Yle Huvudstadsregionen

Antti Iivanainen om Apotti

 • 12 min
 • toistaiseksi

Danskarna har använt samma patientdatasystem som Apotti kommer att använda. Erfarenheterna är goda, trots att det betytt mycket jobb. Utvecklingsdirektören för verksamheten vid Apotti, Antti Iivanainen, berättar vad de lärt sig från Danmark och hur det går för projektet i huvudstadsregionen just nu. Carina Bruun intervjuar.

Lähetykset

 • ke 3.8.2016 11.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Västmetron och andra byggprojekt har satt råttorna i rörelse i Esbo. I Hagalund i Esbo är Micke Edberg i full färd med att sätta ut råttfällor i ett höghusområde. Edberg är servicetekniker och arbetar med att bekämpa råttor. Christoffer Kaski intervjuar.

 • Ordförande Esa Illén och hans dotter Nea Illén intervjuas av Yle Huvudstadsregionens Mathias Gustafsson.

 • Leena Gräsbeck intervjuas av Karin Filén.

 • Skådespelaren Lilga Kovanko växte upp i Åggelby i Helsingfors och kände sig som flickan från landet. Hon intervjuas av Carina Bruun.

 • För Andreas Bäckman var det alltid klart att han skulle bli lärare, frågan var i vilket ämne. Nu har han undervisat i historia i gymnasiet i Grankulla i tretton år och hans undervisning går bland annat ut på att ordna rollspel under lektionerna.

 • Till skillnad från många andra som dykt upp i serien Alla tiders lärare har Sanna Tegengren en lite kortare karriär bakom sig. Av sina nio år som lärare har hon tillbringat två i Sverige. Fast som hon själv säger, så är inte Gripsholmsskolan i Mariefred en typisk svensk skola. - Det är nästan som att jobba i Finland, många av lärarna kommer från Finland och båda rektorerna är finländare. Ted Urho intervjuar.

 • Utrustad med färjtidtabeller, kartor och personlig service gör turistguiden Elias Edström till den person som turisterna vänder sig till när de inte hittar fram eller behöver bra tips på vad huvudstaden erbjuder.

 • Märta Uggla älskar det svenska språket. Intresset kommer från barndomen, för i praktiken växte hon upp i ett bibliotek. Hennes modersmålslektioner har inspirerat till den grad att forna elever har blivit modersmålslärare.

 • Den blivande journalisten och riksdagsledamoten Klaus Bremer växte upp i mycket knapra omständigheter i Tölö. Han föddes på Mehiläinen år 1938 och växte upp i Tölö. - Min mamma och jag bodde hos min moster på Fänriks Ståls gata. Vi var fyra personer på 29 kvadratmeter, så det var nog trångt, berättar han för Carina Bruun.

 • Ulla Gyllenberg är född 1929 i Helsingfors.Hon satt länge i Helsingfors fullmäktige för SFP, var på 1960-talet också en bekant röst och ett bekant ansikte i finlandssvensk tv och radio. Carina Bruun träffade henne i Stenhagen där hon bor, samma dag som de nordiska kungligheterna var på besök i Helsingfors och pratade barndomen i Mäntsälä, ungdomen på elevhemmet i Grankulla samt vuxenåren i Helsingforspolitiken.

 • Du har sett det här många gånger på tv når du tittat på amerikanska polisserier. Ögonvittnestest. Fem personer står i en linje med plakat framför sig. Fyra av dem är civilklädda poliser, den femte är den misstänkta eller skyldiga. Hur svårt är det egentligen att känna igen en person som man sett som hastigast? På vetenskapscentret Heureka i Vanda kan du göra Åbo Akademis ögonvittnestest och bidra till forskningnen. Ted Urho passade på att testa hur bra ögonvittne han är... egentligen.

 • "För mig är det viktigt att närbutiken har en bra fiskdisk", säger Oscar Taimitarha, medan Calle Lindgren är mer spontan i sitt mathandlande: "Jag kan gå till butiken två gånger om dagen iböand, när jag inte vet vad jag vill ha." Idag behandlade tisdagssnackarna frågan om att S-gruppen köper upp Delikatessen från Stockmanns varuhus, och vad det betyder för framtiden. Ted Urho leder ordet.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • "Bestämmelserna ändrar varje år så vi springer från lucka till lucka med våra ansökningar." Nika Junker har bott i Rödbergen sedan 1982 och de senaste åtta åren har hon varit med om att ordna stadsdelsfesten Rööperifest. Ted Urho intervjuade henne om alla de byråkratiska kringelikrokarna.

 • I samband med lanseringen av Staffan Bruuns nya bok Bergsrådet som inte ville betala skatt var det ombytta roller vid författarintervjun: f.d. politikern Carl Haglund intervjuade f.d.Hbl-journalisten Staffan Bruun. Det klarade Calle bra, konstaterade Staffan Bruun då Ted Urho pratade med bägge två efter författarsamtalet.

 • Flygvärdinnan Johanna "Nunnu" Monto och studerande Pavel Petrov i studion. Ted Urho leder ordet.

 • Då världsstjärnorna gästade lilla Helsingfors var de betydligt mer tillgängliga än idag, berättar Yrsa Grüne i en intrevju för Ted Urho.
  - Jag har ännu kvar en sträng som jag fick av The Who-gitarristen Pete Townshend. Jag gick fram till honom och bad om ett minne, så han rev av den och gav den till mig. Inte var det så märkligt på den tiden, säger Grüne.

 • Barbro Ollberg och Karin Salenius har arbetat som diakonissor i Helsingfors i trettio respektive femton år. Nu jobbar de inom Johannes församling. De besöker ofta äldre i hemmet, och ser många som har svårt att klara sig själva, och som inte riktigt får den vård de behöver.

 • Samhällsvetaren Karin Palmén älskar att fira första maj i Kajsaniemi, medan kulturproducenten Calle Lindgren i år smög iväg från kindpusskalaset då studentorkestern humpsvakar gjorde sorti. Ted urho leder ordet.

 • I yrkesskolorna finns det endast en obligatorisk kurs i samhällskunskap och också de valbara kurserna är väldigt få, och det här till ett jämlikhetsproblem, eftersom gymnasierna i regel erbjuder mångdubbelt med kurser i samhällskunskap. Det säger Peter Ammondt, lärare i samhällskunskap vid Prakticum. Nyhetsskolan, represneterad av Saga Strandén och Emmy Wikström från Tölö gymnasium samt Aino Asklöf från Kyrkslätt högstadieskola, åkte till Prakticum för att tala med studerande. projektet leddes av Kristian Svensson, och Ted Urho presenterade det i Yle Vegas morgonprogram i huvudstadsregionen.

 • - Det känns obehagligt för egen del och för många andras del. Jag har många vänner och bekanta som har hört av sig. En frågade om vi ska föda i Kajana, säger Karin Palmén som har beräknat datum i juli. Palmén är också aktiv inom lokapolitiken i Helsingfors och hon representerar SFP. Marianne Sundholm ringde upp henne.

 • Nyårsafton 1980. Snön glimmar vit på marken, himlen sprakar av färg från fyrverkerier. Vi står på en innergård i östra Helsingfors, omgiven av höghus. Johan Ekroth är sex år gammal, och blir bjuden på sprit av de äldre killarna för första gången. Här börjar en sprial som skulle ta slut först 34 år senare. Redaktör Karin Filén.

 • För att brygga gott kaffe behöver du inte mycket. Det räcker med färska bönor, en bra mal och framförallt en ren kaffebryggare, säger Svante Hampf, VD för Kaffa roastery. Karin Filén är kaffelärling.

 • Valdebatt i Otnäs i Esbo mellan Tom Eklund (Sannf), Veronica Kalhori (SDP) och Edward Krogius (KD). Debatten leds av Ted Urho.

 • Fyra hugade kommunalvalskandidater möts en solig torsdagsmorgon i Gårdsbacka under ledning av Ted Urho. Med i diskussionen är fullmäktigeledamot, stadsstyrelsemedlem Laura Kolbe (C), suppleanten i fullmäktige Annukka Mickelsson (Saml), SDPs partisekreterare Antton Rönnholm samt den obundnde Gröna kandidaten Theo Tyrväinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä