Radio 1:n erikoislähetykset

Tasavallan presidentin kyselytunti

 • 59 min
 • toistaiseksi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasi kysymyksiin ja keskusteli kuuntelijoiden kanssa suorassa radiolähetyksessä Yle Radio 1:ssä lauantaina 3.12.2016.

Presidentille oli etukäteen kerrottu ohjelmaan tulevien kysymysten aihealueet, mutta muuten lähetys muotoutuu keskustelun ja kuulijoiden kysymysten mukaan. Kuulijoilla oli mahdollisuus lähettää kysymysiä etukäteen ja kysyä jatkokysymyksiä suorassa lähetyksessä.

Toimittajana Krista Taubert.

Tasavallan presidentin kyselytunteja on aiemmin lähetetty Yle Radio 1:ssä vuosina 2000 - 2008 ja 2012 - 2015.

Twitterissä tunnisteella #tpkysely

Lähetykset

 • la 3.12.2016 12.59 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kun aatelismies rakastui sopraanoon ja rakensi häntä varten kotitaloonsa oopperan, Englannin vehreän maaseutuidyllin helmaan syntyi 1934 oopperatalo, josta tuli musiikinystäville "paratiisin esikartano". Erkki Toivasen ohjelmassa kerrotaan Glyndebournen vaiheista ja sen asemasta oopperataiteen parnasson huipulla.

 • Amerikkalainen Henry Longfellow kirjoitti Kalevalan innoittamana intiaanien myytteihin perustuvan runoelman Hiawatha. Se innoitti englantilaisen Samuel Coleridge-Taylorin säveltämään suuren suosion saavuttaneen kuoroteoksen.
  (Ensilähetys 5.5.2007)

 • Kesäkuun tiistai-iltapäivisin Yle Radio 1 lähettää toiveuusintoina Erkki Toivasen toimittamia Musiikkiklubi-ohjelmia.

  Pitkän uran Ylen toimittajana ja ulkomaankirjeenvaihtaja tehneen Erkki Toivasen syntymästä tuli 18. toukokuuta kuluneeksi 80 vuotta. Rakastettu toimittaja oli kielitaitoinen ja hyvin monipuolisesti sivistynyt persoona. Eurooppalaisen yhteiskunnan, politiikan ja talouden ohella Toivanen hallitsi suvereenisti euroopan kulttuuriperinnön lukuisat eri ilmiöt. Vuonna 2011 vaikeaan sairauteen menehtynyt toimittajalegenda luonnehtikin itseään "eurosaurukseksi" Itävalta-Unkarin viimeisen kruununprinssin Otto von Habsburgin esikuvan mukaan.

  Klassinen musiikki oli Toivaselle keskeinen osa eurooppalaista yleissivistystä. Sibelius-Akatemiassakin pianon soittoa opiskelleen Toivasen näkemyksistä klassisen musiikin saralla päästiin nauttimaan 2000-luvun alkupuolella Musiikkiklubi-ohjelmissa. Niistä kuullaan nyt kesäkuun aikana toiveuusintoina neljä jaksoa.

  Tänään kuultavassa ohjelmassa Erkki Toivanen kertoo viime vuosisadan vaikutusvaltaisimmasta levytuottajasta, englantilaisesta Walter Leggestä. Impressaariona hän "löysi" mm. Herbert von Karajanin, Maria Callasin ja Elisabeth Schwarzkopfin, tuottajana hän jätti perinnökseen kymmenittäin ikivihreitä levytyksiä.
  (Ensilähetys 7.4.2007)

 • Professori Martti Nissinen kertoo.

  (Ohjelma on alunperin äänitetty Helsingin Musiikkitalossa, Ennen RSO:n illan konserttia 9.1.2011.)

  Kuva: Erkki Väänänen

 • Ohjelmassa Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaa kysymyksiin ja keskustelee kuuntelijoiden kanssa suorassa radiolähetyksessä.

  Tämä on ohjelman musiikiton versio.

  Tämä ohjelma kuultiin suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä 2.12.2017. Kysymyksiä oli mahdollista lähettää keskiviikkoon 29.11. asti. Etukäteen lähetettävillä kysymyksillä varmistettiin, että ohjelmaan saatiin monipuolisia aiheita. Toimitus valitsi kuuntelijoiden lähettämistä kysymyksistä ne, jotka pääsivät lähetykseen. Presidentille oli etukäteen kerrottu ohjelmaan tulevien kysymysten aihealueet, mutta muuten lähetys muotoutui keskustelun mukaan.

  Toimittajana on Krista Taubert.

  Tasavallan presidentin kyselytunteja on aiemmin lähetetty Yle Radio 1:ssä vuosina 2000 - 2008 ja 2012 - 2016.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaa kysymyksiin ja keskustelee kuuntelijoiden kanssa suorassa radiolähetyksessä. Toimittajana on Krista Taubert.

 • O.Y Suomen Yleisradio - A.B. Finlands Rundradio -nimisen yhtiön ensimmäinen lähetys oli torstaina 9.9.1926. Vastaperustetun yhtiön ensimmäissä lähetyksessä vastaperustetun laitoksen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi valittu L. M. Viherjuuri piti puheen.

  Puheen lukee kuuluttaja Jari Aula.

 • Kun Jeesus syntyi Betlehemissä ajanlaskumme alussa, Juudea oli provinssi Rooman valtakunnassa. Arki tuon ajan Palestiinassa oli ankara.

  Jeesus saarnasi syrjäseuduilla, mutta meni juutalaisten pesah-juhlan aikana Jerusalemiin. Muitakin kiertäviä saarnaajia ja ihmeidentekijöitä liikkui tuolloisessa Palestiinassa. Mitä erityistä Jeesuksen opetuksessa oli, että hän sai seuraajia elinaikanaan ja sen jälkeenkin? Kolmikymppinen juutalaismieshän mullisti koko maailmanhistorian.

  Salla Vuolteenahon vieraina ovat Raamatun tutkija, professori Antti Marjanen sekä historian tutkija, dosentti Marja-Leena Hänninen Helsingin yliopistosta.

 • Maria Andersson oli tiettävästi vanhin koskaan elänyt suomalainen. Mitä hän kertoi elämästään 110-vuotishaastattelussa vuonna 1939?

 • Nuorisokuoro Vox Aurea esiintyy lähetettävässä Laulun voima -yhteislaulukonsertissa maanantaina 11.5. klo 19.03. Kuoroharrastuksesta kertovat laulajat Eerika Malkamäki ja Konsta Litmanen sekä kuoronjohtaja Sanna Salminen. Toimittajana Salla Matusiak.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä