Miten eurooppalaiset ovat hahmottaneet maailmaa karttojen kautta? Miten maailmankartat muuttuivat 1300-luvulta 1700-luvulle? Millaisia vallan ja propagandan välineitä kartat ovat olleet?

Kolmeosaisessa sarjassa lähdetään liikkeelle keskiajan kristillisestä mappa mundi -traditiosta, jossa maantieteellinen tarkkuus oli toissijaista. Viisisataa vuotta myöhemmin eurooppalaiset tekivät tieteen ja mittausmenetelmien kehityksen ansiosta maantieteellisesti aivan toisenlaisia karttoja.

Tietokirjailija Marjo Nurminen (Maailma piirtyy kartalle) on valinnut sarjan jokaiseen jaksoon kolme karttaa, joiden kautta katsotaan miten eurooppalaisten maailmankuva muuttui puolessa vuosituhannessa.

Sarjan toimittaa Harri Alanne.

Jaksot

 • Osa 3/3: 1600-luvulla pienestä Pohjanmeren rannikolla sijaitsevasta Alankomaiden tasavallasta kasvoi suuri kauppa- ja merimahti, joka hallitsi idän maustekaupan merireittejä. Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian pääkartografit olivat aikansa parhaita kartantekijöitä, jotka tekivät karttoja myös suurelle yleisölle. 1700-luvulle tultaessa mm. englantilaiset haastoivat hollantilaiset kauppamerenkulussa. Eurooppalaiset merimahdit lähtivät myös tieteellisesti kunnianhimoisille tutkimusmatkoille, joiden ansiosta karttojen maantieteellinen tarkkuus oli vuosisadan lopulla huippuluokkaa.

  Haastateltavina tietokirjailija Marjo Nurminen, Pohjoismaiden historian dosentti Mikko Huhtamies ja Latinalaisen Amerikan historian dosentti Pekka Valtonen.

  Toimittajana Harri Alanne.

 • Osa 2/3: 1400- ja 1500-luvun renesanssiruhtinaat ja oppineet merenkulkijat innostuivat antiikin kreikkalaisen Klaudios Ptolemaioksen uudelleen löydetyistä kartanpiirustusopeista. Ptolemaioksen oppeihin perustuva koordinaatisto ja projektio auttoivat eurooppalaisia laatimaan yhä tarkempia karttoja. Kirjapainotaidon ansiosta painetut kartat levisivät laajalti ympäri Eurooppaa. Samoihin aikoihin portugalilaisten ja espanjalaisten löytöretkien seurauksena eurooppalaisten käsitys maailmasta muuttui. Miten tämä näkyi kartoilla?

  Haastateltavina tietokirjailija Marjo Nurminen sekä Latinalaisen Amerikan historian dosentti Pekka Valtonen.

  Toimittajana Harri Alanne.

 • Osa 1/3: Miten eurooppalaiset ovat hahmottaneet maailmaa karttojen kautta? Mitä ja miten tietoa maailmasta siirtyi kartoille 1300-luvulta 1700-luvulle? Millaisia propagandan välineitä kartat olivat?

  Tietokirjailija Marjo Nurminen on valinnut kolmiosaisen sarjan jokaiseen jaksoon kolme karttaa, jotka kertovat eurooppalaisten maailmankuvasta ja sen muuttumisesta. Kartat löytyvät myös Marjo Nurmisen kirjasta Maailma piirtyy kartalle.

  Ensimmäisessä jaksossa tarkastellaan 1300-luvun kristillisiä mappa mundeja ja merenkulkijoiden portolaanikarttoja. Haastateltavina tietokirjailija Marjo Nurminen sekä Kansalliskirjaston vanhojen karttojen asiantuntija ja keskiajan tutkija Jaakko Tahkokallio.

  Toimittajana Harri Alanne.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä