Yhtä elämää

Yhtä elämää: Meriarkeologi Minna Koivikko sukeltaa pelkoja päin

 • 27 min
 • toistaiseksi

Meriarkeologi Minna Koivikko on sitä mieltä, että ihmisen pitää oppia tuntemaan itsensä ja olla itselleen myös myötämielinen. Kahden pojan äiti on selättänyt omat pelkonsa ja rajansa niin sukelluksilla kuin avioeron pyörteissäkin. Minna Koivikko kuuluu Suomen meriarkeologien pioneereihin ja on tutkinut yli kaksikymmentä vuotta meren kätkemiä muistoja. Paraikaa hän odottaa väitöskirjansa hyväksymistä. Rohkeasti omana itsenään nykyään elävä Minna Koivikko sukeltaa Helsingin edustalla etsimään muinaisen laivan osaa. Apuna laitteiden ja mittausten kanssa on Päivi Jantunen. Rantakivikkoon puolestaan jää toimittaja Riikka Rahi.

Lähetykset

 • la 3.9.2016 12.12 • Yle Radio Suomi Kotka

Jaksot

 • Andrei Baharev syntyi Leningradissa 80-luvun alussa ukrainalais-venäläiseen taiteilijaperheeseen. Leningrad oli ehtinyt muuttua Pietariksi 90-luvulla, jolloin hän muutti perheensä mukana Suomeen. Andrei Baharev todisti lapsuudessaan kokonaisen valtion katoamisen ja nyt hän on todistamassa uuden kotimaansa muuttumista. Suomi ei ole Andrei Baharevin mukaan enää henkisesti sama maa kuin mihin hän aikanaan muutti.
  Kotipiirissään kuvataiteilijaksi valmistunut Andrei Baharev saa onnekseen seurata myös mieluisaa muutosta. Andrein ja hänen puolisonsa Marin 3-vuotias Aarre-poika näyttää vanhemmilleen päivittäin maailmasta uusia puolia ja esittää kysymyksiä, joihin aina ei vanhemmilta meinaa vastausta löytyä.
  Kuvataiteilija Andrei Baharevin työhuone sijaitsee Turussa jokivarressa, entisessä Manila-tehtaassa olevassa kulttuurikeskuksessa. Siellä hänet yhytti toimittaja Riikka Rahi.

 • Riekonpyynti ja iskelmälaulu. Siinä pari Sami Keskitalon lempipuuhista. Ne ovat vieneet häntä pohjoisesta etelään ja etelästä pohjoiseen useammankin kerran. Ammatteja on kertynyt levyseppä-hitsarista laulajaksi ja kallionäytekairaajasta kylmäkoneasentajaksi. Perhe on karttunut kolmella pojalla, jotka seikkailevat mielellään isänsä kanssa kotiseudulla Tunturi-Lapissa. Entisen tangoprinssin tapaa Päivi Leino.

 • Merimiehen elämästä tavataan sanoa, että se on yksinäistä ja rankkaa. Nyt jo eläkkeellä oleva merimies Ahti Kallio tuumaa, että merillä seilaaminen ei kaikille sovikaan. Itse hän jäi kerrasta koukkuun, kun teki jo 15-vuotiaana ensimmäisen reissun Skotlantiin. Sittemmin Kallio kulki yli 40 vuotta maailman meriä ristiin rastiin. Kaikki mantereet tulivat tutuiksi lukuun ottamatta Australiaa. Hän teki elämäntyönsä erilaisten laivojen keittiöissä kokkina. Reetta Arvila istahti kokeneen merimiehen kanssa alas Pertunmaalla.

 • Yli 20 vuotta ulkomailla asunut Pia Päiviö mieltää itsensä ennen kaikkea eurooppalaiseksi. Suomessa käydessään hän tuntee jo olonsa turistiksi ja todellinen koti on siellä, missä perhekin eli Berliinissä.
  Järvenpäästä kotoisin oleva Pia Päiviö haaveili teininä seikkailuista ja ulkomailla asumisesta.
  Hän pääsikin jo nuorena opiskelemaan ja pelaamaan huippukoripalloa Yhdysvaltoihin. Sittemmin Pia Päiviö valmistui Turun yliopistosta tohtoriksi ja on opettanut vuosia suomea mm Kanadassa, Saksassa ja Tanskassa.
  Ulkomailla asumisen varmisti onnellinen sattuma, jonka johdosta Pia Päiviö on edelleenkin hullaantunut saksalaiseen puolisoonsa, filosofi Wolfram Eilenbergeriin. Pia Päiviön perheeseen kuuluvat myös 13-vuotiaat kaksostytöt, jotka puhuvat perheen Kanadassa viettämien vuosien takia keskenään englantia, äidin kanssa suomea ja isän kanssa saksaa. Wolfram Eilenberger on kirjoittanut kirjan sekä ihanasta suomalaisesta vaimostaan että kolmikielisistä tyttäristään.
  Pia Päiviö pohtii kansallista identiteettiään ja elämänsä sattumuksia Berliinin kodissaan, jossa hänet tapasi toimittaja Riikka Rahi.

 • Huumori on auttanut vääksyläistä suutaria, Pauli ”Putte” Kainulaista, aina elämässä eteenpäin. Pilke silmäkulmassa toimii kuulemma sekä töissä että kotona pitkän avioliiton parissa. Putte tapasi vaimonsa Ritvan ensimmäistä kertaa jo yhdeksän -vuotiaana. Toki muutama vuosi sen jälkeen vielä kasvettiin, ennen kuin mentiin yhteen. Kutsumusammatti suutarina löytyi puolestaan kolmisenkymmentä vuotta sitten eikä töihin lähtöä ole sittemmin tarvinnut harmitella. Toimittaja on Reetta Arvila.

 • Heli Kivimäki oppi tekemään töitä jo pienenä hevostyttönä. Sittemmin hän on vaihtanut alaa useita kertoja. Repertuaariin mahtuu yhtä lailla akateemista alaa kuin duunarihommaa, onpa hän kokeillut myös harrastuksen jalostamista työksi. Mitä Heli Kivimäki ajattelee työstä ja elämästä tänään? Päivi Leino yhyttää hänet hevostallilta.

 • Turkulainen Taina Saarinen ajautui sattumalta pitämään puheita uskonnottomien hautajaisissa. Niissä hän puhuu sekä eläville että kuolleille muistojen ja lohdutuksen sanoin.
  Muutoin Taina Saarisen elämän on täyttänyt toimittajuuden lisäksi kulttuuri ja taiteet, mm teatteri sekä tanssi. Mullistava ja rakas asia on ollut myös kahden pojan äitiys.
  Sattuma on muuttanut Taina Saarisen elämän monta kertaa - niin tänäkin vuonna, joka on ollut ihanan, uuden onnen aikaa. Taina Saarinen kertoo elämästään toimittaja Riikka Rahille Turussa, Pyhän Ristin kappelissa.

 • Läheisyys ja lämpö ovat Ari Suomalaiselle elämän tärkeimmät asiat. Heti kohta niiden perään tulee rakkaus musiikkiin. Ari Suomalainen aloitti soittamisen 60-luvulla kitaralla mutta pian instrumentti vaihtui Neuvostoliitosta hankittuun haitariin. Palkeet ovat puhkuivat Ari Suomalaisen käsissä niin ahkeraan, että hän saattoi jättää porvarillisen ammattinsa ja heittäytyä pelkän musiikin varaan jo aika päiviä sitten.
  Ulappa-Arina tunnettu muusikko varttui merellisissä olosuhteissa Kotkan, Haminan ja Suomenlahden ulkosaaristossa sijaitsevan Tammion maisemissa. Isänsä syntymäkodissa Tammion saaressa haitaristi elää vieläkin suurimman osan vuotta. Mantereelle houkuttaa ihana heila ja soittokeikat. Soitto soi ja laulu raikui tänäkin syksynä muun muassa Helsingin silakkamarkkinoilla, joilla toimittaja Riikka Rahi Ari Suomalaisen tapasi.

 • ”Tämmönen hippi”, toteaa kemiläinen Katja Hietala nauraen itsestään. 36-vuotias kahden lapsen äiti pitää tärkeänä periaatteenaan muiden auttamista. Tällä kertaa esimerkiksi alakerran vessassa asustaa pieni siili, joka oli pihalla kuolemaisillaan ensipakkasten tullessa. Katja kirjoittelee myös innokkaasti somessa ihmisoikeuksiin liittyen, puhuen rasismia vastaan. Se ei ole ollut aina kiitollisinta hommaa. Toimittaja Reetta Arvila tapaa Ninja-siilin ja Katja Hietalan Kemissä.

 • Pekka Salminen syntyi Helsingissä ja varttui Huittisissa kirkkoherran poikana Yrjö Kokkoa ihaillen. Luonto ja Lappi veivät Pekan eläinlääkäriopintoihin, tammukkaretkille Käsivarteen ja lopulta eläinlääkäriksi pohjoiseen. Sittemmin hän on jättänyt jälkensä Pelloon myös vetämällä isoja hankkeita vapaaehtoisvoimin kaikkien iloksi ja virkistykseksi. Rohki-Pekka juttusilla Päivi Leinon kanssa.

 • Lahtelainen Markku Mälkiä on seisonut monessa tienristeyksessä tekemässä elämänsä valintoja. Sisulla, lämpimällä sydämellä ja kauaskatseisuudella hän on tehnyt ratkaisuja, joiden johdosta hän voi elää tänään onnellista elämää. Nyt viisikymppinen rakennusalan ammattilainen joutui aikanaan kolmen pienen tytön yksinhuoltajaksi. Sitä pestiä hän pitää rakkaana ja ihanana vaiheena elämässään. Haave omasta tuvasta ja perheestä oli syntynyt varhain; Markku Mälkiän oma lapsuus loppui 16-vuotiaana, jolloin hänelle näytettiin kotona ovea. Sen jälkeen Markku Mälkiä on kantanut vastuuta paitsi itsestään ja lähimmistään, myös laajemmista piireistä mm kampanjoimalla koulukiusaamista vastaan. Toimittaja Riikka Rahi tapasi moottoripyöräilyä innokkaasti harrastavan Markku Mälkiän moottoripyöräkerhon tallilla.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä