Sunnuntaivieras

Paikkasiko pääministeri kätilöiden avulla julkisuuskuvaansa? Kätilöiden johtonainen puhuu suunsa puhtaaksi

 • 24 min
 • toistaiseksi

Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on henkeen ja vereen kätilö, omin sanoin jopa ronskikin sellainen. Hän selätti vuosi sitten kolmen muun kätilön kanssa pääministeri Juha Sipilän. Niinpä hallitus luopui sunnuntai- ja vuorolisien leikkauksista. Aluksi puhutaan kuitenkin naisenkuvasta ja tisseistäkin. Outi Pukkila haastattelee.

Lähetykset

 • su 28.8.2016 15.03 • Yle Radio Suomi Turku

Jaksot

 • Kajaanilainen sosiaali-isännöitsijä Jaana Leppänen näkee työssään ihmisten elämän nurjan puolen. Työlistalla ovat rästivuokrat, häiriöt ja häädöt. Kuulostaa ikävältä, mutta Leppänen tekee paljon työtä myös niiden estämiseksi. Toimittaja Tiia Korhonen tapasi sunnuntaivieraana olevan Jaana Leppäsen hänelle tärkeässä paikassa.

 • Sunnuntaivieraana on imatralainen ravintoloitsija Kiril Georgijev. Georgijev on toiminut 10 vuotta historiallisen ravintola Buttehoffin yrittäjänä. Toimittajana Ville Toijonen.

 • Sunnuntaivieraana on tamperelainen Markku Aulanko, joka rakastui sirkukseen jo pikkupoikana. Nyt hänen taloyhtiönsä kellariin on talletettu lähes koko suomalaisen sirkuksen historia tavaroina, julisteina ja tarinoina. Anna Sirén kävi kylässä.

 • Sisällissotaa teoksissaan käsitellyt kirjailija Sirpa Kähkönen on huomannut tämän vuoden aikana, että sadan vuoden takaisia tapahtumia on käsitelty sovinnollisemmin kuin mitä hän odotti. Tähän mennessä Kähkönen on käsitellyt sotaa ja sen vaikutuksia punaisten näkökulmasta. Oman äidin punaisesta suvusta on riittänyt sytykkeitä niin Kuopio-sarjaan kuin tietokirjoihin. Mutta tänä vuonna Kähkönen on ymmärtänyt myös valkoisten kokeman tragedian. Aihepiirinä hän aikoo kuitenkin jättää sisällissodan taakseen. Toimittaja on Marianne Mattila.

 • Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen tietää omasta kokemuksestaan, miltä tuntuu viettää viikot työn takia toisella paikkakunnalla kuin perhe.

  Isänpäivän sunnuntaivieras miettii myös mm. sitä, mitä hän puhuisi tavallisessa koulun vanhempainillassa. Kati Turtola tapasi Heinosen Hämeenlinnan Verkatehtaalla.

 • Moni hyvä juttu ja tarina menee pilalle faktoja tarkistamalla, Sen on todennut torniolainen historioitsija ja sotakirjailija Mika Kuljukin vuosien varrella.

  Hän on kirjoittanut kymmenkunta sotakirjaa, jotka keskittyvät Suomen kohtalon vuosiin 1939 - 45. Tuoreimpana teos, jonka punaisena lankana on hänen isoisänsä talvi- ja jatkosodan rintamalta lähettämät kirjeet vaimolleen.

  Mutta mitä yhteistä on kirjan kirjoittamisella ja maratoonilla?
  Voiko venäläisten sota-arkistoihin luottaa?
  Miksi Mika Kuljua ei nähty olympialaisten latu-urilla?

  Muun muassa näihin saamme vastauksen kun Jari Vesa jututtaa tämänkertaista sunnuntaivierasta, Mika Kuljua.

 • Saana Kamu on 47-vuotias nainen Keravalta. Hän sairastaa laajalle levinnyttä, parantumatonta syöpää. Hän ei usko näkevänsä kevättä, eikä suunnittele joulunkaan viettoa. Saana kertoo ajatuksistaan elämästä ja kuolemasta. Toimittajana Tuulia Thynell.

 • Sunnuntaivieras mediatutkija Veijo Hietala jää eläkkeelle kaikki unelmansa toteuttaneena. Jatkossa hän haluaa auttaa "lifecoachina" muita ihmisiä toteuttamaan omat unelmansa. Toimittajana Kalle Talonen.

 • Janne Ropponen on lentänyt pienkoneella hätäapua perille maailman köyhimmilla alueilla. Ugandassa Ropposen lentokone oli yksi vähistä keinoista saavuttaa maaseutu kun maantiet olivat liian vaarallisia. Mongoliassa lentokone vei muun muassa kananpoikia nälkäisille perheille. Nyt Ropponen on Suomen Lähetyslentäjien toiminnanjohtaja, ja seuraa maailman kriisejä herkeämättä. Toimittajana Riina Kasurinen.

 • Sunnuntaivieraamme kohtaamme tällä kertaa Jyväskylässä. Ville Rauvolasta piti tulla äidinkielen opettaja, mutta kustannusala poimi miehen talteen. Nyt Rauvola työskentelee jyväskyläläisen Atena Kustannuksen toimitusjohtajana. Useat kustantamon julkaisemista kirjoista ovat nousseet myyntimenestyksiksi Suomessa ja maailmalla. Monia teoksia on myös palkittu. Viimeksi kustantamossa iloittiin syyskuussa 2018, kun kirjailija Perttu Immosen tietokirja Suomen rahvaan historia sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Kirjojen äärellä sunnuntaivieraamme tapasi toimittaja Riina Mäentausta:

 • Kirjailija, viestintäsuunnittelija Kaisa Viitala vie uusimmissa teksteissään lukijansa 1900-luvun alun Skotlantiin. Nykymalliin tekstit julkaistaan netissä ja niiden ympärillä järjestetään fanitapaamisia, joissa pukeudutaan aikakauden tyyliin.

  140-senttinen Kaisa Viitala sairastaa harvinaista OI-luustosairautta, joka tekee hänen luistaan hyvin hauraat ja helposti murtuvat. Syksyn ja talven liukkailla muutenkin varovainen Viitala joutuu olemaan tavallistakin varovaisempi liikkuessaan.

  Toimittaja Hanne Leiwo.

 • Kitaristi ja tuottaja Juha Björninen muutti Helsingistä takaisin juurilleen Kotkaan ja haluaa nyt jakaa nuorille lahjakkuuksille vuosikymmenten varrella kertynyttä hiljaista tietoa muusikon urasta. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä