Dokumenterat

pe 23.9.2016

 • 43 min
 • ei kuunneltavissa

I våras blev den 80-åriga kyrkslättsbon Linnéa Mynttinen rikskänd när hon anlitade den irakiske flyktingen Ali Kamil Al-Sammarraie som sin assistent. Med en stenhård attityd och ett färgsprakande språk slog hon ned på hyckleriet i invandringsdebatten.
Men när Linnéa hittade Ali, och medierna hittade Linnéa, förlorade hon kontakten med sina barn. I Viktor Granös dokumentär berättar Linnéa om ett liv av utanförskap, sjukdom, fattigdom och hårt arbete.

Redaktör: Viktor Granö
Ljuddesign: Jyrki Häyrinen

Lähetykset

 • su 25.9.2016 9.15 • Yle Vega

Jaksot

 • Mariette Lindstein satt i 25 år inlåst bakom Scientologikyrkans murar. Kyrkan leds av David Miscavige, en klockren psykopat. Lindstein har skrivit en trilogi om den vansinniga tiden. Psykopatexperten Thomas Erikson, som är beteendevetare, analyserar Miscaviges beteende och berättar om hur nära oss vi hittar vardagspsykopater. Redaktör är Mi Wegelius.

 • Lagom är ett användbart ord som på senare tid allt oftare fått stå i skuggan av ord som jag och mer och America first. Men tänk om det äntligen blivit dags för lite måttfullhet? Tänk om ordet lagom är den ledstjärna vi alla behöver idag? I programmet talar redaktörerna och författarna Göran Everdahl och Mark Levengood om det lilla ordet lagom som är större än sitt rykte. Redaktör: Petter Lindberg.

 • Erik Lindgren från Uppsala och Ekenäsbon Hanna Grandell lever med funktionsvariationer som är så pass lindriga att de balanserar mellan den så kallade "vanliga" världen och den där man har någon form av diagnos. För bägge har konsten kommit att spela en viktig roll när det gäller att bygga upp den egna identiteten och självförtroendet. En väg till en plats där de kan göra sina röster hörda. Redaktör: Silja Sahlgren-Fodstad. Ljudtekniker: Stefan Granholm.

 • Skådespelaren Dick Holmström var ett år då hans mamma Ingrid liftade till Asien. Mor och son träffades vart femte år och däremellan uppfostrades Dick per brev. Redaktör: Kati Grönholm.

 • Tonårsattityden, den där stora vilsenheten parad med den överlägsna, allvetande stilen - den känner vi väl igen? Känslan av att inte alls ha kontroll, samtidigt som man genomskådar allt och alla... Det här var Hjalmar Söderberg en mästare att fånga i sina romaner i början av 1900-talet. Jesper Högström, som har skrivit en ny biografi över Söderberg, tänker sig att det är en anledning till att unga människor än i dag läser Söderberg. Mi Wegelius söker i programmet svar på vem den tillbakadragne, övermodige, vredesfyllda Hjalmar Söderberg var.

 • John F. Kennedy, Che Guevara och Martin Luther King eller Indira Gandhi och Olof Palme. Listan över politiska mord är lång och skakande, men vilka motiv och gärningsmän döljer sig bakom dessa dåd som genererar nyhetsrubriker och pressuppbåd? Vad är det som utmärker ett politiskt mord idag? Och har de politiska morden alls förändrat världen?
  I programmet Det politiska mordets anatomi medverkar journalisten Luke Harding, historikern Mats Fridlund, kriminologen Leif G.W. Persson och författaren Risto Niku. Redaktör: Petter Lindberg

 • Kvinnostödcentret Marta Sentrs i Lettland grundades för 17 år sedan av en hårt arbetande idealist. Iluta Lace var då 24 år och fast besluten att bygga upp ett nytt och jämställt Lettland. Det nya lettiska samhället saknade många viktiga stödtjänster för kvinnor och Martha Sentrs började jobba för de kvinnor som behövde hjälpen mest. Men inte utan motstånd från etablissemanget.
  Redaktör: Ingrid Svanfeldt.

 • Om skeppets s/s Park Victorys undergång och de hjältemodiga och generösa räddningsinsatser som Utöborna stod för den dramatiska julnatten för 70 år sen. I bönehuset på Utö står fortfarande en silverljustake med de 10 omkomna sjömännens namn ingraverade.
  Med uppläsning medverkar Mimma Olsoni-Broman och Stefan Brunow. För ljuddesignen står Roger Ojala. Redaktör är Susanna Sjöstedt.

 • Mellan åren 2001 och 2012 dog 3073 människor på grund av terrordåd i USA, de flesta i World Trade Center-attacken. Under samma period dödades 11766 amerikanska kvinnor av sina pojkvänner eller makar. MeToo-kampanjen har gett övergreppen och trakasserierna synlighet, men tänk om kvinnorna själva tog till våldsmetoder och bestämde sig för att hämnas på männen? I programmet medverkar författarna Maria Sveland och Steinar Bragi. Redaktör: Petter Lindberg.

 • Under sex år bodde skulptören, perforformancekonstnären och sverigefinnnen Meri Linna endast några månader på samma ställe. Hon liftade runt, bodde i tält och hittade på olika uppgifter åt sig själv, -som att lifta med en kaktus. Då hon började jobba med konst insåg hon att hon hade gjort ett sex år långt performance. Nu packar Meri sina saker för en flytt till sin mormors hemstad Karleby, där nya utmaningar väntar. Redaktör: Anna-Sofia Nylund.

 • Vad ska jag bli när jag blir stor? Vilket yrke skulle passa mig? Hösten 1983 ordnades en kurs för arbetslösa ungdomar i Jakobstad. Nu har Ann-Sophie Sandström sökt upp några av de före detta arbetslösa ungdomarna - som alla är över femtio idag - och tagit reda på vad som hände sedan…
  Stående från vänster: Solveig Haga-Pitkäkangas, Yvonne Forsman, Ann-Sophie Sandström, Sittande: Roger Sundstedt och Anna Maarit Grankulla

 • Redaktör: Petter Lindberg.

Klipit

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä