Koe uusi yle.fi
Konsertteja

Jorma Hynninen, Ralf Gothóni ja Schubertin Winterreise

 • 1 h 25 min
 • ei kuunneltavissa

Baritoni Jorma Hynninen ja pianotaiteilija Ralf Gothóni pitivät viime kesänä kaksi jäähyväiskonserttia, joiden ohjelmassa oli Franz Schubertin Winterreise -laulusarja. Niistä ensimmäinen oli Naantalin musiikkijuhlilla kesäkuussa ja toinen Savonlinnan oopperajuhlilla heinäkuussa.

Franz Schubertin 24 laulua kestävä Winterreise eli Talvinen matka on sävelletty vuonna 1827 Wilhelm Müllerin runoihin. Teoksen keskiössä on vaeltava nuorukainen, yksinäinen taiteilija ja hylätty rakastaja.

Konsertin aluksi haastateltavina ovat baritoni Jorma Hynninen ja pianotaiteilija Ralf Gothóni.

Naantalin musiikkijuhlilla Naantalin kirkossa 11.6. äänitetyn konsertin toimittaa Helena Hannikainen.

Lähetykset

 • to 29.12.2016 19.03 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Oratorion orkesteri sekä Kuopion nuorisokuoro, joht. Rauno Tikkanen. - Heikki Sarmanto: Johannes Kastaja -oratorio. - Konsertti on äänitetty Lahden Ristinkirkossa 11.11.

 • Candomino-kuoro tarjoilee juhlakonsertissaan kattauksen keskeisintä musiikkiaan viiden vuosikymmenen ajalta. Konsertin rungon rakentavat useat kuoron tilaamat sarjamuotoiset teokset 1970-luvulta alkaen sekä Alex Freemanilta tilatun uuden sävellyksen kantaesitys kuorolle ja soitinyhtyeelle. Kuoroa nykyään johtava Esko Kallio luovuttaa konsertin lopussa nykykuoron ja alumnien yhteisen suurkuoron Tauno Satomaan käsiin, joka perusti kuoron ja johti sitä vuoteen 2005. Konsertissa esiintyy myös lapsikuoro CandoMini ja sen kuorokerholaiset johtajanaan Viena Jurvelin. . - Toimittajana Anu Jaantila.
  Konsertti on äänitetty Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa 18.11.2017.
  Soitinyhtye: Mirella Virtanen, huilu, Kalle-Pekka Koponen, sello, Fanny Söderström, piano, ja Antti Rislakki, lyömäsoittimet

  Candomino:
  Jouko Linjama (1934–): Kalevala-sarja
  1. Terve nyt, piha täysinesi
  2. Kuules, neiti, kuin sanelen
  3. Kuka kangasta kutovi?
  4. Toisin tiesin, toisin luulin
  5. Mitä neien itkemistä
  6. Anna, Luoja, suo, Jumala

  Einojuhani Rautavaara (1928–2016): “Suite” de Lorca / Lorca-sarja
  San. Federico García Lorca, suom. Aale Tynni
  1. Canción de jinete (Ratsulaulu)
  2. El grito (Huuto)
  3. La luna asoma (Kuu nousee)
  4. Malagueña
  Soolot: Reetta Mikkonen, sopraano; Jaani Saulamaa, tenori; Jarno Hänninen, basso

  CandoMini & CandoMini-kuorokerho:
  Mikael Nyberg, san. Immi Hellen, sov. Kari Ala-Pöllänen: *Mä olen niin pienoinen" Einojuhani Rautavaara, san. 1. Kor. 13:8–13: Rakkaus ei koskaan häviä
  Mikael Nyberg (1871–1940), san. Immi Hellen, sov. Jari Linjama: Paimenpoika Indonesialainen kansansävelmä, sov. Agustinus Bambang Jusana: Yamko Rambe Yamko
  Candomino:
  Olli Kortekangas (1955–), san. Matteuksen evankeliumi, Dhammapada, Walt Whitman:
  On Compassion
  Soolo: Reetta Mikkonen, sopraano

  Candomino & soitinyhtye:
  Alex Freeman (1972–), san. Aaro Hellaakoski: Sateen jälkeen (ke.)

  Candomino & CandoMini:
  Veljo Tormis (1979–): Inkerin illat, osat 1, 3 & 6
  Röntyskälaulu I ja Röntyskälaulu III
  Piirileikkilaulu

  Candomino & alumnit:
  Kansanlaulu, sov. Jari Linjama: Kalliolle kukkulalle
  Soolo: Jaani Saulamaa, tenori
  Leevi Madetoja (1887–1947), san. V. A. Koskenniemi: Katson virran kalvohon
  Jean Sibelius (1865–1957), san. Jonatan Reuter: Drömmarna Toivo Kuula (1883–1918), san. Kanteletar: Venelaulu

  Suurkuoro:
  Gabriel Linsén (1838–1914), san. Z. Topelius, suom. P. J. Hannikainen: Kesäpäivä Kangasalla
  Johtaa Tauno Satomaa
  Jean Sibelius, san. V. A. Koskenniemi: Finlandia

 • Kapellimestari Erich Höbarth, viulu

  Soile Isokoski, sopraano,
  Aapo Häkkinen, urut.

  Georg Friedrich Händel: Concerto grosso d-molli op. 3 nro 5

  Georg Friedrich Händel: Urkukonsertto g-molli op. 4 nro 1

  Georg Friedrich Händel: Urkukonsertto B-duuri op. 4 nro 6

  Georg Friedrich Händel: Concerto grosso C-duuri "Alexanders Feast"

  J. S. Bach: Brandenburgilainen konsertto nro 1 F-duuri

  J. S. Bach: Kantaatti nro 82 "Ich habe genug"

  Väliajalla suoraa puhetta Musiikkitalosta.
  Haastateltavina illan taiteilijat, Soile Isokoski, Aapo Häkkinen ja Erich Höbarth.
  Toimittajana Lotta Emanuelsson.

  Teokset esittelevät Jukka Nykänen ja Janne Koskinen

  Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson.

  Johann Sebastian Bachin kuoleman jälkeen ilmestyneessä muistokirjoituksessa todetaan, että hänen teosluettelossaan on yli 300 kirkkokantaattia, yhteensä viisi vuosikertaa – tosin niistä on säilynyt vain noin 200. Kun Bach vuonna 1723 nimitettiin Leipzigin Tuomaskoulun kanttoriksi ja kaupungin musiikinjohtajaksi, kantaatteja syntyi kaikkien muiden sävellystöiden ja velvollisuuksien rinnalla keskimäärin yhden teoksen viikkovauhdilla.

  Tähän kiihkeimmän kantaattisäveltämisen kauteen sisältyy myös yksi Bachin koskettavimmista kantaateista, kantaatti nro 82 "Ich habe genug". Se valmistui Neitsyen puhdistautumisjuhlaan helmikuuksi 1727. Alun perin Bach sävelsi kantaatin bassolle, oboelle, jousille ja basso continuolle, mutta laati teoksesta myöhemmin muitakin versioita. Sopraanoversiossa oboen korvaa huilu.

  Kantaatin teksti on kauttaaltaan vapaasti runoiltu. Sen pohjana on taivaaseen ikävöivän vanhan Simeonin kertomus; hänen tyyni valmistautumisensa kuolemaan ja kaipuunsa päästä rauhaan, tuonpuoleiseen elämään.

 • Ensimmäistä kertaa järjestettävä Lied-sävellyskilpailu huipentuu loppukilpailuun G Livelab –klubilla Helsingissä. Kahdeksan suomalaisen nykysäveltäjän uusia lauluja esittävät sopraano Kaisa Ranta, mezzosopraanot Essi Luttinen ja Merja Mäkelä, bassobaritoni Nicholas Söderlund sekä pianistit Kiril Kozlovsky ja Ilkka Paananen. Palkinnot jakaa tuomariston puheenjohtaja Eero Hämeenniemi, ja hänen lisäkseen tuomaristossa istuvat kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, laulaja Michael Kraus ja pianisti Martti Raide. Varsinaisen kilpailuosuuden päätyttyä ohjelma on vapaa, ja silloin kuullaan haastatteluja sekä lisää musiikkia. Kilpailun juontavat Jaakko Kortekangas ja Lotta Emanuelsson.

 • András Schiff, piano. - J.S. Bach: Das Wohltemperierte Klavier I. - Lontoon Proms-festivaalilla 7.9. äänitetyn konsertin toimittaa Topias Tiheäsalo.

 • Mahler-kamariorkesterin perusti 20 vuotta sitten kapellimestari Claudio Abbado eräänlaiseksi senioriosastoksi Gustav Mahler -nuoriso-orkesterilleen. Noin 45-henkinen, kansainvälinen soittajisto on silti keski-iältään varsin nuori. Orkesteri esiintyy usein ilman kapellimestaria, ja näissä konserteissa vetovastuu on konserttimestarilla. Mahler-kamariorkesterin konserttimestarin pestin sai pari vuotta sitten monipuolinen brittiviulisti Matthew Truscott.

  Helsingin Musiikkitalossa orkesteri esiintyy osana Euroopna-kiertuettaan. Solistina soittaa kiinalais-amerikkalainen virtuoosipianisti Yuja Wang. Konsertin ohjelmassa kuullaan W.A. Mozartin alkusoitto oopperasta Don Giovanni, Ludwig van Beethovenin konsertto pianolle ja orkesterille nro 2 B-duuri sekä Igor Stravinskyn sarja baletista Pulcinella. Väliajalla haastateltavina ovat Mahler-kamariorkesterin konserttimestari Matthew Truscott, orkesterissa Helsingin-konsertissa soittava suomalainen kontrabasisti Maria Krykov sekä pianisti Yuja Wang.

  Toimittajana Lotta Emanuelsson.

  Äänitetty Helsingin Musiikkitalossa 30.10.

  http://mahlerchamber.com/
  http://www.deutschegrammophon.com/en/artist/wang/

 • Radion sinfoniaorkesterin konsertti

  Kapellimestari Bernard Labadie
  Solisteina Laura Vikman, viulu, ja Jakob Dingstad, alttoviulu

  Ludwig van Beethoven:
  Coriolanus, alkusoitto

  W. A. Mozart:
  Sinfonia concertante Es-duuri

  W. A. Mozart:
  Sinfonia nro 39 Es-duuri

  Väliajalla haastateltavina ovat kapellimestari Bernard Labadie ja RSO:n alttoviulun äänenjohtaja Jakob Dingstad sekä suorassa lähetyksessä kapellimestari Tuomas Hannikainen.
  - Illan Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson.

  Kanadalainen Bernard Labadie perusti vuonna 1984 Les Violons du Roy -kamariorkesterin ja toimi sen musiikillisena johtajana vuoteen 2014 asti. Kuten yhtyeen Bourbon-kuninkaan soittajistoon viittaava nimi antaa ymmärtää, kamariorkesterin ohjelmiston pääpaino on 1600- ja 1700-lukujen musiikissa. Bernard Labadie työskentelee edelleen "Kuninkaan viulujen" sekä kotikaupunkiinsa Québeciin 1985 perustamansa Chapelle de Québec -kuoron kanssa.

  Labadie on vähitellen siirtynyt johtamaan myös perinteisiä sinfoniaorkestereita. Näiden joukossa mm. Bostonin ja Chicagon sinfoniaorkesterit, New Yorkin filharmonikot sekä Amsterdamin Concertgebouw -orkesteri. 2000-luvulla Bernard Labadie työskenteli sekä Quebecin ja Montrealin oopperan taiteellisena johtajana.

 • Kapellimestarina Olari Elts
  Solistina Risto-Matti Marin, piano

  J. S. Bach – orkestroinut Ottorino Respighi:
  Preludi ja fuuga D-duuri BWV532

  Matthew Whittall:
  Nameless Seas, pianokonsertto (ensi kertaa Suomessa)
  (PianoEspoo-festivaalin ja National Arts Centre Corporationin tilaus)

  Sergei Rahmaninov - orkestroinut Ottorino Respighi:
  La mer et les mouettes, preludi op. 39 nro 2

  Sergei Rahmaninov:
  Sinfonisia tansseja op. 45

  Teokset esittelevät Jukka Nykänen ja Janne Koskinen

  Konsertti-illan toimittaa Janne Koskinen, joka haastattelee väliajalla säveltäjä Matthew Whittallia ja PianoEspoo-festivaalin taiteellista johtajaa Paavali Jumppasta.
  Lisäksi tavataan RSO:n uusi sooloharpunsoittaja Sivan Magen, jota puhuttaa Lotta Emanuelsson.

 • Lasten ja nuorten sävellyskilpailussa kisaavat tulevaisuudet klamit. Kilpailun ensimmäisen puoliskon säveltäjät ovat Teemu Heinonen, Lauri Mäki-Kojola, Maxim Larionov, Paulus Rannankari ja Niilo Korsulainen, toisella puoliskolla Ossi Hiltunen, Ville Karhunen, Veikko Valanne, Touko Niemi ja Joonas Pesonen. Teoksia esittävät Kymi Sinfoniettan muusikot johtajanaan Atso Almila. Väliajalla ja ennen palkintojen jakoa kilpailua kommentoi säveltäjä Riikka Talvitie, lisäksi haastateltavina on kilpailun vanhoja voittajia sekä tuomaristoa.

  Suoran lähetyksen Kouvolan Kuusankoskitalolta toimittaa Ville Komppa.

 • Maineikas kamariorkesteri Australian Chamber Orchestra saa Suomen debyytissään kumppanikseen ranskalaisen mestaripianistin Pierre-Laurent Aimardin. - Johann Sebastian Bach: Contrapunctus I-IV teoksesta Die Kunst der Fuge. Wolfgang Amadeus Mozart: Pianokonsertto nro 15 B-duuri. Ludwig van Beethoven: Jousikvartetto nro 13 B-duuri; Grosse Fuge. Konsertti on äänitetty Musiikkitalossa 5.11. Toimittajana on Timo Asikainen. Haastateltavina ovat orkesterin suomalaisjäsenet Satu Vänskä ja Timo-Veikko Valve.

 • Jaakko Kuusiston ja Lauri Kilpiön tuoreet pianokonsertot saavat seurakseen 1950-luvun optimismia henkivän Aarre Merikannon kolmannen konserton. Esiintymässä Jaakko Kuusiston johtama Tapiola Sinfonietta ja taiturilliset solistit Joonas Ahonen, Sonja Fräki ja Aura Go. Suoran lähetyksen Tapiolasalista toimittaa Timo Asikainen. Väliajalla haastateltavina ovat pianisti Joonas Ahonen, PianoEspoo-festivaalin taiteellinen johtaja Paavali Jumppanen ja säveltäjä Lauri Kilpiö.

 • Jyväskylän Musica-kuoro laulaa 40-vuotisjuhlakonsertissaan kolme kantaesitystä sekä vanhoja hittejä vuosien varrelta. Joht. Pekka Kostiainen. - Veljo Tormis: Lauljaid otsitakse. Janne Salmenkangas: Mitähän tuollaasekki laattialle menöö. Kocsár Miklós: Megis mondom damion. Pekka Kostiainen: Omnia tempus habent. Veljo Tormis: Meren kosijat. Olli Moilanen: Ruskan värjäämät lehdet. Pekka Kostiainen: Satiirinen sarja. Aapo Tähkäpää: Aurinkolaulu. Veljo Tormis: Neljä osaa sarjasta Inkerin illat. Pekka Kostiainen: Rikasmies ja aarreaitta; Viatonten valssi; Mull' on heila ihana. Jyväskylän Aalto-salissa 28.10.2017 äänitetyn konsertin toimittaa Inari Tilli.

Klipit

 • Hollolan Pyhäniemen kartanon taidekesä avautui kutsuvieraille pe 29.6.2012 salonkimusiikin, samppanjan ja mansikoiden kera. Klassisen puolen taiteellinen johtaja, oopperalaulaja - Suomen kansalliusoopperan tuleva johtaja - Lilli Paasikivi kertoi herrasmiestoimittaja Janne Koskiselle mm. kansainvälisistä esikuvista Pyhäniemi-konserttien taustalla. Video Tiina-Maija Lehtonen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä