Radio Suomi Helsinki

Helsinki-Cotonou Ensemble on maailmanmusiikkia vasten tahtoaan

 • 10 min
 • toistaiseksi

Helsingissä alkaa tänään pari viikkoa kestävä kaupunkifestivaali nimeltä Etnosoi! Radio Suomen Helsingin aamu sai vieraakseen festivaaleilla esiintyvän Helsinki-Cotonou Ensemblen kitaristin Janne Halosen.
Suomalais-beniniläinen kahdeksanjäseninen kokoonpano yhdistelee musiikissaan muun muassa voodoo-rytmejä, afrobeatia ja jazzia. Levykaupoissa bändin levyt löytyvät maailmanmusiikkiosastolta, mutta maailmanmusiikki on termi, jota Janne Halonen hieman karsastaa.
Studiossa Riikka Porttila, toimittajana Vesa Marttinen. (Kuva: Jyri Pitkänen)

Lähetykset

 • to 3.11.2016 9.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Helsingissä järjestetään 5.-6.1. SM-kisat lajissa, joka on kaikille tuttu, mutta harvoille harrastus. Pöytäjääkiekon SM-kisat järjestetään nyt jo 29. kerran.
  Vesa Marttinen kävi perehtymässä lajin saloihin moninkertaisen Suomen-mestarin Juha Erälaukon kanssa.

 • Tänä vuonna Kansalaisareena valitsi kaksi vuoden vapaaehtoista: Tapani Vainikaisen sekä Jouko Näivän. The Streetbarberina eli katuparturina tunnettu Näivä on tehnyt monia sekalaisia töitä, soittanut parissa bändissä ja saattaapa joku muistaa hänet vuoden 2012 Big Brother- talostakin. Nyt hän on leikannut vähän yli vuoden ajan syrjäytyneiden, kodittomien ja vähävaraisten hiuksia ja kohtaa heidät ihmisenä. Toimittajana Justus Laitinen.

 • Kansalaisareena valitsi joulukuussa jälleen vuoden vapaaehtoisen tai itseasiassa tänä vuonna vuoden vapaaehtoiset: Tapani “Tapsa” Vainikaisen ja Jouko “the Streetbarber” Näivän.
  Korsossa, Woimanurkassa, tavallisesti senioreita liikkumiseen iloihin innostava ja opastava Tapani Vainikainen antaa toimittaja Justus Laitiselle vinkkejä niin salille kuin elämäänkin.

 • Vantaalainen Hanna Fiskari on sisustubloggaaja ja innokas askartelija. Tämän joulun hittituote lienee käpyhyasintti, joka syntyi myös Hannan hyppysissä.
  Toimittaja Olli-Pekka Kursi piipahti Hannan kotona. Samalla hän sai helpon vinkin joulukranssin tekemiseen.

 • Finnwave-rahtialus on rantautunut poikkeuksellisesti Vuosaaren satamaan Helsingissä. Toimittaja Olli-Pekka Kursi kipuaa laivaan aamuhämärissä, jossa ensimmäisenä tapaa laivan kapteenin, Mika Kärin.
  Sitten alkaakin pikaperehdytys siihen, millaista on olla joulun aika laivassa.
  Aluksen kansainvälisen miehistön ansiosta jouluperinteissä yhdistyvät suomalaiset ja filippiiniläiset tavat.
  Matruusi Mikko Toivonen on jo kolmatta joulua hommissa laivalla ja talousapulainen Vipri Mäkinen pitää huolta siitä, että aluksessa on tarjolla juhlapyhienkin aikaan hyvää ruokaa ja mahdollisimman levollinen tunnelma.

 • Kauniaisten kuvataidekoulu perustettiin neljäkymmentä vuotta sitten, kun taideaineista leikattiin maanlaajuisesti hurjalla tavalla.
  Tällä hetkellä kuvataidekouluosaamisesta halutaan tehdä vientituote: Japanissa ja Kiinassa ollaan hyvin kiinnostuneita ainutlaatuisesta suomalaisesta taideoppimisesta.
  Kuvataidekoulun rehtori Hannamaija Heiska iloitsee taidenkoulun arjesta. Kaiken lisäksi maalausluokan ikkunasta avautuu yksi pääkaupunkiseuden upeimmista maisemista. Sitä ihaili myös toimittaja Olli-Pekka Kursi

 • Harva tietää, että Suomella on tutkimusasema Etelämantereella – ja näin on ollut jo 30 vuotta. Retkikuntaan kuuluvat muun muassa Ilmatieteen laitoksen tutkija Juho Vehviläinen ja FINNARP-operaatioiden päällikkö Mika Kalakoski. Vehviläisen edellisestä ja ainoasta Etelämantereen-vierailusta on jo kymmenen vuotta, kun taas Kalakoski on käynyt siellä viitisentoista kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1999. Minkälaiset olosuhteet tutkimusasemalla on vastassa ja miten Etelämantereelle edes pääsee?

  Toimittajana Ippi Arjanne.
  Kuva: Timo Vihma / Ilmatieteen laitos

 • Miltä tuntuu, kun teatterin lava vaihtuu yhdessä yössä sairaalavuoteeseen ja pyörätuoliin? Piia Korisevalle kävi näin kymmenen vuotta sitten, kun migreeni aiheutti aivoinfarktin ja hänen oikea puolensa halvaantui. Viisi vuotta sitten Piia Koriseva juoksi puolimaratonin, tosin intervallina, koska oikea jalka alkoi aina välillä laahata.

  Piia Korisevan kanssa jutteli Ippi Arjanne.

 • Uusi lastensairaala Meilahdessa on täynnä toinen toistaan erilaisempia innovaatioita, joiden tarkoituksena on tehdä pienille potilaille sekä heidän omaisille käynti tai joissakin tapauksissa pidempikin oleskelu sairaalassa miellyttävämmäksi. Eräs kävijöitä eniten yllättäneistä elementeistä ovat olleet alan viimeisintä teknologiaa edustavat äänisuihkut, joita on ripoteltu eri puolille sairaalaa. Justus Laitinen kävi paikan päällä projektia johtaneen Aalto-yliopiston lehtori Antti Ikosen sekä äänisuunnittelussa mukana olleen lastentautien dosentti Pekka Lahdenteen kanssa virkistäytymässä äänisuihkussa.

 • Lahjoilla on mukava ilahduttaa läheisiään. Mutta meneekö lahjasta fiilis, jos se on paketoitu rumasti? Radio Suomen toimittaja Justus Laitinen tunnustaa kuuluvansa siihen ihmisryhmään, jolta joulupakettien tekeminen ei suju käden käänteessä. Niinpä hän lähti askarteluun, tee-se-itse-henkeen ja sisutusratkaisuihin keskittyneen Kaikki paketissa-blogin pitäjien, Aleksi Koskisen ja Jani Lindbergin, luo oppiin.

 • Pete Hoppulan ja Matti Laipion kirjoittama tietokirja Sininen sielua myöten – Suomi-bluesin tarina avaa blues-musiikin historiaa ja vaiheita Suomessa. Miten blues saapui Suomeen ja millaisia ominaispiirteitä se pohjoisessa sai? Millaisia alueellisia blueskeskittymiä syntyi Helsinkiin, Lahteen ja vaikkapa Nurmijärvelle tai Järvenpäähän? Entä miten Suomi-blues voi tänä päivänä?
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi kirjan tekijät Helsingin Kalliossa, jossa asui pitkään eräs suomalaista bluesia muokannut merkkimies.

 • Niklas Ansamaan ura alkoi jo teini-iässä, kun hän koodasi ensimmäisen applikaationsa 14-vuotiaana auttaakseen äitiään sienestyksessä. Neljä vuotta myöhemmin hän on perustanut yrityksen ja opettanut ohjelmointia niin Ruandassa kuin Supercell-peliyrityksessäkin.

  Toimittajana Ippi Arjanne.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Riikka Nieminen on aktiivinen liikuntavammaisten puolestapuhuja, joka haluaa edistää vuoropuhelua liikuntavammaisten ja kävelevien ihmisten välillä; niinpä hän haastoi toimittaja Maija Ilmoniemen testaamaan esteettömyyttä Helsingin paraatipaikalla Kansalaistorin ympäristössä. Mutta yllätykseksi, fyysisten esteiden sijaan törmättiinkin heti isoon joukkoon pään sisäisiä esteitä. Kuuntele Riikan tarina tästä siitä, kuinka astma ajoi hänet pyörätuoliin ja mielenterveyden ongelmiin sekä millaisia ennakkoluuloja liikuntavammainen arjessaan kohtaa.

 • Pelle Miljoona teki 40-vuotis juhlakiertueen ympäri Suomea. Erikoiseksi kiertueen teki se, että kokoonpano oli sama millä orkesteri teki läpimurron vuonna 1980.
  ”Me ollaan kaikki, koko bändi – Varosen Tumppi, Taskisen Ari, Andy, Sami ja minä - yhä edelleen uskollisia sille idealismille, punkille, jonka nimeen me silloin 1980-luvulla vannottiin. Me ollaan yhä edelleen kaikki punkkareita… Mitä ikinä se nyt sitten tarkoittaakaan,” Pelle toteaa.
  Toimittaja Petri Rinne tapasi Pelle Miljoonan Helsingin Kalliossa, kun kaksi viimeistä keikkaa kiertueesta oli vielä tekemättä.

 • Millainen käsitys lukioikäisillä nuorilla on tulevasta ammatista ja työurasta? Missä iässä uravalintaan liittyviä päätöksiä täytyisi lyödä lukkoon?
  Espoon Otaniemessä järjestettiin tammikuun puolivälissä kesätöihin liittyvä messutapahtuma, johon osallistui noin 1800 espoolaista lukiolaista. Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen kävi kysymässä 17–18-vuotiailta lukiolaisilta, joko heillä on suunnitelmia omasta alasta ja työurasta.
  Studiossa juontajana on Olli Aimola.

 • Henriika Tulivirta asetti itselleen hurjan haasteen vuosi sitten: hän aikoi lukea vuoden aikana 365 kirjaa.
  Toimittaja Olli-Pekka Kursi tapasi Henriikan työpaikallaan Laajasalon kirjastossa vuosi haasteen alkamisen jälkeen.
  Kuinka monta kirjaa innokas kirjaharrastaja ehti lukea viime vuoden aikana?

 • Helsingin yliopiston kemian laitoksen laboratoriossa on kehitetty uusi menetelmä, jonka avulla esimerkiksi älypuhelimissa oleva kulta voidaan kierrättää uudelleenkäytettäväksi. Kullan liuottaminen on haastavaa, ja nykyisin käytössä olevat menetelmät ovat ympäristölle haitallisia. Uusi perustutkimuksen yhteydessä syntynyt menetelmä saattaakin nousta kullanarvoiseksi keksinnöksi.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tutustui uuteen liuotusmenetelmään tarkemmin. Haastateltavina jutussa ovat epäorgaanisen kemian professori Timo Repo sekä tohtorikoulutettavana Eeva Heliövaara. Studiossa Anna Keränen ja Paavo Häikiö.

 • Aforismi on tiiviisti ilmaistu lause tai virke, jolla on syvempi merkitys. Seuraavien kahden viikon aikana aforismeja voi bongata Helsingissä metrojunien ja raitiovaunujen sähköisiltä näytöiltä.
  Raideaforismit-tempaus järjestetään nyt yhdettätoista kertaa.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen lähti tutustumaan aforismeihin Suomen aforismiyhdistyksen puheenjohtajan Minna-Karoliina Heinon kanssa.

 • “Tosiasia on, että laitteet ovat osa arkeamme ja ympäristöämme, joten meidän on pakko oppia käyttämään niitä viisaasti.” Näin sanoo Helsingin yliopiston aivotutkija Mona Moisala. Mitä aivoissa tapahtuu, kun käsi hamuaa refleksinomaisesti puhelinta? Voiko enää koskaan jaksaa lukea kirjaa monta tuntia putkeen?

  Toimittajana Ippi Arjanne.

 • Miten lapset saa museoon ja pitääkö heille keksiä siellä omaa tekemistä? Saavatko lapset taiteesta mitään irti? Museoseikkailu-lastenkirjan kirjoittanut Elina Kuorelahti sanoo oppineensa lapsilta paljon, kuten sen, että kaikkiin museoihin ei tarvitse mennä.

  Radio Suomen Helsingin aamussa Kuorelahtea jututti toimittaja Ippi Arjanne.

 • Helsingin Puistolassa asuva 18-vuotias abiturientti Erik Hansson voitti elokuun alkupuolella Kiinassa päättyneissä bridgen juniorien MM-kisoissa kultamitalin. Hansson edustaa kansainvälisissä turnauksissa synnyinmaataan Ruotsia: hän on syntynyt Ruotsissa ja muuttanut vanhempiensa eron jälkeen äidin kotimaahan Suomeen.

  Mikä nuorta abiturienttia kiehtoo bridgessä, joka on mielikuvissa iäkkäämmän polven korttipeli?

  Vesa Marttinen tapasi tuoreen maailmanmestarin.

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä