Radio 1:n erikoislähetykset

Tasavallan presidentin kyselytunti

 • 59 min
 • toistaiseksi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasi kysymyksiin ja keskusteli kuuntelijoiden kanssa suorassa radiolähetyksessä Yle Radio 1:ssä lauantaina 3.12.2016.

Presidentille oli etukäteen kerrottu ohjelmaan tulevien kysymysten aihealueet, mutta muuten lähetys muotoutuu keskustelun ja kuulijoiden kysymysten mukaan. Kuulijoilla oli mahdollisuus lähettää kysymysiä etukäteen ja kysyä jatkokysymyksiä suorassa lähetyksessä.

Toimittajana Krista Taubert.

Tasavallan presidentin kyselytunteja on aiemmin lähetetty Yle Radio 1:ssä vuosina 2000 - 2008 ja 2012 - 2015.

Twitterissä tunnisteella #tpkysely

Lähetykset

 • la 3.12.2016 12.59 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Sellisti Ulla Lampela ja toimittaja Teemu Sipilä keskustelevat musiikin vaikutuksista.

  Ohjelmassa kuultava musiikki:

  Joseph Haydn: Andante jousikvartetosta n:o 82 F-duuri op.77/2 (Quatuor Mosaiques).

  W.A. Mozart: Larghetto klarinettikvintetosta A-duuri KV581 (Stadler-kvintetto) (Wolfgang Meyer, basettitorvi ja Quatuor Mosaiques).

  Armenialainen kansansäv.: A Cool wind is blowing (Djivan Gasparyan, duduk).

  J.S. Bach: Preludi soolosellosarjasta n:o 6 D-duuri BWV1012. (Pieter Wispelwey, barokkisello).

  Anon.: Jubilate Deo (Kohottakaa Jumalalle riemuhuuto) offertorium. (Iegor Reznikoff, laulu).

  Arvo Pärt: Spiegel im Spiegel (Ulla Lampela, sello ja Ritva Koistinen, kantele).

 • Lukijana Minna Hannula.

 • Jouko Karjalainen on tehnyt pitkän uran THL:n köyhyystutkijana ja päihde- ja kriminaalihuollon yhdistyksissä. Miten heikoimmat Suomessa pärjäävät? Toimittajana on Miika Lauriala.

 • Puolan värikäs historia on täynnä dramatiikkaa. Myös katolinen kirkko on vaikuttanut maahan voimakkaasti. Miten kansakunta on matkannut tähän päivään asti ja mitä maalle kuuluu tällä hetkellä?

  Puola-asiantuntijat tutkija Miia Ijäs ja puolalaissyntyinen Stefan Widomski keskustelevat Puolan sadan vuoden ajanjaksosta unohtamatta vanhempaakaan historiaa. Toimittajana on Jari Aula.

 • Tsekki täyttää 28.10. sata vuotta. Mitä kaikkea Tsekissä on historian saatossa tapahtunut ja miten kansakunnan identiteetti on muovautunut nykyaikaan tultaessa? Maan sijainti keskellä myrskyisää ja moninaista Eurooppaa ei ole läheskään aina ollut auvoisuuden tae, varsinkaan kun maa sijaitsee lännen ja idän leikkauspisteessä suurvaltojen puristuksessa.

  VTT Heikki Larmola ja Jari Aula keskustelevat satavuotiaan päivänsankarin menneisyydestä ja nykyisyydestä.

  Kuva: Petteri Peuranen

 • Tasavallan presidentin kyselytunnilla tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskustelee Iltalehden pääkirjoitustoimittaja Kreeta Karvalan, Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimituksen esimiehen Matti Kalliokosken sekä Ylen politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhdan kanssa ajankohtaisistaaiheista ja vastaa kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin. Ohjelman juontaa vastaava toimittaja Petri Kejonen.

  (Kuva: Tiina Jutila /YLE)

 • Prahan kevään muutosprosessi sai tylyn lopun 50 vuotta sitten, kun Varsovan liiton joukot tunkeutuivat Tsekkoslovakiaan. Kansalaisia kehotettiin pysymään rauhallisina, mutta pysyikö kansa rauhallisena?

  Prahan kevään tärkeitä tavoitteita olivat ihmiskasvoinen sosialismi, sananvapaus ja sosialismin ”raikastaminen”. Vaikka vuosi 1968 ei ole enää nykyisen ikäpolven puheenaiheena, ovat Prahan kevät ja sen jälkeinen normalisaation kausi jättäneet jälkensä myös nykyiseen Tsekkiin ja Slovakiaan.

  Suomessakin tilannetta seurattiin pelonsekaisin tuntein, ja maailmalla miehitys tuomittiin jyrkin sanankääntein. Mitä tuo aika merkitsi ja mitä jälkiä se on jättänyt nyky-Tsekkiin? Tsekin ja Tsekkoslovakian historiaan perehtynyt VTT Heikki Larmola valottaa tarkemmin vuoden 1968 Prahan kevään tapahtumia.

  Toimittaja on Jari Aula.

 • Rakkaus on kärsimystä ja hulluutta, eikä rakastettua kuulu tavoittaa. Tällaisen kirjallisen ihanteen meille välittävät keskiajan arabit ja persialaiset runoudellaan. Tunnetuimmin ja vaikutusvaltaisimmin ihanne näkyy Laylán ja Majnúnin legendassa. Täällä pohjolassa se ei kuitenkaan ole saanut näkyvyyttä osakseen.

  Tarinassa mies nimeltä Qais ja nainen nimeltä Laylá rakastuvat, mutta he eivät saa toisiaan. Mies vetäytyy aavikolle, ja siellä hän sepittää kaunista rakkausrunoutta. Shakespeareen vaikuttanutta legendaa ruotivat professori Jaakko Hämeen-Anttila ja toimittaja Jani Tanskanen.

  Persiankieliset näytteet lukee iranilaistaustainen kirjailija Mohsen Emadi.

 • Ilkka Heiskanen lukee osia Eino Leinon runosta.

 • Professori Martti Nissinen kertoo.

  (Ohjelma on alunperin äänitetty Helsingin Musiikkitalossa, Ennen RSO:n illan konserttia 9.1.2011.)

  Kuva: Erkki Väänänen

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä