Mahadura & Özberkan

Vihapuhe entisen uusnatsijohtajan silmin

 • 56 min
 • toistaiseksi

Esa Holappa on entinen uusnatsi, joka perusti Suomen vastarintaliikkeen. Hän ajautui Oulun skinipiireistä Yhdysvaltoihin vankilaan, jossa FBI tiedusteli miehen kytköksiä Obaman salamurhasuunnitelmiin.

Mikä ajaa nuoren ääriryhmään? Millainen on maailma uusnatsin silmin? Voiko vihasta luopua täysin?

Mahadura&Özberkan keskustelevat vihapuheesta ja radikalisoitumisesta entisen natsijohtaja Esa Holapan sekä helsinkiläisaktivisti Suldaan Said Ahmedin kanssa.

Lähetykset

 • to 1.12.2016 13.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Mahadura & Özberkanissa keskustellaan suomalaisten luontosuhteesta.

  Sanotaan, että suomalaiset ovat luontokansaa. Kuitenkin reilu 70% suomalaisista asuu kaupungeissa, onko suhteemme luontoon romantisoitu? Millä tavoin luonto määrittelee suomalaisten identiteettiä vai määritteleekö se enää tänä päivänä?

  Miten metsämme ja sen asukit voivat ja millä tavoin ilmastonmuutos ja ihminen uhkaa luontomme monimuotoisuutta?

  Studiossa vieraana biologi, eräopas ja ympäristökasvattaja Sini Malminiemi sekä toimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Kimmo Ohtonen.

 • Tilastojen mukaan suomalaiset harrastavat vähemmän seksiä mutta sooloseksi maistuu yhä useammalle. Mahadura & Özberkan kysyvät, miksi näin on?

  Harrastatko sinä masturboimista, runkkausta vai sooloseksiä? Rakkaalla harrastuksella voi olla monta nimeä, mutta miksi siitä puhuminen tuottaa häpeää?

  Seksihalut eivät ole kadonneet mihinkään, mutta jostain kumman syystä oma käsi houkuttelee meitä enemmän kuin seksikaveri.
  Mitä hyötyä sooloseksistä voi olla yksilölle tai suhteelle? Miten päästää irti häpeästä ja ajatuksesta siitä, että sooloseksi on jotenkin paha ja likainen asia? Millä tavoin itsetyydytys on tärkeä osa seksuaaliterveyden ylläpitämistä? Saako kumppanin itsetyydytyksestä tuntea mustasukkaisuutta?

  Studiossa vieraana koomikko Juuso Kekkonen, Sexpon seksuaaliterapeutti Henriikka Sundell sekä kirjailija Rosa Meriläinen.

 • Mahadura & Özberkanin jaksossa pohditaan, millä tavoin rasismi vaikuttaa rodullistettujen suomalaisten mielenterveyteen. Onko rasismin vaikutuksia mielenterveyteen tutkittu ja tunnistettu Suomessa ja mitä siitä tiedetään? Millä tavoin terveydenhuollossa pystytään auttamaan ihmisiä, jotka kohtaavat rasismia arjessaan?

  Mitä tarkoitetaan vähemmistöstressillä? Mitä seurauksia rasismilla voi olla? Minkälaisia työkaluja rasismia kohdanneet ihmiset tarvitsevat? Miten yhteiskunta voi tukea rasismia kohdanneita ihmisiä?

  Studiossa vieraana psykologian maisteri ja aikuispsykiatrissa työskennellyt Ewan Kunchev, lääketieteen opiskelija Aurora Lemma sekä media-alan opiskelija Leif Hagert.

 • Suomessa on laajimman intersukupuolisuuden määritelmän mukaan lähes 100 000 intersukupuolista ihmistä eli ihmisiä joiden keholliset, anatomiset tai muut sukupuolen tunnusmerkit eivät ole yksiselitteisesti nais - tai miestyypilliset.

  Minkälaisia asioita intersukupuoliset ihmiset kohtaavat työpaikalla, parisuhteessa tai harrastuksissa?

  Mitkä ovat intersukupuolisten ihmisten oikeudet Suomessa ja miten edistää niitä?

  Studiossa vieraana Setan TIKA-hankekoordinaattori Jaana Pirskanen, toimittaja, vapaa taitelija, aktivisti Melissa Mäntylä sekä mediakasvattaja, DJ, aktivisti Aikku Meura.

 • Mahadura & Özberkanissa keskustellaan vanhemmuudesta isien ja isäksi identifioituvien näkökulmasta. Kuinka paljon yhteiskunnassa puhutaan monimuotoisista perhemalleista ja vanhemmuudesta ja kuinka paljon annetaan tilaa tuoreille isille?

  Lähetyksessä kysytään, mikä on isän rooli tänä päivänä ja minkälaisia tunteita vanhemmuus tuo tullessaan. Saako vanhempi myöntää tarvitsevansa apua ja mistä saada tukea vanhemmuuteen?

  Keskustelemassa ovat mukana kansanedustaja Jani Toivola, Silmu-toiminnan isä työntekijä - Nuoret isät kehittämishankkeesta Jussi Vehniäinen sekä transtaustainen kahden lapsen isä Emil.

 • Mahadura & Özberkanissa pohditaan mitä poliittinen korrektius oikeastaan tarkoittaa ja kysytään, onko kansalaisten sananvapaus uhattuna? Mitä vaikutuksia vihapuheella on yhteiskuntaan ja miten kitkeä sitä?

  Vieraina toimittaja ja aktivisti Maryan Abdulkarim, ylikomisario Jussi Huhtela sekä Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson.

 • Mahadura & Özberkan tekevät tutkimusmatkan orgasmin huipulle.

  Miksi orgasmi on tasa-arvokysymys? Miten huipulle päästään ilman paineita? Kenen orgasmilla on väliä?

  Orgasmioppaiksi tälle tutkimusmatkalle lähtevät seksuaaliterapeutti, kirjailija ja Puhu muru -blogin kirjoittaja Marja Kihlström sekä parisuhdebloggaaja ja kirjailija Sami Minkkinen.

 • Onko kirkossa tilaa sateenkaariväelle? Onko Jumala tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kannattaja? Mikä on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema kristinuskossa?

  Mahadura&Özberkanissa keskustellaan uskosta, Jumalasta ja tasa-arvosta.

  Studiossa vieraana pappi Laura Mäntylä sekä teologian opiskelija ja aktivisti Mio Kivelä, joka tekee sateenkaarevaa työtä kirkossa.

 • Ilmastoraportin mukaan ihmiskunnalla on suunnilleen 12 vuotta aikaa välttää ilmastokatastrofi. Mahadura & Özberkanissa pohditaan, pystyykö ihmiskunta siihen ja millä keinoin?

  Miten päättäjien tulisi nyt reagoida ilmastonmuutokseen? Ollaanko kauniiden puheiden lisäksi valmiita tekemään konkreettisia toimia ilmastonmuutoksen lämpenemisen hidastamiseksi? Kuinka ongelmaan tulisi reagoida globaalisti ja mikä on yksilön vastuu?

  Vieraana toimittaja Jari Hanska, Greenpeace Nordicin maajohtaja Sini Harkki sekä kansanedustaja Hanna Kosonen, joka on ympäristövaliokunnan jäsen sekä keskustan ilmasto-, energia- ja ympäristötyöryhmän puheenjohtaja.

 • Elämme ihmeellisiä aikoja. Naisten ja tyttöjen oikeuksien edistäminen maailmalla on yksi vahvoja painopisteitä Suomen ulko- ja kehityspolitiikassa. Ulkoministeri Soinin oma kanta aborttioikeuteen liittyen vei kuitenkin uskottavuuden asiasta. Kirsikkana kakun päälle eduskunnassa äänestettiin ulkoministeri Timo Soinin luottamuksen puolesta kaiken hänen sanomisensa jälkeen.

  Oi voi. Miten uskottava on hallitus, joka puhuu toista ja tekee toista?

  Abortti laillistettiin Suomessa 50-luvulla ja lakia uudistettiin 70-luvulla ja edelleen aiheesta väitellään. Mahadura & Özberkan pohtivat lähetyksessä mikä mättää aborttikeskustelussa taas kerran ja kuka saa päättää abortista?

  Suomessa tehdään vuosittain vajaat 10 000 aborttia. Suurin osa tehdään sosiaalisista syistä. Julkisessa keskustelussa esiin nousevat seuraavat kysymykset: onko abortti oikein tai väärin. Kiristetäänkö lakia vai löysätäänkö? Päätyvätkö naiset aborttiin liian kevein perustein?

  Mahadura & Özberkan selvittävät lähetyksessä minkälainen aborttiprosessi on Suomessa? Minkälaista vertaistukea meidän yhteiskunta tarjoaa abortin tehneille entä olisiko aika uudistaa 48 vuotta vanha aborttilaki?

  Studiossa vieraana Väestöliiton asiatuntijalääkäri Miila Halonen, pappi Minna Jaakkola sekä Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Sallamaari Muhonen.

 • Spike Leen ohjaama elokuva BlacKkKlansman nousi Suomen katsotuimpien elokuvien joukkoon ensi-iltanaan ja yhtä kova menestys on muuallakin Euroopassa, Yhdysvalloista puhumattakaan.

  Elokuvan tarina on aika erikoinen ja vielä tositapahtumiin pohjautuva. Elokuva kertoo 1970-luvun Colorado Springsin poliisilaitoksen ainoasta afroamerikkalaisesta poliisista Ron Stallworthista, joka kyllästyy päivittäin kohtaamaansa rasismiin ja päättää soluttautua Ku Klux Klaniin.

  Mahadura & Özberkanissa pureudutaan BlacKkKlansmaniin ja pohditaan, miten elokuva ei kerro pelkästään 70-luvun Amerikasta, vaan on oikeastaan aika osuva kuvaus myös tästä päivästä.

  Mikä on elokuvan merkitys aikansa kuvaamisessa? Voiko elokuvalla muuttaa yhteiskunnan ilmapiiriä? Miksi vähemmistöjen tarinoita tulee kertoa?

  Lähetyksen toisessa osiossa pureudutaan äärioikeiston nousuun Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Spike Leen mukaan hänen elokuvansa on kannanotto vihan kasvulle, joka tapahtuu globaalisti. Mahadura & Özberkanissa pohditaan, mitä ilmapiirin muutos tarkoittaa Yhdysvalloissa ja Euroopassa asuville vähemmistöille? Mitä on tehtävissä?

  Vieraina historiantutkija Oula Silvennoinen, tanssija sekä aktivisti Ajak Majok sekä Ruskeat Tytöt Median päätoimittaja Koko Hubara.

 • Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuonna 2017 Perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhreista 68,1 % oli naisia, syylliseksi epäillyistä 77,8% oli miehiä.

  Mahadura & Özberkanissa pureudutaan naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Mitä väkivallalla tarkoitetaan? Mitä eri väkivallan muotoja on? Miksi väkivaltaa tapahtuu?

  Onko Suomi epäonnistunut turvaamaan naiselle väkivallattoman elämän?

  Vieraina väkivaltatutkija ja tietokirjailija Satu Lidman, Monika-naiset liitto ry:n kriisikeskuksen johtaja Natalie Gerbert sekä Miessakit ry:n Lyömättömän linjan psykoterapeutti Matti Kupila

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä