Urheiluilta

Urheiluilta: Missä ovat syntyneet suomalaiset olympiamitalistit?

 • 1 h 56 min
 • toistaiseksi

Yle Puheen Urheiluillassa ovat perjantaina 4. marraskuuta valokeilassa olympiamitalistit ja erityisesti olympiavoittajat sekä heidän tarinansa. Millä paikkakunnalla on syntynyt eniten olympiamitalisteja, entä missä maakunnassa ja millaisia tarinoita mitalien sekä 146 olympiavoiton taakse oikein kätkeytyy?

Yle Puheen studiossa ovat keskustelemassa juuri Suomalaisten olympiavoittojen tarinat – 146 huippuhetkeä vuodesta 1908 alkaen -kirjan julkaissut Lasse Erola sekä Yle Radiourheilun entinen päällikkö, tietokirjailija Arto Teronen.

Iltaa isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

Lähetykset

 • pe 4.11.2016 17.59 • Yle Puhe

Jaksot

 • Ralliradion ja Yle Puheen Ralli-illan toimittavat Jussi Lindroos ja Joni Pakarinen. Asiantuntijana Riku Tahko ja ohjelman tuottajana Arvo Vuorela.

  Studiovieraina ovat Neste Rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen, FIA:n WRC-komission varapj Timo Rautiainen, ralliautoilija Teemu Suninen, Future Star 2019 Sami Pajari 17 v ja rallin lajipäällikkö Henrik Frank AKK:sta.

  Legendaosastoa edustavat Hall Of Fameen kisassa nostettavat Timo Salonen ja Seppo Harjanne. Yle Urheilun edustaja tulee lisäksi kertomaan Jyväskylän rallin tv-tarjonnasta.

 • Ralli-ilta suorana Jyväskylästä. Yle Puheen ja Yle Jyväskylän yhteislähetys. Toimittajina Jussi Lindroos, Riku Salminen ja Sanna Pirkkalainen. Asiantuntijana Riku Tahko. Studiovieraina ralliautoilun ammattilaisia. Kysymykset ja kommentit ennakkoon sähköpostilla mm-ralli@yle.fi ja ohjelman aikana puhelimella 014-4444 993 tai whastappilla 044 4211 644.

 • Miksi Paavo Nurmi on vuosikymmenestä toiseen suurin suomalaisnimi? Mitkä lajit nousevat esiin yleisurheilun ja hiihdon varjosta? Milloin listalle saadaan ensimmäinen e-urheilija?

  Studiovieraana kaksi 100 listaa laatineen asiantuntijaraadin jäsentä, Ilta-Sanomien ja Urheilulehden toimittaja Juha Kanerva sekä Yle Urheilun Jouko Vuolle. Lähetyksessä mukana myös Susanna Rahkamo, Marja-Liisa Kirvesniemi, salibandypelaaja Mika Kohonen ja e-urheilun suomalaistähti Lasse Urpalainen.

 • Yle Puheen Urheiluillassa pohditaan mitä Liikkuva koulu -ohjelmalla tavoitellaan.

  Mistä syntyi seitsemän vuotta sitten alkusysäys, mitä vuosien aikana on saatu aikaan, entä miten ohjelman tulisi kehittyä jatkossa?

  Studiovieraana on ohjelmajohtaja Antti Blom ja puhelimitse lähetyksessä ovat mukana aiheesta väitellyt Henna Haapala, professori Mirja Hirvensalo, opetustoimenjohtaja Mari Routti, opettaja Juha Torvikoski, UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari sekä rehtori Jyrki Välimäki.

  Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

 • Yle Puheen Urheiluillassa palataan tällä kertaa urheiluun, liikuntaan ja terveyteen sekä niihin liittyviin teknologioihin omistettuun Smash-tapahtuman antiin.

  Slushin virallinen sivutapahtuma kokosi Helsingissä yhteen 500 osallistujaa 46 maasta, 70 teknologiastartupia ja 30 sijoittajaa. Paikalla olivat urheiluorganisaatiot, terveysliikunnan palveluntuottajat sekä lukuisat muut liikunnan ja terveyden parissa toimivat tahot.

  Tapahtuman annista ja sekä alan tulevaisuudesta ovat Yle Puheen studiossa keskustelemassa Smashin tuotantopäällikö Miikka Neuvonen sekä valmentaja Tommi Pärmäkoski.

  Puhelimitse lähetykseen osallistuvat mm. startup-urheilijaohjelmaa vetävä entinen jääkiekkoilija Jyrki Louhi, voittoisasti omaa tuotettaan esitellyt startup-yrittäjä Timo Kettunen, hienon uran amerikkalaisessa jalkapallossa ennen yrittäjäksi ryhtymistään tehnyt Michael Quarshie sekä Footbalance oy:n toimitusjohtaja Klaus Rauhansalo.

  Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

 • Yle Puheen Urheiluillassa paneudutaan miesten koripallon MM-karsintoihin, joita varjostaa Kansainvälisen koripalloliiton ja Euroliigan välinen riitely.

  Illan aikana seurataan Suomen ja Tshekin välistä karsintaottelua, joka alkaa kello 18.30 Helsingin Jäähallissa.

  Urheiluillan asiantuntijavieraana on Ilpo Rantanen ja lähetyksessä on mukana myös koripalloliiiton puheenjohtaja sekä FIBA Euroopan hallituksen jäsen Antti Zitting kertoo FIBA:n ja Euroliigan kiistelyn vaiheista.

  Mukana on myös naisten maajoukkueen päävalmentaja Pekka Salminen, jonka kanssa pohditaan millaiset ovat naisten maajoukkueen tulevaisuuden näkymät.

  Lisäksi muistellaan suomalaisen koripallovalmennuksen eteen valtavan panoksen viidellä vuosikymmenellä tehnyttä Robert "Petteri" Peterseniä.

  Urheiluiltaa isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle

 • Millainen on kotimainen urheilukirjavuosi 2017 ja miten vuosikymmenet ovat urheilukirjoja muokanneet? Millaiset urheilukirjat myyvät, millainen on hyvä painos urheilukirjalle? Entä miten ja millaisista urheilukirjoista nuoret saattaisivat kiinnostua?

  Yle Puheen Urheiluillassa mietteitään urheilukirjoista kertovat manageri ja tietokirjailija Erkki Alaja, Bonnier kirjat Suomi oy:n toimitusjohtaja Timo Julkunen, mainion pesäpallokirjan kirjoittanut toimittaja Annukka Koskela, kirjailija Leena Lehtolainen, kirja-alan ”Grand Old Man” Stig-Björn Nyberg, Urheilumuseon tuottaja Kalle Rantala, kirjailija Hippo Taatila sekä tietokirjailija, Suomen urheilutoimittajainliiton puheenjohtaja Kalle Virtapohja.

  Studiossa asiantuntijana on Urheilumuseon vuoden urheilukirjaraadin puheenjohtaja Esko Heikkinen. Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

 • Miksi pitää tutkia ja mitä tutkimus ja tieto ovat?

  Mikä on tiedon merkitys liikuntaan ja urheiluun liittyvässä päätöksenteossa, kuka suomalaista liikuntatiedepolitiikkaa johtaa – siis kuka tai ketkä ovat tiedolla johtamisen vastuuhenkilöt liikunnassa ja urheilussa?

  Ja mitä oikeastaan tiedetään liikunnasta ja urheilusta, mitä pitäisi tietää ja miksi?

  Yle Puheen studiossa vieraina ovat LIKESin tutkija, liikuntatieteiden tohtori Kati Lehtonen sekä professori Jari Stenvall Tampereen yliopistosta. Puhelimitse lähetykseen osallistuvat opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola, Uimaliiton toiminnanjohtaja Eerika Laalo-Häikiö, Paavo Nurmi keskuksen ylilääkäri, professori Olli J. Heinonen, asemakaava-arkkitehti Uki Lahtinen Oulusta sekä valmentaja ja Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni.

  Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

 • Matti Airaksinen ja Ile Uusivuori asettuvat miehen ja korin väliin ja ottavat takuuvarman reboundin Yle Puheen #nbailta ohjelmassa! Käsittelyssä NBA-kauden tärkeimmät uutiset ja puheenaiheet. Mukana menossa korisfani Lahen Jordan eli Brädi sekä valmentajana ja selostajana kunnostautunut Kristian Palotie. Yhteys otetaan myös rapakon taaksen Chicago Bullssin Lauri Markkaseen ja Laurin ensimmäistä ottelua Torontossa seuraavaan Yle Urheilun A.J Sipilään! #NBA #ylepuhe #nbailta

 • Korkealla käyneet ja välillä syväänkin sukeltaneet olympiavoittaja Toni Nieminen ja maailmanmestari Kalle Palander haluavat laittaa itsensä likoon. Nyt he kertovat, mitä virheitä ei kannata tehdä ja toisaalta puhuvat myös siitä, miten voisivat nykyurheilijoita auttaa. Toimittaja Mikko Hannula.

  Kuva: Herkät Herrasmiehet

 • Yle Puheen urheiluillassa puhutaan sportista kaksi tuntia ajankohtaisten vieraiden kanssa.

  Ohjelmaan osallistuvat vuorollaan Janne Leskinen, Jouko Jokinen, Seppo Räty, Tomi Salminen, Tero Tiitu, Kai Löfgren, Petra Olli, Perttu Ruuska ja tuore MM-hopeamitalisti Anne Lantee. Toimittajina Mikko Hannula ja Jussi Putkonen.

 • Salibandyliigan alkukiihdytyksen jälkimainingeissa salibandyn kansallinen ja kansainvälinen nykytilannetta ruoditaan Yle Puheessa. Suoran salibandyillan studiovieraina ovat maajoukkuetähdet Miko Kailiala (EräViikingit), Mia Karjalainen (PSS) ja toiminnanjohtaja Pasi Peltola (Classic).

  Ääneen pääsevät myös My Kippilä, Laura Loisa, Petteri Nykky, Ismo Haaponiemi, Kurre Westerlund, Jon Liljelund, Tommy Koponen, Mikko ja Mika Kohonen, Jarkko Rantala ja Mikael Järvi.

  Uuden kauden kynnyksellä lähetyksessä muistellaan edellisiä rankkareihin päättyneitä MM-finaaleja ja luodaan katseita jo tuleviinkin maailmanmestaruuskilpailuihin.

  Salibandyillan toimittavat Mikko Hannula ja Jussi Putkonen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • NBA-illan luotsi Matti Airaksinen soitti ensimmäiseen NBA-kauteen valmistautuvalle Lauri Markkaselle ja kysyi, miten Chicago Bullsin miehistö ja itse Markkanen valmistautuu tulevaan tiukkatahtiseen, 82 ottulua sisältävään runkosarjaan. Kuva: Jonathan Daniel AFP / Lehtikuva

 • Helsingissä pelataan torstaista alkaen jääkiekon Euro Hockey Tourin turnaus, joten sen alla on oivallinen aika puhua valmennuksesta - myös jääkiekon valmennuksesta.

  ”Valmentajan tehtävä on auttaa urheilijaa tuntemaan itsensä, tunnistamaan omat voimavaransa ja käyttämään niitä niin urheilussa kuin elämässä yleensäkin”, sanoo Suomen ammattivalmentajien puheenjohtaja Erkka Westerlund.

  Mitä valmennus oikeastaan on? Millaista on valmentaa Suomen maajoukkuetta ja kuinka paljon kaikki on muuttunut viimeisten 25 vuoden aikana? Voiko maajoukkuevalmentaja vielä opettaa ammattipelaaja - onko se edes tarkoitus? Millaisella harjoittelulla jääkiekossa päästään huipulle ja mitä erityisesti ei pitäisi tehdä?

  Yle Puheen Urheiluillassa jääkiekkoa ja sen valmennusta pohtivat nykyinen Leijona-joukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki, jonka Riku Salminen tapasi Tampereella – siellä mistä kaikki hänen osaltaan alkoi sekä Erkka Westerlund, joka vuosien varrella on kehittänyt valmennusta monessa eri roolissa.

  Yle Puheen studiossa iltaa ovat juontamassa Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

 • Yle Urheilun Sami Laine ja asiantuntija Kimmo Kuhta vetivät perjantaiaamuna yhteen jääkiekon World Cupin tapahtumat. Toimittajina Alina Kulo ja Juuso Pekkinen.

 • Yle Urheilun toimittajat Arimo Laakkonen ja Otto Rönkä perkaavat molempien EM-finalistien matkan loppuotteluun ja mahdollisuudet voittaa Euroopan mestaruus.

 • Yle Puheen finaalikiertue rantautui jälleen Tampereelle, missä vuorossa oli perinteikäs vierailu Jääkiekkomuseossa. Mukana oli myös Olli Palola, jonka kanssa käsiteltiin maalintekoa, Tapparallekin tuttua ongelmaa finaalisarjassa HIFK:ta vastaan. Palola ja Yle Urheilun asiantuntija Kimmo Kuhta ottivat myös pienimuotoisen kilpailun siitä, kummalta puolelta maalinteko olikaan helpompaa.

 • Miltä jääkiekko näyttää vedonlyöjän silmin? Mitä vedonlyönnissä tulee ottaa huomioon, kun pelataan jääkiekkoa? Vedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa tarjosi Yle Puheen Jääkiekkokierroksen vieraana oman ABC:nsä jääkiekkovedonlyöntiin

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä