Sunnuntaivieras

Arja Palonen taistelee kirjastonhoitaja-stereotypioita vastaan

 • 25 min
 • toistaiseksi

Porilainen kirjastonhoitaja Arja Palonen tunnetaan kotikaupungissaan värikkäänä persoonana, joka kannustaa ja innostaa lapsia ja nuoria lukemaan. Arja itse kertoo pyrkivänsä eroon ammattikuntaansa määrittävistä stereotypioista ja kuvailee itseään helposti kyllästyväksi hörhöksi. Toimittaja Carolus Manninen lähti kaupunkikävelylle Palosen kanssa.

Lähetykset

 • su 18.12.2016 15.03 • Yle Radio Suomi Turku

Jaksot

 • Vanhat elokuvat vilisevät Suomen kadotettuja kulttuurimaisemia. Suomalaisen elokuvan perinnetutkija Juha Seitajärvi vie meidät matkalle yhteen niistä. Mankalan koskilla Iitissä tehtiin useita klassikkoelokuvia kuten Koskenlaskijan morsian, Laulu tulipunaisesta kukasta ja Rosvo Roope. Koskilla filmiryhmät seikkailivat, rakastuivat, suorittivat hurjia stuntteja, ja kuvasivat elokuvia, jotka taltioivat maisemaa sen entisessä loistossaan. Matkalla selviää myös, mitä vanhoista elokuvista ei tiedetä. Jutussa oleva teatterineuvos Matti Raninin haastattelu on tehty vuonna 2012. Toimittajana Ville Pisto.

 • Hämeenlinnalainen Sami Huhtala on penkkipunnerruksen moninkertainen maailmanmestari, joka sukkuloi sujuvasti kuntosalin ja erilaisten tv- tuotantojen välillä. Sami tekee töitä nöyryydellä mutta ei pyytele anteeksi tekemisiään. Ja sekös suomalaisia ärsyttää.

 • Tornion Aineen taidemuseo paukuttaa rohkeasti rajoja. Aivan Ruotsin ja Suomen rajalla sijaitseva museo on tunnettu mitä erilaisimmista tempauksista, kuten sinkkusuunnistuksesta tai taidelähtöisistä horoskoopeista. Taidemuseota johtaa Katriina Pietilä-Juntura, joka rakastaa lakanoiden mankeloimista ja puhuu ylpeästi meänmurretta. Toimittaja Minna Aula tapaa sunnuntaivieras Katriina Pietilä-Junturan, jonka mukaan taidemuseo ei kuulu vain koulutetuille keski-ikäisille.

 • Hiljattain eläkkeelle jäänyt Helsingin kaupunginteatterin tekninen johtaja Keijo Koli tuntee Eläintarhanlahden monumentaalisen rakennuksen kuin omat taskunsa. Liki 30 vuoden ura kaupunginteatterissa opetti paitsi ihmistuntemusta, myös kyvyn puhua tai vähintään ymmärtää ”taiteilijaa”. Miten pesunkestävä insinööri pärjää taiteilijoiden kansoittamassa talossa? Toimittaja Sannika Michelsson tapaa Sunnuntaivieras Keijo Kolin missäpä muualla, kuin Helsingin kaupunginteatterin juuri peruskorjatuissa tiloissa.

 • ”Tässä ammatissa olen ihmisenä parhaimmillani”, näin toteaa sunnuntaivieras, soitinrakentaja Keijo Korelin. Hän on puutyöläinen jo neljännessä polvessa ja yksi Suomen ainoista klassisten kitaroiden rakentajista.

  Korelinin rakentamia kitaroita voi kuulla konserttisaleissa ympäri maailmaa. Miehen kitaroiden suosiosta kertoo sekin, että tilausjono on vuoden mittainen. Tarja Nyyssönen lähti Keijo Korelinin verstaalle Joroisiin.

 • Jääkiekkojoukkue Ässien toimitusjohtaja Eeva Perttula on SM-liigahistorian toinen naispuolinen toimitusjohtaja. Työkaverit ja fanit kuvailevat Perttulaa "Pikkumustaksi", joka on helposti lähestyttävä, sopivan räväkkä ja inspiroiva muutosjohtaja. Kahdeksan kuukautta pestissä toiminut Perttula myöntää, ettei aiemmin seurannut lätkää lainkaan, eikä siitä puhuta kotona vieläkään.

 • Tekstiilisuunnittelija ja käsityöläinen Anu Pylsy on luonut itselleen uran tyhjästä - kahteen kertaan. Kun hänen yrityksensä paloi vuonna 2006, tuhkasta nousi uudistunut Design Pylsy.

  Eteenpäin katsovalle elämänasenteelle on ollut käyttöä myös silloin, kun sairaala teki kohtalokkaan hoitovirheen esikoislapsen synnytyksessä.

  Anu Pylsy kertaa elämänsä askelmerkkejä Joutsassa, Pynnölän entisen kyläkoulun keittiössä toimittaja Minna Matintuvan kanssa.

 • Tämän suven viimeinen kesävieraamme on 82-vuotias kauppias, Minimani-ketjun perustaja Juhani Metsäranta Seinäjoelta. Toimittajana Päivi Rautanen.

 • Tuottaja Hannu Oksanen on ollut tärkeä linkki kotikaupunkinsa Kotkan ja suurelta osin pääkaupunkiseudulla sijaitsevien elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöiden välillä. Paljolti hänen kontaktiensa ansioista kaupunkiin on saatu useita elokuvaprojekteja. Siinä samalla tv-sarja Virittäjät on kasvanut kansainväliseksi vientituotteeksi ja lisää on tulossa. Aleksi Taponen suuntasi kesävieraansa kanssa tuoreimman kotimaisen elokuvan kuvauspaikoille.

 • Kapellimestari, pianisti ja säveltäjä Ville Matvejeff luotsaa Turun Musiikkijuhlia taiteellisena johtajana. Vuosittain hän matkustaa 250 päivänä esiintymään Euroopan musiikkitaloissa. Rentoutumista hän hakee Ilomantsin mökiltä ja Jyväskylässä sählyjoukkueen jäsenenä. Toimittaja Minna Rosvall tapasi Matvejeffin musiikkijuhlien kuhinassa Turussa.

 • Utsjokelainen taiteilija Niillas Holmberg on viettänyt kesänsä yleensä keikkaillen ja kalastaen. Tämä suvi on kulunut toisenlaisissa tunnelmissa. Holmberg kertoo tehneensä enemmän töitä kuin koskaan aikaisemmin: mies leiriytyi juhannusviikolla Tenon Tiirasaareen, missä Ellos Deatnu (suom. Eläköön Teno) -ryhmä edistää saamelaisten itsemääräämistä ja vastustaa Tenon uutta kalastussopimusta. Toimittajana Anna Nevalainen.

 • Kesävieraana Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen. Häntä haastatellaan usein, kun tiedotusvälineet haluavat pätevän asiantuntijan mihin tahansa merkittävään rikosjuttuun. Marja-Liisa Kämppi tapasi Matti Tolvasen ortodokseille merkittävässä miljöössä Joensuussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä