Nenäpäivä

Suora RSOn Nenäpäiväkonserttilähetys

 • 9 min
 • ei kuunneltavissa

Suora RSOn Nenäpäiväkonserttilähetys maailman lasten hyväksi Musiikkitalolta. Nauti RSO ja suomalaiset euroviisukappaleet upeiden solistien kera. Musiikkimatka tipitiistä hard rock hallelujaan alkaa. Yhteislähetys TV1:n ja Yle Areenan kanssa.

Lähetykset

 • to 3.11.2016 19.03 • Yle Radio Suomi Helsinki

Jaksot

 • Nenäpäivä on perjantaina 7.marraskuuta. Toteutuakseen kampanja vaatii valtavasti työtä, niin täällä koti-Suomessa, kuin avustuskohteissakin. Varsinkin kehitysmaissa toiminta perustuu pitkälti vapaaehtoisten osallistumiseen. Nenäpäiväkampanjalla kerättyjä varoja kanavoidaan monien järjestöjen kautta maailmalle, yksi niistä on Kirkon Ulkomaanapu.

  Kirkon Ulkomaanavun vapaaehtoistyöntekijä Ulla Tarkka Radio Suomen nenäpäiväreportteri Juha Blombergin haastattelussa.

 • Nenäpäivälähettiläinä maailmalla liikkuu vuosittain useita suomalaisia julkisuudesta tuttuja henkilöitä. Laulaja ja lauluntekijä Juha Tapio tutustui länsiafrikkalaisen Sierra Leonen tilanteeseen toukokuussa juuri ennen kuin Ebola levisi Liberian ja Guinean kautta maahan.

  Radio Suomen nenäpäiväreportteri Juha Blomberg selvitti millaisen jäljen Afrikka jätti Juha Tapioon.

 • Sierra Leone, yksi maailman köyhimmistä maista ja myös yksi Nenäpäivä-kampanjan kohdemaista, on kokenut kovia ennenkin. Julma sisällissota päättyi 12 vuotta sitten, mutta sodan arvet näkyvät yhteiskunnassa ja ennen kaikkea ihmisissä.

  Nenäpäivämatkoilla ympäri maailmaa kulkee vuosittain useita julkisuudesta tuttuja henkilöitä.
  Radio Suomestakin tuttu persoona, Rakel Liekki, Radio Suomen nenäpäiväreportterin Juha Blombergin haastattelussa pienessä länsiafrikkalaisessa maalaiskylässä.

 • Sisällissota päättyi Sierra Leonessa 12 vuotta sitten. Raaka sota-aika jätti jälkensä maahan ja sen ihmisiin. Sisällissodassa oli mukana paljon lapsisotilaita, joista useimmat pakotettuina.

  Radio Suomen nenäpäiväreportteri Juha Blomberg kertoo rankan lapsisotilaan tarinan Sierra Leonesta, joka on yksi avustettavista kehitysmaista läntisessä Afrikassa.

 • Nenäpäivä auttaa maailman köyhimpien maiden lapsia saavuttamaan paremman tulevaisuuden.

  Tyttöjen asema kehitysmaissa on aina paljon huonompi kuin poikien. Tyttölapset jäävät aivan liian usein vaille koulutusta ja sen seurauksena ajautuvat jopa ihmisarvoa loukkaaviin tehtäviin. Prostituutio ja teiniraskaudet on jokapäiväinen ilmiö maailman köyhimpien maiden tyttöjen keskuudessa.

  Radio Suomen Nenäpäiväreportteri Juha Blomberg vieraili Sierra Leonessa.

 • Nenäpäivä on perjantaina 7.marraskuuta. Silloin on mahdollisuus auttaa maailman köyhimpien maiden lapsia.

  Länsi afrikkalainen Sierra Leone on ollut pikkuhiljaa nousemassa 12 vuotta sitten päättyneen sisällissodan traumoista, mutta paljon on vielä tekemättä. Pääkaupungissa Freetownissa ja muissa isommissa kaupungeissa kuten Bo:ssa elää paljon lapsia vailla kotia, vailla perhettä, vailla pysyvää yösijaa ja käytännössä vailla tulevaisuutta.

  Radio Suomen nenäpäiväreportteri Juha Blomberg matkasi Sierra Leonelaisen Bo:n kaupungin kadulle seuraamaan, miten katulapset viettävät päivänsä.

 • Nenäpäivän varoilla tuetaan kamppailua haitallista lapsityötä vastaan muun muassa Bangladeshissa. Siellä sadat tuhannet lapset tekevät työtä kotiapulaisina. Erityisesti maaseudun tytöt päätyvät tähän työhön. He hoitavat vieraan perheen lapsia, laittavat ruokaa ja siivoavat oloissa, jotka pahimmillaan muistuttavat orjuutta. Useimmiten lapset eivät pääse kouluun tai saa aikaa lepoon tai leikkiin. Pelastakaa Lasten tiedottaja Max Holm tapasi Bangladeshissa entisen kotiapulaisen, Ratna Aktarin.

 • Nenäpäivän varoilla kamppaillaan haitallista lapsityötä vastaan. Keranigonjin slummissa Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa lukemattomat lapset raatavat pienissä verstaissa, ompelimoissa ja tehtaissa sekä rakennustyömailla. Pääkaupunki Dhakan slummissa asuva Abdur Razzak aloitti tehdastyön 7-vuotiaana. Maaseudulla asuva 12-vuotias Ratna Akter tyttö puolestaan lähetettiin yksin suurkaupunkiin kotiapulaiseksi. Molemmat lapset ovat nyt päässeet kouluun. Abdur Razzak pääsi tehtaasta pois ja aloittaman koulunkäynnin Nenäpäivän ja Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin tuella.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä