Yle Sportens World Cup podd

World Cup 2004 – Finland i hetluften

 • 43 min
 • toistaiseksi

Lejonen mot Kanada i finalen på World Cup i Toronto. Det var ju så det hela slutade för tolv år sedan.
Före finalen hade Finlands turnering innehållit sådana mängder av dramatik, att de olika svängarna kring laget skulle ha räckt till för en TV-serie.
I rinken var det framförallt Saku Koivu, Olli Jokinen och Kimmo Timonen som visade ett ledarskap när det gällde som mest.

Lähetykset

 • to 8.9.2016 16.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Lejonen mot Kanada i finalen på World Cup i Toronto. Det var ju så det hela slutade för tolv år sedan.
  Före finalen hade Finlands turnering innehållit sådana mängder av dramatik, att de olika svängarna kring laget skulle ha räckt till för en TV-serie.
  I rinken var det framförallt Saku Koivu, Olli Jokinen och Kimmo Timonen som visade ett ledarskap när det gällde som mest.

 • Kanada Cup förflyttades till historien och den nya World Cup-turneringen fick åtta deltagande lag då Slovakien och Tyskland steg in i finrummet.

  Lejonen inledde turneringen i uppvisningsstil och vann sina första matcher inför hemmapubliken. Fortsättningen blev trögare och ingen repris av den blåvita succén sågs den här gången.

  Repris blev det däremot i finalen, där USA och Kanada igen gjorde upp om vem som är störst och vackrast.

 • I och med att järnridån rasade förändrades också den lilla ishockeyvärlden drastiskt. Hela grunden för speciellt det dominanta Sovjetlandslaget smulades i bitar.

  Simultant med det förändrade Europa tog Finland äntligen steget in bland de riktigt stora hockeynationerna. Kanada Cup 1991 blev för Lejonen det definitiva starskottet på en framgångssaga som fortsätter än i denna dag.

 • Den som såg finalserien mellan Kanada och Sovjet för 29 år sedan såg ishockeyns framtid. Ingen har matchat briljansen av Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Sergei Makarov och Vladimir Krutov i den form de var i september 1987.

  Finalserien på tre matcher är den bästa ishockeyn som skådats. Alla tre matcher slutade 6–5 och alla som såg matcherna bara satt och gapade. Till och med Wayne Gretzky själv berättar i sina memoarer att han aldrig spelade bättre än i Kanada Cup 1987.

 • Ett miserabelt VM 1983 fällde Lejonen från positionen som Europas fjärde bästa landslag, och gjorde att Finland missade Kanada Cup drygt ett år senare.
  Tre Kronor var däremot på gång och trots en mängd med återbud tog sig Sverige hela vägen till final. Där mötte "Kenta" Nilsson, Håkan Loob & co hemmanationen Kanada, som efter en trög start lyckats toppa formen precis i rätt tid.

 • Kanada Cup nummer två sköts fram ett år då det kalla kriget frös ner till nya rekordtemperaturer som inte ens ishallar klarade av.
  När det väl var dags Kanada introducerade en ny hockeygud som bar nummer 99 på ryggen. Laget som flög med Aerfoflot från Moskva hade i sin tur med sig en trio som hela ishockeyvärlden skulle komma att kalla kort och gott: KLM.

 • För första gången möttes de bästa hockeynationernas lag med uppställningar som innehöll de bästa spelarna, förutom att Sovjet skickade ett B-landslag.
  För Finlands del blev resan ut i stora världen som den brukar vara för den bortkomna pojken från periferin: de stora arenorna och bländande ljusen blev för mycket att hantera - ända tills Tre Kronor stod för motståndet ...

 • Som ett resultat av intensiva förhandlingar mellan två totalt olika världar spelades i september 1972 en matchserie där Sovjets dominanta landslag mötte tidernas första kanadensiska landslag med alla de största proffsstjärnorna.
  Ännu i dag får thrillern hockeynostalgiker att darra på rösten och upphetsat diskutera vilket lag som egentligen var bättre i duellen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä