Kymmenen teesiä yksinäisyydestä

Yle Radio 1:n dokkari-ilta

 • 3 h 57 min
 • ei kuunneltavissa

Nelituntisen Dokkari-illan teemana on yksinäisyys - ja radio. Suorassa lähetyksessä dokumenttiohjelmia kuuntelevat ja kommentoivat yksinäisyystutkijat Elisa Tiilikainen ja Jari Pirhonen sekä dokumentaristi Katarina Blomqvist. Illan isäntänä on tuottaja Hannu Karisto.

Lähetyksessä kuullaan mm. lyhyitä radioteoksia, esimerkkejä yksinäisyystutkijoiden kehittämistä yksinäisyysteeseistä, kuten Myötätunto on yksinäisyyden vastakohta, Yksinäisyys on suurinta köyhyyttä, Yksinäisyys on odotusten ja todellisuuden välistä ristiriitaa. Tulossa on moni-ilmeisiä, kuuntelijaa puhuttelevia dokumentteja.

Yle Radio 1:n lähetysikkuna on ohjelman ajan auki, ja kuuntelijat voivat jakaa siellä kommentteja ja ajatuksia illan teemoista.

Tämän Dokkari-illan lisäksi yksinäisyysteemaa käsitellään lyhytdokumenttisarjassa Kymmenen teesiä yksinäisyydestä. Se lähetetään Yle Radio 1:ssä torstaisin 22.9. - 24.11.2016 klo 18.10 - 18.20. Sarja on syntynyt osana Suomalaisten yksinäisyys -hanketta.

Lähetykset

 • ma 26.9.2016 23.01 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kun etnografi kohtaa ihmisen, hän kohtaa samalla itsensä. Tutkija Jari Pirhonen Tampereen yliopistosta vie kuulijansa vanhusten palvelutaloon, jossa yksinäisyys korostuu. Käden ulottuvilla oleviin ihmisiin ei välttämättä saakaan yhteyttä.

  Kuva: Katarina Blomqvist

 • Yhdessä luodut käytännöt voivat joskus vaikeuttaa avun antamista. Kasvatuspsykologian dosentti Niina Junttila kertoo, miten tärkeätä aikuisten on osata tunnistaa lasten ja nuorten yksinäisyys ajoissa. Toteutus: Katarina Blomqvist.

  Kuva: Katarina Blomqvist

 • Ei ole helppoa erottaa, milloin ihminen tekee omia valintoja ja milloin toteuttaa ympäristön hänelle asettamia odotuksia. Jyväskylän yliopiston tutkija Mari Kivitalo pohtii yksinäisyyden luonnetta sosiologisesta näkökulmasta. Toteutus: Katarina Blomqvist.

 • Kehitysvammaliiton tutkimuspäällikkö Antti Teittinen kertoo suuresta murroksesta, joka yhteiskunnassamme on käynnissä juuri nyt. Kehitysvammaiset halutaan siirtää pois laitoksista ja heille tarjotaan mahdollisuutta itsenäiseen asumiseen. Omiin asuntoihin halutaan sijoittaa myös esimerkiksi vanhukset ja mielenterveyskuntoutujat. Mutta miten voitaisiin estää se, ettei ihmisiä samalla ajeta yksinäisyyteen? Toteutus: Katarina Blomqvist.

 • Kun hoidat toisen ihmisen jalkoja, se voi myös tuoda helpotusta yksinäisyyteen. Yhteisvastuukeräyksen johtaja Tapio Pajunen, Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminnan työntekijä Minttu Nikula ja vapaaehtoinen Emmi Tanskanen pohtivat yksinäisyyteen vastaamista. Ohjelma on äänitetty tutkijoiden ja järjestöväen työpajassa Seinäjoella. Toteutus: Katarina Blomqvist.
  Kuva: Amos Blomqvist.

 • Syömiskäyttäytymisellä ja yksinäisyyden kokemisella on yllättäviä yhteyksiä. Niistä kertoo Itä-Suomen yliopistossa aihetta tutkinut ravitsemustieteilijä Miila Lappalainen. Toteutus: Katarina Blomqvist.

 • Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula kuvaa hyvinvoivan parisuhteen merkitystä ihmisen kukoistukselle. Ohjelma on äänitetty Kuopiossa yksinäisyystutkijoiden illanvietossa. Toteutus: Katarina Blomqvist.

 • Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari kertoo, että yksinäisyys on syvintä yhteiskunnan notkelmissa. Yksinäisyyttä on vähiten korkean statuksen omaavilla ihmisillä ellet sitten satu olemaan Marilyn Monroe.

  Toteutus: Katarina Blomqvist.
  Kuva: Katarina Blomqvist.

 • Parisuhde, lapset ja rivari. Haluanko sitä mitä muutkin vai mitä oikeastaan haluan? Nuorten aikuisten yksinäisyyttä ja erilaisia elämänpolkuja on tutkinut Anna Reetta Rönkä Oulun yliopistosta.

 • Kaupunkiteologian yliopistonlehtori Henrietta Grönlund kuvaa yksinäisyyden vastavoimia. Ne ovat meidän kaikkien ulottuvilla, koko ajan. Olemme täällä toisiamme varten. Toteutus: Katarina Blomqvist.

  Kuva: Katarina Blomqvist

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä