Radio Suomi Lappeenranta

Radio Suomi Lappeenranta: Professori: Maisteritutkinto maksulliseksi, kanditutkinto arvoonsa ja nuoret työmarkkinoille

 • 15 min
 • toistaiseksi

Pitäisikö maisteriopinnot ja siihen liittyvä gradu olla osa jatko-opintoja eikä jokaisen opiskelijan velvollisuus ja oikeus? Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Karl-Erik Michelsen kävi Olli Aimolan vieraana keskustelemassa aiheesta.

Lähetykset

 • ma 5.9.2016 13.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Vanhempien olisi hyvä säätää ruutuajan rajoitukset myös itselleen ja pysähtyä kuulemaan, miten muilla perheenjäsenillä menee. Tätä mieltä on kaksi lastenkasvatuksen ammattilaista. Nykyisin lapsiperheessä on tavallista, että yhdessäoloon kuuluu olennaisena osana jokaisen oma älylaite.

  Tämä muutos huolestuttaa erityistason psykoterapeutti Pia Penttalaa ja kasvatustieteen professori Juha T Hakalaa.

 • Ihminen jolla on tatuointeja kaulassa tai naamassa, saa varmasti katseita osakseen. Sosiaalisissa tilanteissa huomiota kiinnittävillä paikoilla olevat tatuoinnit voivat olla jopa kiusallisia.

  Lappeenrantalainen tatuointiartisti Markus Koskela on tehnyt tatuointeja yli 20 vuotta. Hän ei ole suostunut tekemään kasvotatuointeja kuin parille kollegalleen. Koskelan mukaansa myös kaulan ja kämmenselkien tatuoinnit on ansaittava - niitä kohtia ei tatuoida ensimmäisenä.
  Toimittaja Ville Toijonen tapasi Markus Koskelan lappeenrantalaisessa Down Under Tattoossa.

 • Kaksi kertaa vuoden pesäpalloilijaksi valittu Tuomas Jussila siirtyy Superpesiksessä pelaavan IPV:n vahvuuteen. Kaksi peräkkäistä Suomen mestaruutta Joensuun Mailassa voittanut Jussila on solminut IPV:n kanssa ensi kauden kattavan sopimuksen. Tuomas Jussila kertoo, että IPV:n tarjous kehittyi neuvotteluiden edetessä parhaaksi vaihtoehdoksi. Jussila odottaa, että pääsee edesauttamaan nuorempien pelaajien kehitystä Vuoksen varrella. Toimittajana on Vesa Winberg.

 • Lappeenranta juhlii tällä viikolla kaupungin 370-vuotista taivalta. Yle Lappeenrannan aamussa kävi vieraana lappeenrantalainen Minna Mänttäri. Mänttäri on käsikirjoittaja, näyttelijä, kolumnisti ja valokuvaaja, jolle kaupunki on tuttu syntymästä asti.

  Mänttäri on esittänyt kahdessa roastissa (stand up -komiikan alalaji, missä pilkataan ja vitsaillaan kohteena olevan henkiön tai asian kustannuksella) Lappeenranta-aiheisen laulun, joka naljailee valittamisen kulttuurille ja kaupungin viime vuosien kehitykselle.
  Toimittajana on Ville Toijonen.

 • Lappeenrantalainen SaiPa ja imatralainen Ketterä pelasivat jääkiekkoa 1980-luvun lopulla samassa sarjassa, silloisessa divarissa. Paikalliskamppailuissa oli oma tiivis tunnelma, niin jäällä kuin katsomossakin.
  Myös tuore kirjailija ja kiekkopersoona Petteri Sihvonen asui ja pelasi tuohon aikaan Imatralla, Sienimäellä.
  Paikalliskamppailuja muistelevat Ketterän Timo Ovaska ja SaiPan Janne Valtonen. Petteri Sihvonen kertoo myös noista ajoista sekä uudesta kirjastaan.
  Toimittajina ovat Ville Toijonen ja Juha-Pekka Taskinen.

 • Simo Häyhä -ampumasimulaattoria on kehitelty noin kahden vuoden ajan.
  Rautjärvellä Kollaa ja Simo Häyhä -museo otti simulaattorin käyttöön sunnuntaina 11. elokuuta. Kiinnostusta oli heti ensimmäisenä päivänä.
  Toimittaja Ville Toijonen testasi simulaattorin. Haastattelussa ovat simulaattorin kehittäjä Juha-Pekka Natunen ja museotoimikunnan jäsen Pentti Joronen.

 • Vuoksen varrella Imatralla näkee paljon kalastajia. Suosituimmat välineet ovat virveli, perho tai vetouistelu, sanoo kalastusmestari Tomi Menna Imatran kaupungilta.
  Myös kahden viikon ravustuskausi alkaa perjantaina 16. elokuuta.
  Toimittaja Ville Toijonen ottaa selvää, millaista kalastaminen vuolaassa Vuoksessa on, ja miten kalastusta alueella valvotaan.

 • Lappeenrannan Linnoituksen uudeksi isännäksi on nimetty Etelä-Karjalan liiton kehittämispäällikkö Anu Talka.
  Linnoituksen isännän viitta, käädyt ja hattu luovutettiin Talkalle Lappeenrannan satamatorilla perjantaina 9.8.
  Maakuntaliiton kehittämispäällikön työn ohella Talka tunnetaan Etelä-Karjalan historian tutkijana.
  Anu Talka oli toimittaja Ville Toijosen vieraana.

 • Sami Partanen on yksi suomalaisen pesäpallon kiistattomista legendoista. Hiljattain miehelle tuli 40 vuotta mittariin ja ura jatkuu ainakin vielä ensi kauden. Partanen debytoi Superpesiksessä 1997 ja on urallaan edustanut Kiteen Palloa, Kinnarin Pesistä, Kouvolan Pallonlyöjiä sekä nykyistä seuraansa Imatran Pallo-Veikkoja. Itä-länsi -otteluissa Partanen on ollut mukana 16 kertaa.

  Sami Partasen tapasi Juha-Pekka Taskinen.

 • Parikkalan hyvinvointi- ja sivistyslautakunta valitsee vuosittain paikkakuntalaisen 18-vuotiaan tytön Parikkalan Pikkupiiaksi. Pikkupiian tehtäviin kuuluu edustaa kuntaa erilaisissa tilaisuuksissa Parikkalassa sekä muilla paikkakunnilla. Tämän vuoden Pikkupiiaksi on nimitetty Tiia Neuvonen, jonka urheilulliseen elämään kuuluvat vahvasti tanssi ja yleisurheilu. Marika Anttonen tapasi tuoreen Pikkupiian Parikkalassa.

 • 610 kilometriä matkaa, 33 päivää aikaa ja lastina satakiloinen, perässävedettävä ahkio miestä kohti. Mukana vain yhdet vaihtokalsarit.
  Lappeenrantalaiset Verneri Nurmi ja Risto Tella, sekä imatralainen Mikko Rita olivat tänä keväänä osa 11 hengen retkikuntaa, joka päätti hiihtää läpi Grönlannin mannerjään. Oli kyse myös historiallisesta reissusta, sillä tavoitteena oli astua yhdelle kylmän sodan aikaisista tutka-asemista täysin ilman ulkopuolista tukea.

 • Timo Saksela aloitta heinäkuun lopulla Eksoten uutena toimitusjohtajana. Millainen mies on yksityisen sektorin huolellisesti kolunnut ja Espoosta Etelä-Karjalaan muuttava Saksela. Siitä ottaa selvää Elli Sormunen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Erektiohäiriö tunnetaan usein nimellä ovenkahvatauti. Se on viimeinen asia, mikä otetaan lääkärikäynnillä puheeksi, kun toinen käsi on jo ovenkahvassa.
  Kiusallisuus leimaa edelleen miesten vaivaa, johon on olemassa monia erilaisia lääkkeitä ja hoitoja. Lääkkeillä on myös haittavaikutuksia, joten käynti lääkärillä tuo ongelmaan oikean hoidon ja lääkkeet.
  Toimittaja Ville Toijonen ottaa asiasta selvää Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Haastateltavana on urologian osaston ylilääkäri Nikola Fösel.

 • Etelä-Karjalan Vuoden 2018 yrittäjinä palkittiin Mikko ja Marko Kilpiä Kuljetus Kilpiä Oy:stä Lappeenrannasta.

  Kilpiän veljekset edustavat kolmatta sukupolvea 90 vuotta toimineen perheyrityksen johdossa.

  Kilpiän kalusto kuljettaa eri puolilla Suomea ja myös Venäjällä. Yhtiön palveluksessa on noin 70 ihmistä Suomessa ja kolmisenkymmentä Venäjällä. Katsastettavaa kalustoa on 250 ajoneuvon verran.

  Valinnan teki Etelä-Karjalan yrittäjäyhdistys. Ville Toijonen tapasi yrittäjäveljeksistä vanhemman, Marko Kilpiän.

 • Rajavartijan työ on etenkin rajalla partioidessa hyvin erähenkistä. Työpäivän aikana metsässä vietetään tunteja säällä kuin säällä ja siellä on selvittävä työtehtävistä mihin vuorokauden aikaan tahansa.
  Toimittaja Ville Toijonen selvittää rajapartion työtä Lappeenrannassa Nuijamaan rajavartioaseman päällikön Janne Määttäsen kanssa.

 • Imatran kaupunki palkitsi Vuoden liikuttaja 2018 tunnustuksella Mika Hallikaisen. Hallikainen on 19 vuoden ajan käyttänyt vapaa-aikaansa ja kalustoaa tehdäkseen hiihtolatuja Vuoksenniskan pohjoispuolella Imatralla.
  Toimittaja Ville Toijonen tapasi vaatimattoman, tunnustusta saaneen Hallikaisen.

 • Puheterapeuteilla on kädet täynnä töitä ainakin Etelä-Karjalassa. Puhe- ja äännevikoja korjataan edelleen hyvin tuttujen keinojen avulla. Kielen, suun ja leuan motoriikkaa harjoitellaan ohjatusti ja kotiharjoituksissa.
  Toimittaja Ville Toijonen kävi kyselemässä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin puheterapeutilta Maija Ylämäeltä, millaista puhevikojen korjaaminen nykyään on.

 • Myytinmurtajat TV-ohjelmasta tuttu Jamie Hyneman vieraili Lappeennrannassa kesäkuussa 2017. Tuolloin hän kertoi Ylen toimittaja Kalle Schönbergille ajatuksiaan tieteestä, keksinnöistä, myyteistä ja uuden luomisesta. Kuuntele 14.6.2017 tehty englanninkielinen haastattelu tästä.

 • Maajoukkuepelaaja Vilma Kesänen palaa naisten Korisliigaan muutaman ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Lappeenrannan Catz saa kovan ja tutun vahvistuksen, sillä Kesänen pelasi Catzin paidassa kausina 2007-2012.
  Toimittaja Ville Toijonen vei Kesäsen Lappeenrannan Urheilutalolle puhumaan ammattilaisuudesta ulkomailla.

 • 1.11.2017 Ruokolahden Eukkoaukiolla paljastettiin leijonapatsas muistuttamaan kesällä 1992 Ruokolahdella tavatusta leijonasta. Toimittaja Petri Kivimäki tapasi kesällä 1992 jahtipäällikkönä olleen Antti Väisäsen patsaanpaljastuksen yhteydessä.

 • Saksan pääkaupuki Berliinistä on tullut lukuisten suomalaisten suosittu matkakohde sekä parin tuhannen suomalaisen uusi koti. Lappeenrannan Joutsenosta kotoisin oleva Nea Auhtola saapui Berliiniin ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja huomasi yhtäkkiä asuvansa Berliinissä vakituisesti. Lähde Nea Auhtolan ja toimittaja Petri Kivimäen kanssa puolen tunnin kävelyretkelle Berliiniin.

 • Kansanedustajat Kaj Turunen Jani Mäkelä kertovat olevansa hyvissä väleissä edelleen, vaikka savonlinnalainen Turunen siirtyi Sininen tulevaisuus -ryhmään ja Mäkelä jäi Perussuomalaisten riveihin. Miehet olivat Yle Lappeenrannan radiohaastattelussa maanantaina aamupäivällä. Toimittajana on Juha-Pekka Taskinen.

 • Suomalainen ryhmä vieraili 18. maaliskuuta 1973 Svetogorskin rakennustyömaalla. Toimittajana Kosti-Heikki Lahti.

 • Poliisi on jatkanut Imatran ampumatapauksen tutkintaa. Poliisi on kuulustellut esitutkinnan aikana yli kymmentä todistajaa ja käynyt läpi valvontakameran tallenteita tapahtuma-alueelta. Kuuntele tästä tutkinnajohtaja Saku Tielisen haastattelu. Toimittajana on Jari Tanskanen. Haastattelu on tehty Imatralla 5.12.2016 puolen päivän aikoihin.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä