Lukupiiri

Lukupiirissä L. Onervan Mirdja

 • 2 h 55 min
 • ei kuunneltavissa

Vuonna 1908 ilmestynyt L. Onervan Mirdja piirsi suomalaiseen kirjallisuuteen uudenlaisen naistyypin. Mirdja oli boheemi ja dekadentti hahmo. Nainen, jolle perhettä ja avioliittoa tärkeämpiä asioita olivat itsensä kehittäminen ja vapaa elämä.

Kirjallisista ansioistaan Mirdja palkittiin valtion kirjallisuuspalkinnolla, mutta romaani aiheutti myös moralistisen kohun. Useiden miesten kanssa seurusteleva, eroottisesti latautunut taiteilijanainen oli aikalaisille liikaa. Naislähetystö ilmestyi L. Onervan ovelle esittämään paheksuntansa ja Kotimaa-lehdessä julkaistiin naisten vastalause Mirdjalle ehdotetun palkinnon johdosta.

Radion Lukupiirissä L. Onervan Mirdjasta kuulijoiden kanssa keskustelevat kirjallisuudentutkija Viola Parente-Capková, teatterintekijä Juha Hurme ja toimittaja Kaisa Pulakka.

Lähetä kysymyksiä etukäteen: Lukupiirin vetäjät teatteriohjaaja Juha Hurme ja toimittaja Kaisa Pulakka odottavat jo nyt lukijoiden kommentteja ja kysymyksiä osoitteessa luku.piiri@yle.fi.

Lähetyspäivän iltana voi soittaa suoraan lähetykseen numeroon 09-144 800.

Kuuntele: L. Onervan Mirdja löytyy Yle Areenasta Radioteatterin luentana.
 

Lauantaina 29.10. Mirdjasta keskustellaan myös Helsingin Kirjamessuilla Aleksis Kivi -lavalla klo 13–14. Tuo keskustelu nähdään myös Yle Areenassa.

Lähetykset

 • la 29.10.2016 19.03 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Romaanin pettämisseikkailuista ja erotiikkaan liittyvistä tasa-arvokysymyksistä keskustelevat tutkija Niina Mero ja kirjailija Juha Hurme. Puhelinnumero suoraan lähetykseen on 09 144800.

  Voit osallistua myös verkossa osoitteessa yle.fi/kirjat. WhatsApp 044-5144800. Verkkokeskustelua luotsaa Jani Tanskanen.

  Toimittajana Jukka Kuosmanen.

 • Väinö Linnan Sotaromaanista eli Tuntemattoman sotilaan alkuperäiskäsikirjoituksesta keskustelevat Lukupiirissä kirjailija, teatterintekijä Juha Hurme ja sosiologi Sari Näre. Toimittajana on Jukka Kuosmanen. Lukijana Anu Heikkinen.

  KUVA: SA-kuva

 • Vuosiin 1955-58 sijoittuvassa Hyvästi, Iijoki -romaanissa Kalle Päätalosta tulee kirjailija ja rakennusmestarin elämä saa uuden suunnan. Lukupiirin studiovieraina kuulijoiden kanssa ovat keskustelemassa Päätalon matkassa -teoksen kirjoittaja Kai Hirvasnoro ja kirjailija Juha Hurme. Ohjelmassa haastatellaan myös tietokirjailija Ritva Ylöstä. Lukunäytteet lukee Anna Tulusto. Ohjelman toimittaja on Jukka Kuosmanen.

 • Lukupiirin kirjana on pelottavan ajankohtainen Margaret Atwoodin Orjattaresi. Vuonna 1984 ilmestynyt dystopiaromaani vie maailmaan, missä totuutta vääristellään, fundamentalistiset arvot jylläävät ja missä naisilla ei ole oikeutta päättää omasta kehostaan. Kuuntelijoiden kanssa kirjasta keskustelevat kirjailija Johanna Sinisalo ja Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson sekä toimittaja Kaisa Pulakka.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä