Akuutti

Hillan ja Minnan Akuutti: Miten terveysmittarit vaikuttavat elämään?

 • 47 min
 • toistaiseksi

Haluaisitko käytää biometristä paitaa tai ryhtiä mittaavaa anturia? Vai riittääkö sinulle aktiivisuusranneke? Mahdollisuuksia on ainakin monia. Millaisia terveyttä ja elämäntapoja mittaavia mittareita on olemassa? Mitä kaikkea on tulossa? Siitä tietävät biohakkeri Teemu Arina ja terveysliikunnan dosetti Raija Laukkanen. Vauhdissa ovat Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

Lähetykset

 • su 25.9.2016 16.10 • Yle Radio Suomi Jyväskylä

Jaksot

 • Millaista on elää eri rytmissä kuin muu maailma? Valvoa öisin ja nukkua päivisin, kuten Tommi Mäki. Hänellä on epäsäännöllinen unirytmi, joka välillä osuus myös normi-ihmisten aikatauluun. Miksi sisäinen kello alkoi tikittää eri rataa kuin yhteiskunta? Miten se vaikuttaa perhe-arkeen ja työhön? Minna Korhonen kävi Tommin työpaikalla mediastudiossa Tampereella.

 • Olemme sinut pituutemme kanssa, vaikka haasteita on ollut, sanoo Pirjo Viherlaakso. Hän on 183 cm pitkä ja tytär Saija Viherlaakso 184 cm. Minkälaista on erottua aina massasta? Millaisia tilanteita on tullut vastan koulussa, työelämässä tai kumppania etsiessä? Pitääkö miehen olla naista pidempi vai onko sillä väliä? Minna Korhonen tapasi Pirjon ja Saijan Lempäälässä.

 • Motivaatio kuntoutukseen on kova enkä päästä itseäni helpolla, sanoo jääkiekossa loukkaantunut Teemu Tenhunen. Osittainen selkäydinvamma vei kävelykyvyn, mutta Teemu ei luovu toivosta. Miten arki sujuu? Kuinka pää kestää rajun elämämuutoksen? Minna Korhonen seurasi Teemu Tenhusen kuntoutusta kävelyrobotilla Laitilassa, paikalla myös kuntoutuspäällikkö Paulina Iiskala.

 • Oli ristiriitaista olla onnellinen raskaudesta ja sietää samalla voimakasta kiputilaa, kertoo nivelreumaa sairastava Heidi Varjonen. Hän halusi raskaaksi, vaikka se vaati pitkää lääkkeettömyyttä. Miten raskaus ja synnytys sujuivat? Kuinka hän jaksaa lapsiarkea ja vaativaa keikkatyötään? Millaista oli sairastua jo parikymppisenä nivelreumaan? Minna Korhonen tapasi Heidin Varjosen Raumalla.

 • Se oli veitseterällä taiteilua kuoleeko lapsi vai tauti, muistelee Anne-Maria Flanagan poikansa kantasoluhoitoa. 4-vuotiaana leukemiaan sairastunut Liam pelastui, mutta hoidot olivat rankkoja. Niiden jälkeinen pitkä eristysaika vaikutti koko perheen arkeen. Pystyikö Liam leikkimään kavereiden kanssa? Kuinka vanhemmat järjestivät arkensa? Kantasoluhoidosta on jo kahdeksan vuotta, mutta sen vaikutukset tuntuvat vieläkin 12-vuotiaan Liamin elämässä. Minna Korhonen tapasi hänet ja Anne-Marian Helsingissä.

 • Olen ihmisiin ihastuja, ei ole väliä mitä jalkovälissä on, sanoo Anu Laaksonen. Hän eli pitkään liitossa miehen kanssa ja eron jälkeen rakastui naiseen. Miksi piilossa ollut seksuaalisuus pääsi pinnalle vasta nyt eikä jo nuoruudessa? Miten todellisen minuuden löytäminen on vaikuttanut Anuun? Kuinka ympärillä olevat ihmiset ovat reagoineet? Minna Korhonen tapasi Anun Kannelmäessä Helsingissä.

 • Autismikoira Toivo on pojalleni oksitosiinipommi ja stressin vähentäjä, sanoo äiti Kaarina Strandbergin. Hänen 8-vuotiaalla pojalla on autismin kirjoin oireita. Koira on hänen tukena ja rauhoittajana mm.kouluun lähdössä, läksyjä tehdessä ja ulkoillessa. Millaisia ominaisuuksia ja taitoja autismikoiralta vaaditaan? Minna Korhonen kävi perheen luona Siuntiossa.

 • Terveys vaatii lihavana tasapainottelua ja valintoja, mutta pidän huolta itsestäni niin hyvin kuin pystyn, sanoo stand up-koomikko Anitta "Iso A" Ahonen. Miltä tuntuu heittää roisia huumoria omasta painostaan? Miten kunto kestää kuluttavaa keikkalavojen kiertämistä? Minna Korhonen tapasi Anitta Ahosen Tampereella museokeskus Vapriikin Marilyn Monroe näyttelyssä.

 • Otin suuressa sisaruskatraassa hoivaajan roolin enkä tajunnut heti pysähtyä suremaan, sanoo Silja Wargh.Hänen kaksi veljeä teki puolen vuoden sisällä itsemurhan vuonna 2013. Kuinka se vaikutti sisaren elämään? Millä keinoin hän selvisi musertuvasta surusta? Kaiken keskellä Silja on saanut toteutettua omia unelmiaan. Minna Korhonen kävi Sauvossa perheen maatilalla, jossa on kanoja ja lampaita.

 • Varhaislapsuudessa kiltiksi ohjelmoitu piilonarsisti alistuu helposti huonoon parisuhteeseen, vaikka ei voi siinä itse hyvin. Mistä se johtuu ja mikä auttaa asettamaan rajoja ja näyttämään tunteensa?
  Mistä tunnistaa, että uusi kumppani ei ole narsisti? Minna Korhonen tapasi narsismia tutkineen Paula Salomaan, jonka mukaan sekä narsisti että piilonarsisti ovat pelokkaita ja hylkäävät itsensä sisäisesti. He kohtasivat syksyisessä Seurasaaressa Helsingissä.

 • Ikävät lapsuudenkokemukset aiheuttivat Henna Haapalalle tiedostamatonta stressiä. Se vei elämästä ilon, vaikka kaikki oli päällisin puolin hyvin. Ahdistus ja arvottomuuden tunne hälvenivät, kun Henna tajusi haitalliset ajatusmallinsa. Miten itsearvostus ja elämänilo löytyivät? Minna Korhonen tapasi stressinhallintavalmentajaksi valmistuneen Hennan Haapalan Ylivieskassa. He kävivät kesäisellä metsäretkellä ja rauhoittuivat nuotion ääreen.

 • Tavallisen päiväkodin ja koulun käyminen on vaikuttanut hyvällä tavalla Sagaan, sanoo Mika Hänninen down-lapsestaan. Mitä tyttären itsenäistyminen on vaatinut vanhemmilta? Kärsivällisyyttä ja byrokratiaa ainakin, toteaa Mika. Saga on kuten muutkin ikäisensä, roikkuu sosiaalisessa mediassa ja liikkuu omatoimisesti harrastuksiin sekä ystävien luokse. Minna Korhonen tapasi isän ja tyttären rytmisen voimistelun treeneissä Kauniaissa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä