Vikasietotila

Ykköset ja nollat häkissä tai läjässä

 • 40 min
 • toistaiseksi

Ovatpa tiedostosi hujan hajan tai tiukasti nipussa ja järjestyksessä, löytyy sinulle Vikasietotilasta ymmärtäjä. Tämänkertaisessa ohjelmassa käydään läpi tiedostonhallintastrategiat ja hermot palavat, kun jollakulla toisella on erilainen. Haastateltavana tohtori Bertta Sokura, joka kumoaa myyttiä diginatiiveista. Loppuosuudessa vinkkejä ja linkkejä sekä hiilostuminen ruuveihin.

Lähetykset

 • ma 26.9.2016 7.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Suoritamme ajatusleikin, jossa joudut autiolle paratiisisaarelle ja saat ottaa mukaasi vain yhden laitteen: älypuhelimen, tabletin tai kannettavan tietokoneen. Onko tosiaan niin, että tietokone on nykyään turhuutta ja kännykällä selviää?

 • Nokian kohtalo vaikuttaa vielä suomalaisten kollektiivisessa muistissa. Olemmeko yhä vihaisia menetyksestä, kaipaammeko menneisyyteen vai osaisimmeko jo päästää irti? Vikasietotila purkaa Nokia-surun viisi vaihetta.

 • Joskus oli aika, jolloin tietokoneen peruskäyttäjä oli avuton uuno ja kun piti saada aikaan yhtään monimutkaisempia asioita, piti kutsua paikalle tehokäyttäjä. Mutta nyt kun koneista on tullut helppokäyttöisempiä ja älypuhelimista älyttömän helppoja, onko tehokäyttäjälle enää elintilaa – vai onko meistä kaikista tullut sellaisia?

 • Monopoliasemaan kohonneet yhtiöt tuottavat yleensä lähinnä vahinkoa, minkä takia niitä säädellään. Mutta voisiko nettiympäristössä monopolissa olla jotain sellaista, mikä tekee yksinvaltiudesta jopa suotavan?

 • Esineiden internet on jo täällä, mutta hyödyllisten keksintöjen sisään se on tuottanut toinen toistaan älyttömämpiä vekottimia.

  Mistä kumpuaa innostus lisätä kodinkoneisiin prosessori ja nettiyhteys? Jatkuuko se ikuisesti vai onko kyseessä vain väliaikainen huuma?

  Ja kuinka paljon hyötyä älyvaaka on kerryttänyt podcastaajan vyötärölle?

 • Vikasietotilan suuri palautejakso perkaa kuulijoilta tullutta kritiikkiä, ehdotuksia ja ideoita. Keskusteluosiossa väreilee erityinen jännite, sillä osio lähettiin nettiin suorana lähetyksenä – mutta teille tarjoamme leikatut, parhaat palat. Haastateltavana on Anna Ronkainen, joka rakentaa työkseen juristien töitä helpottavia tekoälyjä.

 • Blogitekstien, kuvien ja videon julkaisu verkossa on niin helppoa, että kuka tahansa voi olla mediatalo. Vikasietotila miettii, missä kaikessa blogit ja vlogit voittavat perinteiset tiedotusvälineet. Jaksossa haastatellaan Blogirinki Median toimitusjohtajaa Laura Hakasta, joka kertoo, kuinka somevaikuttaminen muuttuu kassavirraksi.

 • Jos lähisukulainen kuolee, siitä pitää kertoa asianomaisille puhelimessa tai ehkä tekstiviestillä. Sen sijaan seurustelusuhteen voi ihan hyvin päättää FB-chatissa. Vikasietotila pohtii, mikä viestin on sopivin herkkien aiheiden kertomiseen ja miten tilanne on aikain saatossa muuttunut. Haastateltavana on Tinder-käyttäjä Tuula Kolehmainen, jonka kertoo kuinka swaipata oikein.

 • Verkossa meitä kaikkia tarkkaillaan, valvotaan ja vakoillaan. Vikasietotila sukeltaa verkkourkkimisen merkitykseen tavalliselle kansalaiselle. Riittääkö suojautumiseen foliohattu vai tarvitsemmeko Faradayn häkin? Haastatteluosiossa vieraana Ahmia.fi-hakukoneen kehittäjä, salaisen Tor-verkon asiantuntija Juha Nurmi.

 • Sellaista asiaa ei olekaan, jota joku Piilaakson valopää ei olisi keksinyt tietokoneella tai älypuhelimella mitata.

  Vikasietotilan suuressa analytiikkajaksossa mitataan ihan kaikki: uni ja seksi, juominen ja juokseminen.

  Haastateltavana on DNA:n osastopäällikkö Leevi Kokko, joka kertoo webanalytiikan vahvuuksista ja rajoituksista.

 • Ovatpa tiedostosi hujan hajan tai tiukasti nipussa ja järjestyksessä, löytyy sinulle Vikasietotilasta ymmärtäjä. Tämänkertaisessa ohjelmassa käydään läpi tiedostonhallintastrategiat ja hermot palavat, kun jollakulla toisella on erilainen. Haastateltavana tohtori Bertta Sokura, joka kumoaa myyttiä diginatiiveista. Loppuosuudessa vinkkejä ja linkkejä sekä hiilostuminen ruuveihin.

 • Video valtasi jo internetin, joten seuraava askel on kaikkialle tunkeutuvan suoran lähetyksen ylivalta. Vikasietotila perkaa viileän analyyttisesti livevideon aikakauden syitä ja seurauksia. Keskustelu kattaa kaiken kauppareissuista maksulliseen tirkistelyyn. Haastatteluosiossa kamera pyöräytetään uuteen asentoon ja puhutaan reaaliaikaisen 3d-peligrafiikan viehätyksestä Topi Kauppisen kanssa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä