyttämistä vastaan

  Ilta-Sanomien pahamaineinen kolumnisti Jyrki Lehtola on hänen puolisonsa mukaan maailman kannustavin ihminen. Lehtola ei jaa käsitystä, mutta ihmettelee silti, miksi hänen kirjoituksiaan pidetään ilkeinä. Ne ovat paitsi hauskanpitoa, myös pienen ihmisen puolella.

  Jyrki Lehtolan uusi kirja Suomi 100 on hakuteos, jonka sivuilla pilkataan itsetyytyväisiä julkkiksia, mutta myös puolustetaan kulttuurin itseisarvoa. Kirja vei julkisuuskammoisen Lehtolan jopa ET-lehden kanteen ja parisuhdehaastatteluun, mikä on aiheuttanut hänen kavereissaan mykkää pöyristyneisyyttä.

  Toimittaja: Teemu Laaksonen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri
  Kuva: Marica Rosengård / Schildts & Söderströms

Klipit

 • Lauantaina 9.9.2017 esitettiin Helsingin elokuvateatteri Andorrassa todellinen tv-aarre, jonka kulttimaine on omassa luokassaan. Kyseessä on Neil Hardwickin dekkarisarja Musta tuntuu, jota ei ole nähty vuoden 1988 jälkeen. Sarjan luultiin kadonneen vuosikymmeniksi, kunnes KulttuuriCocktailin salapoliisityön avulla sen nauhat löytyivät. Miksi sarja katosi jopa sen tekijöiltä ja miksi se on yksi suomalaisen tv-historian tärkeimpiä teoksia? Vieraana on Musta tuntuu -sarjan ohjaaja Neil Hardwick.

  Toimittaja: Tuomas Karemo

 • Ihmebantu-sarjan julkaisematonta materiaalia. Vuonna 2009 valmistuneeseen Jani Volasen ohjaamaan sketsisarjaan käyttämättä jäänyt kohtaus.

 • Ihmebantu-sarjan julkaisematonta materiaalia. Vuonna 2009 valmistuneeseen Jani Volasen ohjaamaan sketsisarjaan käyttämättä jäänyt kohtaus.

 • Kiinalaisuutta poliittisesti tarkasteleva taiteilija nojaa taiteessa useasti käytettyihin keinoihin. Kulttuuricocktailin Jonni Roos analysoi Helsingin taidemuseon (HAM) näyttelyn. Laajempi versio jutusta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä