Radio Suomi Kotka

Hammaslääkäripelkoa voi lievittää monin tavoin

 • 7 min
 • ei kuunneltavissa

Hammaslääkärikäynti voi olla pelottava tapahtuma. Monille keski-iän ylittäneille pelko on perua jo kouluaikojen hammaslääkärikokemuksista. 1950–1960 luvuilla ei paljon potilaiden tuntemuksista välitetty. Nyt hammaslääkäripelkoa voidaan vähentää monilla tavoin. Petri Lassheikki tapasi vastaavan hoitajan Päivi Pakasen Kouvolan hammaslääkärikeskuksessa.

Lähetykset

 • to 25.8.2016 13.47 • Yle Areena

Jaksot

 • Miesten jalkapallojoukkue MYPA pyrkii vakiinnuttamaan paikkansa ensi kaudella uudella sarjatasolla eli Kakkosessa. Edustusjoukkueena keväällä paluun tehnyt kouvolalaisjengi on kulkenut Kolmosen lohkossaan voitosta voittoon. Kokenut pelaaja Heikki Pulkkinen, päävalmentaja Jukka Karjalainen ja seuran hallituksen puheenjohtaja Pekka Kolehmainen miettivät nykyistä tilannetta ja tulevaa. Petri Niemi haastattelee.

 • Kouvolaan on noussut nopeasti Suomen suurin yleisölle avoin sotilasradiomuseo. Museo on saanut hiljattain kaksi merkittävää lahjoitusta alan harrastajien perikunnilta. Kokoelmissa on nyt yhteensä noin 200 sotilasradiota eri maista. Petri Niemi haastattelee Kouvolan sotilasradiomuseon asiantuntijaa Kari Syrjästä.

 • Tanssiryhmä KooKoo Go Go Girls on tuttu näky jääkiekkojoukkueen kotipelien katsomossa. Tanssiryhmä on perustettu vuonna 2006. Ryhmän kapteenia Essi Frimodigia haastattelee Petri Niemi

 • Moni kiinteistö haaskaa energiaa muun muassa vanhentuneen talotekniikan takia. Kouvolassa 12-kerroksisen Pohjola-talon omistava OP Kiinteistösijoitus panostaa noin miljoona euroa betonijätin energiatehokkuuden lisäämiseen. Petri Niemen haastattelussa ovat johtaja Jere Kilpi LeaseGreen Groupista ja OP Kiinteistösijoituksen kiinteistöpäällikkö Matti Puromäki.

 • Jääkiekkojoukkue KooKoo metsästää seurahistorian ensimmäisiä liigan pudotuspelejä tulevalla kaudella. Joukkuetta on uudistettu rankalla kädellä viime kaudesta. Kesken viime kauden päävalmentajaksi tullut Tuomas Tuokkola on Petri Niemen haastattelussa.

 • Jääkiekkoliigan pudotuspelit ovat jääneet toistaiseksi KooKoolla saavuttamatta. Viime kaudella kouvolalaisjoukkue sijoittui kolmanneksi viimeiseksi 15 joukkueen sarjassa. Petri Niemi haastattelee KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaata uuden kauden kynnyksellä.

 • Uusi varhaiskasvatussuunnitelma haluaa lisätä lasten omatoimisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia päiväkodeissa.
  Esimerkiksi Kouvola painottaa kasvatuksessaan myös luontoa ja liikkumista. Petri Niemi tapaa päiväkodinjohtaja Tanja Pohjolan Upseerin päiväkodin pihalla.

 • Harjun oppimiskeskus Virolahdella on merkittävä hevosalan opinahjo. Vaikka ammatillisen koulutuksen rahoitus on viime vuosina rajusti vähentynyt, niin Harju on panostanut muun muassa uuteen ratsastussimulaattoriin ja ratsastusvalmentajien koulutukseen. Petri Niemi haastattelee Harjun oppimiskeskuksen apulaisrehtoria Juliska Storskrubbia.

 • Kuusankoskella Keskustan koululla oli jännitystä ilmassa syyskuun ensimmäisenä päivänä kuin koulun alkamispäivänä aikoinaan. Ja siitä tavallaan olikin kyse.
  Vuonna 1954 kansakoulun ensimmäiselle luokalle Kuusankosken eri kouluihin menneet kokoontuivat tapaamaan toisiaan.
  Kyseessä ei ollut siis tavanomainen luokkakokous, pikemminkin ikäkausi- tai vuosiluokkakokous. Mukaan ilmoittautui kuutisenkymmentä henkeä eri puolilta Suomea.
  Vesa Grekula jutteli hieman ennen tapaamisen alkua Kati Puntin, Eve Puolakan ja Seija Niemen kanssa. Kaikillä heillä oli hieman eri nimet pieninä kansakoululaisina vuosikymmeniä sitten.

 • Yhä useampi elokuva tai tv-tuotanto kuvataan pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Vuoteen 1918 punavankileirille sijoittuvaa Suomen hauskin mies -elokuvaa on tehty kesällä Kotkassa ja Haminassa. Petri Niemi haastattelee pääosan esittäjää Martti Suosaloa.

 • Jääkiekon SM-liiga alkaa syyskuussa, mutta KooKoon tulevaan kauteen valmistautumista ovat häirinneet muun muassa pelaajien loukkaantumiset. Petri Niemi jututtaa kouvolalaisjoukkueen urheilujohtajaa Jarno Kultasta.

 • Energiatodistus vaaditaan nyt myös vanhoista pientaloista, kun niitä myydään tai vuokrataan. Todistus kertoo rakennuksen energiatehokkuudesta ja sisältää myös parannusehdotuksia. Petri Niemi jututtaa talonsa myyntiin laittanutta kouvolalaista Veli-Matti Sipilää ja todistuksia laativaa LVI-suunnittelija Päivi Jyrkistä Positio Oy:stä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kotkan Metsolan päiväkodin lasten annettiin itse valita, mitä leikkiä kukin tahtoo leikkiä. Kuvaus ja editointi: Pyry Sarkiola

 • Kotkan Metsolan päiväkodin lasten annettiin itse valita, mitä leikkiä kukin tahtoo leikkiä.

  Kuvaus ja editointi: Pyry Sarkiola

 • Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajalla Harri Helminen(sd.) laatii parhaillaan virkamiesten kanssa valtuutetuille pelisääntöjä, joiden toivotaan ohjaavan nykyistä asiallisempaan toimintaan luottamustehtävässä.

  Ylen toimittaja testasi puheenjohtajan sietokykyä ja reaktioita, kun toimittaja ei käyttäydykään niin kuin haastattelijan odotetaan käyttäytyvän.

  Toimittaja: Petri Niemi
  Kuvaaja: Pyry Sarkiola

 • Liikuntaesteisen asemaan asettuminen voi edistää esteetöntä rakentamista. Eläytyminen siihen, miten esimerkiksi vanhus kokee ympäristönsä, tuo esiin paikkoja, jotka tuottavat ikäihmisille vaikeuksia. Sini Ojanperä kävi testaamassa pukua, jonka avulla tällaista eläytymistä voi tehdä ihan käytännössä. Kuvaus ja editointi: Pyry Sarkiola

 • Pirkka-Pekka Peteliuksen pitkäaikainen haave on ollut veneilysäätietojen lukeminen radiossa. Toive toteutui, kun Pirkka-Pekka vieraili Kymenlaakson Radiossa. Kuuntele kuinka mies selviytyi. Samalla selviää myös mikä olisi Peteliuksen unelmien täyttymys ja miksi unelma ei ole vielä toteutunut.

 • Kymenlaakson Radio sai mieluisan vieraan, kun Pirkka-Pekka Petelius saapui Mari Pekkasen juontopariksi iltapäivälähetykseen. Lähetys täyttyi toivekappaleista, yleisön kysymyksistä ja vapaasta assosiaatiosta. Tarina luikerteli Kymenlaakson murteen ominaispiirteiden pohdinnasta nujakkaan Sami Hyypiän kanssa. Kuuntele iltapäivän parhaat palat!

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieraana on kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) Lappeenrannasta. Haastattelussa hän arvostelee muun muassa hallituksen kaavailemaa kuntauudistusta. Toimittajana on Jaakko Mäntymaa.

 • Kotkan Maretariumissa rantakäärmeiden määrä moninkertaistui kesän lopulla. Käärmepariskunta sai 19 munaa, joista suurin osa on jo kuoriutunut. Rantakäärme on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen eläin. Esimerkiksi vaaran uhatessa se ruiskauttaa viholliseen kaamean pahanhajuista ainetta. Toinen keino sillä on heittäytyä selälleen ja esittää kuollutta.
  Maija Tuunila kävi ihmettelemässä maretariumin rantakäärmeitä Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen kanssa.

 • Tämänkertainen parlamenttivieras, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.), uskoo hovioikeuden jäävän Kouvolaan. Haastattelijana Vesa Grekula.

 • Viidestä tamperelaismiehestä koostuva yhtye 4W - hatunnosto Juha "Watt" Vainiolle soittaa ainoastaan Junnun tuotantoa. Mari Pekkasen jututettavina ovat solisti Kimmo Hoivassilta ja kitaristi Marko Aho.

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieras -ohjelman haastattelussa on perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola. Hän kertoo ohjelmassa muun muassa värikkäästä julkisuuskuvastaan sekä näkemyksensä kuntaliitoksista. Vesa Grekula haastattelee.

 • Kotkalainen Maiju Lanki on Metsähallituksessa suunnittelijana ja työpäivät kuluvat usein tutkimalla vedenalaista maailmaa sukeltaen. Olli Törönen tapasi Maiju Langin Haminan Nuokoissa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä