Äänitarina

Aika

 • 1 min
 • toistaiseksi

"Teokseni Aika on audioruno, joka syntyi hetken mielijohteesta. Teos on metafora ajan kulumiselle ja päättymiselle, myös elämän päättymiselle, jossa taustalla on parhaan kaverini yllättävä kuolema elokuun alussa", kertoo tekijä Markku Riipi.

Lähetykset

 • la 10.12.2016 10.55 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Teos käsittelee rajan teemaa keskeneräisten valmiiden ajatusten kautta, pakotettujen ja vapaiden ajatusten kautta, yksityisten julkisten ajatusten kautta, ajallisesti toisistaan irtoavien ja toisiinsa osuvien muistiinmerkintöjen kautta. Teos lähestyy dokumentaarisuutta kaiken hyväksyvänä lähtökohtana, ajattelun kääntöpuolena, kohtaamisen tasona ja hyödyttöminä lausuntoina. Toteutus: Zeit unter Entstehung (Esa Kurkimaa ja Pasi Tirva).

 • Hellsinki 2017 on äänikollaasi ahdistuksesta - kokemuksesta, jonka ajatellaan syntyvän rajattomuudesta, ja joka keskeisellä tavalla määrittää olemista nykyaikaisessa yhteiskunnassa. Se on myös äänikuvaelma hyvän elämän ja onnen rajoista vallitsevan yhteiskuntajärjestyksen piirissä.
  Toteutus: Lasse Poser.

 • Teoksen nimi viittaa tutkimusmatkailija Thor Heyerdahl:n kuuluisaan lauseeseen: "Borders? I have never seen one. But I heard they exist, in the minds of some people.” Niin monissa meissä on rajoja, jotka estävät meitä toimimasta oikein ihmisiä, eläinkuntaa, maata ja merta kohtaan. Nämä rajat ovat lähes aina oman mielemme rakentamia. Audioteos on äänitetty Perussa, Limassa syksyllä 2015.

 • Teoksessa liikutaan unen ja valveen rajamaastossa, kaataen todellisuuden ja haavemaailman raja-aitoja. Eivätkö toiveemme ja unelmamme määritä meidät ihmisinä? Pohdinnassa on myös äitiys ja se miksi äitiys määrittää tai rajoittaa naisen elämää? Teos tirkistelee yksinäisen ihmisen haavemaailman sisälle. Missä kulkee julkisen ja intiimin raja? Toteutus: Helena Sorvali.

 • Vuonna 1926 syntyneelle Anja Hellin Luukkoselle myönnettiin 2016 Valkoisen Ruusun kunniamerkki. Jatkosodan aikaan Luukkonen kuljetti kylänsä lehmiä turvaan sodan jaloista. Yli 200 kilometrin matka taitettiin suurelta osin jalan. Toteutus: Milla Granlund.

 • Lilly on noin 86-vuotias pirteä mummo, joka joutui lapsena keskitysleirille ja selvisi hengissä ainoana suvustaan. Toteutus: Iiris Arjanne.

 • ‘Valta’ on pohdintoja henkilökohtaisesta tilasta ja sen kokemisesta. Teoksen avainsanana on kasvu: kummatkin tarinat alkavat pienestä lähtökohdasta mutta saavuttavat lopussa suuret mittasuhteet. Teoksen pohjana on haastattelut, joissa tekijä on kysynyt ystäviltään heidän näkemyksistään rajoista, varsinkin abstrakteista rajoista. Toteutus: Juho Luukkainen.

 • Tämänviikkoinen teos kertoo siitä miten kaksi läheistä ihmistä yritettiin erottaa rakentamalla väliin syvä ja leveä raja. Rajalla oli pääarkkitehti ja rakentamisessa paljon apulaisia. Mutta veriside on rajaa vahvempi ja vei isän ja pojan jälleen yhteen. Raja on poissa ja aurinko palannut lämmittämään sydämiä. Toteutus: Hans Eriksson.

 • "Anna sen olla, ne käskee." Omaan järkeen luottaminen on vaikeaa, jos kärsii pakko-oireisesta häiriöstä. Dokumentti on toteutettu osana Laajasalon opiston radiodokumenttikurssia. Toteutus: Akseli Kuhalampi.

 • "Teos kertoo onnettomuudesta vuonna 2011, jolloin jäin raitiovaunun alle. Tapahtuma ja "läheltä piti" - tilanne sai minut miettimään elämää ja arvomaailmaa uudelleen." Toteutus: Okko Ahre.

 • Joogaan liitetään mielikuvia terveydestä ja tasapainosta, henkisyydestä ja parantavista voimista. Yhtä hyvin kuin vahvistaa ja parantaa, joogan liikesarjat ja asennot voivat aiheuttaa myös vaurioita. Aivan kuten mikä tahansa muukin liikunta. Joogaohjaaja Inari Nikkanen tietää tämän kokemuksesta. Toteutus: Juska Jutila.

 • Teos kertoo siitä, miten ihminen kaipaa hyväksyntää muilta niin kovasti, että tuntuu mielipuoliselta. Ikään kuin kaikki olisivat aina jossain paremmissa bileissä ja sinne joukkoon on päästävä. Ikään kuin juuri tuo kuka-tahansa-ihminen olisi se, joka poistaa aukon identiteetissä. Yksi haluaa porukkaan, muut ovat porukka – raja on kuvitelmaa, ja pään sisällä liiankin totta.’

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä