Horisontti

Miten sujuu kunnioittava keskustelu avioliittokäsityksistä?

 • 43 min
 • toistaiseksi

Kirkolliskokouksessa on keskusteltu, jälleen, tällä viikolla uuden avioliittolain vaikutuksista kirkkoon. Kirkkoon pyritään saamaan aikaan kunnioittavaa keskustelua avioliittokäsityksistä, jotta eri tavoin ajattelevat sopisivat saman katon alle. Tätä varten on luotu erityinen keskustelupohja, jonka avulla seurakunnissa voitaisiin järjestää keskustelutilaisuuksia. Miten kaksi eri avioliittokäsitystä mahtuvat samaan kirkkoon? Keskustelemassa ovat kirkkoherra Jouni Turtiainen Espoosta sekä seurakuntapastori Helena Paalanne Oulusta. Lisäksi tavataan lähetysveteraani Kirsti Kirjavainen, joka oli Nepalissa 30 vuotta lähettinä. Horisontin toimittavat Anna Patronen ja Ville Talola.

Lähetykset

 • su 13.11.2016 12.16 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Helsingin piispanvaalin ensimmäinen kierros käydään elokuun puolessavälissä. Seuraava piispa on joko Jaana Hallamaa, Kaisamari Hintikka tai Teemu Laajasalo. Horisontti istuttaa nämä kolme samaan pöytään. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Yle TV1:ssä nähdään parhaillaan sarja nimeltään Nuori paavi - Piru vai pyhimys. Palkitun italialaisohjaajan Paolo Sorrentinon sarja paavi Pius XIII on sisäisten ristiriitojen repimä, vallanhaluinen, hyvännäköinen ja outo konservatiivi, joka polttaa ketjussa ja juo aivan liikaa kevytkolaa. Anna Patronen kysyy katoliselta dominikaaniveli Gabriel Salmelalta, mitä hän ajattelee sarjasta, jonka pääosaa esittää Jude Law.

  Entä kuinkahan moni tässä maailmassa haaveilee pääsevänsä paaviksi?

 • Vihan ja väkivallan kierrettä Israelissa ja Palestiinassa on seurattu mediassa pitkään, eikä loppua näy. Kenen kertomusta media välittää? Miten toimittaja luovii kriisin keskellä, kilpailevien näkökulmien välissä? Keskustelemassa ovat Lähi-idän mediasodasta väitöskirjan tehnyt Tapio Kujala,Ylen uusi Jerusalemin kirjeenvaihtaja Aishi Zidan sekä käsikirjoittaja Hanna Partanen, joka valmistelee dokumenttiprojektia kahden kansan, palestiinalaisten sekä israelilaisten virallisista narratiiveista. Toimittajina ovat Samuli Suonpää ja Anna Patronen.

 • Murrosikäistä nuorta ohjataan aikuisten maailmaan ripareilla ja prometheus-leireillä. Mistä nuoret ovat tulossa ja minne kasvattajat haluavat heitä ohjata? Nuorista ja leireistä keskustelevat nuorisolääkäri Miila Halonen, Prometheus-leirien tuki ry:n varapuheenjohtaja Ansku Ahvenainen ja Kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden asiantuntija Jarmo Kokkonen. Ääneen pääsevät aikusitumisleiriltä myös nuoret itse. Toimittajina ovat Hanna Paavilainen ja Samuli Suonpää.

 • Kuka pääsee taivaaseen, miten sinne päästään ja pääsevätkö kaikki samaan taivaaseen? Taivastoivosta ja toivosta ennen taivasta puhuvat kolmen abrahamistisen uskonnon edustajat, islaminopettaja Suaad Onniselkä, pastori Antti Kylliäinen sekä rabbi Simon Livson. Horisontin toimittavat Hanna Paavilainen ja Ville Talola.

 • Onko eriarvoisuus ongelma ja mitä tuloeroille pitäisi tehdä?

  Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo esitteli kirjassaan 15 reseptiä tuloerojen kaventamiseen. Toimittaja Samuli Suonpään vieraana professori Hiilamo ja Libera-ajatuspajan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen. Ohjelman lopussa soitetaan Hampurissa työskentelevälle suomalaispapille Päivi Vähäkankaalle ja kysytään, miltä eriarvoisuutta vastustaneet G20-mielenosoitukset ja mellakat tuntuivat paikan päältä seurattuna. Ohjelman on toimittanut Samuli Suonpää.

 • Päivi Vähäkangas on Pohjois-Saksan alueen suomalaispappi ja asuu Hampurissa. Miltä tuntui, kun G20-mielenosoitukset muuttuivat mellakoiksi? Toimittaja Samuli Suonpää.

 • Kun nuori kohtaa taloudellisia vaikeuksia, muut vaikeudet tavallisesti seuraavat perässä. Apua on tarjolla, mutta siihen tartutaan usein liian myöhään. Tie takaisin oman elämän hallintaan on usein kivinen, mutta kuitenkin mahdollinen. Minkälaisista tekijöistä toivo paremmasta rakentuu? Aiheesta keskustelevat johtava erityisdiakoni Anne Kangasniemi, nuorisotyön aluepäällikkö Katri Kairimo sekä Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar.

  Horisontin toimittavat Anna Patronen ja Ville Talola.

 • Kasvatustieteiden tohtori Hanna Lampi keräsi väitöstutkimuksessaan lasten piirtämiä kuvia tulevaisuudesta kolmessa eri maanosassa ja 5 eri maassa.

  Tulevaisuuspiirustukset paljastavat lasten arvoja ja sen, mistä lapset unelmoivat. Toimittaja Hanna Paavilainen kysyi, mkä oli yhteinen nimittäjä suomalaisten, tansanialaisten, intialaisten, ghanalaisten ja isobritannialaisten lasten piirtämissä kuvissa.

 • Suomen suurin vuotuinen hengellinen kesätapahtuma, vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen Suviseurat järjestetään tänä viikonloppuna Porissa. Kun evankelis-luterilainen kirkko on monella rintamalla yhteiskunnassa haastetussa asemassa, miten nämä heijastuvat vl-yhteisöön? Mitä vanhoillislestadiolaiset toivovat kirkolta? Mitä he haluavat sille antaa?

  Suviseuroilta Porista Horisontin toimittavat Ville Talola ja Samuli Suonpää.

 • Juhannus on saanut nimensä Johannes Kastajasta, erikoisesta hahmosta, joka asui erämaassa, pukeutui säkkikankaaseen ja söi heinäsirkkoja. Hän oli aikansa profeetta, joka saarnasi parannusta ja vaati ihmisiä ottamaan kasteen. Millaiseen historialliseen jatkumoon Johannes liittyi? Entä keitä ovat tämän ajan profeetat?

  Vieraana tutkija, dosentti Matti Myllykoski sekä päätoimittaja emeritus, pastori Tapani Ruokanen. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Ville Talola.

 • Viikkolehti Kotimaa kertoi 15.6. ilmestyneessä numerossaan, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kokoavan työn osallistujamäärät ovat olleet liki vapaassa pudotuksessa viimeisen 20 vuoden aikana. Kasteet ja vihkimiset ovat vähentyneet eivätkä jumalanpalvelukset houkuttele. Kirkon erilainen kerhotoiminta on kutistunut ja jopa lippulaivatuote rippikoulu on menettänyt asemiaan.

  Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston asiantuntija Stiven Naatus on kartoittanut toiminnan madonlukuja. Naatusta haastattelee toimittaja Ville Talola.

Klipit

 • Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari puhuu suomalaisten erityissuhteesta Namibian kanssa. Maan itsenäisyyden kätilöksi tituleerattu Ahtisaari on puolisonsa kanssa Namibian kunniakansalainen.

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä