Radio Suomi Hämeenlinna

Janakkalassa juhlitaan 150-vuotissyntymäpäiviä

 • 10 min
 • toistaiseksi

Janakkalan kunta juhlii 150-vuotista taivaltaan tänä vuonna ja elokuun viimeisenä lauantaina järjestetään pääjuhla Turengissa. Kunta sijaitsee hyvällä paikalla, sujuvien kulkuyhteyksien takana, mutta onko se hieman piilotettu salaisuus? Millainen paikka Janakkala on ja millaisia ihmisiä siellä asuu?

Janakkala-seuran puheenjohtaja Elisa Göös on pitkän linjan kuntalainen ja hänellä on Janakkalaan lämmin suhde.

Toimittajana Mikko Moilanen.

Lähetykset

 • pe 26.8.2016 11.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Hausjärveläinen Värttinän perustajajäsen Mari Kaasinen on perustanut uuden bändin! Ei hätää, Ukulikat on kuulemma harrastusprojekti ja Värttinä on edelleen voimissaan ja todella kiireinen tänä kuluvana syksynä. Ukulikat esiintyy lauantaina 16.9. Hausjärven Oitissa Naskilan navetan maalaismarkkinoilla.
  Kuva: Kati Turtola/Yle

  Kati Turtola kävi Mari Kaasisen luona.

 • Kyläkaupan pitäminen on viime vuosikymmeninä ollut vaativa bisnes. Se on huomattu myös Hikiällä. Uusi kauppiaspariskunta aloitti Hikiän kyläkaupassa viime viikolla.
  Kati Turtola piipahti kaupassa ja tapasi työn touhussa olevat kauppiaat Kati Jokisen ja Niko Myllymäen.

 • Hämeenlinnan Yrittäjän päivän kukkaset annettiin tänä vuonna 41 vuotta omaa yritystään pitävälle Marja Saariselle. Aurinkoinen Saarinen nauttii putiikkinsa pitämisestä ja on kehittänyt jopa oman tapansa jäädä eläkkeelle: hän tulee nykyään kauppaansa töihin vain viitenä päivänä viikossa. Haastattelijana Kati Turtola.

 • Hämeenlinnan teatterin näyttelijä Sinikka Salminen on vasta palannut hoitovapaalta ja ui sisään uuteen rooliin Naisissa hermoromahduksen partaalla. Sinikka sanoo viihtyneensä kotona vauvan kanssa, mutta ikävöinensää kovasti töitä ja työkavereitaan teatterilla.

  Kati Turtola haastattelee Sinikka Salmista.

 • Hattulassa Alvettulan ja Retulansaaren risteyksen lähellä on valtia-kivi, jonka luona voi joskus nähdä, miten väki kantaa kiipeilyvarusteita selässään, katsovat arvioivasti siirtolohkertta ja alkava kiipeillä.

  Boulderointi, kiipeily matalilla kiipeilyseinillä, kallioilla tai siirtolohkareilla ilman varsinaisia varmistusvälineitä, on harrastus jossa koetellaan omia voimia. Ville Välimäki tapaa boulderointiharrastaja Kimmo Nurmisen.

 • Hämeenlinnalainen Jukka Stolt tunnetaan paikkakunnalla siitä, että hän sai reilu vuosi sitten aikaan tapahtuman, jossa kerättiin rahaa Saaristen koulun pihaa varten. Keräykseen liittyi myös se, että Jukka itse juoksi puolimaratonin työntäen koko matkan lapsia juoksukärryssä. Jukka halusi auttaa vammaisia lapsia mm. siksi, että hän on itse käynyt läpi vaarallisen onnettomuuden ja siitä toipumisen. Kati Turtola haastattelee.

 • Hämeenlinnan haja-asutusalueilla luovutaan katuvalojen yösammutuksista tänä talvena.

  Talvisammutuksilla säästettäisiin vain 25 000 euroa, kun säästövelvoite on 150 000 euroa.

  Kati Turtola soittaa Hämeenlinnan Valot Oy:n hallituksen puheenjohtaja Anni Puntilalle.

 • Hallinto-oikeustuomarit Leena Nurmi ja Ulla-Maarit Heljasvuo ovat tehneet pitkän uran lääninhallituksen esittelijöistä lääninoikeuden kautta nykyisen Hämeenlinnan hallinto-oikeuden tuomareiksi. Nurmi on viime vuodet käsitellyt nelososastolla sosiaali- ja terveyspuolen asioita. Heljasvuo on puolestaan toiminut hallinto-oikeuden kakkososaston eli rakentamiseen ja ympäristöön liittyvien asioiden parissa toimivan osaston puheenjohtajana. Molemmat tuomarit jäävät lomien jälkeen eläkkeelle, joten on hyvä hetki hieman pohtia sitä, miten tehtävät vuosien saatossa ovat muuttuneet. Aloitetaan Ulla-Maarit Heljasvuosta. Toimittajana on Tiina Kokko.

 • Ajokorttilakia ollaan rustaamassa jälleen. Viimeksi muutoksia tehtiin vuonna 2013. Uusi lakiluonnos on nyt lausuntokierroksella, ja lausunnot pitää jättää liikenne- ja viestintäministeriölle ennen juhannusta. Ajokorttilain uudistus liittyy osana hallituksen tavoitteeseen purkaa normeja. Ajokorttisääntelyä on tarkoitus selkeyttää, keventää ja joustavoittaa. Samalla alennettaisiin ajokortin hintaa. Muutoksia pohtivat Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi ja Liitu ry:n eli Liikenteen turvallisuuskouluttajien toiminnanjohtaja Sampsa Lindberg Tiina Kokon haastattelussa. Sampsa Lindberg aloittaa:

 • Kanta-Hämäläinen jalkapallokausi on ollut käynnissä reilun kuukauden ajan. Vaikka sarjataso on kolmonen, niin otteluissa on paljon panosta. Härmä ja HJS tavoittelevat nousua kakkoseen, ainakin epävirallisesti. Ennen kauden alkua oli hyvää aikaa suunnitella yhteistyökuvioita ja miettiä miten seutukunnan futis saadaan nousemaan.
  Haastateltavana ovat Olli Lähteenmäki HJS, Marko Högsted Härmästä ja Petri Kuusinen JanPasta.

  Toimittajana Mikko Moilanen

 • Hämeenlinnassa pelataan pitkän tauon jälkeen pääsarjatason Amerikkalaista jalkapalloa. Vaahteraliigaan täksi kaudeksi noussut Hämeenlinnan Huskies ei lähde taistelemaan sijoituksista "ynnä muut", vaan tavoite on saavuttaa mestaruus. Tavoite on kova, mutta täysin mahdollinen.

  Jenkkifutiksen ympärille on Hämeenlinnassa kasvamassa buumia, sillä harrastajamäärät ovat kovassa kasvussa. Sopivista harjoitustiloista on vaan kova puute. Oma harjoitushalli on tällä hetkellä vielä suunnitelmissa, mutta tulevaisuudessa asiat voivat olla toisin.

  Yle Hämeenlinnan aamuvieraana olivat Huskiesin puheenjohtaja Teemu Saarinen ja varapuheenjohtaja Teemu Lahti.

  Toimittajina Heidi Kononen ja Mikko Moilanen.

 • Perjantaiparlamentissa (21.4) keskusteltiin filosofi Maija-Riitta Ollilan kanssa ihmisyyden arvosta ja sen tulevaisuudesta: Mitä tehtävää jää tekoälyn aikakaudella ihmiselle?
  Mitä muutoksia yhteiskunnassa tapahtuu kun roboit etenevät työmarkkinoilla? Perjantaiparlamentin keskustelua johtaa Johannes Ojansuu.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Riihimäen aupunki järjesti yhdessä Riihimäen Taitoluistelijoiden, Riihimäen Jäätaitureiden ja Kiekko-Nikkareiden kanssa tiistaina 11. helmikuuta Riksu on ice -luistelutapahtuman. Lähes 900 lasta sai hauskan luistelutunnin jääurheiluseurojen ohjaajien opastuksella. Tiina Kokko utelee kaukalon laidalla mikä on ollut päivässä parasta?

 • Isac Elliot tykkää sellaisista kouluaianieista, joissa ei tarvitse istua paikoillaan. Jääkiekkoa mielellään pelaava Isac laukoo Hämeenlinnan Rinkelinmäellä keskiviikkona 5.11. klo 18 alkavassa Nenäpäiväottelussa! Radio Hämeen Heidi Kononen tavoitti poptähden aamulla.

 • Säveltäjä shamaaniksikin kutsuttu Tauno Marttinen vaikutti aikoinaan Hämeenlinnan kulttuurielämässä vahvasti. Millaista elämä oli taitelijakodissa? Sisarukset Hannu Marttinen, Kristiina Kostia, Helena Marttinen ja Rauno Marttinen muistelevat lapsuuttaan ja isäänsä. Mikä oli keskiviikon keskinkertaiset, mikä isän lempipaikka, mitä elämänohjeita säveltäjä antoi lapsilleen. Säveltäjä Tauno Marttisen syntymästä tulee torstaina kuluneeksi sata vuotta. Maarit Piri-Lahti istui pöydän ääreen keskelle vanhoja valokuvia.

 • Hämeenlinnalaisten mopopoikien ja -tyttöjen mukaan paikalliset autoilijat suhtautuvat heihin epäkohteliaasti, huolimattomasti ja välinpitämättömästi. Suurin osa moponuorista hyväksyy ajopelin lainvastaisen virittämisen normaalia nopeammaksi. Perusteluksi he sanovat, että silloin ei jää muun liikenteen jalkoihin. Moponuorten mukaan eniten vaaratilanteita syntyy liikenteessä autoilijoiden varomattoman käytöksen takia. YLE Hämeen TET-harjoittelijat Atte Niskanen ja Eetu Tapanainen kävivät kyselemässä mopoteinien mielipiteitä Hämeenlinnan Lyseon koululla.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä