Radio Suomi Rovaniemi

"Muita vaihtoehtoja ei ole olemassa" – kemijärveläinen diplomi-insinööri Jukka Vaarala ehdollistaa vaihtoehdottomuuden kala-asioissa

 • 6 min
 • toistaiseksi

Lappilaisten virkamiesten ja poliitikkojen puheissa esiintyy hyvin usein kaksi sanontaa, joista on kehittynyt jo kansanperinnettä. Toisen mukaan 'kaikki tänne mahtuu'. Sillä tarkoitetaan, että tekoallas, avohakkuu ja uraani-fosfaattikaivos sopivat elämään sulassa sovussa luontomatkailun kanssa. Toinen sanonta kiteyttää virkamiesten ajattelutavan. 'Muita vaihtoehtoja ei ole olemassa', joten tähän saatte tyytyä. Kemijärveläinen diplomi-insinööri Jukka Vaarala on toista mieltä. Esimerkiksi maakuntakaavaehdotuksen vaihtoehdottomuus on hänen mukaansa hämäystä. Vaihtoehtoja tulva-altaalle on useita. Lohen palautus Kemijoen latvavesille on yksi konkreettinen esimerkki vaihtoehdoista. Toinen esimerkki on Kemijärven yläpuolisen vesistön parantaminen niille vaelluskaloille, jotka jo nyt elävät Ylä-Kemillä. Vaelluskiertoa pitää tukea, sanoo intohimoinen kalamies Jukka Vaarala. Tapani Niemi haastattelee.

Lähetykset

 • ti 25.10.2016 14.34 • Yle Areena

Jaksot

 • Emilia Hanhivaara tarjosi sosiaalisessa mediassa ilmaista lastenhoitoapua yksinhuoltajille ja sai valtaisan tykkäysaallon. Maria Hietanen tykkäsi ideasta ja keksi pari muutakin ilmaista hyvää apua, jota läheinen voisi arvostaa.

 • Sodankyläläinen Maria Hietanen lähtee usein iltaisin kahdeksan kilometrin kävely- tai juoksulenkille kolmevuotiaan Nilsin kanssa, joka istuu rattikelkassa.

 • Savukosken lukiossa pistettiin kekkerit pystyyn viiden abin voimin: kuvassa Inka Karvonen, Asla Matero, Janna Ratavaara, Saana Suokanerva ja Pinja Karjalainen.

 • Tuomas Liitolan on elänyt mielenkiintoisen elämän vaikka ikää on vasta 33 vuotta. Mies on toiminut TPS:n liigajääkiekkojoukkueen joukkueenjohtajana, videovalmentajana, maanviljelijänä, myllärinä. Nykyisin Tuomas Liitola on Rovaniemen Kiekon naistenjoukkueen päävalmentaja. RoKin naiset pelaavat jääkiekko korkeimmalla sarjatasolla. Mikä on saanut vaihtamaan uraa useita kertoja elämässään ja millaista toimiminen myllärinä oli? Juha Mäntykenttä on Lapin Urheiluopistolla Rovaniemellä..

 • Rovaniemen Muurolasta Markku Niemelä jäi eläkkeelle. Ajatuksena oli jatkaa töitä myös eläkkeellä, mutta sitten elämä toi eteen uusia haasteita. Toinen silmä sokeutui ja töihin ei voinut enää palata. Millaista elämä silmän sokeutumisen jälkeen oli? Ja miten vain toisella silmällä näkevä Markku Niemelä innostui lähtemään henkilökohtaiseksi avustajaksi täysin sokealle? Lähdemme metsään Markku Niemelän ja Juha Mäntykentän kanssa..

 • Sampsa Astala sai potkut euroviisuvoittaja Mr. Lordin bändistä aikanaan kymmenen yhteisen soittovuoden jälkeen. Millaista omaa uraa on ollut luoda omalla naamallaan? Sampsa Astalan bändin kuuluu myös kaksi muuta Lordissa soittanutta jäsentä, basisti Niko Hurme ja kosketinsoittaja Leena Peisa. Myös he kertovat mikä sai aikanaan lähtemään Eurovision laulukilpailun voittaneesta maailmaa kiertävästä kokoonpanosta. Juha Mäntykenttä tapasi muusikot.

 • Marko Oikarainen aloitti kamppailulajien harrastamisen alle 10-vuotiaana. Tie judosalille vei siksi että pienikokoisena halusi oppia puolustamaan itseään. Judon parissa meni kymmenen vuotta, SM-mitaleja ja maajoukkue. Tuli loukkaantuminen, laji jäi ja elämä jumiutui sohvalle perunalastuja syömään. Mies muuttui ja sen huomasivat myös läheiset. Sitten mies löysi itselleen brasilialaisen jujutsun. Joulukuussa 2019 hän otti lajissa MM- prossia, 33-vuotiaana. Kuuntele Marko Oikaraisen kasvutarina pienestä pojasta, perunalastupussin kautta MM-pronssille. Juha Mäntykenttä on Rovaniemellä Kamppailukeskuksella..

 • Kuvanveistäjä, taideseppä on tehnyt taidetta nelisenkymmentä vuotta. Mies rakastaa takoa rautaa ja pusata puuta. Juha Mäntykenttä on taidesepän pajalla Rovaniemen Muurolassa.

 • Toimittajayhdistys Polar Press Club on palkinnut hyvän tiedottajan kielellisellä poronkellolla infektioylilääkäri Markku Broasin Lapin sairaanhoitopiiristä.
  Markku Broas on Lapin keskussairaalan infektiosairauksista vastaavana ylilääkärinä toiminut tiedottajana esimerkillisesti jo vuosien ajan.
  Alkuvuoden aikana Broas on ollut julkisuudessa lähes päivittäin eri tiedotusvälineissä Kiinasta lähteneen ja Lappiinkin levinneen koronavirustaudin johdosta. Yle Lapin toimittaja Juha Mäntykenttä toimii toimittajayhdistys Polar Press Clubin puheenjohtajana. Hän jatkaa koronavirus asiasta Markku Broaksen kanssa..

 • Rovaniemellä on pitkään ollut pula taiteilijoiden harjoitus- sekä esittämispaikoista. Nyt näyttämötilapulaan on saatu parannus. Keskeltä teollisuusaluetta löytyy Rovaniemeltä löytyy uusi esittävän taiteen näyttämötila Sipola 11. Juha Mäntykenttä on matkannut paikkaan josta ei ensi näkemällä uskoisi löytävän taidetta..

 • Miten metsä työllistää? Kävimme tutustumassa kolmeen metsäalan ammattilaiseen Rovaniemellä alan tapahtumassa.

 • Avaruustähtitieteilijä Esko Valtaoja syntyi Kemissä, vietti lapsuuttaan ja nuoruttaan Sodankylässä. Opiskelu vei Turkuun ja työ maailmalle. Esko Valtaoja on vieraillut noin viidessäkymmessä maassa. Matkoillaan maailmalle Valtaoja on huomannut Suomen mahtavuuden.
  "Suurinosa maailmasta on aika huonosti toimiva paikka verrattuna Suomeen, jopa etelä-Suomi on aika kiva paikka asua verrattuna suurinpaan osaan maailmasta", sanoo avaruustähtitieteilijä. Toimittaja Juha Mäntykenttä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä