Kimmo Ohtonen etsii asiantuntijavieraiden kanssa vastauksia aikamme suuriin ympäristökysymyksiin. Sarjan teemat, ilmastonmuutoksesta Lappiin, Suomen metsistä Itämereen koskettavat kirjaimellisesti meitä kaikkia.

Jaksot

 • Me suomalaiset pidämme itseämme luvattuna luontokansana. Meillä onkin erityisen läheinen suhde luontoon, mutta onko se niin ruusuinen ja harmoninen kuin usein miellämme? Luontosuhteemme on monelle pyhä asia, sen kautta usein määrittelemme itseämme ja toisiamme. Onko kehäkolmosen sisäpuolella asuva cityvihreä oikea luontoihminen? Katsomalla luontosuhdettamme romantisoimatta, voisimmeko samalla poistaa turhaa vastakkainasettelua?

  Kimmon vieraina lähetyksessä ovat kirjailija ja biologi Tiina Raevaara, kansanedustaja ja luontovalokuvaaja Pertti Salolainen sekä kirjailija, runoilija Jarkko Tontti

 • Kissavideot ja söpöt lemmikkieläimet ovat somehittejä, vaikka samaan aikaan lukuisat tuotantoeläimet elävät epäinhimillisissä oloissa. Eläinten oikeuksista on väännetty kättä jo vuosia, usein vastakkain ovat talous ja moraali. Tulisiko vankeudessa eläville, kuin myös luonnonvaraisille eläimille julistaa eläinoikeudet?

  Kimmon vieraina lähetyksessä ovat eläintieteilijä ja tietokirjailija Jussi Viitala, tutkija Birgitta Wahlberg Turun yliopistosta sekä valokuvaaja, yrittäjä Jere Hietala

 • Maailman meret ovat vaikeuksissa. Liikakalastus on romahduttanut kalakannat, ilmastonmuutos ja saasteet ovat aiheuttaneet vakavaa tuhoa, myös täällä Pohjolassa. Itämeremme on maailman saastunein ja siitä huolimatta edelleen ylikalastettu meri. Miltä näyttää Itämeren tulevaisuus?

  Kimmon vieraina lähetyksessä ovat biologi Matti Ovasta WWF:stä, tutkija Seppo Knuuttila Suomen Ympäristökeskuksesta sekä Itämeri-toimittaja Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomista.

 • Biotalouden myötä metsien hakkuita tullaan lisäämään, miltä silloin näyttää metsäluonnon tulevaisuus? Onko suurpedoilla enää riittävästi elintilaa maassamme, jonka talouden yksi kulmakivistä on metsäteollisuus? Susi herättää monissa kuumia tunteita. Mistä susivihassa on kysymys?

  Kimmon vieraina lähetyksessä ovat suurpetoasiantuntija Riku Lumiaro Suomen luonnonsuojeluliitosta, metsäjohtaja Tomi Salo Metsäteollisuus ry:stä sekä europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen

 • Onko poronhoito nykymuodossaan tullut tiensä päähän? Poroja sanotaan olevan liikaa luonnon kantokykyyn nähden, samalla kun porokolarit ovat yleisiä. Vai onko ongelmana luonnonvaraiset pedot, jotka tappavat maastossa laiduntavia poroja, jotka ovat nykyään pääosin ruokinnan varassa olevia kesyjä tuotantoeläimiä. Entä miltä näyttää Lapin luonnon tulevaisuus?

  Toimittaja Kimmo Ohtosen vieraina lähetyksessä ovat tutkija Jukka Käyhkö Turun yliopistosta, matkailualan yrittäjä ja luontovalokuvaaja Jari Peltomäki ja ylitarkastaja Tapani Sirviö maa- ja metsätalousministeriöstä

 • Miltä näyttää arktisen alueen ainutlaatuisen luonnon tulevaisuus? Talouskasvun tavoittelu asettaa omat ehtonsa, mutta mitä vaaditaan, että jääkarhut tai mursut ovat osa Pohjolan luontoa vielä 50 vuoden päästä? Vieraina lähetyksessä ovat tutkija Tiina Nygård Ilmatieteenlaitokselta, tutkija Justiina Dahl Tukholman Kuninkaallisesta teknillisestä korkeakoulusta ja arktinen seikkailija, valokuvaaja Pata Degerman.

  Haastateltavana on myös Arktisen keskuksen johtaja Timo Koivurova. Toimittajana Kimmo Ohtonen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä