Yle Uutiset Keski-Suomi

Yle Uutiset Keski-Suomi: Robottiauto Marilyn ajaa kohta itsekseen

  • 1 min
  • toistaiseksi

Suomen ensimmäisen kokeiluluvan saaneen robottiauton kehitys on edennyt pitkälle. VTT:n luomus osaa hoitaa jo noin 85 prosenttia liikenteen erilaisista tilanteista.

Robottiauton on määrä liikkua sekä kaupunki- että maantieliikenteessä täysin itsenäisesti. Sitä ei tarvitse ohjata, kaasuttaa eikä jarruttaa. Marilyniksi ristitty robottiauto ei vielä aja itsestään. Loppuvuodesta päästään testaamaan ilman käsiä ajamista, kun autoon asennetaan älyohjausjärjestelmä. Muun liikenteen sekaan auto lähtee testattavaksi ensi keväänä Tampereella.

Marilyn on rakennettu tavallisesta Citroen-henkilöautosta. Älytekniikkaa on lisätty autoon niin paljon, että sen takakontiin ei mahdu muuta kuin huulipunapuikko ja puuterirasia. Autosta löytyy tutkia, kameroita, yksi lämpökamera ja gps-paikantimia. Keulasta löytyy 50 000 euron edestä laitteita.

Auton ohjelmiston rakentaminen on vielä kesken, sillä ongelmia tuottavat liikenteen erikoistilanteet. Sellaisia ovat muun muassa monta kaistaa tukkiva liikenneonnettomuus tai voimakas sumu.

Ohjelman tiedot

Kuva 16:9

TV-lähetyksen ääniraidat suomi stereo

Katsottavissa ulkomailla

Lähetykset

Näytä lisätiedotPiilota lisätiedot

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Yle Uutiset Keski-Suomi

Uutisia Keski-Suomesta.

Katso myös

    Muualla Yle.fi:ssä