Maailmankartan historiaa

Osa 1/3: Kristilliset mappa mundit ja merenkulkijoiden portolaanikartat

 • 43 min
 • toistaiseksi

Ensimmäisessä jaksossa katsotaan 1300-luvun kristillisiä mappa mundeja ja merenkulkijoiden portolaanikarttoja. Kristilliset mappa mundit tehtiin ylistykseksi jumalalle ja opiksi kristityille. Maantieteellisesti tarkemmat portolaanikartat puolestaan syntyivät Välimeren kauppamerenkulkijoiden tarpeisiin. 1300-luvulla nämä traditiot myös yhdistyivät.

Haastateltavina tietokirjailija Marjo Nurminen sekä Kansalliskirjaston vanhojen karttojen asiantuntija ja keskiajan tutkija Jaakko Tahkokallio.

Toimittajana Harri Alanne.

Kuva: The Hereford Mappa Mundi Trust and the Dean and Chapter of Hereford Cathedral /Juha Nurmisen kokoelmat

Lähetykset

 • ma 26.9.2016 12.11 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Osa 3/3: 1600-luvulla pienestä Pohjanmeren rannikolla sijaitsevasta Alankomaiden tasavallasta kasvoi suuri kauppa- ja merimahti, joka hallitsi idän maustekaupan merireittejä. Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian pääkartografit olivat aikansa parhaita kartantekijöitä, jotka tekivät karttoja myös suurelle yleisölle. 1700-luvulle tultaessa mm. englantilaiset haastoivat hollantilaiset kauppamerenkulussa. Eurooppalaiset merimahdit lähtivät myös tieteellisesti kunnianhimoisille tutkimusmatkoille, joiden ansiosta karttojen maantieteellinen tarkkuus oli vuosisadan lopulla huippuluokkaa.

  Haastateltavina tietokirjailija Marjo Nurminen, Pohjoismaiden historian dosentti Mikko Huhtamies ja Latinalaisen Amerikan historian dosentti Pekka Valtonen.

  Toimittajana Harri Alanne.

 • Osa 2/3: 1400- ja 1500-luvun renesanssiruhtinaat ja oppineet merenkulkijat innostuivat antiikin kreikkalaisen Klaudios Ptolemaioksen uudelleen löydetyistä kartanpiirustusopeista. Ptolemaioksen oppeihin perustuva koordinaatisto ja projektio auttoivat eurooppalaisia laatimaan yhä tarkempia karttoja. Kirjapainotaidon ansiosta painetut kartat levisivät laajalti ympäri Eurooppaa. Samoihin aikoihin portugalilaisten ja espanjalaisten löytöretkien seurauksena eurooppalaisten käsitys maailmasta muuttui. Miten tämä näkyi kartoilla?

  Haastateltavina tietokirjailija Marjo Nurminen sekä Latinalaisen Amerikan historian dosentti Pekka Valtonen.

  Toimittajana Harri Alanne.

 • Osa 1/3: Miten eurooppalaiset ovat hahmottaneet maailmaa karttojen kautta? Mitä ja miten tietoa maailmasta siirtyi kartoille 1300-luvulta 1700-luvulle? Millaisia propagandan välineitä kartat olivat?

  Tietokirjailija Marjo Nurminen on valinnut kolmiosaisen sarjan jokaiseen jaksoon kolme karttaa, jotka kertovat eurooppalaisten maailmankuvasta ja sen muuttumisesta. Kartat löytyvät myös Marjo Nurmisen kirjasta Maailma piirtyy kartalle.

  Ensimmäisessä jaksossa tarkastellaan 1300-luvun kristillisiä mappa mundeja ja merenkulkijoiden portolaanikarttoja. Haastateltavina tietokirjailija Marjo Nurminen sekä Kansalliskirjaston vanhojen karttojen asiantuntija ja keskiajan tutkija Jaakko Tahkokallio.

  Toimittajana Harri Alanne.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä