Maailmanpolitiikan arkipäivää

Intian vaikea tie kohti modernisaatiota

 • 24 min
 • toistaiseksi

Intian pääministeri Narendra Modi haluaa modernisoida maansa nopeasti. Tie on kuitenkin kivinen yli miljardin asukkaan maassa, missä kastilaitos pitää sadat miljoonat yhteiskunnasta syrjässä. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman on koonnut Jaana Kanninen

Lähetykset

 • la 10.12.2016 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Liikenne on yksi merkittävimpiä ilmansaastuttajia. Päästöjä on ollut vaikea saada pysyvään laskuun. Yhdysvalloissa presidentti Trumpin hallinto haluaa sallia polttoainetehokkuudeltaan heikommat ja samalla saastuttavammat autot kuin mihin muualla maailmassa pyritään. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa puhutaan autoilun tulevaisuudesta mm. Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n johtavan tutkijan Juhani Laurikon kanssa. Juontaja on Sari Taussi.

  Kuva: Rob Widdis / EPA

 • Zimbabwessa, eteläisessä Afrikassa, järjestettiin historialliset vaalit heinäkuun lopussa. Monet toivoivat opposition voittoa yksinvaltaisen Robert Mugaben pitkän kauden jälkeen - mutta toisin näyttää käyneen. Ohjelmassa kuullaan zimbabwelaisten odotuksia ja keskustellaan historiantutkija Risto Marjomaan kanssa siitä, miksi demokratia etenee niin hitaasti monissa Afrikan maissa? Juontaja on Sari Taussi.

  Kuva: Aaron Ufumeli / EPA

 • Tänä kesänä on mitattu ennätyksellisiä lämpötiloja eri puolilla maailmaa. Suomessa on koettu mittaushistorian lämpimin heinäkuu. Onko kyse ilmastonmuutoksesta? Ja mitä sen hillitsemiseksi pitäisi tehdä? Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa pohditaan Kreikan maastopalojen syitä ja tavataan Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva: Martin Divisek / EPA

 • Vapaa liikkuvuus on ollut monille yksi suurimpia saavutuksia Euroopassa. Matkustamista lomalle, työhän tai opiskelemaan ovat helpottaneet selvästi Euroopan Unioni ja sen myötä tullut Schengen-sopimus. Nyt rajoja on kuitenkin alettu pystyttää uudelleen, perusteluna etenkin siirtolaisten tulo. Muutosten keskellä elävät muun muassa tuhannet rekkakuskit Euroopassa. Tapaamme heitä vapaata liikkuvuutta pohtivassa Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa. Toimittaja on Anna Saraste.

  Kuva: Stefanie Loos

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman kesäsarjassa pohditaan tällä kertaa tekoälyn riskejä ja mahdollisuuksia. Miten käy ihmisten, jos onnistumme luomaan itseämme älykkäämmän koneen? Haastattelussa on virolainen tekoälytutkija, sijoittaja ja ohjelmoija Jaan Tallinn. Toimittaja Silja Massa tapasi Jaan Tallinnin tämän kotikaupungissa Tallinnassa.
  Kuva: Silja Massa

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman kesäsarjassa pohditaan elävää kaupunkikuvaa. Kenelle kaupunkitila kuuluu ja miten katutaide muokkaa yhteistä tilaa? Myös Venäjällä suhde yhteiseen kaupunkitilaan on hiljalleen muuttumassa. Kerstin Kronvall tapasi Pietarissa venäläisen taideasiantuntijan Albina Motorin. Kuva: Ilja Davydov

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelman kesäsarjassa pohditaan tällä kertaa tulevaisuuden työtä.
  Se muuttuu, mutta ei lopu. Freelance- ja pätkätyöt lisääntyvät. Jyrki Palo tapasi digikonsultti Silvia Lealin Espanjan pääkaupungissa.

  Kuva: Yle/Jyrki Palo

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa tavataan kesällä tulevaisuudentutkijoita ympäri maailmaa. Ensimmäisenä vuorossa on suomalainen Sari Stenfors, joka tutkii Kalifornian Piilaaksossa sitä, miten ihmiskunta tulevaisuudessa käyttää internetiä. Hän sanoo, että olemme uuden digitaalisen vallankumouksen kynnyksellä. Satu Helin tapasi Stenforsin Töölössä pienessä älykodissa, joka osaltaan edustaa tulevaisuutta.

 • Meneillään olevat Fifan jalkapallon MM-kisat ovat Venäjälle valtava imagohanke. Oman tunnelmansa kisoihin tuovat lännen ja Venäjän kireät suhteet. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma kuulosteli kisatunnelmia Pietarissa ja Kaliningradissa ja pohtii, kuka kisoista lopulta hyötyy. Ohjelman ovat toimittaneet Sampo Vaarakallio ja Heikki Heiskanen.

  Kuva: Anatoly Maltsev / EPA

 • Matkailu kasvaa ennennäkemätöntö vauhtia. Se työllistää, mutta aiheuttaa myös rasitusta ympäristölle. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa tavataan turisteja Islannissa ja Sveitsin Alpeilla. Lisäksi kysytään miten matkailusta voisi tehdä entistä kestävämpää. Juontaja on Sari Taussi

 • Italiassa valtaan noussut eurokriittinen populistihallitus huolestuttaa muuta Euroopan sekä finanssimarkkinoita. Maailmanpolitikaan arkipäivää ohjelmassa kuullaan italialaisten nuorten ajatuksia. Lisäksi pohditaan asiantuntijoiden kanssa minkälainen muutospaine Italiasta tulee muualle Eurooppaan. Ohjelman juontaja on Sari Taussi. Kuva: Angelo Carconi / EPA

 • Puolet maapallon asukkaista asuu kaupungeissa. Jos ennusteet pitävät paikkansa, vuonna 2050 jo seitsemän kymmenestä ihmisestä asuu kaupungissa. Kaupungistuminen on erityisen nopeaan Afrikassa. Maailmapolitiikan arkipäivää ohjelmassa käydään Norsunluurannikolla ja pohditaan nopean kaupungistumisen seurauksia. Ohjelman juontaa Sari Taussi:

  Kuva: Legnan Koula / EPA

Klipit

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä