KulttuuriCocktail

Oskari Onninen, Saara Turunen ja Tommi Uschanov – keskustelua Trumpista inkeriläisiin

 • 57 min
 • toistaiseksi

Mitä Clintonin ja Trumpin väittelystä on jäänyt huomaamatta? Miksi Jari Tervon inkeriläisiä käsittelevät kommentit ovat herättäneet ärtymystä? Kuka saa kertoa inkeriläisten tai saamelaisten tarinan?

Ajankohtaisista kulttuuriaiheista ovat keskustelemassa kirjailija ja teatteriohjaaja Saara Turunen, toimittaja Oskari Onninen ja tietokirjailija Tommi Uschanov.

Toimittajana Tuomas Karemo.
Tuotanto: Yle Kulttuuri

Lähetykset

 • pe 30.9.2016 16.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Huijareita ja väärentäjiä - KulttuuriCocktailin taideväärennösshow

  Taiteeseen liittyvän rikollisuuden on arveltu olevan yksi tuottoisimmista rikollisuuden lajeista huumekaupan ja laittoman asekaupan jälkeen. KulttuuriCocktailissa perehdytään kahteen taideväärentämisen lajiin: kirjallisiin väärennöksiin ja kuvataiteen väärentämiseen. Molempia yhdistää mitä mielikuvituksellisimmat kertomukset teosten alkuperistä. Vieraina ovat Kirjalliset väärennökset -teoksen toinen kirjoittaja Sanna Nyqvist sekä Risto Rumpunen, joka on tutkinut taiderikollisuutta teoksessaan Huijarit taidemaailmassa.

  Toimittaja: Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Voiko feministi kuunnella hip hoppia?

  Miten suhtautua kappaleeseen, jossa räpätään "muijan naamalle mälläämisestä" tai käytetään vaginaa haukkumasanana? Onko naisista omaisuutena puhuminen ok, jos biitti on hyvä?
  Naisten rooli rap-musiikissa on aihe, joka nousee esille väkisin, kun hip hop-maailmaa tarkastellaan kriittisesti. Musiikkityylin ollessa yksi tämän hetken suosituimmista, ei ole ihme, että hip hop -feminismikin on rantautumassa Suomeen. Aatteen avulla halutaan monipuolistaa rap-musiikin representaatioita sekä kyseenalaistaa rapissä omaksuttua maskuliinista hegemoniaa.

  KulttuuriCocktailin perjantain lähetyksessä aiheena feministinen hip hop, rapin vaikutus identiteettiin sekä toiseus rapissä. Keskustelemme siitä, miksi feminismistä on edelleen vaikea puhua räppipiireissä ja miksi misogynia pitää pintansa rap-lyriikoissa? Luvassa myös neuvoja siihen, miten suhtautua omiin lempibiiseihin, joissa esineellistetään naisia mutta niissä on muuten hyvä ja voimaannuttava meininki. Vieraaksi saapuvat rap-tutkija, toimittaja ja DJ Inka Rantakallio, DJ ja rap-artisti Yeboyah sekä DJ ja rap-artisti DJ Kridlokk.

  Toimittaja: Iida Rauhalammi
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Onko sivistyksen puolustamisesta tullut vitsi?

  KulttuuriCocktailissa pureudutaan sivistykseen ja sen puolustamiseen. Tuoreessa aihetta käsittelevässä teoksessa kysytään, miksi akateemista elämää tarvitaan. Onko sivistyksen tilasta huolissaan oleminen jo muuttunut parodiaksi vai pystyykö sivistyksen arvostukseen vaikuttaa? Vieraina ovat Sivistyksen puolustus -kirjan kirjoittajat, Sari Kivistö ja Sami Pihlström.

  Toimittaja: Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • KulttuuriCocktailissa katsotaan syvälle koiran silmiin. Vieraana on filosofi Tuomas Nevanlinna, joka on kirjoittanut KulttuuriCocktailin esseen koirista ja ihmisistä.

  "Puheissamme uroskoira on 50-luvun mies, kukkoileva urahissi ja lapsille räyhääjä, ja narttu 50-luvun nainen, yhtäältä kiltti ja alistettu, mutta toisaalta oikukas, juonitteleva ja piilopomottava." Mitä suhteemme koiriin kertoo meistä ihmisistä?

  Toimittajana Tuomas Karemo.

 • KulttuuriCocktailin tämän kertainen lähetys on omistettu mielenterveyskysymyksille. Vieraana on psykiatri Ilkka Taipale, jonka muistelmakirja Mielisairaalassa ilmestyi vastikään. Taipale käsittelee teoksessaan 14 vuoden uraansa mielisairaalassa ja useita taiteeseen ja mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä. Millaista taidetta mielisairaaloiden arkistoista löytyy? Mitä tarkoittaa, että ilman tiedettä ja taidetta ei ole psykiatriaa?

  Toimittajana Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Ayn Randin (1905-1982) nimi on tullut suomalaisille tutuksi Björn Wahlroosin haastatteluista ja kirjoituksista. Wahlroos on nimennyt Randin häneen eniten vaikuttaneiden ajattelijoiden joukkoon. Randin pääteos, Atlas Shrugged, on ilmestynyt vastikään suomeksi nimellä Kun maailma järkkyi.
  Yksi kirjan peruskysymyksistä on, voiko yksi ihminen olla arvokkaampi kuin muut. Randista ja Kun maailma järkkyi -romaanista ovat keskustelemassa Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen sekä sarjayrittäjä ja Tieto Oyj:n innovaatiojohtaja Taneli Tikka.

  Toimittaja: Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Syksyn suomalaisin näyttelijä Joonas Saartamo esiintyy sekä Tuntemattomassa että Seitsemässä veljeksessä

  Joonas Saartamo on sukeltanut suomalaisuuden syvään päätyyn. Hän
  esittää samaan aikaan valkokankaalla Tuntemattoman sotilaan (2017) Lahtista ja Turussa teatterin lavalla Seitsemän veljeksen Juhania. Saartamon mukaan tällainen tuplakokemus pistää miettimään, millainen suomalainen mies on. Ja ennen kaikkea, miksi se on sellainen kuin on.

  Toimittaja: Teemu Laaksonen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Kenen joukoissa seisot ja ketä kiinnostaa?

  Ottavatko nykymuusikot enää lauluissaan kantaa yhteiskunnan ongelmiin? Poliittinen tai yhteiskunnallinen kommentointi tuntuu olevan harvojen musiikintekijöiden aihealuetta. Karrikoiden voisi todeta aihealueen olevan vain punkkareiden ja ruohonjuuritason räppäreiden kohteena. Joku voisi myös väittää, että musiikkimedia ja toimittajat eivät haasta muusikoita riittävästi ottamaan kantaa.
  KulttuuriCocktail kutsui studioon toimittaja Arttu Seppäsen sekä Litku Klemetti -yhtyeen keulakuvan Sanna Klemetin. Pitäisikö ottaa enemmän kantaa?

  Toimittaja: Veli Kauppinen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • 12-vuotias Eedit Patrakka: "Papan kuolema muutti minut."

  Miten lapsi kokee läheisen kuoleman? KulttuuriCocktailin pyhäinpäivän aaton lähetyksessä on vieraana näyttelijä Eedit Patrakka. Hän muistelee keväällä kuollutta pappaansa ja kertoo, miten papan kuolema on vaikuttanut häneen.

  Toimittaja: Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Jouko Turkka, Tuntematon sotilas ja suomalainen maskuliinisuus

  KulttuuriCocktail käy käsiksi kahteen ajankohtaiseen teokseen. Perjantaina saa ensi-iltansa paljon palstatilaa saanut Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas. Aiemmin viikolla ilmestyi postuumisti Jouko Turkan valikoima Kärsimys on turhaa, joka sisältää aiemmin julkaisemattomia Turkan tekstejä. Millaisen kuvan näiden teosten pohjalta saa suomalaisesta miehisyydestä? Keskustelemassa Turkasta ja Tuntemattomasta ovat Helsingin Sanomien toimittaja Suvi Ahola ja esseisti Antti Hurskainen.

  Toimittaja: Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Edvard Westermarck - moraalin ja seksin radikaali tutkija

  Moraalin Darwiniksi ja suomalaisen sosiologian isäksi kutsuttu Edvard Westermarck tunnetaan Suomessa yllättävän huonosti, vaikka hänen nimensä on maailmalla suuressa arvossa. Westermarckin (1862–1939) tutkimuskohteet olivat laajat: avioliiton historiasta, seksuaalisuuden, moraalin ja kristinuskon suhteeseen. Lisäksi hän otti voimakkaasti kantaa ehkäisyyn, aborttiin, homoseksuaalisuuteen ja naisten asemaan.

  Millainen oli moraalikapinalliseksi kuvaillun Westermarckin elämä? Mistä hänet pitäisi tuntea? KulttuuriCocktailin vieraana on Westermarckia tutkinut ja hänen ajattelustaan kirjan kirjoittanut Niina Timosaari.

  Toimittaja: Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Kumpi on parempi, vanha vai uusi Blade Runner?

  Ridley Scottin ohjaama Blade Runner (1982) maalasi sateisen ja synkän kuvan tulevaisuudesta. Elokuva kysyi, mistä tunnistaa ihmisen, kun viereen asetetaan hyvin ihmisenkaltainen robotti. Denis Villeneuven ohjaama jatko-osa Blade Runner 2049 (2017) näyttää tuhon maisemat laajemmin ja vie pohdinnan ihmisen identiteetistä pidemmälle. Elokuvakriitikko Matti Rämö ja käsikirjoittaja Ilja Rautsi arvioivat, millaisen parin elokuvat muodostavat. Filosofian professori Arto Laitinen puolestaan ei usko, että kone voisi koskaan täysin korvata ihmistä.

  Toimittaja: Teemu Laaksonen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

Klipit

 • Lauantaina 9.9.2017 esitettiin Helsingin elokuvateatteri Andorrassa todellinen tv-aarre, jonka kulttimaine on omassa luokassaan. Kyseessä on Neil Hardwickin dekkarisarja Musta tuntuu, jota ei ole nähty vuoden 1988 jälkeen. Sarjan luultiin kadonneen vuosikymmeniksi, kunnes KulttuuriCocktailin salapoliisityön avulla sen nauhat löytyivät. Miksi sarja katosi jopa sen tekijöiltä ja miksi se on yksi suomalaisen tv-historian tärkeimpiä teoksia? Vieraana on Musta tuntuu -sarjan ohjaaja Neil Hardwick.

  Toimittaja: Tuomas Karemo

 • Ihmebantu-sarjan julkaisematonta materiaalia. Vuonna 2009 valmistuneeseen Jani Volasen ohjaamaan sketsisarjaan käyttämättä jäänyt kohtaus.

 • Ihmebantu-sarjan julkaisematonta materiaalia. Vuonna 2009 valmistuneeseen Jani Volasen ohjaamaan sketsisarjaan käyttämättä jäänyt kohtaus.

 • Kiinalaisuutta poliittisesti tarkasteleva taiteilija nojaa taiteessa useasti käytettyihin keinoihin. Kulttuuricocktailin Jonni Roos analysoi Helsingin taidemuseon (HAM) näyttelyn. Laajempi versio jutusta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä