Aktuellt 17

ti 22.11.2016

 • 30 min
 • ei kuunneltavissa

- nyheterna på djupet (poddsänds)

Lähetykset

 • ti 22.11.2016 16.48 • Yle Vega

Jaksot

 • - Mexiko drabbades igen av en förödande jordbävning, mindre än två veckor sedan senast. Varför drabbas Mexiko så hårt? En orsak är läget, den andra att huvudstaden är byggd i en gammal vulkankrater.

  - Budgeten, och framförallt inkomstskillnaderna, väckte debatt i riksdagen idag.

  - Sauli Niinistö talade vid FN:s generalförsamling - temat var allt från Nordkorea till klimatförändringen.

  - Mycket är på gång inom den finlandssvenska tidningspressen just nu. Vi tecknar en bild av vart den är på väg

 • - Riksdagen debatterade alkohollagen med sedvanliga argument.
  - Lobbningen från alkoholbranschen väcker kritik
  - Finansministeriets ekonomiska prognos påminner om en finsk tango.
  - Ny spetsenhet ska förbättra politikernas nationalekonomiska beslut.
  - Burmas ledares Aung Sun Suu Kyis tal om den etniska rensningen mot Rohingya-minoriteten väckte blandade reaktioner.
  - Det var en diplomatisk Donald Trump som höll sitt första tal inför FN:s generalförsamling.

 • - När man köper grönsaker i butiken ska man vara medveten om att historien bakom grönsakerna kan vara grym. I Italien försiggår ett modernt slaveri på grönsaksodlingarna.

  - De unga sjukpensionärerna blir fler. Unga under 35 hotar att aldrig komma in på arbetsmarknaden och i värsta fall förblir de fattiga också som äldre.

  - Andelen högskoleutbildade i Finland sackar efter medeltalet i OECD-länderna och inom yrkesskolorna är man oroade för att det uppstår större klyftor mellan yrkesskoleleverna.
  En bakomliggande orsak till det här är vår regerings nedskärningar inom utbildningen säger man på Finlands Svenska Lärarförbund.

  - Tyskland går till förbundsdagsval på söndag och valkampen har handlat om flyktingpolitik!

 • - En hemgjord bomb detonerade i London-metron och explosionen utreds nu som terrorbrott.
  - Underrättelselagarna som de politiska partierna vill driva igenom här hemma innehåller en del detaljer som väcker frågor och farhågor.
  - Hur man bygger städer kan påverka mänskors känsla av samhörighet och på det sättet förebygga konflikter. Hör den syriska arkitekten Marwa al-Sabouni om vad som gick fel i Syrien.
  - Borde vi arbeta bara 6 timmar per dag nu när automatiseringen gör jobben effektivare?

 • - Den kidnappade finländska biståndsarbetaren frigavs idag, men detaljerna är få.
  - Den ryska militärövningen Zapad körde igång idag. Ryssland vill sända signaler åt flera håll, både Nato, Baltikum och den egna inhemska publiken. Viktigt är också att operationen väcker osäkerhet i väst.
  - Familjeledigheterna delar både forskare och politiker.

 • EU parlamentet röstade om beräkningarna av kolsänkor. resultatet var att Finland får avverka skog utan att behöva köpa utsläppsrätter. Otto Bruun från Finlands Miljöförening och Anders Portin från Finska Forstföreningen kommenterar.

  Robotiseringen kommer att ta framtidens jobb. Lösningen är fortgående utbildning för människorna.

  Privata vårdbolag har den senaste tiden kontaktat kommuner runtom i landet. De vill förhandla om köp av kommunernas social- och hälsovårdsfastigheter. Omsorgsministern manar till försiktighet.

 • Högerblocket vann i norska Stortingsvalet. Kommentar av Johan Strang.

  Institutet för Hälsa och välfärd publicerar en rapport enligt vilken pappor kan förmås att stanna hemma och ta hand om barn, bara om en större del av föräldraledigheten öronmärks för dem.

  Att verka som journalist i Afghanistan är livsfarligt för kvinnor. Även om Talibanerna inte längre är vid makten. Men ändå finns det kvinnliga journalister.

 • Hur ser det ut i Florida när dagen grytt och Irma dragit vidare norrut? - en lägesuppdatering med det senaste av Bengt Östling.

  Sällan har militärövningar väck så mycket diskussion här på våra bräddgrader, som inför de tre parallella övningar som nu sätter igång. Hur oroade borde vi egentligen vara? Studiogäst Yrsa Grüne.

  De listor där det framgår vem som besöker riksdagsledamöterna borde vara offentliga. Men det visade sig vara svårt i praktiken.

  Posten dignar under små försändelser från Kina.

 • Riksdagen tar tid på sig med underrättelselagarna.
  Företagare kräver förnyelse av familjeledigheterna. Systemet borde blir flexiblare. Annars höjs varken antalet företagare eller nativiteten i Finland.
  Oroligheterna i Burma med förföljelse av den muslimska Rohingya-minoriteten kastar en skugga på fredspristagaren Aung San Suu Kyi. Intervju med den svenska författaren och journalisten Helena Thorfinn.

 • Politikers och ekonomers reaktion på att bankjätten Nordea valde Helsingfors. Flera tidigare och nuvarande medlemmar i Europarådets parlamentariska församling misstänks tagit pengar av Azerbajdzjans regim. Antalet omhändertagaden av barn har fördubblats sedan 1990-talet. Orsakerna är många.

 • Finlands biståndspolitik via Finnfund kritseras i en rapport. Biståndet via Finnfund har gynnat rika i u-länderna i en femtedel av fallen. Biståndsminister Kai Mykkänen välkomnar kritiken, men säger att förbättringar redan har skett. Biståndsforskaren Eva Nilsson kommenterade rapporten.

  Valfrihet i vården är ju planen i vårdreformen - men alla socialtjänster ska inte omfattas av valfriheten.
  Omsorgsministern vill inte ge efter angående fulljouren vid Vasa centralsjukhus.

  EU-domstolen prickar Ungern och Slovakien för att inte vilja dela den europeiska flyktingbördan.

  Födelsetalen minskar inte bara i Finland utan på många håll i världen. I Afrika söder om Sahara föds det däremot många barn där preventivmedel inte finns att tillgå.

 • Högtidlig öppning av riksdagen i renoverade utrymmen.

  Finlands ambassadör i Seoul, Eero Suominen, redogör för det politiska läget på Koreahalvön.

  Vilka är de farliga finländare som hotar radikaliseras och hur ser grogrunden i samhället ut för radikalisering?
  Programmering i skolorna - framtidens melodi?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä