Radio Suomi Kemi

ti 2.8.2016

 • 6 min
 • toistaiseksi

Simolainen Marja Halttu on kerännyt kymmenen vuoden aikana yli 4000 nukkea. Keräily sai alkunsa kymmenen vuotta sitten, kun Halttu joutui jäämään ennenaikaiselle eläkkeelle ja päiviin oli keksittävä tekemistä. Haltun nukkekokoelma on kasvanut kymmenen vuoden aikana hiljalleen. Nukkekokoelmassa on nukkeja usealta eri aikakaudelta, joten kokoelmasta voi löytää oman lapsuuden suosikkinsa. Toimittajana on Jenni Mehtonen.

Lähetykset

 • ti 2.8.2016 13.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Hyvinvointivalmentaja Mari Paavola tietää nyt, mitä hän itse haluaa. Paavola auttoi myös entisessä ammatissaan muita, mutta unohti itsensä auttamisen ja uupui. Tuo oli käännekohta, joka laittoi Marin etsimään hyvinvointia. Hän on hyvinvoinnin polulla siinä vaiheessa, että valmentaa itse muita hyvinvointiavalmentajia, Hän on Suomen joogaliiton jooga-ohjaaja ja myös naurujooga-ohjaaja. Minna Aula  tapasi Torniossa kouluttamassa olleen Mari Paavolan.

 • Keminmaasta löytyy ihan oikeaa, vanhan ajan talkoohenkeä. 50-luvun puolivälissä Keminmaan Länsikoskelle rakennettiin talkoilla talo, joka nimettiin Kosken Voiman taloksi, se oli muun muassa voimistelu- ja urheiluseuran käytössä. Rapistuva talo haluttiin pelastaa, puskat raivata pois, ja reilut puolitoista vuotta sitten pidettiin ensimmäiset talkoot. Itä- ja Länsikosken kyläyhdistys epäili alkuun, ehtisikö kukaan talkoisiin. Viime lauantaina Kosken Voimalla pidettiin avoimet ovet, ja paikalla kävi Minna Aula.

 • Torniolainen pitkän linjan kulttuurivaikuttaja Merja Ruth on oppinut elämään tarkkaavaisuushäiriönsä kanssa. Hän kokee sen osittain jopa lahjaksi. Mutta miten monessa mukana oleva nainen uskoisi pärjäävänsä nykykoulussa? Koulu-uudistus on herättänyt paljon keskustelua ja epäilyjä, mutta Ruth vie asian askelta pidemmälle ja kertoo millainen koulu olisi, jos ADHD-lapsi tai -aikuinen saisi päättää. Ruth paljastaa myös mitä erittäin yllättävää voi tapahtua ADHD-aikuisten kokouksessa, ja antaa vinkkejä "motivaatiohäiriöksi" nimeämänsä ominaisuuden kanssa pärjäämiseen. Laura Valta tapasi Merjan torniolaisessa kahvilassa.

 • Talitiaiset ovat Lapissa aiheuttaneet isoja vahinkoja usealla lypsykarjatilalla. Navettaan tunkeutuneet linnut ovat nokkineet lehmien utareista vetimet rikki hamutessaan maitoa. Lehmille on tullut tulehduksia ja eläimiä on jouduttu jopa lopettamaan. Yksi tiaisten hyökkäyksen kohteeksi joutuneista tiloista on Tuomo Leinosen tila Simon Ylikärpässä, jossa vieraili Pirkko Kukko-Liedes.

 • Tornion, Ylitornion ja Haaparannan kyläläiset toivovat voivansa vielä vaikuttaa Karhakkamaahan suunnitellun jättimäisen tuulivoimapuiston rakentamiseen.

  Ylitornion ja Tornion rajan tuntumaan on suunnitteilla 48 tuulivoimalaa, jotka olisivat 300-metrisiä eli korkeampia kuin mitkään nykyiset voimalat.

  Lähialueen asukkaat ovat huolestuneita suurten ja entistä tehokkaampien voimaloiden melusta sekä vaikutuksesta muun muassa Tornionlaakson kulttuurimaisemaan, luontoarvoihin, matkailuun ja kiinteistöjen arvoon. Laura Valta oli paikalla, kun tuulivoimalaa vastaan kerätty vetoomus luovutettiin Torniossa kaupunginjohtajalle.

 • Moni elää koko elämänsä tietämättä sairaudestaan. Harvinaisesta, periytyvästä sairaudesta on vaikea löytää tietoa. Toimittaja Laura Valta tapasi torniolaisen 9-vuotiaan Siiri Alamäen ja hänen äitinsä Maria Alamäen, jotka kertovat, mitä elämä fruktoosi-intoleranssin kanssa on.

 • Melontareitti kulkee 160 kilometriä Kolarin Aalisjärveltä Miekojärven kautta aina Tornionjoelle saakka. Juuri valmistuneella reitillä meloja voi ylittää muun muassa napapiirin. Toimittaja Risto Koskinen testasi uutta reittiä meloen.

 • Uutinen synnytysten poikkeusluvasta on otettu Länsi-Pohjan synnytysosastolla ilolla vastaan. Poikkeusluvalla Länsi-Pohjan keskussairaala voi jatkaa synnytystoimintaa vuoden 2020 loppuun asti. Tuore äiti Riikka Pelimanni juhlii uutta vauvaa ja myös synnärin jatkoa. Toimittaja Jari Peltoperä vieraili kakkukahveilla ja ihaili vastasyntynyttä vauvaa.

 • Neljä kuoli linja-auto onnettomuudessa perjantaina Kuopiossa. Moni loukkaantui vakavasti ja osa on edelleen Kuopion yliopistollisesta sairaalassa. Turmabussissa matkaa tehnyt pohjoisruotsalainen karaokekerho oli kuin yhtä perhettä. Osa menetti puolisonsa ja kaikki surevat poismenneitä ystäviään. Toimittaja Minna Aula vieraili Veikko ja Kirsti Sädesuon kotona.

 • Lumisaunassa saa makeat löylyt. Kemiläiset kaverukset Janne Aro ja Tomi Virtanen rakensivat merenrantaan lumisaunan. Saunaa testaamassa toimittaja Risto Koskinen.

 • Suomen sisällissota kohteli kaltoin nykyisen Lapin maakuntaa, vaikka taisteluja pohjoisessa ei käytykään kuin kaksi. Nyky-Lappiin asuin-, kirjoillaolo- tai kuolinkunnan kautta liittyviä kuolemia vuosina 1918–1922 oli kaikkiaan yli 450. Vuonna 1918 ei ollut olemassa Lapin maakuntaa siinä mielessä kuin nykyisin ymmärretään. Sata vuotta sitten Lapiksi nimitettiin Suomen pohjoisinta osaa. Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan välistä aluetta kutsuttiin Perä-Pohjolaksi ja se käsitti pääosan nykyistä Lapin maakuntaa,

  Lapin taisteluista toimittaja Kimmo Hiltulan kanssa keskustelemassa eläköitynyt Tornionlaakson maakuntamuseon johtaja Henri Nordberg.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Joka syksy eläinsuojeluyhdistyksillä on samat ongelmat: hylättyjä kissoja päätyy vapaaehtoisten hoiviin kymmenittäin. Joskus tilanne kuitenkin on vieläkin pahempi kuin on osattu pelätä, ja juuri niin on käynyt Meri-Lapissa. Eläinsuojeluyhdistykselle on päätynyt pelkästään kissanpentuja peräti 40, ja lisäksi hoidettavana on lähes 30 aikuista kissaa. Laura Valta lähti tutustumaan "yhteen satsiin" hoitokissanpentuja eläinsuojeluyhdistyksen jäsenen Marjaana Helttulan luo.

 • Kemissä halutaan lisätä kevyen liikenteen turvallisuutta keskusta-alueilla ja siksi esimerkiksi Pohjoisrantakadulla kokeillaan pyöräilybaanaa kuukauden ajan. Kadulle ilmestyneet tolpat eivät kuitenkaan kaikkia miellytä, ja keskustelu Facebookissa on ollut varsin vilkasta. Mitä vastaa tekninen johtaja Mika Grönvall? Toimittajana Laura Valta.

 • Länsi-Pohjan oma soteratkaisu puhuttaa. Kuntien valtuustot päättävät yhteisyrityksen perustamisesta 18.11.2017. Yle Kemin Meri-Lapin aamulähetyksessä haastattelussa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi.

 • Länsi-Pohjan keskussairaalan johtajaylilääkäri Paavo Uusimaa ja Länsi-Pohjan keskussairaalalan perusterveydenhuollon yksikön ylilääkäri Pertti Sakaranaho keskustelemassa Yle Kemin radion Meri-Lapin aamulähetyksessä Länsi-Pohjan keskussairaalan tulevaisuudesta sote-uudistuksen valossa.

 • Simolainen Marja Halttu on kerännyt kymmenen vuoden aikana yli 4000 nukkea. Keräily sai alkunsa kymmenen vuotta sitten, kun Halttu joutui jäämään ennenaikaiselle eläkkeelle ja päiviin oli keksittävä tekemistä. Haltun nukkekokoelma on kasvanut kymmenen vuoden aikana hiljalleen. Nukkekokoelmassa on nukkeja usealta eri aikakaudelta, joten kokoelmasta voi löytää oman lapsuuden suosikkinsa. Toimittajana on Jenni Mehtonen.

 • Tervolan ja Rovaniemen rajalla sijaitseva Pisavaaran luonnonpuisto on yksi Euroopan tarkimmin varjelluista. Sinne ei ole tavallisella tallaajalla mitään asiaa ilman erityislupaa. Tutkijoille hakkuilta vuosisadoiksi välttynyt erämaa on korvaamaton aarreaitta.

 • Vuonna 2000 Torniosta alkanut perinne loppuu pohjoisessa Lapin ammattikorkeakoulun viestinnän koulutuksen lakkauttamisen myötä. Torstaina käynnistynyt, Tornion viimeinen Radiofestivaali on tarkoitus vetää loppuun asti kunnialla.

 • Meänkielellä ja peräpohjolan murteella käytävä keskustelu Facebookin ryhmässä "Vistot nakut ja kolot knapsut" on palkittu vuoden murretekona. Kati Siponmaan haastattelussa ryhmän perustaja Katriina Pietilä-Juntura ja Tuula Liisanantti hersyttelivät muun muassa Ruotsin kunginasperheestä, joka on yksi ryhmän vakiokeskusteluaiheista.

 • Joskus aprillipila voi onnistua vähän liiankin hyvin eli se lähtee niin sanotusti lapasesta. Vuonna 1985 Lapin radion Kemin toimitus raportoi täältä Ruotsin rajalta, että Systembolagetista myydään viinaa vain kruunuilla ulos ja suomalaisille ei myydä lainkaan. Se on totinen paikka, kun suomalaisille viinasta vitsiä väännetään ja sehän meni täydestä koko valtakunnassa. Ihmekös tuo, kun varsin uskottavalta kuulosti nuori Eero Säily ja Systembolagetin Maj-Britt Pekaksi tekeytynyt, tuolloin radion henkilökuntaan kuulunut Raili Tikkanen.

 • Torniolainen Merja Ruth vaikuttaa tätä nykyä uudessa TeatteriRajassa, jonka esitykset eivät isoja tiloja kaipaa. Viimeisin Ruthin ohjaama ja käsikirjoittama esitys saatiin rakennettua esimerkiksi ravintolan tiloihin ja harjoituksia vedettiin talven mittaan ihmisten olohuoneissa. Tilakysymys onkin Merjan mielestä akuutti erityisesti nuorten kulttuurin tekemisessä. Kati Siponmaa lähti Merjan kanssa kävelyttämään koiria ja päätyi istuskelemaan Tornion juna-asemalle, joka on Merjalle erityisen mieluisa paikka...

 • Grooving High Allstars ja Lipsaset kohtasivat lauantaina Bilebändi 2012 -kisan finaalissa. GHA taipui niukasti kakkoseksi kahden prosentin erolla ja voittoa Tampereen Tohlopissa juhli Lipsaset-yhtye. Yle Perämeren toimittaja Risto Koskinen jututti muun muassa yhtyeiden keulahahmoja paikan päällä, heti finaalin jälkeen.

 • Merilapin bailukone Grooving High Allstars kisaa Bilebändi 2012 -kisan finaalissa lauantaina Tampereella. Solisti Mikko Koivulehdon kuskaama Groovaribussi starttasi Kemistä hyvissä ajoin ja matkalle halki Suomen lähti mukaan myös reportterimme Risto Koskinen. Juha Peltoperä kilautti kavereille tien päälle.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä