Politiikkaradio

Politiikkaradio: Mitä talousnobelisti Bengt Holmström ajattelee koulutuspolitiikasta ja muista kasvun eväistä?

 • 30 min
 • toistaiseksi

Politiikkaradiossa kuullaan maaliskuussa 2014 Suomen Pankin Rahamuseossa äänitetty keskustelu, jossa Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikasen johdolla keskustelivat niin korkeakoulupolitiikasta kuin akateemista tutkimustoiminnasta sekä t&k-sektorista laajemmin, muun muassa juuri nyt ajankohtaisesta pääomittamisesta yliopistojen osalta. Liikasen kanssa keskustelemassa ovat tuore talousnobelisti Bengt Holmström sekä professorit Sixten Korkman ja Matti Pohjola.

Lähetykset

 • ma 17.10.2016 12.29 • Yle Puhe

Jaksot

 • Perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoa odotetaan kuin kuuta nousevaa. Kykeneekö perustuslakivaliokunta tarkastelemaan soten perustuslaillisia kysymyksiä ilman poliittisia intohimoja?

  Entä saako perustuslakivaliokunta aikaiseksi yksimielisen lausunnon? Erimielinen lausunto voisi olla kolaus perustuslakivaliokunnan arvovallalle perustuslain ylimpänä ja poliittisesti puolueettomana tulkitsijana Suomessa.

  Onko puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) kirjoittelu perustuslakiasiantuntijoista yli vai alle asiattomuuden rajan? Mikä tapaus Bernerissä men pieleen?

  Politiikkaradion toimittajat Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen analysoivat viikon tärkeipiä politiikan uutisia.

 • Ilmastopaneeli vertaili kuutta metsien hiilitasetta ennustavaa mallia. Selvityksen mukaan mikään nykyisistä malleista ei pysty ennustamaan luotettavasti metsien tulevaa kehitystä. Myös Maa- ja metsätalousministeriön ohjaaman Luonnonvarakeskuksen laskelmaa metsien hiilinielujen kehityksestä on arvosteltu liian suuria hakkuita suosivaksi.

  Kuinka paljon Suomen metsiä voidaan kaataa? Voidaanko tehdään politiikkaa, jolla metsät uusiutuvat riittävästi ja samaan aikaan metsäteollisuus kukoistaa?

  Pitääkö metsäpolitiikka laittaa kokonaan uusiksi?

  Politiikkaradiossa vieraina ovat eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.).

  Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen Münchenin turvallisuuskonferenssissa pitämien puheiden sävy oli kova puolin ja toisin. Yhdysvaltojen sotilaallinen läsnäolo Euroopassa ei näytä edelleenkään olevan Trumpin hallinnolle itseisarvo, vaan vastavuoroista kaupankäyntiä, jossa Euroopalta vaaditaan lisää rahaa puolustukseen.

  Lisäksi kauppapolitiikassa kasautuu uusia synkkiä pilviä Yhdysvaltain ja Euroopan välille. Saksassa pidetään jo lähes varmana, että Washington ottaa käyttöön pahimmillaan jopa 25 prosentin rangaistustullit eurooppalaisille tuontiautoille.

  Onko Saksan liittokanslerin ja Yhdysvaltain varapresidentin puheet Münchenin turvallisuuskonferenssissa merkki uudesta kriisistä Yhdysvaltain ja Euroopan välillä?

  Keskustelemassa ovat eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.), suuren valiokunnan toinen varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.) ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Paavo Arhinmäki (vas.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Jos yritys X toimii suomalaisessa vanhushoivassa tai terveydenhuollossa, voidaanko siltä vaatia, että se maksaa verot Suomeen? Tai voidaanko samalta firmalta vaatia sitoutumista arvoihin, joissa keskiössä on hyvä hoiva, ei voitontavoittelu?

  Entä muuttuvatko hoivafirmoihin kohdistuvat vaatimukset tiukemmiksi, jos sote-uudistus menee läpi? Vai käykö päinvastoin?

  Onko Sipilän hallitus tilkinnyt aggressiivisen verosuunnittelun porsaanreiät? Ovatko nykyhallituksen päättämät uudet korkovähennysrajoitukset tiukat vai lepsut verrattuna OECD:n suosituksiin?

  Vieraana on Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Puolueet tuntevat sinut paremmin kuin koskaan aiemmin. Vaalimainoksia räätälöidään ja kohdennetaan. Sinuun myös yritetään vaikuttaa entistä tehokkaammin. Miten sosiaalinen media on muuttanut vaalivaikuttamista?

  Espanjassa yleisradioyhtiö jäi toiseksi venäläistaustaisille Twitter-tileille vaalien alla. Ranskassa vuodettiin presidentinvaalien alla hakkerjoituja dokumentteja. Ruotsissa automatisoidut Twitter-tilit lisääntyivät puolustusvoimien tutkimuksen mukaan selvästi valtiopäivien alla.

  Miten Suomessa ministeriöt ja puolueet ovat varautuneet vaalivaikuttamiseen? Entä miten kansalaisten tulisi suhtautua muuttuneeseen tilanteeseen ja uudenlaisiin vaikuttamispyrkimyksiin?

  Studiossa ulkoministeriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä, oikeusminiteriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen ja tietoturvayhtiö F-securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

  "Someen on kerätty valtavasti tietoa meistä kaikista, meidän toiveista ja haaveista - kun tällainen tieto valjastetaankin poliittiseen käyttöön - mun mielestä se on vaarallista ja siksi se pitäisi kieltää", Hyppönen kertoi tammikuussa Ylen A-talkissa.

  Nyt hän perustelee Politiikkaradiossa, miksi on vaarallista valjastaa poliittiseen käytöön ihmisten tietoja.

 • Eduskunnan johto otti viime hetkellä aikalisän tiedustelulakien käsittelyssä. Tiedustelulait palautettiin vain muutama tunti ennen täysistuntokäsittelyä hallintovaliokunnan ja puolustusvaliokunnan käsittelyyn. Miksi moinen yllätyskäänne?

  Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mukaan eduskunnan ulkopuoliset perustuslakitalebanit saivat twiittailullaan eduskunnan varpailleen.

  Eduskunnan puhemiehen Paula Risikon (kok.) mukaan tiedustelulaeissa on kyse perusoikeuksien toteutumisesta ja asia on valmisteltava erityisen huolellisesti.

  Entä mikä on päivän politiikan sana?

  Käsittelyssä on myös Suomen Keskustan ja Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliohjelmat.

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

 • Iso-Britannian eropäivä EU:sta lähestyy, mutta vielä ei ole tiedossa eroavatko britit EU:sta ilman erosopimusta vai erosopimuksen kanssa. Eikä varmuutta ole siitäkään, kuuluuko Iso-Britannia eurovaalien aikaan edelleen Euroopan unioniin. Näin voi käydä jos eropäivää lykätään.

  Varaudutaanko Euroopan parlamentissa sopimuksettomaan eroon, vai eroon ilman sopimusta?

  Mikä merkitys brexitillä on tulevien eurovaalien kannalta? Onko eurovaaleissa odotettavissa populistijytky?

  Yhdistääkö vai erottaako maahanmuuttopolitiikka Euroopan populistisia puolueita?

  Euroopan parlamentin studiossa Strasbourgissa aiheesta keskustelevat europarlamentaarikot Henna Virkkunen (kok.), Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.).

  Politiikkaradion Tapio Pajunen haastattelee.

 • Eduskunnan johto päätti ottaa viimehetkellä aikalisän tiedustelulakien käsittelyssä. Sekä sotilas- että siviilitiedustelulakiesitysten piti olla eduskunnassa ensimmäisessä käsittelyssä, mutta ne vedettin pois poikkeuksellisesti vain muutama tunti ennen täysistuntoa.

  Eduskunnan tiedotteen mukaan ongelmat liittyvät hallintovaliokunnan siviilitiedustelulaista tekemään mietintöön. Myös puolustusvaliokunnan sotilastiedustelulaista tekemä mietintö poistetaan täysistunnosta, koska molemmat tiedustelulait on tarkoitus hyväksyä samassa aikataulussa.

  Miksi edukunnan johto turvautui kovalla kiireellä poikkeukselliseen menettelyyn?

  Onko taustalla perustuslakiasiantuntijoiden kovat moitteet, ettei tiedustelulakien viimeistelyssä olisi huomiotu riittävästi perustuslakivaliokunnan muutosvaatimuksia?

  Keskustelemassa ovat ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.), puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Mika Kari (sd.) ja kansanedustaja, entinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Kuumimmat käytäväkeskustelut Brysselissä käydään nyt tulevista vaaleista ja Brexitistä, kertoo Euroopan komission ilmasto- ja energia-asioista vastaava tiedottaja Anna-Kaisa Itkonen.

  Itkonen kuvailee brexitiä "historialliseksi omaksi maaliksi".

  Entä miksi populismiin herättiin Euroopassa vasta niin myöhään? Miten Brysselissä suhtaudutaan vaalivaikuttamiseen?

  Haastattelijana Linda Pelkonen.

 • Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) julisti hallituskauden alussa, että valtionyhtiöiden taseet laitetaan töihin. Perustettiin valtion kehitysyhtiö Vake Oy. Samalla tehtiin isoja muutoksia järjestelmään, jolla valtion omistuksia hallinnoidaan.

  Valtionyhtiöitä on siirretty Vakeen ja niitä on myyty. Onko pääministerillä nyt käytössään miljardien eurojen käsityökalu ohi eduskunnnan?

  Onko taseet nyt töissä ja kenen töissä?

  Vieraana on valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston päällikkö Kimmo Viertola. Toimittajana on Linda Pelkonen.

 • Ylen tammi- helmikuun vaihteen puoluekannatusmittauksessa pilkistää muutoksia, jotka kertovat lisääntyvästä epävarmuudesta eduskuntavaalien alla. Kannatusmittaus herättää lukuisia kysymyksiä.

  Miksi kokoomuksen kannatus laskee rajusti? Johtuuko lasku tapaus Esperi Caresta ja vanhusten hoivaan liittyvistä kohu-uutisista? Tai hoitajamitoituskysymyksestä, jossa kokoomus on vetänyt omaa linjaa?

  Entä mitkä äänestäjäryhmät ovat Perussuomalaisten kannatusnousun takana? Kuinka SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen sairastuminen vaikuttaa puolueen kannatukseen?

  Mitä jäi käteen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kansankunnan tila puheesta?

  Miksi EU-antoi jälleen brexit-pakit Iso-Britannian pääministerille Theresa Maylle?

  Politiikkaradion toimittajat Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen analysoivat viikon tärkeipiä politiikan uutisia.

 • Mitä työantajat ja yrittäjät ajattelevat tulevan vaalikauden poliittisista uudistuksista? Mitä kysymyksiä elinkeinoelämä ja yritykset haluavat tulevan hallituksen ohjelmaan? Missä kysymyksissä työantajat ja yrittäjät lobbaavat eduskuntavaalien jälkeen muodostettavaa hallitusta?

  Vieläkö seuraavallakin vaalikaudella palataan vaikeisiin työmarkkinakysymyksiin, kuten paikalliseen sopimiseen? Entä miksi elinkeinoelämä ajaa nettomaahanmuuton voimakasta lisäämistä? Miksi työllisyysasteen nosto on elinkeinoelämän ykköstavoite?

  Entä onko elinkeinoelämälle ja yrityksille ihan sama, minkä värinen hallitus Suomeen muodostetaan eduskuntavaalien jälkeen?

  Vieraina ovat Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies dekä Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä