Ajassa soi

Soikoon!

 • 1 h 0 min
 • ei kuunneltavissa

Ajassa soi -ohjelmassa kuullaan Soikoon!-konsertti, joka tallennettiin Musiikkitalon Sonore-salissa perjantaina 9.12.2016.
Konsertti päätti Sibelius-Akatemian sävellyksenopiskelijoiden projektin, jossa tuli säveltää parityönä teos tietylle kokoonpanolle ja tiettyyn paikkaan konserttiohjelmassa. Ohjelman alussa toimittaja Ainomaija Pennanen haastattelee sävellyksen professori Veli-Matti Puumalaa ja sävellyksenopiskelija Dante Thelestamia.

Ohjelmassa kuullaan seuraavien sävellysten kantaesitykset:

Mioko Yokoyama : Carnival
Walter Sallinen: Farbenkugel

Saara Lindahl: If I were Fire
Dante Thelestam: Vita bin

Jaime Belmonte Caparrós: Radioactivitas americio inducta
Alexey Pegushev: Leaves

Kamariorkesteri Avanti!, joht. Dima Slobodeniouk.

Teokset esitetään pareina ilman väliaplodeja.

Mioko Yokoyama (s.1989) opiskelee toista vuotta Sibelius-Akatemiassa ja tekee myös toista maisterintutkintoaan - ensimmäisen tutkintonsa hän suoritti kotimaassaan Japanissa.
Mioko Yokoyama on jo kauan halunnut haastaa itsensä säveltämällä isolle ensemblelle kiihkeänkuumeisen teoksen. Tämä toive toteutui Carnival-teoksen myötä.

Walter Sallinen (s.1991) on opiskellut sävellystä Sibelius-Akatemiassa ja Berliinin taideyliopistossa. Hänelle musiikkiin yhdistyy aina voimakas visuaalinen kokemus. Teoksen Farbenkugel taustalla on sveitsiläistaiteilija Johannes Ittenin värioppi ja väriympyrä, Farbenkugel. Siinä Itten käytti kahtatoista värisävyä ja seitsemää kirkkausastetta. Walter Sallinen otti oman Farbenkugel -teoksensa lähtökohdaksi 12 säveltä ja 29 eri kirkkausastetta.

Saara Lindahl (s.1993) on neljännen vuoden sävellysopiskelija, joka syksystä lähtien on ollut vaihto-oppilaana Guildhall School of Music and Drama - taidekorkeakoulussa Lontoossa. Hän on synesteetikko, jolle esimerkiksi musiikissa ja tulessa on paljon samaa. Molemmat ovat energianlähteitä, ja täynnä valoa ja välkettä. Soikoon!-konsertissa kuultiin Saara Lindahlin sävellys If I were Fire.

Dante Thelestam (s.1990) jakaa aikansa sävellysopintojen, kanteleensoiton sekä lapsille ja nuorille pitämiensä sävellystyöpajojen kesken. Uutta teosta aloittaessaan hänellä on tapana tehdä piirroksia ja laskelmia millimetripaperille. Nämä luonnokset voivat saada vaikkapa lumikiteen tai hunajakennon muodon - ja samalla auttaa teoksen nimeämisessä. Dante Thelestamin sävellys on nimeltään Vita bin.

Jaime Belmonte Caparrós (s.1988) on opiskellut sävellystä Sibelius-Akatemiassa vuodesta 2013. Sitä ennen hän opiskeli monipuolisesti musiikkia kotimaassaan Espanjassa. Jaime Belmonte Caparrósin teos Radioactivitas americio inducta liittyy alkuaineeseen amerikium, jonka kaikki isotoopit ovat epävakaita ja radioaktiivisia. Amerikiumia valmistetaan pommittamalla plutoniumia tai uraniumia neutroneilla. Tätä arvaamatonta ja aggressiivista prosessia Jaime Belmonte Caparrós on teoksessaan halunnut kuvata.

Latviassa, Liettuassa, Norjassa ja nyt Suomessa sävellystä opiskellut Alexey Pegushev (s.1992) muistaa säveltäneensä yhtä kauan kuin on soittanutkin. Hän on tehnyt musiikkia kuoroille, orkesterille ja eri kamariyhtyeille mutta ei isolle ensemblelle. Leaves olikin mieluinen haaste, jossa Pegushev navigoi orkestraalisen ja kamarimusiikillisen tekstuurin välillä.

Lähetykset

 • ke 14.12.2016 22.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Harmonikkataiteilija Mika Väyrynen juhlisti 50-vuotissyntymäpäiväänsä konsertilla, jossa hän soitti ensimmäistä kertaa vain ja ainoastaan uutta suomalaista musiikkia.

  Konsertin ohjelma on seuraava:
  Harri Wessman: Lamento in memoriam Jouni Kaipainen (ke)
  Jouni Kaipainen: Gena, op. 31
  Jouni Kaipainen: Vento, op. 58 - Placido, op. 68
  Juha Salmesvuori: Memories and Friendship (ke)
  Paavo Korpijaakko: Sonata nr. 2 - Dead on Time (ke)
  Eero Hämeenniemi: Velocita (ke)
  Veli Kujala: La storia dello squalo della mia vita (Elämäni hai tarina) (ke)

  Mika Väyrysen konsertti on äänitetty Musiikkitalolla 11.10.2017. Toimittajana on Ainomaija Pennanen.

 • Ajassa soi palaa kansainvälisen säveltäjärostrumin tunnelmiin. Tosin tällä kertaa fokuksessa on katselmuksen sivuprojekti Rostrum+, josta Suomen musiikkioppilaitosten liiton toiminnanjohtaja Timo Klemettinen kertoo lisää. Ohjelman toimittaa Ainomaija Pennanen.

  Ohjelmassa kuullaan seuraavat teokset:

  Chris Cresswell: From Dreams, We Emerge.

  Bushra El-Turk: Tmesis.

  René Silva: Y todavía tiene una pena…

  Matej Bonin: Shimmer.

 • Ohjelmassa kuullaan seuraavat teokset:

  Wieland Hoban: Urðarbrunnr.

  Peter Ablinger: Die schönsten Schlager der 60er und 70er Jahre.

  Patricia Alessandrini: Leçons de ténèbres.

  Ensemble Recherche, solisteinaan Beate Anton, Gunnhildur Einarsdóttir, Gabriele Mossyrsch ja Julia Weissbarth, harppu.

  Äänitetty Donaueschingenin musiikkipäivillä 2016. Toimittajana Ainomaija Pennanen.

 • Ohjelmassa kuullaan seuraavat teokset:

  Joanna Bailie: Music from Public Places. - SWR Vokalensemble ja Améi-kvartetti, joht. Marcus Creed.

  Klaus Schedl: Blutrausch. - SWR-sinfoniaorkesteri, joht. Pierre-André Valade.

  (Tallennettu Donaueschingenin musiikkijuhlilla 2016.)

 • Puhetta Max Savikankaan radiofonisesta teoksesta "Crash" - sekä filosofointia taiteesta, sen poliittisuudesta, yhteiskunnallisuudesta ja muun muassa Shostakovitshin, Nonon, Zimmermannin ja Goebbelsin teksti-musiikki-suhteesta. - Toimittajana Ville Komppa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä