Kultakuume

Musiikkijuhlien johtaja teki koivukarahkasta flyygelinjalan

 • 49 min
 • ei kuunneltavissa

Musiikkijuhlien johdossa puoli vuosisataa. Kuhmon Kamarimusiikin perustaja Seppo Kimanen on johtanut erilaisia musiikkijuhlia viisi vuosikymmentä. Pitkään rupeamaan mahtuu kerrottavaa. Kultakuumeen studiovieras Kimanen kertoo esimerkiksi, miten puuttuva flyygelinjalka korvattiin koivukarahkalla.

Ali Jahangiri penkoo suomalaisuuden myyttejä. Iranilaissyntyinen stand up –koomikko tutkii uudessa Alias Lönnrot -sarjassa suomalaisten nykytapoja ja luonnetta. Mutta onko Elias Lönnrot Alin esikuva?

Antropologiaa podcastina. Antropologit Ninnu Koskenalho ja Suvi Jaakkola perustivat verkkosivut, josta voi ladata ja kuunnella suomalaisten antropologien artikkeleita. Aiheet ovat moninaiset: äitiys Suomessa, jalkapallofanit, metallimusiikki ja natsit.

Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

Lähetykset

 • ti 1.11.2016 15.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Nuoret innostuvat kiinnostavasta taiteesta. Hämeenlinnassa 8-luokkalaiset "Taidetestaajat" ovat käyneet teatterissa katsomassa Pedro Almodovarin elokuvaan perustuvaa musikaalia "Naisia hermoromahduksen partaalla". Kemissä lukiolaiset kommentoivat Kalervo Palsan rohkeita maalauksia.

  Kolumnisti Siri Kolu haluaa päästä eroon Niskavuoren Hetasta sisällään.

  Encore! Parhaita paloja kulttuuriviikon varrelta: Käyttäytymissäännöt kulttuuritapahtumiin, Uittovoima-näytelmän seuraaminen Tampereella on märkää puuhaa.

  "Erottaja 1917 / 1918" -näytelmä avaa sisällissotaa ja siihen johtaneita tapahtumia. Helsinkiläisen Teatteri Avoimet ovet nostaa esiin Helsingin tapahtumat. Sisällissota-näytelmä ei ole pelkkä historian kuvitus vaan nostaa esiin kysymyksiä tästä päivästä.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Mari Lukkari.

 • Gallen-Kallela haaveili neliosaisen Suur-Kalevalan tekemisestä - vain Koru-Kalevala valmistui. Akseli Gallen-Kallelan grafiikkaa ja piirroksia on esillä Juminkeossa Kuhmossa.

  Kovaääninen puhe herättää närkästystä keikoilla ja teatterissa. Leffateatterissa naapurin kourassa loimottaa älypuhelimen näyttö kirkkaana koko näytöksen ajan. Kommenttinsa antavat Flow Festivalin hallituksen puheenjohtaja ja taiteellinen johtaja Tuomas Kallio ja Finnkinon turvallisuuspäällikkö Henri Kurki. Kultakuumeen studiossa käytössääntöjä kulttuuritapahtumiin miettivät kulttuuritoimittaja Tina Cavén ja G-Livelabin toimitusjohtaja Tanja Tanja Douglass.

  Berliiniläistaiteilijat tulkitsevat Suomen kansalliseeposta Kalevalaa. Suomen Saksan-insitituutin "Do you remember?" -näyttelyn neljä kuvataiteilijaa ovat tutustuneet Kalevalaan, sen lähderunoihin sekä suomalaiseen mytologiaan ja luoneet niistä teoksissaan omia tulkintojaan.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Seksismin torjuminen on myös journalistien käsissä. Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vt. vastaava päätoimittaja Marit af Björkesten pitää avausta tärkeänä. Hänen mielestä kysymyksessä on kieltä ja termejä syvempi asia.

  Yrjö Kukkapuro antaa tuolilleen 300 vuoden takuun. Näin sanoessaan 84-vuotias muotoilun suurnimi nauraa, ja on samalla silminnähden innoissaan muttereista ja liitoksista, suomalaisesta koivuvanerista puhumattakaan. Inspiraation lähteenä toimivat nyt nykyteknologia ja rautakaupat.

  Hämeen linnan Pyhät ja Pakanat -näyttelyssä nykyveistäjät käyvät vuoropuhelua keskiaikaisten puuveistosten kanssa. Nekin pitivät usein sisällään salaisuuksia. Hämeen linnan näyttelyssä on kansallismuseosta lainassa ennen näkemätöntä aarteistoa kuten pyhimyskuvia ja loisteliaita alttarikaappeja.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • "Ysäri" oli viihtellistymisen aikaa. Tv-tarjonta muuttui, kun MTV3:sta tuli valtakunnallinen kanava 1992 ja Nelonen aloitti toimintansa vuonna 1997. Koteihin tulivat tieto- ja pelikoneet ja lopulta kännykät. Tuore kirja kertoo ysäristä.

  Pubiteatterin ja visailujen avulla viedään lähiöpubeihin tutkimustietoa maahanmuuttajista. "Puhekupla"-tapahtumia on järjestetty syyskuussa Itä- ja Pohjois-Helsingin lähiöbaareissa. Studiossa ovat tutkija Sirkku Viljanen ja tanssija-näyttelijä Jenni Urpilainen.

  Tamperelainen Täsmäteatteri vie yleisönsä tyhjään 280-metriseen uittotunneliin. Pispalanharjun alitse kulkeva tunneli täyttyy "Uittovoima"-teatteriesityksestä ja kumisaappaissa ja työtakeissa kulkevista katsojista. Luvassa on talkoot!

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Vesa Kytöoja.

 • Kirjailija Antti Tuurin romaaniin perustuvassa elokuvassa Suomen itsenäisyyden verinen alkutaival ja ääriaatteet ajavat kolmikymmenluvun kyydityksiin itärajalle ja pakoon Neuvostoliittoon.

  Kukkapuron metka muotokieli. Yrjö Kukkapuron tuolit ovat kuin värikkäitä mecano-sarjan osia.  

  Encore! Makupaloja viikon varrelta. Habitare 2017. Kikka Fan Club. Vanhemisen taito.

  Kolumni. Onnellisten maalaisten esiinmarssi. Kirjailija Antti Heikkinen.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

 • Haastava suomalainen kaunokirjallisuus kiinnostaa maailmalla. Pajtim Statovcin esikoisromaani "Kissani Jugoslavia" on noussut arvostelumenestykseksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa nimellä "My Cat Yugoslavia".

  Ihminen tekee pahaa vaikka haluaa hyvää. Paavo Westerbergin käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä "Seuraavat 500 vuotta" on kiihkeä trilleri perisyntistä, syyllisyydestä ja eletystä elämästä. Emerituspiispa Eero Huovinen nostaa kirjassaan "Parhain päin" keskiöön armon ja armollisuuden Kultakuumeen suoran lähetyksen vieraina ovat teatterimies Paavo Westerberg ja kirkon mies Eero Huovinen.

  Huomisen koti kantaa huolta puhtaasta sisäilmasta ja viskaa väriopeilla vesilintuja. Huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma "Habitare 2017" näyttää suuntaa tulevaisuuden asumiselle.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

 • Almodóvarin elokuva "Naisia hermoromahduksen partaalla" nähdään musikaalina. Hämeenlinnan teatterissa saa Suomen kantaesityksensä Pedro Almodóvarin elokuvaan perustuva musikaali "Naisia hermoromahduksen partaalla". Ohjaaja Maiju Sallas kertoo työstä juuri ennen ensi-iltaa.

  Elämänkokemus on voimavara, jonka viemme mukanamme vanhuuteen. Ikääntymistä pohtii Kultakuumeen studiossa "Vanhenemisen taito" -kirjan kirjoittaja, psykologi Marja Saarenheimo. Ohjelmassa kuullaan myös kouluttaja Kaija Maria Junkkarin ajatuksia ikääntymisestä.

  Parjattu seksipommi Kikka oli feministinen roolimalli. Laura Gustafssonin näytelmä "Kikka Fan Club" Teatteri Jurkassa kertoo kapinallisesta ja vahvasta naisesta, jota väheksyttiin imagonsa vuoksi. Kikka (1964 – 2005) on edelleen yksi Suomen myydyimmistä artisteista.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anna Tulusto.

 • Parkkiruudulle mahtuva talo kiinnostaa Helsingin desingviikolla. "Tikku"-talon on suunnitellut arkkitehti Marco Casagrande, jonka filosofian mukaan minitalon asukas hyödyntää elämisessään ympäröivää kaupunkia.

  Dokumentaristi Elina Talvensaari halusi riisua stigman seksityöläisten yltä. "Puhtaus ja vaara" -Dokumentti antaa äänen seksityöläisille. Talvensaaren ohjaama elokuva voitti toukokuussa DocPoint-elokuvafestivaalin kriitikkojen sarjan. "Puhtaus ja vaara" esitetään Yle Teemalla 27.9.2017.

  Kerkko Koskisen säveltämässä musiikissa on elämän karua rääkkäykästä. "Ultra Bra" -yhtyeen johtaja, säveltäjä Kerkko Koskinen juhlii 25-vuotista uraansa taiteilijana. Suurten rock-konserttien lisäksi Koskinen debytoi sinfoniaorkesterin säveltäjänä. Hän sävelsi konserton kahdelle saksofonille, ja ennen kaikkea saksofonisti Linda Fredrikssonille ja Timo Lassylle.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Vesa Kytöoja.

 • Pomp and Circumstance. Maailman suurin klassisen musiikin festivaali BBC Proms huipentuu lauantaina kuuluisaan viimeisen illan konserttiin. Suorana radioitava ja televisioitava "Last Night of the Proms" kunnioittaa tänä vuonna myös satavuotiasta Suomea. Konsertti alkaa Lotta Wennäkosken uutuusteoksella "Flounce", ohjelmassa on myös Sibeliuksen "Finlandia-hymni". BBCn sinfoniaorkesteria johtaa Sakari Oramo.

  Encore! Makupaloja viikon varrelta.

  Aikuinen harrastaa musiikkia. Kirjaili Riina Katajavuori iloitsee aikuisena uudelleen löytämästään musiikkiharrastuksesta.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

 • Operetit petasivat tietä musikaaleille ja television saippuasarjoille. Helsinkiläisen Teatteri Kapsäkin operettiesitys Hotel Paris vie fiktiiviseen hotelliin vuoden 1917 Pariisiin aikansa tunnettujen hahmojen kanssa. Vahvoja naishahmoja pursuavan esityksen käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Reetta Ristimäki päästi esitystä rakentaessaan sisäisen historiantutkijansa valloilleen.

  Kuvataiteilijat Anna Retulainen ja Hugo Simberg (1873-1917) ja ovat vahvoja ajankohtaisia taiteilijoita. Anna Retulaisen maalauksia on syyskuussa nähtävissä neljässä suuressa näyttelyssä: Serlachiuksen Gösta-museossa Mäntässä, Helsingissä HAMissa ja Helsinki Contemporaryssa. Ateneumin taiteilijat -sarjassa on hiljattain ilmestynyt taidehistorioitsija Marja Lahelman kirjoittama Hugo Simbergin elämäkerta. Kultakuumeen vieraina Anna Retulainen ja Marja Lahelma.

  Suomalaisen musiikkisensuurin vaiheet kirvoittivat musiikkitoimittaja Jake Nymanin kirjoittamaan kirjan. Kielletyt levyt - sata vuotta musiikin sensuuria on tarina myös natsien mustista listoista, maailman vankiloissa viruvista räppäreistä sekä protestilauluista. Nyman toimittaa edelleen sunnuntaiaamuisin Radio Suomessa Jake Nymanin Popradiota, jolla on yli 400 000 kuulijaa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

 • Musiikilla on voimaa! Suomalaisen musiikkisensuurin vaiheet kirvoittivat musiikkitoimittaja Jake Nymanin kirjoittamaan Kielletyt levyt - sata vuotta musiikin sensuuria -kirjan.

 • Samaan aikaan, kun uutuuskirjojen elämänkaari lyhenee, Suomessa tehdään arvokasta työtä kirjojen säilymisen takia. Työn äärellä ovat Kultakuumeen studiovieraat historian tutkija ja Kansalliskirjaston tietoasiantuntija Jaakko Tahkokallio ja antikvariaatin pitäjä Andrew Eriksson. Mikä merkitys kirjojen säilymisellä on kansakunnan identiteetille? Ihmiskunnalla on 2000-vuotinen taito säilyttää kirjoja, mutta muuttaako digiaika kaiken?

  Kultakuumeessa kuullaan muusikko Topi Sahan säveltämä balladi parisataa vuotta sitten eläneelle Matti Pohdolle, joka keräsi elinaikanaan 5000 nidettä, joiden avulla vanhin suomalainen kirjallisuus saatiin pelastettua.

  Toimittaja pohtii radioesseessä Berliinin vetoavuutta. Kulttuuriväki on matkannut Berliiniin kautta vuosikymmenien. Kulttuuritoimittaja Mari Lukkari on yksi matkalaisista. Hän pohtii, mikä kaupungissa vetoaa ja onko se sittenkään niin vapaa kuin sanotaan.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anna Tulusto.

Klipit

 • Perkele on valheen isä, sanoo emerituspiispa Eero Huovinen. Teatteriohjaaja Paavo Westerberg kiinnostui synnistä jo vuosia sitten ja teki nyt aiheesta näytelmän. Molemmat ovat huolissaan pahuuden ja valheen globaalista kasvusta. Toimittaja on Lisa Enckell.

 • Kikka (1964 – 2005) on edelleen yksi Suomen myydyimmistä artisteista. Imagonsa vuoksi väheksytty artisti jäi elinaikanaan naurunalaiseksi ja ei-salonkikelpoiseksi. Teatteri Jurkassa Helsingissä 9.9.2017 ensi-iltansa saava Laura Gustafssonin kirjoittama näytelmä "Kikka Fan Club" piirtää kuvan kapinallisesta ja vahvasta naisesta, joka oli aikaansa edellä. Toimittaja on Mari Lukkari.

 • "Kehollinen projekti" muuttaa taiteilija Artor Jesus Inkerön hennosta muunsukupuolisesta ihmisestä raavaaksi mieheksi. Toimittaja Pauliina Grymin toukokuussa 2017 tekemässä haastattelussa Inkerö kertoo, miten ja miksi hän muuttaa kehonsa, kehonkielensä ja koko ulkoisen olemuksensa toiseksi.

 • Hannaleena Hauru on ensimmäinen 80-luvulla syntynyt nainen, joka ohjaa pitkän elokuvan Suomen Elokuvasäätiön tuella. Ohjaajan ensimmäinen pitkä elokuva ”Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset” olisi voinut valmistua jo viitisen vuotta sitten, jos Elokuvasäätiö olisi myöntänyt jatkoa Haurun saamalle käsikirjoitustuelle. Hauru toivookin, että alle kolmekymppiset pääsevät näyttämään kykynsä ja hän kaipaa läpinäkyvyyttä elokuvarahoitukseen.

  Kuva: Filmikamari/Lars Johnson

 • Tasa-arvon saavuttamiseksi tarvitaan empatiaa, viisautta ja uteliaisuutta, sanoo näyttelijä ja näyttelijäntaiteen professori Elina Knihtilä. Kesän alussa julkaistu tutkimus osoitti, että naiset ovat elokuva-alan rahanjaossa vähemmistöä. Alan toimijoista lähes puolet on naisia, mutta naisten ohjaamille elokuville ja naispuolisille elokuvataiteilijoille on ohjautunut viime vuosina vain neljännes tuotantoon suunnatusta julkisesta rahoituksesta.

  Elina Knihtilä, joka on myös elokuva- ja televisioalan tasa-arvoa edistävän WIFT Finlandin puheenjohtaja pohtii Kultakuumeessa yhden tarinan vaaraa ja esittää toivomuksen portinvartijoille.

 • Yleisradion runouspalkinto Tanssiva Karhu -ehdokkaista esitellään tänään 24-vuotiaan Erkka Filanderin teos Torso. Peruskoulun jälkeen kirjoittamiseen keskittyneen Filanderin asuminen Roomassa vaikutti teokseen, jonka kantavia teemoja ovat marttyyrius ja yhdelle asialle pyhitettyjen rakennusten arkkitehtuuri. Toimittaja on Niina Mäkeläinen.

 • Kultakuume esittelee toukokuussa kuusi Tanssiva karhu –runopalkinnon ehdokasta. Vuorossa Sirpa Kyyrönen teoksellaan Ilmajuuret. Kyyrönen on paitsi runoilija myös runousaktiivi. Hän on toiminut niin runousosuuskunta Poesiassa kuin runoyhdistys Nihil Interitissä. Naiseus ja äitiys ovat hänen runojensa toistuvia aiheita. Tanssiva karhu- palkintoehdokkaana oleva Ilmajuuret on Kyyrösen kolmas runoteos. Ilmajuurten runojen puhuja on äiti ja nainen, joka kasvattaa juuria puolisoon ja perheeseen ja opettelee päästämään irti isoiksi kasvaneista lapsistaan. Toimittaja on Niina Mäkeläinen.

 • Kultakuume esittelee kuusi Tanssiva karhu –runopalkinnon ehdokasta. Vuorossa on Harri Nordell teoksellaan Hajo. Tanssiva karhu -palkinnon Nordell on jo voittanut kerran kokoelmallaan Tomunhäikäisyvalo vuonna 2000. Hajo on Nordellin kuudes runoteos. Alkuaikojen teosten tapaan sen tyyli on tiivis ja minimalistinen. Uusia sanoja luova ja haiku-muotoakin käyttävä teoksen voi tulkita käsittelevän hajoamista ja katoamista – vaikka runoilija itse ei haluakaan nimetä teokselleen teemaa. Toimittaja on Niina Mäkeläinen.
  Kuva: Veikko Somerpuro

 • Tanssiva karhu runouspalkinto ehdokkaiden esittelyvuorossa on Catharina Gripenbergin ja teos "Handbok att bära till en dräkt". Palkintoraati on kuvaillut kirjaa seuraavasti: Kirja käsittelee perustavanlaatuista sopeutumattomuutta, olomuotoa johon ei löydy neuvoja itsehoito-oppaista. Runot puhuvat identiteetistä ja sen puuttumisesta, josta Gripenberg lopuksi kirjoittaa itsensä vapaaksi: ”Näyttää siltä että olen jäänyt eloon”. Lisa Enckell sai runoilijan kiinni Japanista.

 • Kultakuume esittelee toukokuussa kuusi Tanssiva karhu –runopalkinnon ehdokasta. Vuorossa on tamperelainen runoilija ja kuvataiteilija Tiina Lehikoinen ja runoteos Multa. Mullan yksi teema liikkuu vuoden kiertokulussa ja maan mullassa, mutta se myös kirja minulta sinulle: kirjoittajalta muistisairaalle kirjan sinälle. Kirja on myös eräänlainen kokonaistaideteos, sen keltamustavalkoisessa on Tiina Lehikoisen tekemä kuva. Toimittaja on Anna Tulusto.

  JJ:
  Runoilija Tiina Lehikoista haastatteli Anna Tulusto.

 • Kultakuume esittelee kaikki kuusi Tanssiva karhu –runopalkinnon ehdokasta. Sarjan aloittaa V.S. Luoma-aho ja hänen teoksensa Mantra. Anna Tulusto tapasi kolmekymppisen runoilijan, joka arvostaa lyyristä proosaa ja löytää itsestään aforistikon. Seuraavassa avataan myös runoilijan mahdollista pessimismiä ja mietitään, mitä tekemistä sillä on jokerin-roolin kanssa. Aloitetaan kysymällä, miksi V.S. Luoma-aho alkoi runoilla.

 • Kari Heiskanen ohjaa Suomenlinnan kesäteatteriin Aleksis Kiven Seitsemää veljestä. Toimittaja on Niina Mäkeläinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä