Eurooppalaista populismia ja historiaa

Osa 3/3: Unkari ja Puola - oikeistopopulismia ja menneisyyden hallintaa

 • 41 min
 • toistaiseksi

Unkarissa ja Puolassa vallassa ovat oikeistopopulistit, jotka pyrkivät hallitsemaan myös menneisyyttä. Unkarissa pääministeri Viktor Orban vetoaa monin tavoin historiaan. Unkarissa on paljon erilaisia tulkintoja esimerkiksi vuoden 1956 kansannousun syistä. Orbanin mukaan kansanousun tavoitteena oli porvarillinen Unkari. Tärkeitä historiapolitiikan kohteita ovat myös vuosien 1848 ja 1989 tapahtumat. Puolassa puolestaan hallitus haluaa kansallismielisempää toisen maailmansodan muistamista.

Haastateltavina politiikan tutkijat Heino Nyyssönen ja Emilia Palonen.

Toimittajana Harri Alanne.

Kuva: EPA/Zsolt Szigetvary, Jakub Kaminski

Lähetykset

 • ma 12.12.2016 12.11 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Unkarissa ja Puolassa vallassa ovat oikeistopopulistit, jotka pyrkivät hallitsemaan myös menneisyyttä. Unkarissa pääministeri Viktor Orban vetoaa monin tavoin historiaan. Unkarissa on paljon erilaisia tulkintoja esimerkiksi vuoden 1956 kansannousun syistä. Orbanin mukaan kansanousun tavoitteena oli porvarillinen Unkari. Tärkeitä historiapolitiikan kohteita ovat myös vuosien 1848 ja 1989 tapahtumat. Puolassa puolestaan hallitus haluaa kansallismielisempää toisen maailmansodan muistamista.

  Haastateltavina politiikan tutkijat Heino Nyyssönen ja Emilia Palonen.

  Toimittajana Harri Alanne.

  Kuva: EPA/Zsolt Szigetvary, Jakub Kaminski

 • Eurooppalaista populismia ja historiaa -sarjan toisessa osassa sukelletaan ranskalaisen nationalistisen oikeistopopulismin pitkään historiaan. Jean-Marie Le Pen johti lähes neljä vuosikymmentä äärioikeistolaista Front Nationalia, joka ammensi boulangismista - 1880-luvulla suosionsa huipulla olleesta nationalistisesta ja populistisesta liikkeestä. Miten Front National on muuttunut Marine Le Penin johdossa? Entä miksi Ranskan naapurissa Espanjassa ei ole samankaltaista oikeistopopulismia kuin monessa muussa Euroopan maassa?

  Haastateltavina tutkija Tuula Vaarakallio, tutkija Laura Parkkinen ja poliittisen historian dosentti Mikko Majander.

  Toimittajana Harri Alanne.

  Kuva: EPA/Christophe Saidi, Guillaume Horcajuelo, Ettore Ferrari, Emilio Naranjo

 • Miten populistit käyttävät historiaa? Millainen on eurooppalaisten populististen liikkeiden ja puolueiden oma lähihistoria? Eurooppalaista populismia ja historiaa -sarjan ensimmäisessä osassa kohteena ovat Britannian ja Pohjolan populistit. Liikkeelle lähdetään Brexit-kampanjasta. Miksi Britannian suhde Euroopan unioniin on ollut niin vaikea? Mikä merkitys tässä on Britannian menneellä suuruuden ajalla? Mitä yhteistä on brittiläisellä UKIP-puolueella ja Perussuomalaisilla?

  Haastateltavina poliittisen historian dosentti Mikko Majander, historiantutkija Mika Suonpää, Upin ohjelmajohtaja Juha Jokela ja politiikan tutkija Emilia Palonen.

  Toimittajana Harri Alanne.

  Kuva: Yle Arkisto/Kalle Kultala, EPA/Liselotte Sabroe, Andy Rain, Jan-Erik Henriksson, Sean Dempsey

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä