Pörssipäivä

Tiistaisin klo 15, Yle Puhe

Pörssipäivä summaa markkinatapahtumat ja katsoo osakekurssien taakse. Yhdessä mielenkiintoisten vieraiden kanssa hiotaan omat sijoitusstrategiat. Toimittajana Mikko Jylhä.

Jaksot

 • Vieraina pörssikolumnisti, yrittäjä Henri Elo ja toimitusjohtaja, bloggaaja Jari Saarhelo. Keskustelun pohjana kaksikon uusi kirja Osakesijoittajan maailmanvalloitus. Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Keskustelemassa sijoittaja, bloggaaja Jarkko Aho eli Random Walker, strategi Juha Kinnunen Inderesiltä ja osakestrategi Antti Saari OP:sta. Lisäksi haastateltavana Bloomberg Newsin toimittaja Hanna Hoikkala Tukholmasta. Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Keskustelemassa kehittyvien markkinoiden rahastonhoitaja Hertta Alava FIMiltä, päästrategi Antti Saari Nordea Varallisuudenhoidosta ja markkina-analyytikko Jouni Saario Taalerilta.

  Lokakuisen kurssilaskun taustalta löytyvät Yhdysvaltain keskuspankin korkopolitiikka, kauppasota ja tuloskasvun tasaantuminen, aloittaa Antti Saari. Nordean näkemyksen mukaan kyseessä ei ole pysyvämpi käänne, vaan osakekurssit lähtevät nousuun muutaman kuukauden tähtäimellä.

  Kehittyvissä talouksissa ollaan karhumarkkinassa ja tunnelmat ovat aika lohduttomat, jatkaa Hertta Alava. Hän kertoo, että P/E-luvuilla mitatttuna nyt ollaan tasoilla, joista kehittyvillä markkinoilla ollaan perinteisesti käännytty ylöspäin.

  Käteisen osuus korostuu tällä hetkellä Taalerin allokaatiossa, sanoo Jouni Saario. Hän pitää tiukasti kiinni näkemyksestä, että Yhdysvallat ja Kiina pystyvät lopulta ratkaisemaan kauppakiistansa.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Shanghai, Kiina. Photo by James Coleman on Unsplash.

 • Kuka lanseerasi Suomeen termin kasinotalous? Milloin talousrikoksista ja väärinkäytöksistä kirjoittaminen tuli osa talousjournalismia? Miten hyvin talouden ja politiikan toimitukset sopivat yhteen?

  Keskustelemassa historioitsija, filosofian tohtori Jouni Yrjänä ja Ylen taloustoimittaja Aapo Parviainen. Keskustelun pohjana Yrjänän uusi kirja Rahan perässä, vallan kintereillä: Suomalaisen talousjournalismin historia.

  Lisäksi haastateltavana sijoittaja, viestinnän ammattilainen Merja Mähkä, jonka kanssa pohditaan 2010-luvun talousmediaa sijoittajan näkökulmasta.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankki SKOP, Aleksanterinkatu, Helsinki 1991. Kuvaaja: Pekka Sipilä.

 • Studiovieraina osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen OP:sta, director macroeconomics Lasse Sinikallas RISI:stä ja analyytikko Antti Viljakainen Inderesiltä.

  Kysyntä globaaleilla sellumarkkinoilla kasvaa vajaan kahden prosentin vuosivauhtia, kertoo Lasse Sinikallas. Hänen mukaansa sellun kysyntä ja tarjonta on tällä hetkellä varsin hyvin tasapainossa, eikä merkittävää uutta kapasiteettia ole lähiaikoina tulossa markkinoille.

  Jos kasvu jatkuu entisen tapaan, niin yksi iso uusi sellutehdas mahtuisi markkinoille joka vuosi, jatkaa Henri Parkkinen. Stora Enson, UPM:n ja Metsa Boardin strategioista Parkkista miellyttää eniten Metsä Board, joka on keskittynyt pakkausmateriaaleihin eikä valmista enää ollenkaan paperia.

  Kustannusinflaation noususta on puhuttu paljon, mutta Antti Viljakainen luottaa tuloskauden alla metsäteollisuuden hinnoitteluvoimaan. Hänen mukaansa kapasiteetin käyttöasteet ovat korkeita, kysyntä on hyvällä tasolla ja lähes kaikkien tuotteiden hinnat nousevat.

  Metsäteollisuuden hyvä vire näkyy selvästi myös puukaupassa, kertoo puhelimitse johtaja Petri Pajunen Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savosta.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: UPM Fray Bentos, Uruguay. Photo by Leo La Valle / EPA.

 • Vieraina talousvalmentaja, bloggaaja Nina Nordlund ja toimittaja, bloggaaja Julia Thurén. Keskustelun pohjana on Thurénin uusi kirja Kaikki rahasta - Näin säästin kymppitonnin vuodessa.

  Julia Thurén kaipaa Suomeen avoimempaa puhetta rahasta. Hänen mielestään se purkaisi arvolatauksia, ja auttaisi ihmisiä paremmiksi rahankäyttäjiksi. Thurén aloitti tavoitteellisen säästämisen suunnitellessaan oman asunnon ostoa, ja kiinnostus talouteen on vain kasvanut tavoitteen saavuttamisen jälkeen. Tänään Thurén on myös asunto- ja osakesijoittaja.

  Nina Nordlund aloitti parikymppisenä osakkeista, ja ryhtyi vuonna 2009 myös asuntosijoittajaksi. Hänen mukaansa velkavivutettu asuntosijoittaminen on edelleen toimiva resepti, kunhan kohde on valittu huolella. Nordlundin mielestä suomalaiset keskustelevat rahasta aiempaa vapautuneemmin, ja siihen on vaikuttanut sosiaalinen media sekä pitkään jatkunut nousumarkkina.

  Taloudellisesta riippumattomuudesta ja firettämisestä (financial independence, retire early) on kasvanut muoti-ilmiö. Onko vaarana, että puhe sijoittamisesta menee liiallisen hehkuttamisen puolelle?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Photo by rawpixel on Unsplash.

 • Keskustelemassa toimittaja, tietokirjailija Marko Erola ja rahoituksen professori Vesa Puttonen Aalto-yliopistosta.

  Marko Erola on tottunut luottamaan passiivisiin indeksirahastoihin, joista hän on kirjoittanut esimerkiksi vuonna 2009 ilmestyneessä kirjassaan Paras sijoitus - Itsepuolustusopas sijoittajille. Tänään Erola arvioi, että indeksisijoittamisen nopeasti kasvanut suosio on osaltaan nostanut pörssikursseja. Hän aikoo itse välttää markkinoiden pahimmat iskut, ja on jo keventänyt osakepainoa.

  Vesa Puttonen on arvosijoittaja, joka valitsee salkkuunsa usein altavastaajayrityksiä ja niin sanottuja tupakantumppeja. Puttonen kertoo vuosien varrella oppineensa hajauttamaan, ja välttämään holtittomia riskejä. Omaksi heikkoudekseen hän nostaa kavereiden listaamattomiin yrityksiin tehdyt sijoitukset.

  Mitä Erola ja Puttonen ajattelevat keskuspankkien toimista ja viimeaikaisesta osakeinnostuksesta?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Photo by Jason Leung on Unsplash.

 • Hallituksen sopimasta uudistuksesta keskustelemassa SDP:n eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér, kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ja Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius.

  Osakesäästötili on tervetullut askel kohti kansankapitalismia ja laajempaa veroremonttia, aloittaa Elina Lepomäki. Hänen mielestään uudistusta ei voi tarkastella yksittäisenä veroratkaisuna, vaan laskelmissa pitää ottaa huomioon sen dynaamiset vaikutukset koko kansantalouteen.

  Lauri Finér arvioi, että osakesäästötili puhkoo veropohjaa, hyödyttää varakkaita, eikä tavoitteestaan huolimatta lisää osakesijoittajien määrää. Hänen mukaansa demarit eivät vastusta säästämistä ja kansankapitalismia, mutta ovat eri mieltä niihin liittyvistä keinoista.

  Esitetty malli on saanut runsaasti positiivista palautetta osakesijoittajien keskuudessa, kertoo Timo Rothovius. Kiitosta herättää varsinkin se, että osinkotulot saatiin tilin sisään. Rothoviuksen mielestä kyseessä on win-win-tilanne, josta hyötyvät jatkossa sekä sijoittajat että verottaja.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Matinkylä, Espoo. Photo by Joakim Honkasalo on Unsplash.

 • Kryptovaluuttamarkkinat piikkasivat viime vuoden lopulla, kun yksi bitcoin maksoi parhaimmillaan 16 727,68 euroa. Tänä vuonna hype on hiipunut, ja kryptovaluuttojen hinnoista on pyyhitty pois kymmeniä prosentteja. Samalla puhe lohkoketjuteknologioiden kaikkivoipaisuudesta on laantunut.

  Kryptovaluuttoja välittävän Prasoksen toimitusjohtajan Henry Braden mielestä kyse on bitcoinille tyypillisestä aaltoliikkeestä. Brade uskoo edelleen, että kymmenen vuoden kuluttua yhden bitcoinin hinta voi olla 100 000 euroa.

  Tähän mennessä paras lohkoketjusovellus on ollut markkinointi, vitsailee digitalisaation neuvonantaja Aleksi Grym Suomen Pankista. Hän mukaansa koko lohkoketju-sanasta olisi hyvä päästä eroon, ja puhua sen sijaan vaikka hajautetuista järjestelmistä.

  Finanssisektorin lisäksi lohkoketjut kiinnostavat varsinkin logistiikka-alalla, sanoo pääomamarkkinoihin erikoistunut konsultti Jukka Myllyaho Accenturesta. Hän kertoo, miten pankit hyödyntävät esimerkiksi Ripple-maksuprotokollaa, johon liittyy myös XRP-rahake.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Shibuya, Tokio. Photo by Darren Chan on Unsplash.

 • Seuraavan vuosikymmenen pankkipalveluista keskustelemassa Pohjoismaiden pankkitoiminnasta vastaava johtaja Satu Pulkkinen Accenturesta, digitaalisten liiketoimintojen johtaja Anders Stenbäck OP:sta ja pääanalyytikko Sauli Vilén Inderesiltä.

  Pankit ovat digitoineet vanhan maailman, ja seuraavaksi niiden on ajateltava palvelut kokonaan uusiksi, aloittaa Satu Pulkkinen. Hän nostaa esille muun muassa puhuvat digiassistentit ja pankkitoiminnan uppoamisen osaksi globaaleja viestintäsovelluksia.

  Markkinoille tulee jatkuvasti uusia fintech-yrityksiä, joiden kanssa OP on kiinnostunut tekemään yhteistyötä, kertoo Anders Stenbäck. Hänen mukaansa uudet digitaaliset palvelut täydentävät jo olemassa olevaa tarjontaa, ja tulevaisuudessa asiat keskittyvät entistä enemmän mobiiliin.

  Digitaalinen murros ja epävarmuus pankkien perinteisten roolien ympärillä näkyvät esimerkiksi Nordean kurssissa, arvioi Sauli Vilén. Hänen mielestään murroksen suurin voittaja on kuluttaja, joka hyötyy muun muassa varainhoidon alempina kuluina.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Photo by Rob Hampson on Unsplash.

 • Vieraina varallisuusvalmentaja, yrittäjä ja sijoittaja Terhi Majasalmi sekä markkinoinnin freelancer, sijoitusbloggaaja ja matkailija Aissa Paronen.

  Terhi Majasalmi on toiminut varallisuusvalmentajana lähes kymmenen vuotta, ja kirjoittanut aiheesta useita kirjoja. Vuosien varrella suhtautuminen sijoittamiseen on muuttunut avoimemmaksi, Majasalmi kertoo. Hänen omassa strategiassaan asuntosijoituksilla Suomessa ja Yhdysvalloissa on ollut keskeinen osa. Viime aikoina Majasalmi on kuitenkin luopunut monista omistamistaan asuntokohteista, ja keventänyt velkavipua.

  Aissa Paronen on matkaillut kumppaninsa kanssa maailmalla lähes kaksi vuotta. Matkailu on aina ollut Paroselle tärkeää, mutta säästäminen, sijoittaminen ja etätyöt ovat mahdollistaneet siitä elämäntavan. Osakesijoitukset sopivat liikkuvaan arkeen, ja nykyisin Paronen suosii ennen kaikkea kustannustehokasta indeksisijoittamista. Hän vertaa sijoittamista urheiluun, jossa jokaisen on hyvä etsiä itselleen sopiva laji.

  Entä jos oma unelma ei ole vielä kirkastunut?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Marmaris, Turkki. Photo by Stas Ovsky on Unsplash.

 • Keskustelemassa pääanalyytikko Kim Gorschelnik FIMiltä, osakestrategi Juha Kinnunen Inderesiltä ja osakestrategi Antti Saari OP:sta.

  Inderesin näkökulmasta tuloskausi on ollut lievä pettymys, aloittaa Juha Kinnunen. Hänen mukaansa kustannusinflaatio on tulossa läpi, ja siitä nähtiin merkkejä yhtiöiden tuloksissa jo toisella neljänneksellä.

  Asuntomarkkinoiden vakautuminen Ruotsissa on vaikuttanut myönteisesti pohjoismaisiin pankkiosakkeisiin, kertoo Antti Saari. Kauppasodan uhan lisäksi Saaren huomio kiinnittyy siihen, kuinka moni suomalaisista pörssiyhtiöistä pysyy koko vuoden ohjeistuksessaan.

  Kiinan ja Yhdysvaltain väliset kauppakiistat ovat näkyneet juanin arvossa ja saaneet osakekurssit laskuun Kiinassa, kertoo Kim Gorschelnik. Hän arvioi, että negatiivisen tulosvaroituksen riskiä on jo hinnoiteltu Nokian osakkeeseen.

  Lisäksi toimittaja Kasper Viita Bloomberg Newsiltä kertoo, miten tuloskausi on edennyt Lontoossa, ja miten Cityssä suhtaudutaan lähestyvään Brexitiin. Puheenaiheena myös Lontoossa listattu Ocado Group, joka on osaltaan mullistamassa ruokakauppaa.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Lontoo. Photo by Joshua Fuller on Unsplash.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä