Vega Dag

ti 6.9.2016

 • 57 min
 • ei kuunneltavissa

Aktuella frågor inom kultur, musik och livsstil med Nicke Aldén och Hannah Norrena.

Lähetykset

 • ti 6.9.2016 14.03 • Yle Vega

Jaksot

 • Serien om alternativ medicin fortsätter med Karin Munsterhjelm som är läkare och använder ortomolekylär medicin som ett komplement till skolmedicinen. Niklas fagerström berättar om ny drönare med hjärtstartare kan rädda fler liv på glesbyggden. Programledare: Hannah Norrena.

 • Jordbävningen i Mexico har haft enorma konsekvenser. Marcus Rosenlund berättar om hur de uppkommer och mexikanska Adriana i Vasa luftar sina tankar kring hemlandet. MGP-producenten Erik Nyholm gästar studion och avslöjar hur det är att jobba med unga talanger. Programledare: Hannah Norrena.

 • Karin Munsterhjelm har jobbat som läkare sen 1970-talet. Hon är specialiserad inom allmänmedicin och jobbade i drygt 25 år på sjukhus och hälsocentraler. Redan som hälsocentralläkare rekommenderade hon ortomolekylär medicin för en del av sina patienter, vid sidan av den vanliga vården, skolmedicinen. Det var när Karin själv blev sjuk som hon fick upp ögonen för alternativ medicin. Redaktör: Tiina Grönroos

 • Aktuella frågor inom kultur, musik och livsstil.

 • Aktuella frågor inom kultur, musik och livsstil.

 • Här forstätter Yle Vegas serie om alternativ medicin. Vi kommer att höra både läkare, sjukskötare, terapeuter och klienter eller patienter. Det blir en del argument för och emot alternativa vårdformer.
  Läkarförbundet har redan i många år krävt en lag som skulle reglera alternativ vård. En sådan finns i Sverige. Där är det förbjudet att behandla barn under åtta år med alternativ medicin. Samma gäller gravida som är sjuka eller allmänfarliga sjukdomar och epilepsi, diabetes och cancer.
  Många har också efterlyst ett medlemsregister där man hittar terapeuter som uppfyller minimikraven med gedigen utbildning inom sitt område samt också utbildning inom västerländsk medicin.
  Torleif Skog i Ekenäs säger att han har den utbildning som krävs. Han har studerat akupunktur i drygt tre år och byggt på med praktik. Dessutom har han studerat västerländsk medicin i cirka ett halvt år. Han jobbar som akupunktör, men har specialiserat sig på en metod som heter atlasprofilax, där han bearbetar den översta kotan i ryggraden.Torleif Skog och hans fru är de enda i Finland som håller på med den här metoden. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Väljer du andra alternativ än enbart skolmedicin? Många finländare har prövat alternativ medicin vid sidan av den vanliga, officiella vården. Många säger att de har fått hjälp av till exempel akupunktur och homeopati, medan minst lika många säger att det är rena rama smörjan, lurendrejeri och ett sätt att lura sjuka människor på pengar. Det här är startskottet till en miniserie om alternativ medicin där både utövare, klienter, läkare och sjukskötare får komma till tals. Här hörs sjukskötare Agneta Westerlund, hälsocentralläkare John Shaw, akupunktör och terapeut Torleif Skog, läkare Karin Munsterhjelm och företagare Kim Danielsson som lider av återkommande migrän. Redaktör: Tiina Grönroos.

  (börjar med spik av mig, Tiina, så du kan alternativt säga att du ger ordet över till Tiina Grönroos eller så slår du på inslaget efter låt)

  .. där till sist hörde ni John Shaw, överläkare vid Raseborgs hälsostation. Ni hörde också läkare Karin Munsterhjelm, terapeut Torleif Skog, sjukskötare Agneta Westerlund och Kim Danielsson som lidit av svår migrän alltsedan barnsben

 • Väljer du andra alternativ än enbart skolmedicin? Många finländare har prövat alternativ medicin vid sidan av den vanliga, officiella vården. Redaktör: Tiina Grönroos, programledare: Hannah Norrena.

 • Då föräldrarna skiljer sig hamnar barnen lätt i kläm. Anne Bjaerre och Petra Willamo från Barnavårdsföreningen gästar studion och berättar om kampanjen "Se mej", vars syfte är att belysa hur man bättre kan hantera denna svåra livssituation. Jessica Morney recenserar musikalen Billy Elliot som spelas på Vaasan Kaupunginteatteri. Programledare: Hannah Norrena

 • Aktuella frågor inom kultur, musik och livsstil.

 • Aktuella frågor inom kultur, musik och livsstil.

 • Trafiksäkerhetsveckan fokuserar denhär gången på skolelevernas situation. Bilskollärare Harry Mäenpää och skolelever i Yttermalax skola berättar om sin syn på saken. Christel Petterson berättar om dagispjäsen Pussas på riktigt. Programledare: Hannah Norrena.

Klipit

 • Kan alla ha tur i kärlek?

  Ingrid Tollgerdt-Andersson som är doktor i ekonomisk psykologi, forskare, föreläsare och författare, aktuell med boken ”Relationer – himmel eller helvete” berättar om hur man lyckas i sina människorelationer. Programledare: Hannah Norrena

 • Som du kanske har märkt har vi haft en del om fetma och skamkänslor kopplade till övervikt här på svenska yle. En person som hela sitt liv har tampats med övervikt och som nu vill starta en stödgrupp i Raseborg är Gun-Britt Färm, närvårdare och utbildad erfarenhetsexpert. Hon har märkt på kommentarerna på nätet att många efterlyser en grupp där man får vara anonym.

 • Svenska Yle har haft en del om övervikt och skamkänslor kopplade till övervikt på Yle Vega, X3M och på svenska.yle.fi. En artikel som väckt uppmärksamhet och fått många kommentarer är intervjun med Petra Signell som har gått ner i vikt med hjälp av en operation. Efteråt har Petra märkt hur annorlunda hon betraktades som överviktig. Petra säger rakt ut att man anses vara lite dum när man är överviktig. Hon berättar också hur svårt det har varit att få hjälp med att gå ner i vikt.

  Artikeln har lästs av många och har likaså fått många kommentarer. Ekenäsbon Gun-Britt Färm har också reagerat, inte på intervjun, men nog på alla negativa kommentarer. Nu vill Gun-Britt starta en anonym stödgrupp för överviktiga.

 • Det finns många testmetoder för borrelia och andra infektioner. Det vanligaste kallas Elisa. Men råder olika åsikter om just denna testmetod och flere väljer andra tester för att få en diagnos, bland annat det svenska paret Mats och Claudia Lindström.

  Professor Dag Nyman vid det åländska testlaboratoriet Bimelix bekräftar att Elisa är pålitiligt bara man ufför testet på rätt sätt, trots att patienternas symptom kan vara väldigt olika.

 • Nu till Lotta Andström, 45-årig trebarnmamma och flygvärdinna . Efter många om och men har hon diagnostiserats med en ovanlig form av cancer i blindtarmen. Lottas sjukdomshistoria fick sin början sommaren 2016. Fast till en början tänkte både hon och läkarna att det mest rörde sig om klimakteriebesvär. Men efter diverse provtagningar fick Lotta sin första cancerdiagnos, det här var just före jul.

 • Ida Voutilainen och Anna Back från Vasa.

 • Ida Voutilainen och Anna Back kom från Vasa för att se Avenged Sevenfold och Disturbed i arenan 7.3. 2017.

 • Kommer du ihåg Yles sömnutmaning? Att försöka sova så bra som möjligt i februari. Det är enklare sagt än gjort. Många finländare lider av olika sömnsvårigheter eller -problem. Pia är en av dem.

 • Entreprenören Anna Häggblom grundade inredningsföretaget Aveo för snart tio år sedan - utan någon tidigare erfarenhet av branschen. Numera arbetar hon med lantbruksföretag, föreläser och sitter i olika styrelser. Red. Jessica Morney

 • I Jakobstad grundade sex kopisar företaget Friends & Brgrs för två-tre år sedan. Idag är företaget på väg att lansera sina restauranger runt om i Europa. Jessica Morney har träffat Kaj Fagerholm, ekonomidirektör och ansvarig för nyetableringar.

 • Under näthandelns barndom startade fyra kompisar ett IT-företag. Idag har företaget, utöver en omfattande näthandel, nio butiker på sex orter och personalen är idag uppe i 60-70 personer. Jessica Morney har träffat styrelseordförande Tom Kecklund.

 • Mexikanska Adriana Kaslin kom till Finland för att studera, men mötte en finlandssvensk man och blev kvar i Vasa. Idag har Adriana två barn och det märks tydligt att kärleken och familjen är mycket viktig för henne. Red. Jessica Morney

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä