Laulun paikka

Vox Aurean joulukonsertti

 • 53 min
 • toistaiseksi

Yleisradion vuoden nuorisokuoro Vox Aurea, joht. Sanna Salminen. - Kari Ala-Pöllänen (sov.): O scholares, voce pares; Gaudete. Llibre Vermell de Montserrat: Mariam Matrem. Mikael Praetorius - Pekka Kostiainen (sov.): Es ist ein Ros Entsprungen. Pekka Kostiainen: Regina angelorum. Eric Tuan: Nunc dimittis. Sanna Salminen (sov.): Ding dong merrily on high. Ranskalainen sävelmä: Á minuit fut fait un réveil - Oi jouluyö. Sanna Salminen: Mummolan tuvan taulu. Olli Moilanen: La jordana. Kari Ala-Pöllänen (sov.): Mary had a baby. Eteläafrikkalainen sävelmä: Singaba hamba yothina. Kari Ala-Pöllänen - Sanna Salminen (sov.): Quanno nascette ninno - Kun syntyi lapsonen. Frode Fjellheim: Eatnemen vuelie. Helsingin Kallion kirkossa 18.12. äänitetyn konsertin kuuluttaa Inari Tilli. (Uusinta)

Lähetykset

 • ma 26.12.2016 14.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • "Se on ihana tunne, kun on hyvässä äänessä. Lied veti minua ihan ehdottomasti. Flyygelin mutkassa minulla oli mahdottoman hyvä olla. Ja vaikka yleisönä olisi ollut vain yksi kuulija, olisin laulanut täydestä sydämestä" sanoo Tii Niemelä.

  Maaliskuussa laulajatar Tii Niemelän 100-vuotissyntymäpäiville kerääntyi hänen kotiinsa, taiteilijakoti Lallukkaan iso joukko ystäviä ja sukulaisia. Vieraat saivat huomata, että vaikka kuulo ja näkö eivät olekaan enää primakunnossa, sanavalmius ja itseironia ovat entisensä.

  Tii Niemelän laulajantaival alkoi vuonna 1937, jolloin hän pääsi opiskelemaan Konservatorioon, nykyiseen Sibelius-Akatemiaan. Jatkosodan sytyttyä hän palveli ensin kolme kuukautta rintamalottana ja sitten viihdytysjoukoissa. Ensikonserttinsa Tii Niemelä lauloi loppuvuodesta 1944.

  Tii Niemelä oli ja halusi olla ennen kaikkea liedlaulaja. Ooppera ei häntä kiinnostanut. Yhdessä aviomiehensä Pentti Koskimiehen kanssa hän konsertoi erinomaisella menestyksellä kotimaan lisäksi 1940- ja -50-luvuilla myös mm. Yhdysvalloissa, Lontoon Wigmore Hallissa ja Ruotsissa. Leikekirjaa selatessa huomio kiinnittyy kautta linjan ylistäviin arvosteluihin. Silti kaikkein hurmaavimmat kiitoksen sanat on lähettänyt marraskuussa 1948 päivätyssä kirjeessä F.E. Sillanpää:

  "Lasse Leutosää toi minut kotiin ja
  koko ajan minä höpötin Teidän taiteenne
  ihanuutta siinä kulkuvärkissä, jossa istuin.
  Te toteutatte ihastuttavasti erään
  ruotsinkielisen ohjesäännön niissä asioissa.
  Se kuuluu: konst är konst - men inte
  konster.

  Harras kiitos, että sain jaloimmilla aisteillani todeta,
  kuinka Te ainoastaan teitte taidetta ettekä harrastaneet
  joutavaa pelehtimistä."

  Toimittajana Outi Paananen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä