Radio Suomi Kotka

Urbaani kasvimaa tuottaa satoa ja hyvää mieltä

 • 8 min
 • ei kuunneltavissa

Kotkaan on perustettu kaupungin ja viljelijöiden yhteistyössä kaupunkikasvimaa. Istutuslaatikoissa kasvaa kohisten satoa entisellä Wärtsilän alueella Kotkansaarella. Ainoastaan munakoiso on tuottanut viljelijöille pettymyksen. Petri Lassheikki tapasi aktiivisia viljelijöitä kasvatuslaatikoiden äärellä.

Lähetykset

 • ke 24.8.2016 13.51 • Yle Areena

Jaksot

 • Zsar Outlet Village -ostoskylää rakennetaan Virolahdelle. Joulumarkkinoille on tarkoitus avata kymmeniä muun muassa muotikaupan ja kodintarvikealan liikkeitä. Kansainväliset brändit hakevat parhaillaan työntekijöitä, joita tarvitaan yhteensä useita satoja. Petri Niemi kyselee työntekijätilanteesta Protemin toimitusjohtajalta Manne Tiensuulta. Haastattelussa ovat myös Ekami tiimipäällikkö Katja Andrejev sekä Zsar Oy:n toimitusjohtaja Sami Vainiomäki.

 • Kotkalainen Lassi Sidoro on tatuointi- ja lävistysliike Satorin toinen omistaja. Ensimmäiset tatuointinsa hän teki itse jo lapsena. Sittemmin hän on luottanut ihonsa toisten artistien kanvaasiksi. Kiira Ikävalko tapasi Sidorin Kotkassa ja silloin puhuttiin tietenkin tatuoinneista.

 • Linnanmäellä sattunut 9-vuotiaan lapsen putoaminen huvipuistolaitteesta nosti keskustelun laitteiden turvallisuudesta. Tykkimäen Huvipuistossa laitteet tarkistetaan joka aamu ja lisäksi tehdään jatkuvasti muita laitehuoltoja. Kirsi Lönnbladin haastattelussa Tykkimäen toimitusjohtaja Sakari Pasanen.

 • Kotkalainen Urho Suvilaakso aloittaa ensimmäisellä luokalla Haukkavuoren koulussa maanantaina 13. elokuuta. Toimittaja Kiira Ikävalko kulki koulumatkan Urhon kanssa vähän ennen lukuvuoden käynnistymistä.

 • Kulunut vuosi on ollut Kotkan ja Pyhtään saaristossa liikennöivälle yhteysalus Otavalle vaikea. Alus on ollut kahteen otteeseen korjattavana, ja siten pitkiä aikoja poissa liikenteestä. Alus oli esimerkiksi koko heinäkuun korjattavana ja palasi liikenteeseen vasta elokuun alussa. Lisäksi vaikea jäätalvi runnoi potkuriakseleiden tiivisteitä kevättalvella, jolloin alus oli telakalla korjattavana reilut pari viikkoa. Kirsi Lönnbladin haastattelussa aluksen kapteeni Jouni Pukki ja matkalla Haapasaareen olevat Riitta Kajatkari, Raija ja Pertti Hono.

 • Haminan Palloilijoiden toiminnanjohtaja Marko Hovi nimitettiin superpesisjoukkueen pelinjohtajaksi sunnuntaina 5. elokuuta erotetun Petri Pulliaisen tilalle. Seuraavana päivänä Hovi kertoi olevansa nykyisellään täysin työllistetty ja etsivänsä johtokunnan mandaatilla muita ratkaisuja pelinjohtajaksi. HP:n pelinjohtajaksi nimettiin maanantaina 6. elokuuta Eero Pitkänen, joka on edellisellä kaudella vaikuttanut KPL:ssä.

  Haastattelussa toiminnanjohtaja Marko Hovi. Toimittaja Kiira Ikävalko.

 • Pitkään jatkuneet helteet tekevät lääkkeiden säilyttämisestä vaikeaa. Asiakkaat myös kyselevät runsaasti lääkkeiden säilyvyydestä apteekeista. Jääkaapissa säilytettävien lääkkeiden kylmäketjun ei saisi antaa katketa, ja muut lääkkeet olisi hyvä säilyttää huoneiston viileimmässä huoneessa. Lääkkeiden säilyvyys on muistettava myös matkoilla, muistuttaa apteekkari Helena Keski-Hynnilä Kouvolan Uudesta apteekista. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Kouvolalainen 13-vuotias Elmo Huovila voitti Kouvolan Taikapäivien juniorisarjan näyttämötaikuudessa heinäkuun lopussa. Elmo on harrastanut taikomista jo viisivuotiaasta lähtien. Mitkä ovat Elmon esikuvat ja tavoitteet taikurina? Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Hamina Tattoo -sotilasmusiikkitapahtumassa on kuultu 850 soittajaa ja nähty upeita marssishow-esityksiä. Tänään tapaamme tapahtuman taiteellisen johtajan, kapteenin ja trumpetistin Lassi Ikäheimon, joka on johtanut Kaartin soittokuntaa ja Kaartin komboa yhteensä 30 vuotta. Kysytään mm. miten hankalaa mahtaa olla kuviomarssikoreografioiden opettelu ja soittaminen kesäkuumalla unoformut päällä. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Kotkassa Juha Vainiontie on ollut remontissa keväästä lähtien. Kapeaa aallonmurtajaa levennetään ja paikalle tehdään myös uusi silta. Valmistuessaan syksyllä rantakadusta tulee näyttävä kohde ja lisäksi myös turvallinen liikkua. Kirsi Lönnbladin haastattelussa YIT Infra Oy:n vastaava työnjohtaja Jyrki Jussila.

 • Sotilasmusiikkitapahtuma Hamina Tattoo näkyy ja kuuluu Haminassa koko viikon. Sotilassoittokuntia on kuudesta maasta ja mukana on tietysti myös kaikki kotimaiset sotilassoittokunnat. Kaukaisimmat vieraat tulevat Etelä-Koreasta. Järjestelyt ovat mallillaan ja Haminaan odotetaan ennätysyleisöä. Kirsi Lönblad tapasi Hamina Tattoon toiminnanjohtaja Hannu Kaukiaisen.

 • Kouvolan ensi vuoden asuntomessualue Pioneeripuistoissa on täyttymässä. Asuntomessujen projektipäällikön Sanna Kaupin mukaan noin kolmestakymmenestä tontista vapaana on enää neljä. Asuntomessualueella on parhaillaan käynnissä viherrakentaminen, osa pientaloista on rakennuslupavaiheessa ja osa on jo aloitettu. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Pirkka-Pekka Peteliuksen pitkäaikainen haave on ollut veneilysäätietojen lukeminen radiossa. Toive toteutui, kun Pirkka-Pekka vieraili Kymenlaakson Radiossa. Kuuntele kuinka mies selviytyi. Samalla selviää myös mikä olisi Peteliuksen unelmien täyttymys ja miksi unelma ei ole vielä toteutunut.

 • Kymenlaakson Radio sai mieluisan vieraan, kun Pirkka-Pekka Petelius saapui Mari Pekkasen juontopariksi iltapäivälähetykseen. Lähetys täyttyi toivekappaleista, yleisön kysymyksistä ja vapaasta assosiaatiosta. Tarina luikerteli Kymenlaakson murteen ominaispiirteiden pohdinnasta nujakkaan Sami Hyypiän kanssa. Kuuntele iltapäivän parhaat palat!

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieraana on kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) Lappeenrannasta. Haastattelussa hän arvostelee muun muassa hallituksen kaavailemaa kuntauudistusta. Toimittajana on Jaakko Mäntymaa.

 • Kotkan Maretariumissa rantakäärmeiden määrä moninkertaistui kesän lopulla. Käärmepariskunta sai 19 munaa, joista suurin osa on jo kuoriutunut. Rantakäärme on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen eläin. Esimerkiksi vaaran uhatessa se ruiskauttaa viholliseen kaamean pahanhajuista ainetta. Toinen keino sillä on heittäytyä selälleen ja esittää kuollutta.
  Maija Tuunila kävi ihmettelemässä maretariumin rantakäärmeitä Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen kanssa.

 • Tämänkertainen parlamenttivieras, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.), uskoo hovioikeuden jäävän Kouvolaan. Haastattelijana Vesa Grekula.

 • Viidestä tamperelaismiehestä koostuva yhtye 4W - hatunnosto Juha "Watt" Vainiolle soittaa ainoastaan Junnun tuotantoa. Mari Pekkasen jututettavina ovat solisti Kimmo Hoivassilta ja kitaristi Marko Aho.

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieras -ohjelman haastattelussa on perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola. Hän kertoo ohjelmassa muun muassa värikkäästä julkisuuskuvastaan sekä näkemyksensä kuntaliitoksista. Vesa Grekula haastattelee.

 • Kotkalainen Maiju Lanki on Metsähallituksessa suunnittelijana ja työpäivät kuluvat usein tutkimalla vedenalaista maailmaa sukeltaen. Olli Törönen tapasi Maiju Langin Haminan Nuokoissa.

 • Iittiläset maatalousyrittäjät Pekka Mukula ja Mikko Hietalahti puivat viikonloppuna rypsisatonsa viimeiset erät. Alkukesästä kirpat söivät taimia, seuraavaksi kuoriaiset imivät kukista nesteet pois ja lopuksi kaalikoi söi puolet siemenistä. Sadosta tuli niin kehno , että Mukula ei aio kylvää rypsiä ensi keväänä ja Hietalahtikin pienentää viljelyalaansa. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kouvolan kulttuurilautakunta on ehdottanut museoverkkoselvityksen pohjalta yhdeksän Kouvolassa sijaitsevan museon lakkauttamista. Elimäen kotiseutuyhdistys on anonut kotiseutumuseolleen vuoden jatkoaikaa. Museonhoitaja Paula Heikkilä kertoi museon kiinnostaneen tänä kesänä matkailijoita. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kotkassa pelataan viikonloppuna rockfutiksen SM-mitaleista. Kyseessä on ei-niin-totinen tapahtuma, jossa jaetaan sarjapisteiden lisäksi myös tyylipisteitä. Kentällä kirmaa viikonloppuna useita rokkistaroja ja julkkiksia, muun muassa Kalle Ahola ja Paavo Arhinmäki nähdään kentällä.

  Tapahtuma avataan jo tänään perjantaina, kun vastakkain asettuvat viime vuoden divarisarjan voittaja Moskovan Laturi ja kotkalaisista rock-ihmisistä koottu dream team. Jaakko Mäntymaa tapasi kotkalaiset haastajat.

 • Satakunta koiranäyttelyä kiertänyt Risse ei saa näyttää kehässä liian siistiltä. Rodun ulkomuotokriteereihin kuuluu, että koira tulee olla pörheä. Seuraava koitos Rissellä on edessään Kouvolassa. Kirsi Partanen haastatteli näyttelyyn valmistautuvan koiran omistajaa Sirpa Ylätaloa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä